Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Germany’

Quarter of Nations in Hamburg, Germany by Gerber Architekten

Tuesday, December 2nd, 2014

Article source: Gerber Architekten

At the award ceremony of 2014 “Carl-Friedrich Fischer Prize for humane housing“, the head-end buildings of the Quarter of Nations have been awarded with one of the first prizes. The Hamburg housing project impressed the Jury, consisting of Christiane Ruth Hansmann (foundation director), Uli Hellweg (IBA Hamburg GmbH) and Professor Jörn Walter (Oberbaudirektor Hamburg), with its combination of a social housing building with a passive house. Out of 90 entered projects from the Hamburg urban area, in addition to the Quarter of Nations, the “Neue Hamburger Terrassen“ (LAN Architekten) and the “Gartenquartier Kleine Horst“ (SEHW Architekten) also received awards. The award, which was first made this year, aims to promote the intention of the former Regierungsbaumeister, Carl-Friedrich Fischer, to provide humane housing in the city and nearby.

Image Courtesy © HG Esch

Image Courtesy © HG Esch

  • Architects: Gerber Architekten
  • Project: Quarter of Nations
  • Location: Hamburg, Germany
  • Photography: HG Esch

(more…)

20 prepared dc-motors, 81 cardboard boxes 70x70x70cm in Mannheim, Germany by Zimoun + Hannes Zweifel

Thursday, November 20th, 2014

Article source: Zimoun + Hannes Zweifel

The installation is comprised of 81 cardboard boxes of 70x70x70 cm which are suspended on the ceiling in a grid of 80×80 cm. The boxes hang between floor and ceiling and  can be seen from two different levels. 20 dc-motors are mounted and distributed along the handrail of the first floor. When activated, they set the boxes in motion by means of thinn nylon ropes connected vertically to the individual boxes, causing them to move with varying intensity and directions. Since the spaces between the boxes are small, the movement of one box is affecting neighboring boxes, leading to a very complex overall performance of the suspension, which constantly changes and progresses. The collision of the boxes and the friction caused when they collide gives rise to a multitude of sounds and noises. The acoustic perspective changes as the viewer moves along the exhibition space and can be experienced in constantly new ways. This installation was conceptualized, developed and presented in joint collaboration between Zimoun (artist) and Hannes Zweifel (architect).

Image Courtesy © Studio Zimoun.

Image Courtesy © Studio Zimoun.

  • Architects: Zimoun + Hannes Zweifel
  • Project: 20 prepared dc-motors, 81 cardboard boxes 70x70x70cm
  • Location: Mannheim, Germany
  • Photography: Studio Zimoun
  • Dimensions: 10m x 10m x 6m.
  • Exhibition: August 10 – September 21, 2014
  • Curated: Hortense Pisano and Martin Stather

(more…)

MESSE FRANKFURT – TOR NORD in Germany by INGO SCHRADER ARCHITEKT BDA

Thursday, November 20th, 2014

Article source: INGO SCHRADER ARCHITEKT BDA

A highly visible white oval roof covers the control area of the main gate of the Frankfurt trade fair, creating a new landmark at the city entrance. The oval form stands out against the orthogonal buildings of the fairground and the diversity of directions focussing at the main gate, enabling easy orientation. The construction consists of an irregular grid of steel lamella, which are oriented according to the loads and forces in the structure.

Image Courtesy © Ingo Schrader Architekt BDA

Image Courtesy © Ingo Schrader Architekt BDA

  • Architects: INGO SCHRADER ARCHITEKT BDA
  • Project: MESSE FRANKFURT – TOR NORD
  • Location: Frankfurt, Germany
  • Client: Messe Frankfurt Venue GmbH/ Marc Legg
  • Roof area: ca. 593 square metres
  • Clearance: ca. 4,55 m
  • Height above street: ca. 5,30 m
  • Steel weight: ca. 75 t (metric), 40 and 20 mm steel plates
  • Total weight: ca. 110 t (metric)

(more…)

The new 4* Resort Ulrichshof in the Bavarian forest, Germany by noa* network of architecture

Saturday, November 15th, 2014

Article source: noa* network of architecture

The newly renovated and extended Bio Resort Ulrichshof is located in Rimbach in the middle of the idyllic Bavarian forest.

The family hotel was upgraded and extended with a three-storey open hotel hall which includes a new reception, lobby and lounges; moreover a “Waldpassage”, Spa, Outdoor Pools and 41 new rooms and suites were realized. The volumes extends on the whole area and connects to the existing hotel and the barn.

Image Courtesy © noa* network of architecture

Image Courtesy © noa* network of architecture

(more…)

“Hafenspitze” in Mainz, Germany by MVRDV

Thursday, November 13th, 2014

Article source: MVRDV

MVRDV and more Platz were chosen winner of the international competition for two office buildings of in total 12.000 m² pioneering the transformation of Mainz’ former harbour Zollhafen. The ensemble consists of an elongated block of five storeys and an eleven-storey high-rise tower creating a landmark at the waterfront. “Hafenspitze” is being developed by CA Immo Deutschland. Construction start is envisioned for autumn 2015.

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

  • Architects: MVRDV
  • Project: “Hafenspitze”
  • Location: Mainz, Germany
  • Design team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Fokke Moerel, Roy Sieljes,  Matteo Artico, Arian Lehner, Johannes Langer, David Jimenes, Mate Meszaros
  • Status: Won competition
  • Client: CA Immo Deutschland GmbH
  • Co-architet: MorePlatz, Rotterdam/ Munich, Johannes Schele, Caro Baumann, Konstantina Karampini
  • Structure: BuroHappold, Matthias Beck, Ron Manson, Thomas Kraubitz
  • Size: 12.400m2

(more…)

Movet Office Loft in Schorndorf, Germany by STUDIO ALEXANDER FEHRE

Tuesday, November 11th, 2014

Article source: STUDIO ALEXANDER FEHRE

Movet is a company that literally originated in a garage. Today, the Movet brand is eponymous with outstanding competence in the field of conveyor belt technology. Because the capacity of the company’s rather makeshift headquarters had finally been reached, Studio Alexander Fehre was commissioned to design a new and more representative office space with an adjoining warehouse. The solution is a clever combination of different areas, so as to accommodate the diverse range of requirements in a limited space while retaining a spacious feel. The result is the ‘Movet Workshop’, which forms the epicentre of the space and functions as conference room, office kitchen and showroom in one. Contained behind an airy metal mesh façade, customers and visitors are welcomed here in the very heart of the office and thus immediately integrated into daily business. The new open-plan office structure communicates engagement, transparency and a marked team spirit – especially to the people working there.

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

  • Architects: STUDIO ALEXANDER FEHRE
  • Project: Movet Office Loft
  • Location: Schorndorf, Germany
  • Photography: Zooey Braun
  • Client: Hadi GmbH, Hans Schüßler
  • Size: 200 qm + 200 qm Lager (Storage)
  • Year: 2014

(more…)

Villa S in Schriesheim, Germany by Ian Shaw Architekten BDA RIBA

Tuesday, November 11th, 2014

Article source: Ian Shaw Architekten BDA RIBA

Villa S is a cast in-situ concrete house, dramatically sited on a hillside above Schriesheim, in Baden-Württemberg, in southwest Germany. From its elevated position, the building offers panoramic views of the surrounding countryside: to the south, the Black Forest; to the west, the Palatinate and the Rhine Valley; to the east, the Odenwald mountain range; and in the foreground, on a neighbouring hillside, the ruins of Strahlenburg Castle, originally built in 1295. Within this setting, the project presents itself as an elemental two-tier structure.

Image Courtesy © Ian Shaw Architekten BDA RIBA

Image Courtesy © Ian Shaw Architekten BDA RIBA

(more…)

Health Centre and Church Square in Heiden, Germany by THESING & THESING

Wednesday, October 29th, 2014

Article source: Thesing & Thesing Architekten BDA

In the centre of the Westphalian town of Heiden, Thesing & Thesing Architekten have paid homage to history in their creation of a new community space adjacent to the town’s historical church square. Bricks were chosen as the exclusive material for the roof and façade of the new health centre and the pavement of the square itself, an expression of the holistic approach employed by the architects. The bricks of the Hagemeisters’s “Heiden” variety, produced especially for the project, vary in colour from a deep reddish-brown to a violet-red with blue anthracite smoke marks and contribute a sense of lasting permanence. Until the 1970s, a neo-gothic church dominated the centre of the community. In the contours of the new medical building, the architects recall the proportions of both the original church’s architecture and that of even older urban structures taken from the town’s original land registers.

Image Courtesy © Lukas Roth

Image Courtesy © Lukas Roth

(more…)

Suppakids Little Ones Sneaker Boutique in Stuttgart, Germany by ROK, (Rippmann Oesterle Knauss)

Tuesday, October 28th, 2014

Article source: ROK, Rippmann Oesterle Knauss

A sneaker boutique for little ones featuring a unique display arrangement that invites kids to play with a subtly integrated cascading disk run while browsing through the shoes on display.

Image Courtesy © Daniel Stauch Photography

Image Courtesy © Daniel Stauch Photography

  • Architects: ROK  (Rippmann Oesterle Knauss)
  • Project: Suppakids Little Ones Sneaker Boutique
  • Location: Paulinenstr.44 70178 Stuttgart, Germany
  • Photography: Daniel Stauch Photography
  • Software used: Rhino 3D
  • Client: BNIB Handels GmbH Paulinenstr.44 70178 Stuttgart, German
  • Floor finish: Haas Stonetec Ralf Haas Thomas-Mann-Strasse 12 70734 Fellbach, Germany
  • Carpentry work: Kaupp + Diether Andreas Lindner Mühlstrasse 28 71083 Herrenberg, Germany
  • Electric Installation: Elektro Lauxmann GmbH Horst Pilsner Rosmarinweg 37 70374 Stuttgart, Germany
  • Gross floor area: 60 sqm
  • Completion date: 07/2014

(more…)

Apartments Charlotte in Berlin, Germany by Michels Architekturbüro

Tuesday, October 14th, 2014

Article source: Michels Architekturbüro

Apartments “Charlotte” – a great success for the developer as well as marketing. Within weeks, and long before the commencement of building works, all flats within this central Berlin apartment house nearby Checkpoint Charlie were sold. Carefully designed floor plans ensure a high quality of living and generous full height windows offer fascinating views of central Berlin.
Balconies are attached to the building like scales and create a meander like rhythm along the façade. To avoid impairing this well-balanced building front by rough and heavy balustrades, balconies are safeguarded by a delicate stainless steel mesh. The tapered form gives this freestanding corner building a charming and self-confident appearance.

Image Courtesy © Werner Huthmacher

Image Courtesy © Werner Huthmacher

  • Architects: Michels Architekturbüro
  • Project: Apartments Charlotte
  • Location: Berlin, Germany
  • Photography: Werner Huthmacher
  • Construction Period: May 2012 to December 2013
  • Construction cost: 3.600.000 € gross
  • Lot: 347 sq.m
  • Total Area: 2.180 sq.m over nine stories
  • Units: Two commercial units and 28 apartments including three penthouses
  • Selling Price: 4.120 Euros/sq.m average (December 2011)
  • Property Developer: WI Concept, Berlin
  • Real Estate Marketing: Berlin Capital Investments

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Canon
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy