Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Hilversum’

Villa 4.0 in Hilversum, The Netherlands by Mecanoo architecten b.v.

Tuesday, May 24th, 2016

Article source: Mecanoo architecten b.v. 

A simple bungalow dating from 1967 on a hexagonal ground plan had been radically altered and modified through the years. Although this had made the house bigger, it had also become increasingly inward-looking. The expanding wings were steadily enclosing the heart of the house with the hall and living quarters, and direct contact between the house and the magnificent surroundings was largely lost. The original detailing and material form were consistently adhered to during all previous interventions but the result was now thoroughly outmoded and of a poor technical quality.

The house has now been given its fourth look.

Image Courtesy © Pedro Kok

Image Courtesy © Pedro Kok

  • Architects: Mecanoo architecten b.v. (Dick van Gameren)
  • Project: Villa 4.0
  • Location:  Hilversum, The Netherlands
  • Photography: Pedro Kok
  • Interior design: IDing, Amsterdam
  • Landscape architect: Michael van Gessel, Amsterdam
  • Contractor: Bouwbedrijf L. Post en Zonen, Urk
  • Structural engineer: Breed ID, Den Haag
  • Construction management: Tijs Post, Purmerend
  • Area: 542 m2
  • Design: 2008-2009
  • Realisation: 2010-2011

(more…)

Lucent – De Alliantie headquarters in Hilversum, Netherlands by Studioninedots

Friday, April 8th, 2016

Article source: Studioninedots

Studioninedots’ design transforms an existing 1970s office building on the Lucent site in Hilversum into the new headquarters of de Alliantie, a Dutch housing corporation. The most eye-catching intervention involves the removal of large areas of infill floors and walls from the sturdy concrete structure. This creates a spectacular four-storey-high void, the light and lively new heart of the building that connects the different departments.

Image Courtesy © Peter Cuypers

Image Courtesy © Peter Cuypers

  • Architects: Studioninedots 
  • Project: Lucent – De Alliantie headquarters
  • Location: Jan van der Heijdenstraat 36 Hilversum, Netherlands
  • Photography: Peter Cuypers
  • Design team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
  • Project team: Stijn de Jongh, Jurjen van der Horst
  • Contractor: Van Wijnen
  • Custom furniture: Logge, Dylan & van Laatum, Fiction Factory
  • Signage: Lesley Moore
  • Completion: January 2016

(more…)

DORMERS HOUSE in Hilversum, The Netherlands by Studio 2 stripeS

Thursday, June 11th, 2015

Article source: Studio 2 stripeS

This private house on the outskirts of a small village near Hilversum was extended by two large dormers from which one has a staggering length of 9 meters.

This house built in the early 70s has very nice details on the gutter and the eaves. While designing the extension on the first floor we found it really important to continue in this existing style. The design we came up refers to the former details and color pallet.

Image Courtesy © Michelle van Klaveren

Image Courtesy © Michelle van Klaveren

  • Architects: Studio 2 stripeS
  • Project: DORMERS HOUSE
  • Location: Hilversum, The Netherlands
  • Photography: Michelle van Klaveren
  • Designer: Maarten van der Weele
  • Project Year: 2014
  • Area: 195,5 m2
  • Category: Renovation/interior design

(more…)

Tree-Trunk Garden House in Hilversum, The Netherlands by Piet Hein Eek

Thursday, February 21st, 2013

Article source: Piet Hein Eek

It sometimes happens that you are asked to produce something you have actually wanted to do for some time. A customer called and asked if we could build a log shack in his field, one that would be large enough to sit and write inside. I loved the idea from the start. Oddly enough, we’ve recently received quite a few questions about the log shack we produced years ago.

Image Courtesy © Thomas Mayer 

  • Architects: Piet Hein Eek
  • Project: Tree-Trunk Garden House
  • Location: Hilversum, The Netherlands
  • Photography: Thomas Mayer
  • Software used: AutoCAD Lite

Film Theatre Hilversum in Netherlands by Arc2 architecten & MOOST

Wednesday, August 22nd, 2012

Article source:  Arc2 architecten & MOOST

The Film Theatre Hilversum consists of three cinemas. The glass frontage merges the foyer with the public space outside. The supporting frame is built in laminated wood, and organizes the foyer into a number of cosy niches where audience members can enjoy a drink before the film. The volume of the theatre nestles under a bend in a vehicle ramp. On this side its facade is opaque with a scaly cladding of fibre-cement sheeting.

Image Courtesy Martijn Heil

  • Architects:  Arc2 architecten & MOOST
  • Project: Film Theatre Hilversum 
  • Location: Hilversum, Netherlands
  • Client:  Filmtheater Hilversum
  • Completion: 2008
  • Photography: Martijn Heil

Image Courtesy Martijn Heil

(more…)

The Cyclops in Hilversum, HOLLAND by NIO architecten

Wednesday, August 22nd, 2012

Article source:  NIO architecten

‘The twelve houses form an integral part of a soundproof embankment along a secondary road from Diependaal, an exclusive residential district in the woods of Hilversum. Despite its inhospitable setting and the clients’ initial scepticism, the futuristic, not to say fantastic, design of the houses attracted users who bought their houses of the drawing board, several years before delivery.

Image Courtesy NIO architecten

  • Architects:  NIO architecten
  • Project: The Cyclops
  • Location: Charley Tooropstraat, Hilversum, HOLLAND
  • Design: VHP s+a+l/NIO architecten
  • Client: Slokker Vastgoed bv
  • Contractor: Slokker Bouwgroep bv
  • Structural engineer: Adviesbureau Steens
  • Design team: Remco Arnold, Eric Lucas, Maurice Nio, Jaakko van ’t Spijker
  • Start design: 1997
  • Completion: 2001
  • Costs: € 1.495.450,00
  • Software used: Arkey and Autocad to draw/model this project

Image Courtesy NIO architecten

(more…)

Poppodium De Vorstin in Hilversum, The Netherlands by Frits van Dongen, de Architekten Cie.

Saturday, November 19th, 2011

Article source: Frits van Dongen, de Architekten Cie.

The Sovereign pop venue is an icon for musical expression, situated at a prominent location in Hilversum. It lies within walking distance from the railway station, at a major crossroads in the inner-city road network, and is clearly visible from the train. As a consequence, the front on the Koninginneweg is the most important façade: it is The Sovereign’s visiting card.

Image Courtesy Jeroen Musch

  • Architects: Frits van Dongen, de Architekten Cie.
  • Project: Poppodium De Vorstin
  • Location: Hilversum, The Netherlands
  • Client: gemeente Hilversum, dienst Maatschappelijke Ontwikkeling
  • Design team: R. van Houten, H. de Haas, R. Konijn
  • Structural engineer: IMD, Rotterdam
  • Date of commission: 2005
  • Date of construction: 2008 – 2010
  • Gross surface: 3.250 m2
  • Volume: 13.400 m3
  • Costs: € 8.500.000,- (excl. btw/ex. V.A.T.)
  • Software used: AutoCAD

(more…)

Netherlands Broadcasting Company in Hilversum, Netherlands by COEN! Design Agency

Friday, April 8th, 2011

New interior design for the head office of the National Broadcasting Channel, located in three existing, dark buildings at the Media Park in Hilversum: this office space was re-created by COEN! to form a light, colourful and attractive working environment, with an ambience appropriate to a media concern.

Interior National Broadcasting Channel

  • Architect: COEN! Design Agency
  • Project: Interior National Broadcasting Channel
  • Location: Hilversum, Netherlands
  • Client: NPO, Hilversum
  • Interior Architect: COEN! Design Agency, Coen van Ham, Eindhoven
  • Interior Builder: Gielissen, Eindhoven
  • Floor: +/- 6000 m2
  • Start Design: January 2007
  • Start Building: 2006
  • Delivery: 2007
  • Software used: Adobe Illustrator and Photoshop for design

(more…)

Netherlands Broadcasting Music Centre in Hilversum, Netherlands by COEN! Design Agency

Friday, April 1st, 2011

The monumental entrance hall of the Netherlands Broadcasting Music Centre, originally designed by architect Elling and afterwards restyled by ‘Architects Cie’ is metamorfosed into a fresh and spacious whole. The new reception and waiting room have been transformed into two large kiosks. All in harmony with the existing building but definitely bearing the Coen van Ham signature. The brightly coloured new furniture give the library and large entrance hall a sparkling, musical red blaze.

Netherlands Broadcasting Music Centre

  • Architect: COEN! Design Agency
  • Project: Entrance, library and media café of the Netherlands Broadcasting Music Centre.
  • Location: Hilversum, The Netherlands
  • Client: Netherlands Broadcasting Music Centre, Hilversum, the Netherlands.
  • Interior Architect: COEN! Design Agency, Coen van Ham, Eindhoven
  • Interior Builder: Interieur Apeldoorn, Apeldoorn
  • Furniture: Tables and desks designed by COEN!, chairs by Allermuir, lamps designed by Bert Jan Pot for Moooi
  • Floor: +/- 800 m2
  • Start Design: 2008
  • Start Building: 2008
  • Delivery: 2010
  • Software used: Adobe Illustrator and Photoshop for design

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy