Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘France’

Evry Housing units in France by Beckmann-N’Thépé

Wednesday, February 8th, 2017

Article source: Beckmann-N’Thépé

This project is part of the scheme to reconsider urban identity in the Centre Urbain, the new neighbourhood that is the emblem of the future Evry. Rows, set back buildings, an interplay of terraces, and “urban windows” create an openness towards the heart of the small island.

Image Courtesy © Olivier Amsellem

  • Architects: Beckmann-N’Thépé (Françoise N’Thépé)
  • Project: Evry Housing units (RY3 lot: 98 dwelling units + 4 shops + car park)
  • Location: Évry, France
  • Photography: Olivier Amsellem
  • Software used: Autocad
  • Associated architects: RY1+2 lots: Claus en Kaan, Carlos Jimenez studio
  • Landscape designers: Agence Desvignes
  • Construction managing service: SNC Lavalin
  • Client: ING Real Estate + Crédit Agricole Immobilier
  • Client executive manager: Orénoque
  • Developer: AFTRP

(more…)

Marne-la-Vallée University Library in Paris, France by Beckmann-N’Thépé

Tuesday, February 7th, 2017

Article source: Beckmann-N’Thépé

Future heart and social area of the Marne-la-Vallée university campus, the new central library has the significant advantage of being located on an outstanding site: the Ferme de la Haute Maison. Dating from the 17th century, this \”historic\” site endows the building with a strategic role. Its identity does not just stem from the quality of the constructions: the surrounding moat, which extends into a water garden, and the central courtyard which becomes the main parvis, are two federating components of this site, generating a special emotion.

Image Courtesy © Olivier Amsellem

  • Architects: Beckmann-N’Thépé
  • Project: Marne-la-Vallée University Library
  • Location: Marne-la-Vallée, Paris, France
  • Photography: Olivier Amsellem
  • Software used: Autocad
  • Client: Marne-la-Vallée University (Marne-la-Vallée –77, France)
  • Client Assistance: AURIS (Boulogne Billancourt – 92, France)
  • Project manager: Hélène Méhats
  • Architects: Fabio Cummaudo, Wilfried Daufy, Anne-Catherine Dufros, Marc Durand, Nicolas Gaudard, Thamila Hamiti, David Malaval, David Tajchman, Frédéric Taupin
  • Assistant architects: Amélie Authier, Maïté Dupont, Li Fang, Linna Lay, Laetitia Pignol

(more…)

EPILPSY RESIDENTIAL CARE HOME in Dommartin-lès-Toul, France by ATELIER MARTEL

Thursday, February 2nd, 2017

Article source: ATELIER MARTEL

The site is located between pastures and activity areas in the semi-urban fringe located at the outskirts of the small town of Dommartin-lès-Toul. It extends on a gentle slope in front of the parking of the former American hospital and opens up to the panorama of the Moselle valley.

The value system based on which historical cities have been built has been substituted by the logic of traffic flow and lower cost. And even if it is unable to produce any urban quality, the so called “activity area” continues to be, most of the time, the place of work of contemporary architects, as it is where the cities expand and develop. At the same time, these unrestrained city fringes represent a source of imagination for the architects, a comparator, a particular landscape, extremely contemporary, hence fascinating, and therefore; able to convey emotions and memories.

Image Courtesy © Mayanna von Ledebur

  • Architects: ATELIER MARTEL
  • Project: EPILPSY RESIDENTIAL CARE HOME
  • Location: Dommartin-lès-Toul, 54200, France
  • Photography: Mayanna von Ledebur
  • General contractor: O.H.S. de Lorraine
  • Project manager: atelier Martel; BET Egis Bâtiments
  • Mis¬sion: Base + OPC et SSI
  • Artistic collaboration: Mayanna von Ledebur
  • Structural work: PEDUZZI BATIMENT
  • Exterior joinery: WUCHER
  • Interior joinery : G.V.A.
  • Area (SHAB): 3 200 m²
  • Construction cost (HT): 5,2 M€
  • Calendar: Study 2011/12, construction 2013/2015

(more…)

Public condenser in Paris, France by MUOTO Architectes

Wednesday, February 1st, 2017

Article source: MUOTO Architectes 

The project is a public facility, situated on the new campus of Paris-Saclay. The building hosts a mix of activities including indoor and outdoor sports facilities, a restaurant, cafeteria, and various public spaces: a pedestrian square, street terraces, park areas for deliveries, bikes and cars. The building is organised vertically with its different activities superimposed on one another, using the roof as a panoramic playground for football and basketball games. The different areas are linked by an open staircase that allows independant accesses. The building takes the form of an urban shelf, a vertical public space, accessible to all campus visitors, day or night.

Image Courtesy © MUOTO Architectes

  • Architects: MUOTO Architectes
  • Project: Public condenser
  • Location: Paris, France
  • Client: Etablissement Public Paris Saclay (EPPS)
  • Consultants: Y-Ingénierie, Bollinger & Grohmann, Alternative, Novorest
  • Budget: 6.500.000 €
  • Area: 4097 m² + terraces and public space
  • Year: 2011 – 2016

(more…)

Student Residence 179 rooms in La Verrière, France by ITAR architectures

Wednesday, February 1st, 2017

Article source: Metropolis Communication

The residence is the first apartment building on the site of the urban renewal program implemented around the station. It is perceived as a flagship project, intended to strengthen the town’s identity. Outlines, scales, volumes and materials, defined in particular during the studies carried out for this “pilot” building project, enabled the definition of urban rules that will shape future projects all around it. It is a compact building where the work on the composition of volumes made it possible to integrate it into the loose urban fabric while simultaneously restructuring the latter. The complex composition of the façades is rendered visible across the entire length of the building through the differentiation of volumes, setbacks and materials. The prow black enameled brick marks the corner of the two future streets. Splitting the two volumes creates a more diverse morphology in the existing cityscape, while also marking the linear rhythm of the façades through fractures of several stories and top floor setbacks creating a greater sense of lightness.

Image Courtesy © 11h45

  • Architects: ITAR architectures
  • Project: Student Residence 179 rooms
  • Location: La Verrière, France (78)
  • Photography: 11h45
  • Project Management: Linkcity, Buyer, Efidis
  • General contractor and Engineering firm: Bouygues Bâtiment Ile-de-France – Habitat social
  • Surface: 
    • 4 875 m² floor area
    • 3 476 m² gross surface area
  • Cost: 7,6 M€ excluding VAT
  • Calendar:
    • Permit obtained: August 2014
    • Construction launch: December 2014
  • Completion: July 2016

(more…)

Renovation of the ‘Alésia’ cinema in Paris, France by Manuelle Gautrand Architecture

Saturday, January 28th, 2017

Article source: Metropolis Communication

The project’s concerns:

In 2011, the Gaumont-Pathé group decided to renovate the existing building in order to upgrade the cinemas and to improve user comfort. This was part of a broader scheme to gradually update the image of their chain of cinemas, which often occupy exceptional, city-centre sites, but suffered from being seen as old-fashioned.

The aim is to transform them into high-quality cultural venues, animated day and night, and suffi ciently fl exible to accommodate a varied programme, mixing cinema with other cultural events: the image of the city cinema was to be entirely rethought.

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: Manuelle Gautrand Architecture (Manuelle Gautrand)
  • Project: Renovation of the ‘Alésia’ cinema
  • Location: Paris, France
  • Photography: Guillaume GUERIN, Luc Boegly
  • Client: GAUMONT-PATHÉ
  • Design Team:

    • ON: lighting design
    • T/E/S/S: facades
    • KHEPHREN INGENIERIE: structure
    • INEX: services and lifts
    • PEUTZ: acoustics
  • Other Consultants: 
    • GETRAP: Project manager, site phase

(more…)

PEM VITRE in France by TETRARC

Saturday, January 28th, 2017

Article source: TETRARC

The Multimodal Interchange project in Vitré comprises the creation of:

– A pedestrian footbridge in Vitré Station, spanning the railway

– An underground car park with 620 spaces, constructed in two phases, and an overhanging pedestrian footbridge, connecting the first footbridge to the “Place de la Victoire” (Victory Square) and thus creating a pedestrian thoroughfare from this square to the Station’s north car park

 

Image Courtesy © TETRARC

  • Architects: TETRARC
  • Project: P.E.M Vitré
  • Location: City of Vitré (35) FRANCE
  • Photography: Stéphane Chalmeau, Thomas Vittu & Céline LEJAMTEL
  • Lead Architects: Jean-Pierre Macé, Olivier Perocheau & Julie Goislot
  • Structural eng : BETREC, E2C + SCE
  • Fluid Eng : ICOFLUIDES
  • Gross Built Area: 17 664 m2
  • Completion Year: JUNE 2016               

(more…)

25 social housing units in Paris, France by Atelier Téqui Architectes

Wednesday, January 25th, 2017

Article source: METROPOLIS communication

This project is the implementation of an urban strategy based on continuity with the existing built environment. The program is contained within two buildings: the first facing the street, with ground floor + 4 floors, containing seventeen apartments; the second, at the back of the lot, contains an additional eight. The first building opens to the rue Nicolo through façade detached from the ground and creating a passageway toward the center of the city block and to the vertical circulations.

Image Courtesy © Sergio Grazia

 

  • Architects: Atelier Téqui Architectes
  • Project: 25 social housing units
  • Location: 16th arrondissement, Paris, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Client: Paris Habitat
  • Prime contractor: Atelier Téqui, architect; Incet, engineering firm; Artémise, landscape architecture
  • Surface area: 1,915 m² SHON (adjusted gross floor area) – 1,603 m² SHAB (gross floor area)
  • Cost: €3.7m excluding VAT
  • Calendar: Competition in 2012, delivered in 2016

(more…)

Social center, cultural space and esplanade in Nemours, France by Atelier Téqui Architectes

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: METROPOLIS communication

Under the framework of the urban renewal program, the city of Nemours wished to build a social center and a cultural space on the grand esplanade of the Mont Saint-Martin neighborhood. The grouping of a facility of this importance with shops around a reorganized and upgraded public space aims to revitalize activity and strengthen social cohesion. Its central and exposed position help to underscore the building’s function as a public facility.

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: Atelier Téqui Architectes
  • Project: Social center, cultural space and esplanade
  • Location: Nemours, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Contracting authority/Client: City of Nemours
  • Prime contractor: Atelier Téqui, architect; Yves Saouas, economist; AIA Ingénierie, Structural engineering firm; Amoes, Utilities engineering firm
  • Cost: €2.8m excluding VAT
  • Surface area: 1,733 m² SHON (adjusted gross floor area) – 1,607 m² SU (Usable surface area)
  • Calendar: Competition in 2011, delivered in 2016

(more…)

La Belle électrique in Grenoble, France by Hérault Arnod architects

Thursday, January 19th, 2017

Article source: v2com

Electronic music is a new subject for architecture. Most of the times electro nights take place in spaces that were not specially designed for them: clubs or night clubs, warehouses, fields, stadiums… For the Grenoble project, the aim was to invent a specific architectural system for a new type of spectacle and relationship with the public, whilst allowing concerts with a more traditional configuration.

Image Courtesy © André Morin

Image Courtesy © André Morin

  • Architects: Hérault Arnod architects
  • Project: La Belle électrique
  • Location: Grenoble (Isère), France
  • Photography: André Morin
  • Client: City of Grenoble
  • Architectural team: Hérault Arnod Architectes, project manager, Camille Bérar, Project architect et Laetitia Capuano, Local executive architect, Nicolas Ingénierie, Mechanical, Batiserf, Structural enineering, Cabinet Denizou, Quantity surveyor, Ducks Scéno, Design, Lasa, Acoustical
  • Usable Floor Area: 2 790 m2
  • Cost: 6,97 M€ HT
  • Calendar: Competition October 2007, delivery 2015

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy