Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘France’

Bibliothèque Alexis de Tocqueville in Caen, France by OMA

Saturday, November 19th, 2016

Article source: OMA 

Bibliothèque Alexis de Tocqueville is a public library for the metropolitan region Caen la Mer in Normandy, France. The 12,000 m2 multimedia library is located at the tip of the peninsula that extends out from the city of Caen to the English Channel. Its key position – between the city’s historic core and an area of Caen that is being developed – supports the city’s ambition for the library to become a new civic center. The library’s glass facade visually connects the adjacent park, pedestrian pathway and waterfront plaza to the interior and together with two large ground floor entrances at both sides of the building, enables a fluid interaction of the library with its surroundings. On the upper floors, the urban belvedere provides unobstructed views in all four directions.

Photograph by Philippe Ruault, Courtesy of OMA

Photograph by Philippe Ruault, Courtesy of OMA

  • Architects: OMA
  • Project: Bibliothèque Alexis de Tocqueville
  • Location: Caen, France
  • Photography: Philippe Ruault
  • Client: Communauté d’agglomération Caen La Mer
  • Architecture: Clement Blanchet Architecture, Barcode Architects
  • Engineering: Iosis / Egis Batiments
  • Sustainability & Facade: Elioth
  • Acoustic: RHDHV
  • Scenography: Ducks sceno
  • Renderings / moving images: ArtefactoryLab
  • Façade: Rob van Santen / VS-a group
  • Curtains: Inside Outside
  • Program: Library, Total 12 700 m2 (SHON), including 325 m2 exhibition space, 350 m2 restaurant, 250m2 auditorium, 3200 m2 reading spaces, 2075m2 offices + logistics and 1900 m2 storage space
  • Status: Construction

(more…)

APARTMENT XIV in Paris, France by studio razavi architecture

Sunday, November 13th, 2016

Article source: studio razavi architecture

This small apartment (80 m²) was renovated for a very young couple, both passionate collectors, and their dog. Our concept was to invade the space by design! The existing context is that of a 150 year old Haussmanian apartment with a rigid layout (defined structurally) which we intended to disrupt so that ultimately its inner qualities are revealed. Programmatic clusters respond to specific client needs, creating a landscape inside the apartment and modify the perception of this very classical Parisian layout.

Image Courtesy © olivier-martin gambier

Image Courtesy © olivier-martin gambier

(more…)

Société Générale Headquarters in Paris, France by Architecture Anne Démians

Sunday, November 13th, 2016

Article source: Architecture Anne Démians

«My role as an architect is to ensure that this important density is consistent with the quality of the site and with each workspace. This density is assumed as a positive constraint, likely by nature to propel us towards the future. Les Dunes project differentiates itself from others by its architectural identity, it offers a new image of modernity through a innovation in construction in a gentle rupture / breakaway from what’s previously been done over the past 30 years. The entity as a whole is more than a building, it is a landscape.» Anne Démians

INTERNET’S INFLUENCE ON TERTIARY INNOVATION

Following two decades of technological upheaval directly related to the Internet, changes in society have emerged with their consequences on our ways of living.

Heralding a new era, digital tools profoundly boost individual and social exchanges and modes of expression. Our working attitudes are thus modified and our relationship to space is shaken. This digital transition impacts work relations and manifests itself in the office, but how are they (re)drawn?

Image Courtesy © Jean-Pierre Porcher

Image Courtesy © Jean-Pierre Porcher

  • Architects: Architecture Anne Démians
  • Project: Société Générale Headquarters
  • Location: 6 allée des Sablons Val de Fontenay, Paris, France
  • Photography: Jean-Pierre Porcher, Laure Vasconi et AAD
  • Software used: AUTOCAD
  • Client: Societe Generale
  • Master of attorney book: Sogeprom
  • Project team: Martin Mercier (contest), Jack Weinand (studies and site), Malik Darmayan, Gabriel Ober, Francesco Girardi, Minsu Lee, Maite Casas, David Dahan, Igor Sanchez, Alain Sabounjian (Contributors)
  • BET Economist: Mazet and Associates
  • BET façade and structure: VP & GREEN fluid
  • BET electricity: Egis
  • BET cuisiniste: Gaury
  • HQE: Alto Engineering
  • Area: 89 000 m²
  • Budget: EUR 210 million

(more…)

Théâtre du Capitole in Toulouse, France by betec Lighting AG

Friday, November 11th, 2016

Article source: betec Lighting AG

When lighting large paintings with strong frames, a large picture light is required for optical balance between the image and the light. Introducing “Maximus”, which can be adjusted to fit pictures with widths of up to two metres. An additional feature of using the “Maximus” for lighting paintings or museums is that it produces ambient lighting. Most of the light is directed towards the painting, however, some unavoidable stray light fills the room with an unnoticeable background brightness, which is good for our wellbeing.

Image Courtesy © betec Lighting AG

Image Courtesy © betec Lighting AG

  • Architects: betec Lighting AG
  • Project: Théâtre du Capitole
  • Location: Toulouse, France
  • Designer: Horst Lettenmayer

(more…)

Borgeaud bibliotheques in Chartres, France by betec Lighting AG

Friday, November 11th, 2016

Article source: betec Lighting AG

For the areas architecture, interior fittings and treatment of furniture this light fulfils high photometric and aesthetic requirements. The T5 tube is particularly characterised by high efficiency and solid life span in this light. For aesthetic reasons, the electronic ballast is mounted externally.

Image Courtesy © betec Lighting AG

Image Courtesy © betec Lighting AG

 

  • Architects: betec Lighting AG
  • Project: Borgeaud bibliotheques
  • Location: 1 Boulevard Maurice Viollette, 28000 Chartres, France
  • Design: Horst Lettenmayer
  • Year: 2007

(more…)

Courcelles patiente in Paris, France by Ubalt architectes

Friday, November 11th, 2016

Article source: Ubalt architectes

The purpose of this project is the complete renovation of a cabinet of physiotherapy with creation of water sources, furniture and a waiting space to replace a former consultation room This waiting room is created as an intimate alcove totally out of season and different from the rest of the place.

Image Courtesy © Ubalt architectes

Image Courtesy © Ubalt architectes

  • Architects: Ubalt architectes
  • Project: Courcelles patiente
  • Location: Paris, France

(more…)

CLOYS Apartment in Paris, France by Atelier 56S

Sunday, November 6th, 2016

Article source: Atelier 56S

An ancient parking lot was divided into different apartments in the heart of Paris. To transform this raw surface into apartments, the project management wanted the structure to keep its industrial aspect.

The main challenge was to take advantage of the unique light source: South-oriented and situated in one of the apartment’s angles. The idea was to compact the night area to benefit from a higher flexibility in the living space. Peripheral wood furniture, serving as library, kitchen, desk and storage, was made to create space and visual continuity in the whole apartment. A mobile wall can occasionally be used to host friends.

The concrete beams and ceiling remain to keep the spirit of the place, while lessening the resonance thanks to a wooden slats-made false ceiling.

Image Courtesy © Jeremias Gonzalez

Image Courtesy © Jeremias Gonzalez

  • Architects: Atelier 56S
  • Project: CLOYS Apartment
  • Location: Paris, France
  • Photography: Jeremias Gonzalez
  • Area: 102 sqm
  • Project Year: 2016

(more…)

Apartment in Sceaux, France by h2o architectes

Thursday, November 3rd, 2016

Article source: h2o architectes

This interior design and refurbishment project takes place in a 1960’s housing block built out of finely finished armed concrete. Unchanged since its construction, the ancient apartment followed a relatively classical distribution with closed rooms yet with rather generous openings onto the surrounding green urban environment. The commission was to transform the space including a spacious living room and bedroom, a semi-open kitchen and a temporary bed-sit accommodation for guests. The structural elements as well as the mains network (supplies and evacuation) had to remain unchanged. We imagined the volume of the apartment as a free plan, opened up to a maximum in order to make the best of the space throughout the flat, which receives natural light on both sides.

Image Courtesy © Stéphane Chalmeau

Image Courtesy © Stéphane Chalmeau

  • Architects: h2o architectes
  • Project: Apartment in Sceaux
  • Location: Sceaux, France
  • Photography: Stéphane Chalmeau
  • Construction: Sarl Poluks
  • Specificity: Wood furnishings
  • Area: 85 m 2
  • Cost of works: 110 000 € HT
  • Date: July 2016
  • Mission: Complete

(more…)

MAISON DE LA PETITE ENFANCE in Lieusaint, France by NOMADE architectes

Tuesday, November 1st, 2016

Article source: NOMADE architectes

“It is important for children to like the Maison de la Petite Enfance, for them to feel comfortable there, free yet safe. It has to be gentle and tender with them, participate in their education, help them find their marks and stimulate their imaginations” – The elected officials of Lieusaint

With the children’s well-being in mind this is how NOMADE Architectes designed and carried out the project.

The town of Lieusaint is a community located 35 kilometers to the southeast of Paris in the Seine et Marne département. Serviced by RER line D, it is part of the greater Sénart region.

After a competition for the project, NOMADE Architectes was commissioned to design and build this facility that it wanted to make a symbol of developmental for the region.

The project responded to Lieusaint’s desire to build a prominent facility for early childhood.

Image Courtesy © Patrick Müller

Image Courtesy © Patrick Müller

  • Architects: NOMADE architectes
  • Project: MAISON DE LA PETITE ENFANCE
  • Location: Lieusaint, France
  • Photography: Patrick Müller
  • Client: Ville de Lieusaint (77)
  • Missions: MOP Base architecte mandataire + OPC + Synthèse
  • Consultation: Basic contract management on behalf of the public authority + coordination management
  • Performances Rating: RT 2012
  • Net Internal Surface: 1 200 m2
  • Total Cost Of The Building Work: 3.2 M€ HT
  • Timetable Of The Operation: 18 months
  • Competition: March 2011
  • Delivery: April 2016

(more…)

Bellecombe Holiday House in France by ACAU ARCHITECTE

Saturday, October 29th, 2016

Article source: ACAU ARCHITECTE

In a hamlet situated in the heart of the Drôme provencale, the project concerns the construction of a holiday house able to host a dozen persons. The sloping terrain is South oriented and have an exceptional panoramic view on the far landscape and the Ventoux mountain.

Located in the north of the parcel and totally open in the far landscape and the south light, the project have been made to ensure that the roof level does not exceed the street level.

Image Courtesy © François Jaubert

Image Courtesy © François Jaubert

  • Architects: ACAU ARCHITECTE
  • Project: Bellecombe Holiday House
  • Location: Bellecombe, France
  • Photography: François Jaubert
  • Structural engineer: Philippe Huet, IGC
  • Gross Floor Area: 280m²
  • Date: 2013 – 2016

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy