Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Germany’

House S in Wiggensbach, Germany by becker architekten

Saturday, April 6th, 2013

Article source: becker architekten

Energy Efficiency

A geothermal heat pump feeds a radiant heating system, producing large heat exchange surfaces in all rooms A central oven block provides heat to the upper level


Natural and traditional woods from the region were thoughtfully used for external walls, staircase and timbering as well as for internal walls, roof construction, insulation, windows, flooring and furnishings. The building utilized local craftspeople and builders only, minimizing transportation distances and resources.

Image courtesy becker architekten 

  • Architects: becker architekten
  • Project: House S
  • Location: Wiggensbach, Germany
  • Year of Completion: 2007

OLS House in Stuttgart, Germany by J. Mayer H. Architects

Thursday, April 4th, 2013

Article source: J. Mayer H. Architects

The new house is on a plot of land near Stuttgart, on a hillside with a generous view of the valley. The owners wanted a new home that would bring this view to life even inside of the building. The house is in a residential area with conventional developments, most of which date from the 1960s.

Image Courtesy © David Franck

  • Architects: J. Mayer H. Architects
  • Project: OLS House
  • Location: Stuttgart, Germany
  • Photography: David Franck
  • Team: Juergen Mayer H., Marcus Blum (Project Architect), Sebastian Finckh, Paul Angelier, Hugo Reis, Julian Blümle
  • Project: 2009-2011
  • Completion:  September 2011
  • Client: Private
  • Architect on Site: AB Wiesler + Michael Gruber, Stuttgart
  • Structural Engineer: Gunter Kopp, Leutenbach/ Nellmersbach
  • Service Engineers: IB Funk und Partner, Leutenbach
  • Building Physics: Kurz&Fischer GmbH, Winnenden
  • Function: Private House, near Stuttgart, Germany
  • Site area: 891 m2
  • Building area: 306 m2
  • Total floor area: 488 m2
  • Number of floors: 3
  • Height of the building: 10,43 m
  • Structure: reinforced concrete, brick, roof: steel
  • Principal exterior material: EIFS, glass, zinc, rooftiles
  • Principal interior material: wood, plasterboard, creative floor
  • Designing period: 08/09 – 04/10
  • Construction period: 04/10 – 09/11
  • Software used: ArchiCAD


Villa B in Blankenheim, Germany by Schneider+Schumacher

Thursday, April 4th, 2013

Article source: Schneider+Schumacher

In 2010, an architectural and landscape limited competition was launched by the municipality of Blankenheim, together with the Regionale 2010 Agentur. It resulted in schneider+schumacher winning first prize with their finely judged answer to the competition brief. This asked for suggestions as to how the former Roman manor – the Villa Rustica – might once again be made visible to the public. Taking up this challenge as their point of departure, the architects have now enhanced the Eifel region with a decidedly sculptural, walk-in installation.

Image Courtesy © Joerg Hempel 

  • Architects: Schneider+Schumacher
  • Project: Villa B
  • Location: Blankenheim, Germany
  • Photography: Joerg Hempel
  • Competition stage: 2010
  • Planning stage: April 2011 – November 2011
  • Tender stage: September 2011
  • Construction to completion: November 2011 – July 2012
  • Client: Municipality of Blankenheim
  • Design: A
  • Design (free text): in collaboration with Landscape architects GTL
  • Project architects: Michael Schumacher, Nina Delius
  • Project manager: Nina Delius
  • Construction management: A, B
  • Project management advertiser: Udo Hanrieder
  • Team: Nina Delius, Stefanie Fischer, Udo Hanrieder, Qiang Xu
  • Gross floor area (BGF): 227,6 m² (Portikus)
  • Gross volume (BRI): ca. 1.250 m³
  • Site area: 19.680 m²
  • Software used: Rhino

Filmtheater Weltspiegel in Cottbus, Germany by Studio Alexander Fehre

Friday, March 29th, 2013

Article source: Studio Alexander Fehre

With more than 100-year-old history, the movie theater “Weltspiegel Cottbus” is one of the oldest cinema buildings of Germany and has stamped many childhood memories. A local enthusiast asked Studio Alexander Fehre to conceive a new overall concept for the former single-hall cinema and to give it a coherent interior design . Now two additional film halls with 80 places in each and a film bar belong in the annexe to the building. The historical hall with 520 places and a golden ceiling was utilized by a retractable platform also for events. By an exciting and universal interior design with references to the early film history an exciting merging of history and modern age succeeded.

Image Courtesy © Zooey Braun

  • Architects: Studio Alexander Fehre
  • Project: Filmtheater Weltspiegel Cottbus
  • Location: Rudolf Breitscheid Str. 78 03046 Cottbus, Germany
  • Photography: Zooey Braun
  • Year: 2012
  • size: 1450 qm
  • Client: Ralf Zarnoch
  • Team: Alexander Fehre, Roger Gasperlin, Judy Hänel


ajando Next Level CRM in Mannheim, Germany by Peter Stasek Architects + Loftwerk Karlsruhe

Wednesday, March 20th, 2013

Article source: Peter Stasek Architects + Loftwerk Karlsruhe

A very unusual loft is being created in the Mannheim harbor district. A very unusual loft has been created in the Mannheim harbor district. The complete ajando team will live and work there starting in January 2013. The internationally renowned architect Peter Stasek and the loftwerk architect office located in Karlsruhe are behind the corporate architecture concept of the loft. It was inspired by the quantum physics of Wheeler, the architecture of Josef M. Hoffmann and, of course, the information expertise of ajando.

Image Courtesy © Claus Morgenstern 

Fair Stand For Armstrong at BAU 2013 in Munich, Germany by Ippolito Fleitz Group

Wednesday, March 20th, 2013

Article source: Ippolito Fleitz Group

Munich’s ‘Bau’ trade fair is one of the world’s leading trade fairs for the construction industry. Its particular focus is on building materials. For the ‘Bau 2013’, Armstrong DLW is highlighting its product palette of linoleum and vinyl flooring. The idea is to pursue the twin goals of presenting its new collections and sensitising a younger and inherently more experimental target group of architects to the appeal of these materials. The stand exhibits both the Linea collection, featuring a wide spectrum of wood grain effects, and the Colorette product line, which is distinguished by strong, rich colours.

Image Courtesy Ippolito Fleitz Group

  • Architects: Ippolito Fleitz Group
  • Project: Fair Stand For Armstrong at BAU 2013
  • Location: Munich, Germany
  • Software used: Vectorworks


Workshop Siegen in Germany by Ian Shaw Architekten

Tuesday, March 19th, 2013

Article source: Ian Shaw Architekten

This scheme’s abstract form references the classic garage format with forecourt. The simple steel frame structure is clad in translucent panels to reduce energy consumption and facilitate productivity. At night, the workshop functions as a light beacon, illuminating the main entrance to the industrial complex. Internally, the building’s skin delivers a defused light, creating a relaxed environment in which to work, uncluttered by the visual harshness of the industrial surroundings.

Image Courtesy Ian Shaw Architekten

  • Architects: Ian Shaw Architekten
  • Project: Workshop Siegen
  • Location: Siegen, Germany
  • Software used: Vectorworks


Sprach und Bewegungszentrum in Hamburg, Germany by eins:eins architekten

Tuesday, March 19th, 2013

Article source: eins:eins architekten

The „Centre for Speech and Movement” (SBZ), a project of the International Building Exhibition (IBA) in Hamburg, had its official public opening on January 16 by Hamburg Senator of Education Ties Rabe. Numerous pupils participated actively in the event. The concept of the SBZ involves physical motion in the process of Language acquisition. By activating motoric centers of the brain, speech acquisition and language acquisition is facilitated.

Image Courtesy © Bernadette Grimmenstein

  • Architects: eins:eins architekten
  • Project: Sprach und Bewegungszentrum
  • Location: Rotenhäuser Damm 40, D-21107, Hamburg, Germany
  • Photography: Bernadette Grimmenstein
  • Competition: invited competition 2009, 1st Prize
  • Completion: January 2013
  • Client: GWG Gewerbe
  • Structural Engineers: imagine structure GmbH
  • Building Services: Ebert-Ingenieure GmbH

Kita Göttingen in Germany by Despang Architekten

Sunday, March 17th, 2013

Article source: Despang Architekten

The new day care center of Göttingen University is the most recent case study of several typological educational prototypes Despang Architekten has investigated in within the last years. The strategy of this project is a symbiosis of architecture and nature with a high ecological standard. The symbiosis was achieved through mainly berming the building and opening it with a passive solar “curtain wall” towards the south. Part of the goal was the development of a by the best value of the inflationary term sustainable building, which besides other performative aspects has a very low heating and cooling demand. Critical and fundamental in the design process was the maximum exposure to the south and closure to the north with optimized insulation. Access to the building is given from the east and utilizes the given infrastructure of the two adjacent buildings.

Image Courtesy © Olaf Baumann

  • Architects: Despang Architekten
  • Project: Kita Göttingen
  • Location: Göttingen, Germany
  • Photography: Jochen Stüber, Olaf Baumann
  • Year of construction: 2010
  • Builder-owner: Georg-August-University Göttingen
  • Occupant: Studentenwerk Göttingen
  • Architectural design: Despang Architekten (Dresden, Munich, Hannover, Honolulu ( University of Hawaii Manoa, USA) Günter und Martin Despang / project team: Dipl.-Ing. Philip Hogrebe, Dipl.-Ing. Jörg Steveker
  • Passive house design: RAUMPLAN Architekten und Ingenieure, Hannover (Certified Passive House Designers), Dipl.-Ing. Architektin Stefanie von Heeren mit Dipl.-Ing. M.Sc. Architekt Matthias Wohlfahrt
  • Structural engineering: Drewes + Speth Beratende Ingenieure im Bauwesen, Hannover
  • Building services engineering: Ingenieurgesellschaft Grabe mbH, Hannover
  • Landscape design: Landschaftsarchitektur und Umweltplanung Dipl.-Ing. Gerhard Kohl, Göttingen


Station Hameln in Germany by Scheidt Kasprusch Architekten

Thursday, March 14th, 2013

Article source: Scheidt Kasprusch Architekten

The railway station Hameln was initiated in 1872. After a devastating fire in 1925, it was rebuilt and its structure as well as its access was fundamentally altered.The intervention after the wartime destruction in 1945 and several modifications into the 1980s conducted to fully unrecognizable conditions of the interior structure.Entire elements of the building were run-down and did not feature any functions at all. Some parts of the building were not connecting to the central circulation.

Image Courtesy © Andreas Braun & Rainer Gollmer

  • Architects: Scheidt Kasprusch Architekten
  • Project: Station Hameln
  • Location: Bahnhofplatz 19,2331785 Hameln, Germany
  • Awarding authority:  GWS public services Hameln
  • Concept and development : Scheidt Kasprusch Archiekten, Berlin
  • Competition:2002, 1st prize
  • Completion : May 2006
  • Gross floor area:6580sqm
  • Construction cost :6,5 m euro


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy