Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Hong Kong’

WING Loft in Chai Wan, Hong Kong by Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Friday, May 1st, 2015

Article source: Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Hong Kong’s neighbourhood Chai Wan is the next up-and-coming cultural hub on the island. As industrial activities are slowly disappearing from the area, the rough post-industrial urban fabric leaves behind a unique range of spaces and places that form the backdrop for an innovative creative scene. WING is the latest addition to what Chai Wan has on offer. Located on the top of a large waterfront industrial complex, this spacious loft / performance space is a versatile and flexible venue for contemporary dance, exhibitions, performances and events,which simultaneously allows for an instant conversion into office spaces and/or residence. By packing this multifaceted programme in a relatively small area in a derelict industrial warehouse, the project voices a strong critique to Hong Kong’s extreme housing situation, lack of cultural facilities, and its and negligence of its industrial heritage.

Entrance Corridor, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Entrance Corridor, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

  • Architects: Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd
  • Project: WING Loft
  • Location: Unit 2, 21F, Chai Wan Industrial City Phase II, 70 Wing Tai Rd, Chai Wan, Hong Kong
  • Photography: Dennis Lo Designs, Ramon Van Der Heijden
  • DESIGN TEAM: KristofCrolla& Julien Klisz (LEAD)
  • CONCEPT DESIGN: LEAD i.c.w. Dhooge & Meganck Ingenieur-Architecten BVBA
  • SPECIALIST CONTRACTOR FINS: E T Engineering Ltd.
Loft entrance, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Loft entrance, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

A battery of industrial elevators bring visitor up in a nondescript industrial building to the loft’s 21stfloorentrance corridor. Here, an elegantly curving brass sign wraps and folds around white exhibition walls to draw visitors to the front door. Upon entry of the loft one arrives at the crossing of the venue’s two main wings. Both wings house a performance stage, open up onto a large corner terrace, and are connected with one another via the brass kitchen element.

Left wing – performance stage, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Left wing – performance stage, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The left wing of the venue houses a large dark-wooden stage area that is flanked by a broad window offering stunning views of the Hong Kong skyline. A swooping brushed brass volume forms the stage’s backdrop and houses both a library and a window to the bar/kitchen area. A large open space in front of the stage forms the visitor’s meeting area, which opens up directly onto the terrace and can function as a dining area as well. Inside the brass volume sanitary units, a kitchen, and storage spaces are embedded. A horizontal roller shutter allows the brass volume to be sealed off completely, or to operate as a bar open to the performance spaces.

Dining area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Dining area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The right wing of the loft houses a second stage and the venue’s operational spaces. Sliding walls and partitions allow for flexible subdivision in various configurations with different atmospheres. The stage is placed in the darkest corner of the space, is slightly lifted from the spectator’s area in front, and has built-in lighting and adjacent storage. It directly connects to a backstage area which has mosaic-tiled changing rooms and make-up facilities for performers. Sliding doors allow the stage to be separated from the spectator’s area in front, which can be transformed into a meeting room or lounge area.

Outdoor terrace, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Outdoor terrace, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

On the street-side of the right wing three brightly lit staff offices are located, all of which have deep views into Chai Wan. These offices can be interconnected with or separated from one another via pin-board / blackboard sliding doors, and are separately accessible via the archive corridor. The archive corridor is the central access way to all the functions of the right wing. It is built from a back-lit wooden lattice structure behind which storage spaces and sanitary units are concealed.

Outdoor terrace with unfolded table, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Outdoor terrace with unfolded table, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

All spaces in the right wing of the loft can be separated and sealed off from the rest of the loft via an ArtWall. This ArtWall forms the key feature of the project and consists of a ten meter long, foldable wooden screen that has milled into it an abstract artwork symbolizing the dynamic motion of the performances the loft is to house. The wall operates as a lantern-like space divider that mediates between the bright outward oriented space in front and the intimate rooms behind. It is fabricated using a computer controlled router that milled a carefully composed drawing into layers of differently coloured wood and acrylic, revealing the image through different levels of colour and transparency. The wall panels can be folded together in pairs to give access to the performance space, archive, and offices behind.

Bar / kitchen, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Bar / kitchen, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Both left and right wings of the venue open up and meet onto an outside terrace. Clad in light-coloured natural stone, and surrounded by colourful green, this space bathes in light and offers a beautiful view of the surroundings. A large rotating wooden table, benches with built-in storage, and a built-in barbecue give programmatic flexibility to the space, while a big triangular white awning offers shade from the sub-tropical sun.

Meeting area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Meeting area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Finally, from the entrance corridor a separate fire staircase gives access to a semi-private rooftop area. This place houses a third performance stage. Entirely clad in hardwood, and surrounded by greenery, the rooftop area opens up entirely to the Island’s magnificent scenery.

The ArtWall forms a flexible, translucent screen that hides a built-in sliding door, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall forms a flexible, translucent screen that hides a built-in sliding door, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Hidden where one would least expect it, high in a corner of an old industrial building, WING offers Hong Kong a rare place for creative expression. Typical of this bustling city where space is scarce, hyper-flexibility and spatial efficiency are pushed to the maximum to allow the project’s ambitious programme. Careful selection of materials, geometries, craft and techniques gives the space its unique, warm and charismatic identity. With frequent events scheduled throughout the year WING aims to facilitate and stimulate Hong Kong’s creativity.

The ArtWall folds into separate panels, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall folds into separate panels, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to a meeting space behind, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to a meeting space behind, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to a performance space behind,Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to a performance space behind,Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to performance and backstage area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to performance and backstage area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Light radiates through the ArtWall at night, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Light radiates through the ArtWall at night, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Backstage changing room, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Backstage changing room, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Terrace at night with view of glowing ArtWall and brass kitchen element, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Terrace at night with view of glowing ArtWall and brass kitchen element, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Plan, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Plan, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Section Aa, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Section Aa, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Section Bb, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Section Bb, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Private Residence at Stubbs Road in Hong Kong by NC Design & Architecture Limited

Saturday, April 25th, 2015

Article source: NC Design & Architecture Limited

Apartment with simulated skylights

An apartment on Stubbs Road is an open and tranquil 2,700 square foot space defined by a 16m long sinuous wood wall, strong axial views lumi-nous ceiling oculi, and special hidden built-in wall features accommodating the specific daily routines of its residents. The residence is structured around a continuous communal area of the living room, dining room, kitchen and bathroom. The gentle, undulating grey wood wall unifies these spaces, drawing occupants from the narrow interior kitchen area towards the wide living room with its grand vista of the Happy Valley Race course below. The subtle shades of grey; from gun metal grey to light ash, delicately accentuates this progression while also providing a neutral backdrop for the rich colors of the selected modern Scandinavian furniture.

Image Courtesy © Dennis Lo

Image Courtesy © Dennis Lo

  • Architects: NC Design & Architecture Limited 
  • Project: Private Residence at Stubbs Road
  • Location: EvergreenVilla,  Stubbs Road, Mid-levels, Hong Kong
  • Photography: Dennis Lo
  • Interior Design: NC Design & Architecture Ltd (NCDA)
  • Project Designer: Nelson Chow (NCDA)
  • Client: Buick Management Limited

(more…)

Lucky Coin in Hong Kong, China by 100architects

Wednesday, March 18th, 2015

Article source: 100architects

This project is located in Hong Kong, next to the delta of the Pearl River in the public pier of Kowloon, facing Hong Kong Island.

The site is just besides multiple cultural venues such as the Hong Kong Cultural Centre, Hong Kong Museum of Arts and the Hong Kong Space Museum among others.

Image Courtesy © 100architects

Image Courtesy © 100architects

  • Architects: 100architects
  • Project: Lucky Coin
  • Location: Hong Kong, China
  • Software used: AutoCAD, Photoshop, Rhinoceros 5.0

(more…)

Babysteps in Hong Kong, China by AtelierBlur / Georges Hung Architecte D.P.L.G.

Tuesday, January 20th, 2015

Article source: AtelierBlur / Georges Hung Architecte D.P.L.G.

BabySteps is new playgroup in the heart of Central district in Hong Kong. Situated on Arbuthnot road, on the 25th floor of the Universal Trade Centre Tower. Created to shape and foster a unique learning experience, Babysteps offers innovative psychological approaches to bring to life each child’s passion for learning.

Image Courtesy © AtelierBlur / Georges Hung Architecte D.P.L.G.

Image Courtesy © AtelierBlur / Georges Hung Architecte D.P.L.G.

(more…)

UA Cine Times Cinema in Hong Kong, China by One Plus Partnership Limited

Thursday, December 4th, 2014

Article source: One Plus Partnership Limited

The 21st century opens a gateway to the new era of modern technologies and innovations. With the widespread of 3D and even 4D high definition movies available on global market, the old method of filming has gone scarce, if not extinct. When thinking of the theme for this cinema, the designers want to trace back to the roots when film making began. Back in the 19th century, photographers captured continual images and stored them on a single compact reel of film. This ancient object – roll films, was being symbolized all over the cinema, reminding the audience the long forgotten history behind the scene.

Image Courtesy © One Plus Partnership Limited

Image Courtesy © One Plus Partnership Limited

  • Architects: One Plus Partnership Limited
  • Project: UA Cine Times Cinema-Times Square
  • Location: Hong Kong, China
  • Software used: Photoshop, AutoCad

(more…)

THE COCONUT LODGE in Hong Kong, China by OVA Studio Ltd

Tuesday, November 18th, 2014

Article source: OVA Studio Ltd

Harvested from plantations that procure income to millions of people, coconut wood is a sustainable product by excellence. The cycle of coconut production, felling/processing and re-plantation, guaranties a sound renewable supply that doesn’t impact the environment. After being used all their life coconuts, the trees become senile around 60 years old. They can then be cut and used for construction, furniture and decoration, which will constitute a windfall profit for the farmer and an excellent material for sustainable Architecture.

Image Courtesy © OVA Studio Ltd

Image Courtesy © OVA Studio Ltd

  • Architects: OVA Studio Ltd
  • Project: THE COCONUT LODGE
  • Location: Hong Kong, China
  • Software used: Sketchup and Maxwell render

(more…)

12 Retail concept store in Hong Kong, China by OVA Studio Ltd

Saturday, November 15th, 2014

Article source: OVA Studio Ltd

The main feature of this retail space lies in the integration of online shopping experience into a physical space.Interactive mirrors can recognize the clothes that are being tried and allow customers to order, view and post on social media websites the content of their purchase.

Image Courtesy © OVA Studio Ltd

Image Courtesy © OVA Studio Ltd

  • Architects: OVA Studio Ltd
  • Project: 12 Retail concept store
  • Location: Hong Kong, China
  • Client: 12 Retail Ltd
  • Architect Assistants: Alice NG, Stephanie Mendoza
  • Architects / Directors: Mr. Slimane Ouahès | Architect DPLG, Mr. Christophe Barthelemy | Architect DPLG

(more…)

Tektos concept store in Hong Kong, China by OVA Studio Ltd

Saturday, November 1st, 2014

Article source: OVA Studio Ltd

In the last 5 years, Tektos has grown into a leading manufacturer of power & data category products. The strategic locations of Tektos in Hong Kong and Guangdong provide an ideal one stop service hub for securing operational and manufacturing services along with supply chain optimization from Asia

Image Courtesy © OVA Studio Ltd

Image Courtesy © OVA Studio Ltd

  • Architects: OVA Studio Ltd
  • Project: Tektos concept store
  • Location: Hong Kong, China
  • Software used: Sketchup and Maxwell render
  • Client: Tektos Limited
  • Architects / Directors: Mr. Slimane Ouahès | Architect DPLG
  • Architect Assistants: Alice NG , Stephanie Mendoza

(more…)

Mega Box in Hong Kong, China by Girimun Ltd

Tuesday, October 21st, 2014

Article source: Girimun Ltd

MegaBox is a shopping, dining and entertainment destination in East Kowloon, Hong Kong. This vertical mall is spread into 19 levels with a total area of 110,000 sqm. Our renovation design aims to bring a new fresh look onto the concept of a “big box” of di versified offer, and promote significant changes for a smoother operation and better customer satisfaction. Those are: creation of clear drop-off and pick -up zones, strong and comfortable sense of arrival, implementation of effective digital way-finding and directories signage, improvement of vertical circulation strategy, enhancement of lighting and general ambiance.

Image Courtesy © Girimun Ltd

Image Courtesy © Girimun Ltd

  • Architects: Girimun Ltd
  • Project: Mega Box
  • Location: Hong Kong, China
  • Type: Retail centre renovation
  • Size: 110,000 sqm
  • Client: Kerry Properties
  • Architect Team: Mauro Resnitzky

(more…)

Hong Kong Ferry Terminal in China by Michael Arellanes II (MA2)

Thursday, September 25th, 2014

Article source: Michael Arellanes II (MA2)

In continuation of the study of vector based geometries, the Hong Kong Ferry Terminalis a proposal that demonstrates the aesthetics of vector curvatures and natural parameterization. The formulation of forces and arcs give rise to multiplicity in Euclidean geometry around a given set of parameters. Due to the magnitude and direction of layered line segments, the connecting lines generate varied degrees of arcing paths and surfaces, from simple to the complex. The increase in variables may restrict or give rise to excessive deformation in reasoned geometric expression. The intention behind the ferry terminal is to focus the current modes of curved vector tectonics and apply its discourse into the synthesis ofthe body or shell of the building.

Image Courtesy © Michael Arellanes II (MA2)

Image Courtesy © Michael Arellanes II (MA2)

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy