Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Italy’

Private House in Val Tidone, Italy by Park Associati

Wednesday, August 3rd, 2016

Article source: Park Associati

This house is situated in the foothills of the Val Tidone, in the Piacentine countryside. Conceived as a contemporary interpretation of the traditional ‘cascina’ and barns typical of the area – reflected in the materials and proportions – it presents itself as a modern design, free from nostalgic elements.

Image Courtesy © Park Associati

Image Courtesy © Park Associati

  • Architects: Park Associati
  • Project: Private House
  • Location: Val Tidone, Italy
  • Project team: Michele Rossi, Claudio Brandão
  • Interior design: Lisa Farmer

(more…)

Motorino Checkpoint in Rome, Italy by JGCH Javier Galindo

Tuesday, August 2nd, 2016

Article source: JGCH Javier Galindo

The Motorino Checkpoint proposal is efficiently rigorous as well as conceptually poetic and playful. It not only reflects the demands of the program but it is also engages in a dialogue with its context and while doing so, hopes to convey the fun and playful aspects of riding a motorino in Rome.

Image Courtesy © JGCH Javier Galindo

Image Courtesy © JGCH Javier Galindo

  • Architects: JGCH Javier Galindo
  • Project: Motorino Checkpoint
  • Location: Rome, Italy
  • Status:  Competition

(more…)

La casa della zia in Bergamo, Italy by dep studio

Friday, July 29th, 2016

Article source: dep studio

The project concerns the restructuring of three independent units positioned in the historic center of Sarnico joined by a common architectural approach: the stone walls were recovered by freeing them from the plaster layer that covered and new architectural elements are perfectly identifiable with respect to pre-existing but with them they relate without conflict.

Image Courtesy © dep studio

Image Courtesy © dep studio

  • Architects: dep studio
  • Project: La casa della zia
  • Location: Bergamo, Italy

(more…)

Ferrari Headquarters And Research Centre in Modena, Italy by Studio Fuksas

Friday, July 29th, 2016

Article source: Studio Fuksas 

The area lies at the heart of the industrial complex Ferrari in Maranello.

The center, located between the Wind Tunnel and the building of the engineering sector, represents the predominant image of Ferrari SpA. This building houses the offices of the technical direction of Ferrari.

Image Courtesy © Ramon Prat

Image Courtesy © Ramon Prat

  • Architects: Studio Fuksas (Massimiliano and Doriana Fuksas)
  • Project: Ferrari Headquarters And Research Centre
  • Location: Via Abetone Inferiore 4, Maranello, Modena, Italy
  • Photography: Maurizio Marcato and Ramon Prat
  • Client: Ferrari SpA
  • General Contractor: Cogei Costruzioni SpA, Bologna
  • Structures: Ing. Gilberto Sarti, Rimini
  • Engineering: AI Engineering, Torino
  • Cost: 14,000,000 Euros
  • Area: 17,000 sq. m.
  • Period: 2001-2004

(more…)

Light Loft in Milan, Italy by LPzR architetti associati

Wednesday, July 27th, 2016

Article source: LPzR architetti associati

The building is located in Milan (Italy), close to a well known shopping district.

It is a typical sixties warehouse, placed in a courtyard.

The project is about the complete restyling and refurbishing of the ground floor of the building.

Image Courtesy © Chiara Pranzo-Zaccaria, Gabriele Pranzo-Zaccaria

Image Courtesy © Chiara Pranzo-Zaccaria, Gabriele Pranzo-Zaccaria

  • Architects: LPzR architetti associati
  • Project: Light Loft
  • Location: via Marghera 32 – Milano, Italy
  • Photography: Chiara Pranzo-Zaccaria, Gabriele Pranzo-Zaccaria
  • Software used: AutoCAD and Rhinoceros
  • Client: MD Group
  • Head designer: Gabriele Pranzo-Zaccaria (LPzR architetti associati)
  • Design group: Gabriele Pranzo-Zaccaria, Federico Reyneri, Chiara Pranzo-Zaccaria, Luca Gobbo
  • Construction supervisor: Gabriele Pranzo-Zaccaria
  • Structural engineering: Nicola Boreatti
  • Main contractor: NICA costruzioni s.r.l.
  • Consistenza: 5 apartments
  • Gross area: 500 mq
  • Completion date: 2006 – 2009

(more…)

Refurbishment of the Ex “Unione Militare” building in Rome, Italy by Studio Fuksas

Wednesday, July 27th, 2016

Article source: Studio Fuksas

A new architecture redefines the urban landscape of Rome historic centre according to contemporary taste. It’s the steel and glass «Lantern» of the “Ex Unione Militare” building, situated between Via del Corso and Via Tomacelli, that crosses the four floors of the building from the ground-floor up to the panoramic terrace with a view of the dome of the Basilica of Saint Ambrose and Carlo al Corso.

Image Courtesy © ORCH

Image Courtesy © ORCH

  • Architects: Studio Fuksas (Massimiliano and Doriana Fuksas)
  • Project: Refurbishment of the Ex “Unione Militare” building
  • Location: Rome, at the corner between Via del Corso and Via Tomacelli, Italy
  • Photography: Gianni Basso and ORCH
  • General Contractor: CEV SpA – Costruzioni Edilizie Vendramin
  • Engineering: Tecnobrevetti srl, Esa engineering
  • “Lantern” Structure: Sthalbau Pichler
  • Lighting: Speirs & Major Associates
  • Area: 6.116 sq.m, 4 floors
  • Period: 2008 – 2013

(more…)

Torre Del Borgo in Villa d’Adda, Italy by CN10architetti

Sunday, July 24th, 2016

Article source: CN10architetti

Torre del Borgo is one of the most famous fortified buildings in the history of Bergamo. The powerful and accurate quality of the medieval walls, the integrity of the fortified structure, the central position in the village, give to this artifact the most complete sense of monument. The restoration project has dealt with different aspects that conditioned the conservation, the use and the valorisation of the building: the structural instability of the walls and floors, the lack of an adequate system of connection between plans, the total absence of plant networks, degradation and precariousness of internal and external stone facings, lack of windows and adequate interior finishes, on floors and walls. The entire work has developed pursuing a dual purpose, first identifying solutions to the problems of degradation, second offering an architectonic and functional reinterpretation of the building. The project is designed to be made into two functional lots of action: with the completion of Lot 1, are now fully accessible the four halls of the central tower and the spaces of the new building C intended to services and distribution. An important intervention is certainly the inclusion of the new system of ramps and walkways, made entirely with an iron structure, which is articulated between the spaces of the central tower and the new building, connecting the various levels of the complex. Lot 2 will include the redevelopment of public space in Piazza del Borgo with the creation of a large area covered and protected to the road, in direct continuity with the new pavement of the square. With the completion of the restoration project, Torre del Borgo will be able to accomodate the Public Library of Villa d’Adda.

Image Courtesy © CN10architetti

Image Courtesy © CN10architetti

  • Architects: CN10architetti
  • Project: Torre Del Borgo
  • Location: Via del Borgo, Villa d’Adda (Bergamo), Italy
  • Client: Municipality of Villa d’Adda
  • Area: 350 sqm
  • Years: 2013-2015

(more…)

Studio CHP in Torino, Italy by PAT. architetti associati

Sunday, July 24th, 2016

Article source: PAT. architetti associati

The office is located at the piano nobile of a XIX century building on Piazza Solferino, one of Torino’s main squares.

Formerly occupied by an insurance firm, the space has grand rooms still adorned by the original old wooden floors and decorated vaults.

Image Courtesy © Tommaso Buzzi

Image Courtesy © Tommaso Buzzi

  • Architects: PAT. architetti associati
  • Project: Studio CHP
  • Location: Torino, Italy
  • Photography: Tommaso Buzzi
  • Renderings: Arch. Nicolò Radicioni
  • General Contractor: Edil Di Maggio s.n.c. & C
  • Area: 250 m2
  • Year: 2015-2016

(more…)

Sensing The Waves in Prato, Italy by NIO Architecten

Sunday, July 24th, 2016

Article source: NIO Architecten

The “Centro per l’arte contemporanea Luigi Pecci” was opened in 1988 and donated to the city of Prato by Enrico Pecci, in memory of his son who died at an early age. The museum is situated on the periphery of Prato, near the exit of the A11 highway, a strategic spot where, from the first floor, you can see the skyline of Florence, the city where tourism and ancient culture reign. On this spot however, two opposites dominate: (textile) industry and modern art. The art centre is one of the few museums in Italy that is devoted to modern art and furthermore, that possesses a superb collection which, for lack of exhibition space, is stored in various depots. To be able to display the invisible works of art it was decided to double the exhibition space and to solve two important problems with the new construction.

Image Courtesy © Juza Photo

Image Courtesy © Juza Photo

 

  • Architects: NIO Architecten
  • Project: Sensing The Waves
  • Location: Viale della Repubblica 277, Prato, Italy
  • Photography: Artribune, Augusto Biagini_Pratosfera, Federico Paoli, Ivan Aiazzi, Juza Photo, Lorenzo Gallo, Luca Rimatori, Luciana D’Agnano, Marco Di Domenico, Vittorio Giugni_Libera Mente
  • Client: Mrs. E. Pecci/Municipality of Prato
  • Contractor: CLA 1921
  • Constructural engineer: Ingenieursbureau Zonneveld
  • Design team: Joan Almekinders, Emanuela Guerrucci, Maurice Nio, Luca Rimatori, Giuseppe Vultaggio
  • Building Costs: € 7.800.000
  • Start design: 2006
  • Completion: 2008

(more…)

Zighizaghi, A multi-sensorial park in Favara, Italy by OFL Architecture

Friday, July 22nd, 2016

Article source: OFL Architecture

Zighizaghi is a multi-sensorial urban garden created by OFL Architecture that stems from a collaboration with the client Milia Arredamenti and Farm Cultural Park.

The project springs from the need to create a welcoming place for the citizens of Favara while simultaneously donating to the city an innovative public space shaped from the perfect combination of wood and vegetation.

Image Courtesy © Giuseppe Guarneri

Image Courtesy © Giuseppe Guarneri

  • Architects: OFL Architecture (Francesco Lipari and Giuseppe Conti)
  • Project: Zighizaghi, A multi-sensorial park
  • Location: Favara, Italy
  • Photography: Giuseppe Guarneri and Riccio Blu
  • Software used: Rhinoceros
  • Client: Milia arredamenti
  • Project manager: Giuseppe Grova
  • Realization: Falegnameria Leto srl, Lavorazioni metalliche Grano, Vivai Garlisi, GBR di Baldo srl
  • Interactive project: Blu Network
  • Area: 320 sqm
  • Year: 2016

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy