Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Italy’

Light Loft in Milan, Italy by LPzR architetti associati

Wednesday, July 27th, 2016

Article source: LPzR architetti associati

The building is located in Milan (Italy), close to a well known shopping district.

It is a typical sixties warehouse, placed in a courtyard.

The project is about the complete restyling and refurbishing of the ground floor of the building.

Image Courtesy © Chiara Pranzo-Zaccaria, Gabriele Pranzo-Zaccaria

Image Courtesy © Chiara Pranzo-Zaccaria, Gabriele Pranzo-Zaccaria

  • Architects: LPzR architetti associati
  • Project: Light Loft
  • Location: via Marghera 32 – Milano, Italy
  • Photography: Chiara Pranzo-Zaccaria, Gabriele Pranzo-Zaccaria
  • Software used: AutoCAD and Rhinoceros
  • Client: MD Group
  • Head designer: Gabriele Pranzo-Zaccaria (LPzR architetti associati)
  • Design group: Gabriele Pranzo-Zaccaria, Federico Reyneri, Chiara Pranzo-Zaccaria, Luca Gobbo
  • Construction supervisor: Gabriele Pranzo-Zaccaria
  • Structural engineering: Nicola Boreatti
  • Main contractor: NICA costruzioni s.r.l.
  • Consistenza: 5 apartments
  • Gross area: 500 mq
  • Completion date: 2006 – 2009

(more…)

Refurbishment of the Ex “Unione Militare” building in Rome, Italy by Studio Fuksas

Wednesday, July 27th, 2016

Article source: Studio Fuksas

A new architecture redefines the urban landscape of Rome historic centre according to contemporary taste. It’s the steel and glass «Lantern» of the “Ex Unione Militare” building, situated between Via del Corso and Via Tomacelli, that crosses the four floors of the building from the ground-floor up to the panoramic terrace with a view of the dome of the Basilica of Saint Ambrose and Carlo al Corso.

Image Courtesy © ORCH

Image Courtesy © ORCH

  • Architects: Studio Fuksas (Massimiliano and Doriana Fuksas)
  • Project: Refurbishment of the Ex “Unione Militare” building
  • Location: Rome, at the corner between Via del Corso and Via Tomacelli, Italy
  • Photography: Gianni Basso and ORCH
  • General Contractor: CEV SpA – Costruzioni Edilizie Vendramin
  • Engineering: Tecnobrevetti srl, Esa engineering
  • “Lantern” Structure: Sthalbau Pichler
  • Lighting: Speirs & Major Associates
  • Area: 6.116 sq.m, 4 floors
  • Period: 2008 – 2013

(more…)

Torre Del Borgo in Villa d’Adda, Italy by CN10architetti

Sunday, July 24th, 2016

Article source: CN10architetti

Torre del Borgo is one of the most famous fortified buildings in the history of Bergamo. The powerful and accurate quality of the medieval walls, the integrity of the fortified structure, the central position in the village, give to this artifact the most complete sense of monument. The restoration project has dealt with different aspects that conditioned the conservation, the use and the valorisation of the building: the structural instability of the walls and floors, the lack of an adequate system of connection between plans, the total absence of plant networks, degradation and precariousness of internal and external stone facings, lack of windows and adequate interior finishes, on floors and walls. The entire work has developed pursuing a dual purpose, first identifying solutions to the problems of degradation, second offering an architectonic and functional reinterpretation of the building. The project is designed to be made into two functional lots of action: with the completion of Lot 1, are now fully accessible the four halls of the central tower and the spaces of the new building C intended to services and distribution. An important intervention is certainly the inclusion of the new system of ramps and walkways, made entirely with an iron structure, which is articulated between the spaces of the central tower and the new building, connecting the various levels of the complex. Lot 2 will include the redevelopment of public space in Piazza del Borgo with the creation of a large area covered and protected to the road, in direct continuity with the new pavement of the square. With the completion of the restoration project, Torre del Borgo will be able to accomodate the Public Library of Villa d’Adda.

Image Courtesy © CN10architetti

Image Courtesy © CN10architetti

  • Architects: CN10architetti
  • Project: Torre Del Borgo
  • Location: Via del Borgo, Villa d’Adda (Bergamo), Italy
  • Client: Municipality of Villa d’Adda
  • Area: 350 sqm
  • Years: 2013-2015

(more…)

Studio CHP in Torino, Italy by PAT. architetti associati

Sunday, July 24th, 2016

Article source: PAT. architetti associati

The office is located at the piano nobile of a XIX century building on Piazza Solferino, one of Torino’s main squares.

Formerly occupied by an insurance firm, the space has grand rooms still adorned by the original old wooden floors and decorated vaults.

Image Courtesy © Tommaso Buzzi

Image Courtesy © Tommaso Buzzi

  • Architects: PAT. architetti associati
  • Project: Studio CHP
  • Location: Torino, Italy
  • Photography: Tommaso Buzzi
  • Renderings: Arch. Nicolò Radicioni
  • General Contractor: Edil Di Maggio s.n.c. & C
  • Area: 250 m2
  • Year: 2015-2016

(more…)

Sensing The Waves in Prato, Italy by NIO Architecten

Sunday, July 24th, 2016

Article source: NIO Architecten

The “Centro per l’arte contemporanea Luigi Pecci” was opened in 1988 and donated to the city of Prato by Enrico Pecci, in memory of his son who died at an early age. The museum is situated on the periphery of Prato, near the exit of the A11 highway, a strategic spot where, from the first floor, you can see the skyline of Florence, the city where tourism and ancient culture reign. On this spot however, two opposites dominate: (textile) industry and modern art. The art centre is one of the few museums in Italy that is devoted to modern art and furthermore, that possesses a superb collection which, for lack of exhibition space, is stored in various depots. To be able to display the invisible works of art it was decided to double the exhibition space and to solve two important problems with the new construction.

Image Courtesy © Juza Photo

Image Courtesy © Juza Photo

 

  • Architects: NIO Architecten
  • Project: Sensing The Waves
  • Location: Viale della Repubblica 277, Prato, Italy
  • Photography: Artribune, Augusto Biagini_Pratosfera, Federico Paoli, Ivan Aiazzi, Juza Photo, Lorenzo Gallo, Luca Rimatori, Luciana D’Agnano, Marco Di Domenico, Vittorio Giugni_Libera Mente
  • Client: Mrs. E. Pecci/Municipality of Prato
  • Contractor: CLA 1921
  • Constructural engineer: Ingenieursbureau Zonneveld
  • Design team: Joan Almekinders, Emanuela Guerrucci, Maurice Nio, Luca Rimatori, Giuseppe Vultaggio
  • Building Costs: € 7.800.000
  • Start design: 2006
  • Completion: 2008

(more…)

Zighizaghi, A multi-sensorial park in Favara, Italy by OFL Architecture

Friday, July 22nd, 2016

Article source: OFL Architecture

Zighizaghi is a multi-sensorial urban garden created by OFL Architecture that stems from a collaboration with the client Milia Arredamenti and Farm Cultural Park.

The project springs from the need to create a welcoming place for the citizens of Favara while simultaneously donating to the city an innovative public space shaped from the perfect combination of wood and vegetation.

Image Courtesy © Giuseppe Guarneri

Image Courtesy © Giuseppe Guarneri

  • Architects: OFL Architecture (Francesco Lipari and Giuseppe Conti)
  • Project: Zighizaghi, A multi-sensorial park
  • Location: Favara, Italy
  • Photography: Giuseppe Guarneri and Riccio Blu
  • Software used: Rhinoceros
  • Client: Milia arredamenti
  • Project manager: Giuseppe Grova
  • Realization: Falegnameria Leto srl, Lavorazioni metalliche Grano, Vivai Garlisi, GBR di Baldo srl
  • Interactive project: Blu Network
  • Area: 320 sqm
  • Year: 2016

(more…)

HP Innovation Centre in Cernusco sul Naviglio, Italy by Progetto CMR

Tuesday, July 19th, 2016

Article source: Progetto CMR

A new chapter in the cooperation between Progetto CMR and HP, the world-famous US high-tech firm: after the offices in Rome, the Italian integrated design practice designed the new HQ in Cernusco sul Naviglio (Milan), the “Innovation Centre”.

Located in an existing building, the new HQ count two floors and one basement, for a total area of 3000 sqm. Each floor has its own dedicated function. As the name suggests, it is not a common office building: besides the office area on the first floor and the technical floor on the basement, the ground floor hosts a large expo area (650 sqm), where the visitor is welcomed to a tour among the most innovative HP products, a journey that also describes its mission and values.

Image Courtesy © Progetto CMR

Image Courtesy © Progetto CMR

  • Architects: Progetto CMR
  • Project: HP Innovation Centre
  • Location: Cernusco sul Naviglio, Italy
  • Software used: Autocad, 3d studio max and Photoshop

(more…)

Minimum Living in Albissola Marina, Italy by Silvio Maglione Architeti

Saturday, July 16th, 2016

Article source: Silvio Maglione Architeti

A small apartment on the second floor of an eighteenth century building, Villa Rosenda de Mari, restored and recovered to residential use, was redesigned as a home for leisure time of a large family. Spaces and rooms of everyday life come from a wise restoration of the main space characterised by decorative stucco in Rococo style and high baroque windows.

Image Courtesy © Alberto Ferrero

Image Courtesy © Alberto Ferrero

  • Architects: Silvio Maglione Architeti
  • Project: Minimum Living
  • Location: Albissola Marina, Italy
  • Photography: Alberto Ferrero
  • Design team: Silvio Maglione, Bianca Monti
  • Light design: Marco Pollice
  • Floor area: 58 m2
  • Project year: 2015

(more…)

Transformation In Pronda Road Civic 8 in Turin, Italy by G.G. RAINERI

Saturday, July 16th, 2016

Article source: G.G. RAINERI

The measure in question provided for the restructuring and change of use of an industrial building destination located at the center of a quadrilateral of residential buildings. The shed in which we intervened, was placed exactly in the middle of a block of the west area of ​​Turin, near the border with the town of Grugliasco (block between Via De Santis, Pronda road, via Cimone and via Postumia). This is a city area developed after the Second World War, and still partially in the developing; in fact, some of the block buildings have recently been constructued. The intervention  involved the reshaping of the existing building in order to make it habitable. Its location is ideal, since being on the block center of gravity has a right distance from the buildings to have no annoying visual interference; moreover the intervention took place in accordance with the neighbor (the road Pronda 8), which was planning to demolish the existing buildings low to build a new building on front street, leaving the right of way (existing) to enter the lot in object. The existing building has been, so, surrounded by green gardens, partly to other condos in part derived uncovering part of the building itself. The GFA, originally located on the ground floor of the building, was distributed between the new mezzanine and the remaining ground floor. The height of the cover is not changed, the outer walls were maintained in part as boundary walls in part as the walls of the new residence. The most difficult part of the design was to give the proportions of residential building to a building that was built to house production activities. The main elevations are divided by dormers and recesses that mark the number of homes fitted inside. Moreover, the tall, narrow windows (partially obscured by fixed shading) try to give new proportions to the main prospect. The inputs to housing are designed as common compasses. All shutters and entrances are made of silver-colored metal profiles, the shell is finished with “ISOCOPPO” Alubel light gray, and the facades are painted in colored earthenware (red mattonaceo).

Image Courtesy © G.G. RAINERI

Image Courtesy © G.G. RAINERI

  • Architects: G.G. RAINERI
  • Project: Transformation In Pronda Road Civic 8
    Location: Turin, Italy
  • Ownership of the building: Impresa Monateri
  • Client: Impresa Monateri
  • Director of construction firm: geom.. Carlo Garelli
  • Designer and project manager: arch. Luigi RAINERI Turin
  • Structural design: ing. Sergio Vighetto
  • Project electrical and thermal plants: Fapa engineering
  • Construction cost: € 800.000
  • Area: 500 sm.

(more…)

WHITE LE SPOSE in Turin, Italy by Fabio Fantolino

Friday, July 15th, 2016

Article source: Fabio Fantolino

Within the heart of the historic centre of Turin, Studio Fantolino designed the new architectural spaces for a very important wedding dresses brand: White Le Spose Torino.

The restyling project involves two diverse yet connected shops, not so distant one another.

Image Courtesy © Fabio Fantolino

Image Courtesy © Fabio Fantolino

  • Architects: Fabio Fantolino
  • Project: WHITE LE SPOSE
  • Location: Turin, Italy

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise