Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Groningen’

Job Lounge for Groninger Museum in Netherlands by STUDIO JOB

Wednesday, July 8th, 2015

Article source: STUDIO JOB

The lounge created by Studio Job for the Groninger Museum is a showpiece in itself.

The design duo of Job Smeets (1970) and Nynke Tynagel (1977) was inspired by 19th-century private clubs full of smoking gentlemen in top hats. These were once sophisticated bastions with thick-pile carpets on creaking wooden floors; chandeliers were suspended from richly decorated ceilings supported by solid pillars. The muffled silence was only broken by the calming spatter of the fountain at the entrance. It was an ivory tower for the elite – just as it was on the Titanic. It is not without reason that this world has vanished.

Image Courtesy © Robert Kot

Image Courtesy © Robert Kot

  • Architects: STUDIO JOB
  • Project: Job Lounge for Groninger Museum
  • Location: Groninger Museum, Groningen, Netherlands
  • Photography: Robert Kot, Peter Tahl
  • Architect Museum: Alessandro Mendini, Coop Himmelblau, Philippe Starck, Michéle de Lucchi
  • Design Job Lounge: Studio Job (Job Smeets & Nynke Tynagel)
  • Project Design Team: Job Smeets & Nynke Tynagel
  • Client: Groninger Museum (more…)

Community Center TuinPad in Groningen, Netherlands by Kwint architecten

Friday, July 3rd, 2015

Article source: Kwint architecten

Kwint Architecten designed a community centre for the Paddepoel-Zuid & Tuinwijk districts in de dutch City of Groningen. The community center is located in a parc, called the Bessemoerpark, as a link between the two districts. As part of the transformation of the parc, Kwint Architecten was assigned to design a building with it’s own character, independent from the parc. The building is set up as an unpretentious master volume with an elongated shape. The volume is placed crosswise in the elongated parc, as a result of which transforms the building in a link between the two adjacent city districts. The entrance of the building is situated alongside a footpath between these districts. By means of rounding of two of the four corners the building derives a distinctive character. As a result of the rounding, the front and side facades melt together and prevents the use of the outdoor spaces at only one side. Instead, the shape stimulates the use of all the outdoor space alongside the building for activities. The building is designed to be a guest in the parc and to interact with the parc. Two elements are a added to the design. At one side a cavity is formed to mark the entrance, at the other side a porch is added which connects the main rooms to the park.

Image Courtesy © Kwint architecten

Image Courtesy © Kwint architecten

  • Architects: Kwint architecten
  • Project: Community Center TuinPad
  • Location: Groningen, Netherlands

(more…)

Infoversum in Groningen, The Netherlands by architectengroep ARCHIVIEW

Tuesday, August 19th, 2014

Article source: architectengroep ARCHIVIEW

The Infoversum is unique, not only because of its fluent design and the unusual techniques being used, the exploratory and inviting role it will play in the community also make it special.

Conveniently located near the centre of Groningen,the Infoversum cannot be overlooked. It is a building that makes one curious and that needs to be explored. Never before have so many different fields of expertise, goals and techniques successfully been combined in one design.

Image Courtesy © architectengroep ARCHIVIEW

Image Courtesy © architectengroep ARCHIVIEW

  • Architects: architectengroep ARCHIVIEW
  • Project: Infoversum
  • Location: Groningen, The Netherlands
  • Software used: Rhino and Allplan
  • Architect In Charge: Jack van der Palen
  • Co-workers: Isabel Friederichs, Martin Runau.
  • Use: Crossing border 3D dometheatre
  • Site: public square
  • Building area: size of the building
  • Floor area ratio: 1380 m2
  • Structure system: monocoque construction
  • Seats: 265 multi-functional seats
  • Standing places: 400 people
  • Diameter dome: 23 m
  • Diameter screen: 20 m
  • Projectors: 8
  • Speakers: 60 speakers and 4 subwoofers
  • Instigator: Prof. dr. E.A. Valentijn
  • Client: Stichting Infoversum, Groningen, The Netherlands
  • 3D-steel: Central Industry Group, Groningen, The Netherlands
  • Construction period: March 2013 –June 2014

(more…)

Cortinghborg in Groningen, the Netherlands by diederendirrix architects

Tuesday, September 11th, 2012

Article source: Jessica Sibbing

Start construction Cortinghborg Groningen the Netherlands!

Image Courtesy diederendirrix architects

  • Architects: diederendirrix architects
  • Project: Cortinghborg
  • Location: Groningen , the Netherlands
  • Commercial space: 18.500 m2.
  • Apartments: 161 apartments
  • Completion: December 2013
  • Status: Currently under construction
  • Software used: Autocad, Revit and SketchUp

(more…)

EUROBORG STADIUM in Groningen, the Netherlands by Wiel Arets Architects

Friday, March 23rd, 2012

Article source: Wiel Arets Architects

The multifunctional Euroborg stadium is a catalyst for a multiplicity of amenities that do not compete with the facilities in the city centre, but reinforce Groningen’s key position in the north of Holland. The complex houses theatres, sports facilities, shops, offices, apartments and catering establishments, in a synergy that benefits both users and facility managers. Rather than a conventional stadium with a football pitch, Euroborg will be a sort of microcosm where social interaction and social control go hand in hand.

Image Courtesy Jan Bitter

  • Architects:Wiel Arets Architects
  • Project: Euroborg stadium
  • Location: Boumaboulevard 41  NL 9723 Z Groningen, the Netherlands
  • Photography: Hélène Binet, Arjen Schmitz, Kim Zwarts, Jan Bitter
  • Project team : Wiel Arets, Bettina Kraus, Barend Christmas, Johannes Kappler
  • Collaborators : Pedro Anão, Jacques van Eyck, William Fung, Jörg Lüthke, Paul Tesser, Andrea Tontsch, Satoru Umehara, Sadamu Shirafuji

(more…)

Kas di coral in Groningen, Netherlands by Bahama-Architecten

Sunday, December 11th, 2011

Article source: Bahama-Architecten

The “kas di coral” project is located in the new district “de Linie”, which is part of the urban area Europa Park in Groningen, Netherlands. In 2001 the undeveloped district was the scene of the Blue Moon manifestation. An event directed by Toyo Ito where a temporary symbiosis between architecture and visual art was created.

Exterior View (Images Courtesy Richard Zomerdijk)

  • Architect: Bahama-Architecten
  • Name of Project: Kas di coral
  • Location: Groningen, Netherlands
  • Completion Date: 2011
  • GFA: 291 m2
  • Photographer: Richard Zomerdijk

(more…)

Poplar Garden House in Groningen, The Netherlands by Onix

Friday, November 25th, 2011

Article source: Onix

Close to the city centre of Groningen the allotment gardens of Tuinwijck are situated. This green oasis between the railway track and the Helperzoom offers the inhabitants of the city a low budget possibility to create the most eccentric gardens. It is an ecological allotment garden where the elderly as well as children, artists and so on can enjoy their time.

Exterior View

  • Architect: Onix
  • Name of Project: Poplar Garden House
  • Location: Groningen, The Netherlands
  • Client: Vicky van Dijk, Haiko Meijer
  • Design: Haiko Meijer, Onix
  • Project architects: idem
  • Contractor: Freddie Broissois
  • Size: 36 m2

(more…)

Observation Tower for ‘De Onlanden’ by UNStudio

Sunday, September 25th, 2011
UNStudio’s design for an Observation Tower for ‘De Onlanden’ presented to Natuurmonumenten
On September 22nd the design for an observation tower for the nature reserve ‘De Onlanden’, situated to the South-West of the City of Groningen, was presented to Natuurmonumenten (the Dutch Society for the Preservation of Natural Heritage) during the mini-symposium ‘Experience Nature with innovative concrete’ in Peize. The observation tower is the result of a study into the optimal application of Ultra High Performance Concrete by a case study team comprising of UNStudio, ABT, BAM Utiliteitsbouw en Haitsma Beton. Natuurmonumenten received the design as a gift from the case study team.
  • Architect: UNStudio
  • Location: Groningen
(more…)

Auditorium of the School of Music in Groningen, The Netherlands by Alex van de Beld

Thursday, May 12th, 2011

The old auditorium at Groningen’s School of Music has been given a completely new identity. Breaking open one of the façades allows sunlight to stream into the hall and establishes a relationship between the hall and the adjoining patio. An oak interior was rolled out lengthwise, transforming the existing elements in the hall – floor, stage, balcony, walls and ceiling – into a unified whole. The organ was integrated in this wooden interior. The acoustics of the hall were improved by opening up the wooden surfaces, between which the lighting fixtures are set. The auditorium has been transformed into the ‘innards’ of a musical instrument.

Auditorium of the School of Music

  • Architects: Alex van de Beld
  • Project: Auditorium of the School of Music
  • Location: Groningen, The Netherlands
  • Client: School of Music, Groningen
  • Design Team: Alex van de Beld, Kristi Jungcurt
  • Size: 300 m2
  • Completed: 1998

(more…)

Education Executive Agency & Tax offices in Groningen, the Netherlands by UNStudio

Thursday, May 5th, 2011

A new, 92 meter tall complex of soft, undulating curves marks the skyline of Groningen. This asymmetric, aerodynamic construction is set amidst small, ancient woodland, sheltering rare and protected species. The project includes the design, construction and financing of two public institutions; the national tax offices and the student loan administration. The commission from the RGD (National Buildings Service) includes, besides the architecture, the management and building maintenance and care of facilities and services for a period of 20 years. Accommodating 2,500 workstations, parking facilities for 1,500 bicycles and 675 cars in an underground garage, the building will be surrounded by a large public city garden with pond and a multifunctional pavilion with commercial functions.

Education Executive Agency & Tax offices - Photo by Ronald Tilleman

  • Architects: UNStudio
  • Project: Education Executive Agency & Tax offices
  • Location: Groningen, the Netherlands

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy