Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Italy’

New Swimming Center in Brescia, Italy by Camillo Botticini Architects

Thursday, February 16th, 2017

Article source: Camillo Botticini Architects 

The project for the realization of the Brescia’s swimming center, is located in the district of Mompiano in the north part of the city, near the football stadium.

The volume is characterized as an urban architecture, open to a specific relationship with the sorroundings, against the logic of sports building seen as ubiquitous object, placeable in each site.

Image Courtesy © Alessandro Galperti

  • Architects: Camillo Botticini Architetto with Arch. Francesco Craca, Arch. Arianna Foresti, ATI with Studio Montanari and Arch Nicola Martinoli
  • Project: New Swimming Center
  • Location: Mompiano, Brescia, Italy
  • Photography: Niccolò Galeazzi and Alessandro Galperti
  • Client: Brescia Mobilità S.p.a.
  • Structural engineering: Ing. Claudio Toniolo, Ing, Giorgio Piliego
  • Services engineering: Milano Progetti S.r.l., Palumbo Ingegneri Associati
  • Electrical engineering: Studio Cvr Engineering
  • Collaborators: Arch. Michela Cibaldi, Arch. Paola Bettinsoli, Geom. Ignazio Marchetti
  • Project management: Ing. Marco Rossi, Arch Alessio Rossi
  • Contractor: Campana Costruzioni srl
  • Mechanical engineering: Palumbo ingegneri associati
  • Supervisor of construction: Geom. Roberto Migliorati
  • Responsible for the procedure: arch. Vera Sabatti
  • Area: 12.000 m2
  • Schedule: 2005-2007
  • Costruction: 2010-2013

(more…)

Home ML+M+R in Pordenone, Italy by Caprioglio Associati Architects

Wednesday, February 15th, 2017

Article source: Caprioglio Associati Architects

The project House ML + M + R in Pordenone, in the north east of Italy, involves the expansion and recomposition of all four facades without altering the current outline of the previous building except for the south elevation, where the facade is conceived an extrusion through a bow window façade on three levels.

Image Courtesy © Caprioglio Associati Architects

(more…)

Winery in Chianti, Italy by IB Studio _ Arch. Invernizzi & Bonzanigo

Sunday, February 12th, 2017

Article source: v2com

In 2009, IB Studio began to develop for a private client a project of a new building in one of the most dramatic Italian landscapes. After more than six years, IB studio finally obtained all the permits to build it.

In the interim, IB Studio had to continuously adapt its concept to a complex and demanding set of bureaucratic rules, often at odds with aesthetic and functional principles.

arched wall, Image Courtesy © IB Studio _ Arch. Invernizzi & Bonzanigo

  • Architects: IB Studio _ Arch. Invernizzi & Bonzanigo
  • Project: Winery
  • Location: Castellina, Chianti, Italy
  • Structure Engineers: Bianchi Mantegazza Partnership, London (UK)
  • MEP Design and Enological plants: M&E srl, Florence (Italy)
  • Consultant Winemaker: Alberto Antonini

(more…)

Home Sweet Home in Fossò, Italy by 3ndy Studio

Friday, February 3rd, 2017

Article source: 3ndy Studio

An home is the place where you feel good every time you enter inside, a sort of shelter inside the town. Not too big and not too small. The way  you think about your life out of the work is your home. It Is the place for you and for your family, with all the utilities but in the same time simple and easy to maintain. And also the home has not to consume too much energy and it’s better if the energy comes from the sun. This home is made in part with ancient materials, that come from the grandparent’s old house,  as the wood and the bricks that recall to memory the roots of the family. New materials as Corian, are used in the furniture and the stairs. The atmosphere inside this country house is extremely warm and is due to the color of natural material used for the interior wall and for the floor.

Image Courtesy © 3ndy Studio

  • Architects: 3ndy Studio
  • Project: Home sweet home
  • Location: Fossò (VE), Italy
  • Main contractor: Impresa Costruzioni Canova
  • Client: Mazzetto Marco
  • Area (square meters): 160 sqm
  • Year of completion: 2015

(more…)

PROTIRO in Catania, Italy by NOWA s.r.l. – Navarra Office Walking Architecture

Friday, February 3rd, 2017

Article source: NOWA s.r.l. – Navarra Office Walking Architecture

1.The reuse of two former artisan sheds is the opportunity to score an anonymous urban environment and degraded by the power and strength of the architecture. In this project we used crude materials to make the surfaces very expressive.

Image Courtesy © NOWA s.r.l. – Navarra Office Walking Architecture

  • Architects: NOWA s.r.l. – Navarra Office Walking Architecture (arch. Marco Navarra, arch. Maria Marino)
  • Project: PROTIRO
  • Location: Caltagirone, 95041 Province of Catania, Italy
  • Client: Fondazione Concetta D’Alessandro Onlus
  • Collaborators: arch. Fortunato Pappalardo
  • Structures: ing. Filippo Leocata
  • Electrical plants: ing. Claudio Pitino
  • Chronology: 2011/16

(more…)

Refurbishment of an Apartment in the Italian Alps by Philipp Kammerer Architekt

Wednesday, February 1st, 2017

Article source: Philipp Kammerer Architekt

In the project the attic apartment of an apartment house was expanded by an additional room. The apartment is conformed over 2 floors. On the upper floor there are the living-room and the kitchen, on the lower the bedrooms.

Due to the client’s whish that the  extension should meet several uses, this expansion was consciously left without precise function.

Image Courtesy © Philipp Kammerer Architekt

  • Architects: Philipp Kammerer Architekt
  • Project: Refurbishment of an Apartment in the Italian Alps
  • Location: Italian Alps, Italy

(more…)

New Silvi Cemetery in Italy by Giovanni Vaccarini architects

Saturday, January 28th, 2017

Article source: Giovanni Vaccarini architects

A cemetery is a place of collective memory. Walking in these places re-dimensions the scope of our efforts in relation to the passing of time.

It is difficult to find a \”pattern\” in the expansions of the last decades. This probably reflects the uncertainty and cultural disconnection experienced during the era of mass industrialization.

Image Courtesy © Alessandro Ciampi

  • Architects: Giovanni Vaccarini architects
  • Project: New Silvi Cemetery
  • Location: Silvi, Italy
  • Photography: Alessandro Ciampi
  • Client: Local Council of Silvi (Te)
  • Grantee and performer: Consorzio Progetti & Finanza
  • Staff: Cosimino Casterini, Attilio Mauri
  • Structures: Pietro Taraschi
  • Chronology: project: 2007
  • Realization: 2008 -2009

(more…)

Hospice Villa Sclopis in Torino, Italy by architetto Michele De Lucchi S.r.l.

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: architetto Michele De Lucchi S.r.l.

The eighteenth century villa owned by the Sclopis family, in Salerano Canavese, was used after World War 2 as an orphange, and later as a higher educational institute. The brief was to convert the complex into an assisted residence for terminal cancer and Alzheimer patients. The project restored the family villa and substituted the adjacent reinforced concrete volume with a new, steel-framed structure to accommodate a hospice. Internal floor heights were adapted to those of the older building, so as to eliminate differences of level and facilitate horizontal circulation. A centrally located stretcher-bearing lift integrates the vertical communications to provide quick service to all rooms. The complex was equipped with new heating, plumbing and electrical systems and medical gas supplies. The service units were re-allocated to the ground floor, the communal areas to the first, and the guest rooms to the upper levels. Wooden brise-soleils screen the glazed fronts of the hospice to soften light entering the rooms and to mitigate the impact of the new construction on the surrounding period architecture. The brise-soleil system is extended to the copper cladding of a neighbouring pavilion, internally reorganised to house the Alzheimer patients’ day centre.

Image Courtesy © Gabriele Basilico

  • Architects: architetto Michele De Lucchi S.r.l.
  • Project: Hospice Villa Sclopis
  • Location: Salerano, Torino, Italy
  • Photography: Gabriele Basilico
  • Client: Associazione Casainsieme
  • Project Team: Angelo Micheli (project leader), Paolo Fromage, Fabiola Minas, Claudio Venerucci, Silvia Suardi
  • Consultants: Triolet Costruzioni S.r.l, Ecogas Energia, S.A.L.F S.r.l (building contractors); arch. Antonio Perazzi (landscaping project); arch. Giovanna Codato (direction of work); Studio Sola (structural framework); Campeggi, De Padova, Produzione Privata, Artemide (furniture)
  • Area: 1.266 m2
  • Chronology: 2000-2007 design; 2007 completion

(more…)

Recovery of the Ex-Furnace Riccione for the realization of a secondary school, a multipurpose theater and an office building in Rimini, Italy by Pietro Carlo Pellegrini Architetto

Friday, January 20th, 2017

Article source: Pietro Carlo Pellegrini Architetto

Pietro Carlo Pellegrini founded his company in 1985 in Lucca, since then, his works have the aim of blending  modernity with sensitivity towards the existing context.

The project that we are going to show you concerns the recovery of the Riccione Ex-Furnace, located in  northeastern of Italy, in Emilia-Romagna, in the province of Rimini.

Image Courtesy © Pietro Carlo Pellegrini Architetto

  • Architects: Pietro Carlo Pellegrini Architetto
  • Project: Recovery of the Ex-Furnace Riccione for the realization of a secondary school, a multipurpose theater and an office building
  • Location: Riccione, Rimini, Italy
  • Client: Municipality of Riccione
  • Contractors: UNIECO soc. Coop
  • Costs: € 11.320.000,00 (included the unbuilt theatre)
  • Superficie costruita: mq. 3.400
  • Period: 2010 – 2014

(more…)

SG House in Rosà, Italy by Studio di Architettura Claude Petarlin

Thursday, January 19th, 2017

Article source: Studio di Architettura Claude Petarlin 

A detached house built on three levels and situated in a small rural village, in an agricultural context consisting of land planted with corn. The entrance opens directly onto the living area, through sliding windows overlooking the double height porch. The outdoor paving continues even inside the house, to emphasize the close relationship with the surrounding countryside. The project is based on the strong contrast between the outside of the house, more rustic and tied to local building traditions, and the interior, more contemporary, with smooth spaces arranged in succession, without interruption.

Image Courtesy © Studio di Architettura Claude Petarlin

Image Courtesy © Studio di Architettura Claude Petarlin

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy