Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘France’

EPILPSY RESIDENTIAL CARE HOME in Dommartin-lès-Toul, France by ATELIER MARTEL

Thursday, February 2nd, 2017

Article source: ATELIER MARTEL

The site is located between pastures and activity areas in the semi-urban fringe located at the outskirts of the small town of Dommartin-lès-Toul. It extends on a gentle slope in front of the parking of the former American hospital and opens up to the panorama of the Moselle valley.

The value system based on which historical cities have been built has been substituted by the logic of traffic flow and lower cost. And even if it is unable to produce any urban quality, the so called “activity area” continues to be, most of the time, the place of work of contemporary architects, as it is where the cities expand and develop. At the same time, these unrestrained city fringes represent a source of imagination for the architects, a comparator, a particular landscape, extremely contemporary, hence fascinating, and therefore; able to convey emotions and memories.

Image Courtesy © Mayanna von Ledebur

  • Architects: ATELIER MARTEL
  • Project: EPILPSY RESIDENTIAL CARE HOME
  • Location: Dommartin-lès-Toul, 54200, France
  • Photography: Mayanna von Ledebur
  • General contractor: O.H.S. de Lorraine
  • Project manager: atelier Martel; BET Egis Bâtiments
  • Mis¬sion: Base + OPC et SSI
  • Artistic collaboration: Mayanna von Ledebur
  • Structural work: PEDUZZI BATIMENT
  • Exterior joinery: WUCHER
  • Interior joinery : G.V.A.
  • Area (SHAB): 3 200 m²
  • Construction cost (HT): 5,2 M€
  • Calendar: Study 2011/12, construction 2013/2015

(more…)

Public condenser in Paris, France by MUOTO Architectes

Wednesday, February 1st, 2017

Article source: MUOTO Architectes 

The project is a public facility, situated on the new campus of Paris-Saclay. The building hosts a mix of activities including indoor and outdoor sports facilities, a restaurant, cafeteria, and various public spaces: a pedestrian square, street terraces, park areas for deliveries, bikes and cars. The building is organised vertically with its different activities superimposed on one another, using the roof as a panoramic playground for football and basketball games. The different areas are linked by an open staircase that allows independant accesses. The building takes the form of an urban shelf, a vertical public space, accessible to all campus visitors, day or night.

Image Courtesy © MUOTO Architectes

  • Architects: MUOTO Architectes
  • Project: Public condenser
  • Location: Paris, France
  • Client: Etablissement Public Paris Saclay (EPPS)
  • Consultants: Y-Ingénierie, Bollinger & Grohmann, Alternative, Novorest
  • Budget: 6.500.000 €
  • Area: 4097 m² + terraces and public space
  • Year: 2011 – 2016

(more…)

Student Residence 179 rooms in La Verrière, France by ITAR architectures

Wednesday, February 1st, 2017

Article source: Metropolis Communication

The residence is the first apartment building on the site of the urban renewal program implemented around the station. It is perceived as a flagship project, intended to strengthen the town’s identity. Outlines, scales, volumes and materials, defined in particular during the studies carried out for this “pilot” building project, enabled the definition of urban rules that will shape future projects all around it. It is a compact building where the work on the composition of volumes made it possible to integrate it into the loose urban fabric while simultaneously restructuring the latter. The complex composition of the façades is rendered visible across the entire length of the building through the differentiation of volumes, setbacks and materials. The prow black enameled brick marks the corner of the two future streets. Splitting the two volumes creates a more diverse morphology in the existing cityscape, while also marking the linear rhythm of the façades through fractures of several stories and top floor setbacks creating a greater sense of lightness.

Image Courtesy © 11h45

  • Architects: ITAR architectures
  • Project: Student Residence 179 rooms
  • Location: La Verrière, France (78)
  • Photography: 11h45
  • Project Management: Linkcity, Buyer, Efidis
  • General contractor and Engineering firm: Bouygues Bâtiment Ile-de-France – Habitat social
  • Surface: 
    • 4 875 m² floor area
    • 3 476 m² gross surface area
  • Cost: 7,6 M€ excluding VAT
  • Calendar:
    • Permit obtained: August 2014
    • Construction launch: December 2014
  • Completion: July 2016

(more…)

Renovation of the ‘Alésia’ cinema in Paris, France by Manuelle Gautrand Architecture

Saturday, January 28th, 2017

Article source: Metropolis Communication

The project’s concerns:

In 2011, the Gaumont-Pathé group decided to renovate the existing building in order to upgrade the cinemas and to improve user comfort. This was part of a broader scheme to gradually update the image of their chain of cinemas, which often occupy exceptional, city-centre sites, but suffered from being seen as old-fashioned.

The aim is to transform them into high-quality cultural venues, animated day and night, and suffi ciently fl exible to accommodate a varied programme, mixing cinema with other cultural events: the image of the city cinema was to be entirely rethought.

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: Manuelle Gautrand Architecture (Manuelle Gautrand)
  • Project: Renovation of the ‘Alésia’ cinema
  • Location: Paris, France
  • Photography: Guillaume GUERIN, Luc Boegly
  • Client: GAUMONT-PATHÉ
  • Design Team:

    • ON: lighting design
    • T/E/S/S: facades
    • KHEPHREN INGENIERIE: structure
    • INEX: services and lifts
    • PEUTZ: acoustics
  • Other Consultants: 
    • GETRAP: Project manager, site phase

(more…)

PEM VITRE in France by TETRARC

Saturday, January 28th, 2017

Article source: TETRARC

The Multimodal Interchange project in Vitré comprises the creation of:

– A pedestrian footbridge in Vitré Station, spanning the railway

– An underground car park with 620 spaces, constructed in two phases, and an overhanging pedestrian footbridge, connecting the first footbridge to the “Place de la Victoire” (Victory Square) and thus creating a pedestrian thoroughfare from this square to the Station’s north car park

 

Image Courtesy © TETRARC

  • Architects: TETRARC
  • Project: P.E.M Vitré
  • Location: City of Vitré (35) FRANCE
  • Photography: Stéphane Chalmeau, Thomas Vittu & Céline LEJAMTEL
  • Lead Architects: Jean-Pierre Macé, Olivier Perocheau & Julie Goislot
  • Structural eng : BETREC, E2C + SCE
  • Fluid Eng : ICOFLUIDES
  • Gross Built Area: 17 664 m2
  • Completion Year: JUNE 2016               

(more…)

25 social housing units in Paris, France by Atelier Téqui Architectes

Wednesday, January 25th, 2017

Article source: METROPOLIS communication

This project is the implementation of an urban strategy based on continuity with the existing built environment. The program is contained within two buildings: the first facing the street, with ground floor + 4 floors, containing seventeen apartments; the second, at the back of the lot, contains an additional eight. The first building opens to the rue Nicolo through façade detached from the ground and creating a passageway toward the center of the city block and to the vertical circulations.

Image Courtesy © Sergio Grazia

 

  • Architects: Atelier Téqui Architectes
  • Project: 25 social housing units
  • Location: 16th arrondissement, Paris, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Client: Paris Habitat
  • Prime contractor: Atelier Téqui, architect; Incet, engineering firm; Artémise, landscape architecture
  • Surface area: 1,915 m² SHON (adjusted gross floor area) – 1,603 m² SHAB (gross floor area)
  • Cost: €3.7m excluding VAT
  • Calendar: Competition in 2012, delivered in 2016

(more…)

Social center, cultural space and esplanade in Nemours, France by Atelier Téqui Architectes

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: METROPOLIS communication

Under the framework of the urban renewal program, the city of Nemours wished to build a social center and a cultural space on the grand esplanade of the Mont Saint-Martin neighborhood. The grouping of a facility of this importance with shops around a reorganized and upgraded public space aims to revitalize activity and strengthen social cohesion. Its central and exposed position help to underscore the building’s function as a public facility.

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: Atelier Téqui Architectes
  • Project: Social center, cultural space and esplanade
  • Location: Nemours, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Contracting authority/Client: City of Nemours
  • Prime contractor: Atelier Téqui, architect; Yves Saouas, economist; AIA Ingénierie, Structural engineering firm; Amoes, Utilities engineering firm
  • Cost: €2.8m excluding VAT
  • Surface area: 1,733 m² SHON (adjusted gross floor area) – 1,607 m² SU (Usable surface area)
  • Calendar: Competition in 2011, delivered in 2016

(more…)

La Belle électrique in Grenoble, France by Hérault Arnod architects

Thursday, January 19th, 2017

Article source: v2com

Electronic music is a new subject for architecture. Most of the times electro nights take place in spaces that were not specially designed for them: clubs or night clubs, warehouses, fields, stadiums… For the Grenoble project, the aim was to invent a specific architectural system for a new type of spectacle and relationship with the public, whilst allowing concerts with a more traditional configuration.

Image Courtesy © André Morin

Image Courtesy © André Morin

  • Architects: Hérault Arnod architects
  • Project: La Belle électrique
  • Location: Grenoble (Isère), France
  • Photography: André Morin
  • Client: City of Grenoble
  • Architectural team: Hérault Arnod Architectes, project manager, Camille Bérar, Project architect et Laetitia Capuano, Local executive architect, Nicolas Ingénierie, Mechanical, Batiserf, Structural enineering, Cabinet Denizou, Quantity surveyor, Ducks Scéno, Design, Lasa, Acoustical
  • Usable Floor Area: 2 790 m2
  • Cost: 6,97 M€ HT
  • Calendar: Competition October 2007, delivery 2015

(more…)

New headquarters of Crédit Mutuel de Loire-Atlantique in Nantes, France by AIA Associés, associated with AIA Architectes and Intens-Cité

Saturday, January 14th, 2017

Article source: METROPOLIS communication

The basic concept: A light and transparent bank

The question leading to the basic concept underlying this project was: how to offer the highest quality and most efficient ergonomic work spaces possible?  The answer to this question resolved all the other issues facing the operation with regard to its insertion in the urban fabric, its environmental quality and the representation of the activity of banking in a period of financial crisis. Thus, the offices are distributed over three floors forming a thickness of 38 m, organized around two patios. The top floors are comprised of standard offices, and the C-suites, while the ground floor and the lower floors house public and shared functions: exhibition gallery, meeting and reception rooms, café, and restaurant serving the entire site, distributed around a broad atrium. This configuration ensures that all the offices benefit from equivalent spatial qualities and quality lighting. In addition, it fosters optimal communication between occupants and users and easy navigation of the site thanks to looping circulations.

Image Courtesy © Luc Boegly

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: AIA Associés, associated with  AIA Architectes and Intens-Cité
  • Project: New headquarters of Crédit Mutuel de Loire-Atlantique
  • Location: 10 rue de Rieux 44000 Nantes
  • Photography: Luc Boegly & Guillaume Satre
  • Client: Crédit Mutuel de LACO  /  CIC Ouest
  • Interior architects: AIA Architectes and Mouvement carré (Stéphane Renaud)
  • General engineering and project economy: AIA Ingénierie
  • Facades engineering consultant: Arcora
  • Environment engineering: AIA Studio Environnement
  • Scheduling, overseeing and coordination: AIA Management
  • Surface:
    • New headquarters of Crédit Mutuel de LACO: 14,000 m² (+ 12,000 m² of underground parking)
    • The CIC Restructuring: 16,300 m²
  • Construction costs:
    • € 50m excl. VAT for the LACO (value April 2013)
    • € 27m excl. VAT for the CIC
  • Calendar: Delivered in June 2016

(more…)

Les Closiaux in Clamart, France by Dominique Coulon & associés

Thursday, January 12th, 2017

Article source: Dominique Coulon & associés

The building is located in a 1950s residential area in the Paris suburbs. The large sports hall is positioned at the far end of the site, giving the street a degree of amplitude and generating a public space which reinforces the building’s status as a community facility. The volume of the accommodation is in keeping with the houses in the neighbourhood. The fragmentation of the programmes produces a displacement between the two volumes, offering glimpses of the central part of the site and opening up views towards the gardens.

Image Courtesy © Eugeni Pons

Image Courtesy © Eugeni Pons

  • Architects: Dominique Coulon & associés
  • Project: Les Closiaux
  • Location: Gymnase : 28 Rue des Closiaux 92140 CLAMART / Location : 48,804406 N, 2,270708 E
  • Photography: Eugeni Pons
  • Client: Conseil départemental des Hauts-de-Seine / Pôle Bâtiments et Transports / Services des Travaux Neufs et réhabilitations / NANTERRE
  • Architectes assistants: David Romero-Uzeda, Olivier Poulat, Chang Zhang, Steve Letho Duclos
  • Competition: Olivier Nicollas
  • Construction site supervision: Olivier Poulat
  • Engineers and consultants:
    • Structural Engineer: Batiserf Ingénierie
    • Mechanical Plumbing Engineer: BET G.Jost
    • Electrical Engineer: BET G.Jost
    • Cost Estimator: E3 économie
    • Acoustics: Euro sound project
    • Landscaping: Bruno Kubler
  • Surface: 2596 m2
  • Budget: 7 400 000 €
  • Competition: September 2010
  • Construction documents: from September 2010 to October 2013
  • Construction works: from October 2013 to December 2015

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy