Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘India’

Bhagwan Mahaveer Cancer Hospital and Research Centre in Jaipur, India by Malik Architecture

Tuesday, September 29th, 2015

Article source: MALIK Architecture

Medical and Research Centres are complex and sensitive subjects, simply because they not only represent an induction of prevailing and current thought processes but more also feature an attempt to peer into the looking glass that is the future. They should also reflect levels of knowledge and sensitivity that culminate in excellence of patient care, in terms of both the body and the mind, whilst incorporating technologies and approaches to diagnosis, treatment planning and therapy that are currently relevant, but are capable of change and expansion in the future.

Image Courtesy © MALIK Architecture

Image Courtesy © MALIK Architecture

  • Architects: Malik Architecture
  • Project: Bhagwan Mahaveer Cancer Hospital and Research Centre
  • Location:  Jaipur, India
  • Location: Jaipur, India
  • Client: N.KOTHARI  & V.C.SURANA
  • Design Team:
    • Kamal Malik :-  Principal Architect
    • Ketan Chaudhary :- Project Architect
  • Consultants:  
    • Sterling (Structural)
    • Vikas Joshi (Electrical)
    • Suhas Gangane (Fire Fighting & Plumbing)
  • Contractors: Alluwahalia
  • Built up area: 75,000 sft.
  • Plot area: 2,00,000 sft.
  • Year of Completion: 2001

(more…)

Altana R & D Center in Mumbai, India by MALIK Architecture

Sunday, September 27th, 2015

Article source: MALIK Architecture

The plot itself filled with lush large trees and its profile have dictated the evolution of the design concept. A careful study of the site, levels and the root structure of the trees leaves limited areas for development of the R&D center.  It is this study that first drove us into demolishing the existing house along with the following reasons:

  1. Aesthetically unsuitable for a modern R&D lab.
  2. Large area available without trees.
  3. Possibility of construction of a basement + upper floors to optimize built-up area.
Image Courtesy © MALIK Architecture

Image Courtesy © MALIK Architecture

  • Architects: MALIK Architecture
  • Project: Altana R & D Center
  • Location: Mumbai, India
  • Software used: Autocad
  • Design Team: Kamal Malik, Ketan Chaudhary, Geeta Danani
  • Project Type: R&D
  • Client: Altana Pharmaceuticals
  • Built-up area:  65,000 sq ft
  • Project Status: Complete
  • Year of completion: 2002

(more…)

Courtyard House in Bangalore, India by Abin Design Studio

Friday, September 25th, 2015

Article source: Abin Design Studio

We first met our client, Mr. TG Sathyanarayanan, when he lived in Thailand. He had been abroad for many years and he came across as a person updated on a modern lifestyle. When he decided to move back to India, we proposed a concept for his villa – one that was ‘rooted’ and connected to the soil. His appreciation for the same revealed to us his very Indian ethos.

Image Courtesy © Tina Nandi

Image Courtesy © Tina Nandi

  • Architects: Abin Design Studio 
  • Project: Courtyard House
  • Location: Bangalore, India
  • Photography: Abin Design Studio, Ravi Kanade, Tina Nandi
  • Client: Mr. T.G. Sathyanarayanan
  • Land Area: 5400 sq ft.
  • Built-up Area: 4350 sq ft.
  • Completion Year: June 2015
  • Architecture, Interior and Landscape Design: Abin Design Studio
  • Team: Abin Chaudhuri, Poorvi Dugar Ajmera, Koushik Majumder, Arjun Bhattacharya, Bidyut Chakraborty
  • Structural Consultant: Mr. Arun Rao, ISA Studios

(more…)

Naji Office in Gurgaon, India by ARCHITECTURE DISCIPLINE

Tuesday, September 22nd, 2015

Article source: ARCHITECTURE DISCIPLINE

Crafting a high-end, distinctive office space for a client engaged in manufacturing non-avionic components for the airline industry, The requirement was to create an engaging office for two principals, the team of 8-10 people, a clean room and a meeting room in an area of about 1100 sq.ft. The site occupies an unusually angular corner in an otherwise nondescript mixed use commercial development. There were no wet areas, the space was divided and there was minimal daylight from a dark curved glass towards one edge of the space. The glass did however, admit a lot of heat due to its southern aspect and there was no possibility of upgrading the glass for better insulation. The challenge lay in infusing positive and dynamic energy into a deeply compromised shell. The space had to convey image of an organisation and the program it had to perform.

Image Courtesy © Architecture Discipline

Image Courtesy © Architecture Discipline

(more…)

Vijayawada Garden Estate in India by Penda

Friday, September 18th, 2015

Article source: Penda

The project features a high-rise residential development for ‘pooja crafted homes’, who is seeking for and “outside of the box – design” and “a natural living experience” for the residents in all their projects. In an age of mass-production and a certain conformism in the building industry, we try to use modern construction techniques to bring back a level of individualism and flexibility for the inhabitants of a highrise.

Image Courtesy © penda architecture & design

Image Courtesy © penda architecture & design

  • Architects: Penda
  • Project: Vijayawada Garden Estate
  • Location: Vijayawada, India
  • Client: Pooja Crafted Homes
  • Project Type: Mix-Use High-rise (retail, residential)
  • Project Year: 2015 – ongoing
  • Project Size: 36.000m2
  • Project Team: Chris Precht, Dayong Sun, Xue Bai, He Quan, Pengchong Li, Frank Li, Snow Sun

(more…)

ART DISTRICT XIII in Delhi, India by Architecture Discipline

Monday, September 7th, 2015

Article source: Architecture Discipline 

Life in Delhi’s urban villages is defined by the two conflicting forces of exploding unregulated development and a dense inherited city grain. Defined by archaic laws that relied on a periphery demarcated by a red string (or Lal Dora), these ancient settlements are fast transforming into the city’s hip areas as cheap rents attract young entrepreneurs with big ideas and limited budgets. Adding to the mix is the general sense of lawlessness that pervades these areas, whether it is poor regulation of building bylaws or safety for establishments against theft and arson. Vibrant during the day, strong opaque shutters are drawn across show windows by night, further lending an air of desolation as the traditional residential population has slowly gentrified and moved out.

Image Courtesy © Jeetin Sharma

Image Courtesy © Jeetin Sharma

  • Architects: Architecture Discipline
  • Project: ART DISTRICT XIII
  • Location: Delhi, India
  • Photography: Jeetin Sharma
  • Design Team: Akshat Bhatt, Nikhil Auluck, Nishant Malhotra
  • Name of Client: Kapil Chopra
  • Name of Client’s Firm: Art District Xiii
  • Contact Person: Pooja Mishra
  • Site Area (sqft&sq m): 1700 sq.f.t
  • Built-Up Area (sqft&sq m): 2500 sq.ft.
  • Start Date: Month Year: March 2014
  • Completion Date: Month Year: April 2014

(more…)

Damle residence in Mumbai, India by P M Architects

Sunday, August 23rd, 2015

Article source: P M Architects 

Project Brief: Contemporary residence for young couple with their kids, special requirements of client was precious bar display, display for lord Ganesh idols and other artifacts collected from different parts of world.

Image Courtesy © P M Architects

Image Courtesy © P M Architects

  • Architects: P M Architects
  • Project: Damle residence
  • Location: Mumbai, India
  • Software used: Auto cad, Rhino, Adobe Photoshop, Adobe Illustator
  • Area: 1000 sq ft

(more…)

Ekta Tripolis in Mumbai, India by Architect Reza Kabul

Wednesday, August 19th, 2015

Article source: Architect Reza Kabul

Ekta Tripolis the new landmark in Goregaon stretches over 36 residential storey of Reza Kabul’s artwork. This luxury residence designed with every possible facility needed for joyful, stress free existence for today’s stressful life. Designed in sleek lines and smooth contours, contemporary spaced and top line amenities gives it the perfect compact feel required. The use of high performance glass and glazing on all orientations will provide with cost effect ( low –e insulated frames) especially during the summer. Direct heat is reduced with the help of balconies and projections that are provided on every level creating an offset. While on the other hand care has also been taken for a minimum 2% daylight factor to be achieved by keeping sufficient size of window opening as per the carpet area of each room. Even the railings to be used are of S.S. and recycled material taking another step to a sustainable environment.

Image Courtesy © Architect Reza Kabul

Image Courtesy © Architect Reza Kabul

  • Architects: Architect Reza Kabul
  • Project: Ekta Tripolis
  • Location: Mumbai, India
  • Type: Residential
  • Height: 132 meters
  • Area: 14,00,000 sq ft
  • Developer: Ekta World

(more…)

THE NEWTOWN SCHOOL in Kolkata, West Bengal by Abin Design Studio

Tuesday, July 14th, 2015

Article source: Abin Design Studio 

This school façade project came to us at a stage when the construction of the 2 academic blocks was already underway. The blocks were rather generic, with 6 floors of classrooms, labs, and other facilities arranged towards the periphery around matching central courtyards. Our brief was to work within these existing parameters to make a school. So we developed a design program in terms of circulation, movement, ventilation, classrooms and other concerns.”

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

  • Architects: Abin Design Studio
  • Project: THE NEWTOWN SCHOOL
  • Location: Kolkata, West Bengal, India
  • Photography: Ravi Kanade
  • Software used: Autocad, Sketchup and Revit
  • Team: Abin Chaudhuri, Paromita Chatterjee, Poorvi Dugar Ajmera
  • Client: Savitri Educational Foundation
  • Façade, Interiors and Landscape Design and Architectural Intervention: Abin Design Studio
  • Architect on Record: SBA Spectra Consultants 
  • Structural Consultant: SPA Consultants 
  • Land Area: 2 acres
  • Built-up Area: 15,000 sq.m.
  • Completion Year: April 2015

(more…)

COURTYARD HOUSE in Bangalore, India by The Purple Ink Studio

Thursday, June 4th, 2015

Article source: The Purple Ink Studio

Design Brief:

The client’s brief saw a strong interest in a “Courtyard House”. Taking the courtyard as a focal point, the entire architecture and the landscape conceptualization revolved around using the feature as a climate responsive design advantage.

The house is conceptualized as a performative architecture and landscape design with a carefully interwoven built-form that strongly responds to the site context.

Image Courtesy © Shamanth Patil

Image Courtesy © Shamanth Patil

  • Architects: The Purple Ink Studio
  • Project: COURTYARD HOUSE
  • Location: Bangalore, India
  • Photography: Shamanth Patil
  • Client: Mr. Krishna Balamurali
  • Site area: 5000 Sqft
  • Year of completion: 2014

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise