Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Germany’

IVG Media Bridge in Munich, Germany by Steidle Architects

Tuesday, July 19th, 2016

Article source: Steidle Architects

On the industrial site directly neighboring the East Railway Station, the IVG Munich developed a concept for the future of the “new media” many of which were already housed in an existing building on the site.  In order to fulfil the desperately needed extra space requirements for the already fully rented 100,000 square meters of building, Steidle Architects studied the zoning and building situation of this area neighboring the well-known “Kunstpark Ost” (artistic park east).

Image Courtesy © Steidle Architects

Image Courtesy © Steidle Architects

  • Architects: Steidle Architects
  • Project: IVG Media Bridge
  • Location: Munich, Germany
  • Software used: Allplan Nemetschek
  • Design principals: Johannes Ernst, Martin Klein
  • Team: Stefan Kissling, Manfred Erich, Duc Hua
  • Gross square area: 7500 sqm
  • Construction: Concrete cores with steel lattice framework
  • HVACR: District heating and well water cooling system
  • Renter: Group M

(more…)

Row House in Harlaching, Germany by ARCS ARCHITEKTEN

Saturday, July 16th, 2016

Article source: ARCS ARCHITEKTEN 

Instead of a settlement house a new building with garden for a family of four was created. The conception should be an open living concept in ground floor , the 1st floor is the children’s area and the penthouse is for the parents.

Image Courtesy © ARCS ARCHITEKTEN

Image Courtesy © ARCS ARCHITEKTEN

  • Architects: ARCS ARCHITEKTEN (Thomas und Urban Frick architects)
  • Project: Row House
  • Location: Harlaching, Germany

(more…)

Luther Memorial Berlin in Germany by Zeller & Moye

Thursday, July 14th, 2016

Article source: Zeller & Moye

A new memorial for Martin Luther will be constructed in central Berlin at the former Neuer Markt next to the St.Marienkirche. The winning proposal of the international competition ‘Luther-Denkmal 2017’ refers in its spatial arrangement to the historical Luther memorial that was destroyed during WWII. Like a mirror image of the original memorial, a negative volume is embossed into the ground. It points to Berlin’s history and emphasises the importance of public space for the society. Looking closely at the steps and the edge detailing, the original shapes of the former memorial become visible as negative imprints. However, the new memorial is not at all a reconstruction of the old one, but presents itself as a contemporary and sculpturally composed memorial in its own right.

Image Courtesy © Zeller & Moye

Image Courtesy © Zeller & Moye

  • Architects: Zeller & Moye (Christoph Zeller & Ingrid Moye)
  • Project: Luther Memorial Berlin
  • Location: Karl-Liebknecht-Strasse 8, 10178 Berlin-Mitte, Germany
  • Client: Evangelischer Kirchenkreis Berlin Stadtmitte & Bezirksamt Mitte Of Berlin
  • Collaborating Artist: Albert Weis
  • Size: 190m2 / 2,045ft2
  • Date: 06/2016
  • Status: 1st Prize In International Competition ‘Luther-Denkmal 2017’ / In Planning

(more…)

Day-care center Nils Holgersson in Kassel, Germany by RIEDER SMART ELEMENTS GMBH

Tuesday, July 12th, 2016

Article source: RIEDER SMART ELEMENTS GMBH

A simple with öko skin boards paneled building is punctuated by bold green areas. Floor to ceiling glazing combine indoor and outdoor space in one continuum. From the classrooms you step directly on the tree-covered play area.

The daycare Nils Holgersson was built in 2000 and forms the structural completion of the pavilion ensemble of Nill Holgerson day-care center. Currently three school groups with children of primary school age, a group “Supervised primary school” and two kindergarten groups are housed in the facility.

Image Courtesy © Markus Batscheider

Image Courtesy © Markus Batscheider

  • Architects: RIEDER SMART ELEMENTS GMBH (Stadt Kassel I Hochbau und Gebäudebewirtschaftung)
  • Project: Day-care center Nils Holgersson
  • Location: Kassel, Germany
  • Photography: Markus Batscheider
  • Area: 200 m² öko skin in liquide black

(more…)

Museum building in Mannheim, Germany by gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner

Sunday, July 10th, 2016

Article source: gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner

The new museum building at Friedrichsplatz in Mannheim links up with the historic Art Nouveau building and has been designed as “city in the city”. Within a simple overall structure, individual units have been arranged in an inspiring composition to provide exhibition space and rooms for supporting functions. They enclose a central atrium and are linked via galleries, terraces and bridges. In analogy to the elements that make up urban environments – buildings, blocks, streets and squares – the architects have created varied circular routes through enclosed and open spaces with changing vistas and outlooks. As in the layout of the city of Mannheim with its “street squares”, the clear overruling structure makes orientation easy; at the same time, each situation conveys new impressions – just as the city’s diversity of the architecture, changes in the building lines, recesses and empty plots ensure that no space is identical to another.

Perspective northwest, Image Courtesy © gmp

Perspective northwest, Image Courtesy © gmp

  • Architects: gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner
  • Project: Museum building
  • Location: Mannheim, Germany
  • Client: Stiftung Kunsthalle Mannheim
  • Design: Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Volkmar Sievers
  • Project leader, Competition: Di Miao
  • Competition Design Team: Ulrich Rösler, Mira Schmidt, Steffen Lepiorz, Liselotte Knall, Kai Siebke, Frederik Heisel
  • Team 3D and Visualization: Markus Carlsen, Tom Schülke, Jens Schuster, Christoph Pyka, Kenneth Wong
  • Project leader, Execution: Liselotte Knall, Kerstin Steinfatt
  • Execution Design Team: Anna Falkenbach, Ulrich Rösler, Raimund Kinski, Amra Sternberg, Viktoria Wagner, Hanna Diers, Michèle Watenphul
  • Gross Floor Area: 15.835 m2

(more…)

Berlin’s Natural Science Museum in Germany by Deraya designs

Thursday, July 7th, 2016

Article source: Deraya designs

The knowledge of the past is the key to our future , it enhance the way we know ourselves , our life , our experiences , a good building is a building that can corporate with all the knowledge states , our sustainable life cycle is aiming for a futuristic development that is raising by the human beings a key to a better life

Image Courtesy © Deraya designs

Image Courtesy © Deraya designs

  • Architects: Deraya designs
  • Project: Berlin’s Natural Science Museum
  • Location: Berlin, Germany
  • Software used: 3ds max & rhino-grasshopper

(more…)

Cherry Blossom House in Black Forest, Germany by Uber Raum Architects

Wednesday, July 6th, 2016

Article source: Uber Raum Architects

This award-winning family home is situated close to Strasbourg, in a village famous for its cherry trees and cherry schnapps. Presented with a naturally beautiful site, and constrained by a modest budget, we resolved to design a building that engaged with its natural environment. The house is highly methodical in its plan, and dramatically augmented by the selective framing of views.

Image Courtesy © Uber Raum Architects

Image Courtesy © Uber Raum Architects

  • Architects: Uber Raum Architects
  • Project: Cherry Blossom House
  • Location: Passivhaus, Black Forest, Germany
  • RIBA stages: 1-6
  • Year: 2014
  • Status: Completed

(more…)

Longen Winery Resort in Longuich, Germany by Matteo Thun & Partners

Saturday, July 2nd, 2016

Article source: Matteo Thun & Partners 

In harmony with nature, the family Longen cultivates the slopes of a Moselle Valley and can look back on a long tradition of generations.

Now they offer an idyll: an orchard – surrounded by orchards. On their property of 6.500 sqm the family provides its guests the most primary way of living that permits to enjoy the structures of a wine and fruit production, the setting of a village and to experience a life in harmony with nature.

Image Courtesy © Matteo Thun & Partners

Image Courtesy © Matteo Thun & Partners

(more…)

Westgarten 02 in Frankfurt, Germany by STEFAN FORSTER ARCHITEKTEN

Saturday, July 2nd, 2016

Article source: STEFAN FORSTER ARCHITEKTEN

Westgarten 02, a residential block of high-end rental apartments, was built on the last remaining gap in development in Frankfurt´s Westhafen district. In terms of its language of forms, the design was guided by its immediate neighbour, “Westgarten 01”, a mixed residential and retail block. Light-coloured clinker cladding emphasises the ground floor zone, optically dividing private from public space. Continuous cornices and projecting render detail on the parapets emphasise the horizontal articulation of the façade. Contrasting with its adjacent building, Westgarten 02 features light-grey render and a symmetrical façade design with a receding central zone. A sculptural note is added by the two-storey penthouse floor with large roof terraces. The internal arrangement of the apartments – three apartments per floor, accessed via stairwells at either end of the building – is legible in the design of the façade. Each apartment has a loggia overlooking the street and a balcony facing the inner courtyard. In total 39 apartments were created here.

Image Courtesy © Lisa Farkas

Image Courtesy © Lisa Farkas

  • Architects: STEFAN FORSTER ARCHITEKTEN
  • Project: Westgarten 02
  • Location: Frankfurt, Germany
  • Photography: Lisa Farkas
  • Client: Max Baum Immobilien GmbH, Generali Deutschland Holding AG
  • Project team: Ute Streit, Marco Leiser, Florian Kraft
  • Apartments: 39
  • Work phases: 1-5 + artistic supervision
  • Floor area: 4,410 m2
  • Completion: 06/2013

(more…)

UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES in Bielefeld, Germany by Auer Weber Architekten BDA

Tuesday, June 28th, 2016

Article source: Auer Weber Architekten BDA

The new building is located North of Peter Kulka’s 1976 planned University complex, one of the biggest University buildings in Europe. Small-scale housing and single and double family houses characterise the surroundings.

The urban concept highlights the dialogue to the existing University and is defined both by a clear volume and clearly landscaped green spaces.

Image Courtesy © Aldo Amoretti

Image Courtesy © Aldo Amoretti

  • Architects: Auer Weber Architekten BDA
  • Project: UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES
  • Location: Interaktion 1, 33619 Bielefeld
  • Photography: Aldo Amoretti
  • Client: Bau- und Liegenschaftsbetrieb NRW, Bielefeld
  • Project management: Ernst & Young, Cologne
  • Cost & Scheduling, Tender, Object Supervision: Wenzel+Wenzel, Munich Matias Wenzel, Derek Lawton (construction supervision)
  • Assistant project management Auer Weber: Bauplanung Stoessel GmbH
  • Landscape architect: Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten
  • HVAC: WSP Deutschland AG
  • Gross floor area: 92.128 m2
  • Dates:
    • Competition: 2009
    • Construction start: 2011
    • Completion: 2015

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy