Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Italy’

HOUSE IN Monticelli Brusati, Italy by Studio Artec

Thursday, September 19th, 2013

Article source: Studio Artec

We like thinking about this house as a transposition on our territory of a Californian Case Study House of the 1950s and 60s. The structure is of course adapted to the local climate and landscape, but the spirit that generated this design is that of simplicity and of being self-confident with the place as it had been for those so famous houses.

Image Courtesy © Studio Artec

  • Architects: Studio Artec
  • Project: HOUSE
  • Location: Monticelli Brusati, Brescia, Italy
  • Design Team: Bruno Tonelli, Marcello Peli, Giovanni Mosca, Massimiliano Gorlani
  • Project area: 150 sqm +150 sqm underground
  • Project year: 2009
  • Completion: December 2011
  • Software used: AutoCAD LT and AllPlan for drawings and renderings

NATURALMENTE CHIC in Treviso, Italy by Daniele Menichini

Thursday, September 19th, 2013

Article source: Daniele Menichini

Ospitalità diffusa is the all-Italian concept which is gaining more and more attention within the ultimate frontiers of the hospitality industry: it mainly revolves around the revamping of existing buildings peppered across the countryside or located in small villages. A concept which has long been conceived differently by other countries. This new interpretation is right where the project GREEN_ZERO has its roots: a new modular housing devoted to the accommodation sector; a suite entrenched in a sustainable shell to be installed in the woods, at seaside, in the heart of the countryside, or wherever the landscape permits.

Image Courtesy © Daniele Menichini

  • Architects: Daniele Menichini
  • Project: NATURALMENTE CHIC
  • Location: Treviso, Italy
  • Photography: Daniele Menichini
  • Year of construction: 2013
  • Customer: Hotel Ai Cadelach
  • Design project: architect Daniele Menichini – Piombino (Livorno – Italy)
  • Interior design project: architect Daniele Menichini
  • Technical-lighting design: architect Daniele Menichini
  • Building surface area (height above ground level): 65 sq m/213 sq ft
  • Contractor: Tirolhaus Italia – Bolzano (Italy)

THE IRRATIONAL CITY 2.0 in Venezia, Italy by Paolo Cesaretti+Antonella Dedini

Sunday, September 15th, 2013

Article source: PAOLO CESARETTI

THE IRRATIONAL CITY 2.0 by Paolo Cesaretti and Antonella Dedini is a five meters high light installation, situated at the entrance of the city of Venice. It is a site-specific work that intervenes within the perimeter of the Santa Lucia station, intended as the point of transition between the mainland and the Venetian lagoon.

Image Courtesy © Lorenzo Pennati

  • Architects: PAOLO CESARETTI+Antonella Dedini
  • Project: THE IRRATIONAL CITY 2.0
  • Location: Venezia, Italy
  • Photography: Lorenzo Pennati
  • Tags, Categories: art installation, light installation, light design, LED, urban art
  • Concept+Design: Paolo Cesaretti+Antonella Dedini, Milano
  • Assistant: Kostantia Manthou
  • Realization: Delled Srl
  • With the support of: Grandi Stazioni Spa e RFI Rete Ferroviaria Italiana

Showroom Essebi in Agliana, Tuscany, Italy by MDU architetti

Thursday, September 12th, 2013

Article source: MDU architetti

A sea almost completely built, with a few remaining spots agricultural, crossed by the lines of the roadways of high slip along the east-west: this is the view of the plain of Florence, Prato and Pistoia from the hills that surround it. You can identify the three town centers to the higher settlement density that characterizes them than building more dispersed around them, but now the city has replaced the campaign in the perception of internal hierarchies of the territory. From this vantage point on the hills is only imaginable, at night, the darkness that up to fifty years ago enveloped with the few weak lights at its old centers: the transition from day to night was a gradual dissolution of the light in the silence.

Image Courtesy © Pietro Savorelli

  • Architects: MDU architetti
  • Project: Showroom Essebi
  • Location: Agliana, Tuscany, Italy
  • Photography: Pietro Savorelli
  • Structural engineer: ing. Jacopo Ceramelli, ing. Alberto Antonelli, ing. Daniele Storai
  • Client: ESSE.BI divani e poltrone s.r.l.
  • Schedule: project: may 2004
  • Building: july-november 2004

Dimentions

  • Site: 930 mq
  • Gross area: 330 mq
  • Volume : 1600 mc

CASA Y in Torino, Italy by F:L architetti

Wednesday, September 11th, 2013

Article source: F:L architetti

Set on the hills just outside the city of Turin, CASA Y is a family house designed for a professional couple with 3 children. Clients’ needs were very large spaces devoted to family life and a low-impact energy and house.

Tucked into the hillside, this discreet volume consists in the juxtaposition of two simple parallelepipeds, one in fair-faced concrete and the other in glass covered with cor-ten steel. Concrete and cor-ten are a stylistic choice and a functional one, the answer to the client’s need of ease of maintenance and long-term durability.

Image Courtesy © Daniele Domenicali

  • Architects: F:L architetti
  • Project: CASA Y
  • Location: Torino, Italy
  • Photography: Daniele Domenicali, Fabrizio Caudana

CASA PETRINI VILLANI IN Polignano a Mare, Bari, Italy BY arch. Antonella MARI

Thursday, September 5th, 2013

Article source: arch. Antonella MARI

The house for a psychologist, a nurse and their young daughter is designed as the extension of an existing one-floor building in the historic center of Polignano a Mare, in southern Italy. While the old tufo facade remains almost unmodified, the new volume above is clearly defined through the use of lighter materials: a double skin system – made of  glass/aluminum large windows screened by steel and wood retractable panels – allows natural light in, while preventing heating.

Image Courtesy © arch. Antonella MARI

  • Architects: arch. Antonella MARI
  • Project: CASA PETRINI VILLANI
  • Location: Polignano a Mare, Bari, Italy
  • Owners: Monica VILLANI_Stefano PETRINI
  • Design team: arch. Matteo LORUSSO, arch. Wanessa BRUNO
  • Structures: eng. Antonio LONUZZO
  • Date: 2008/2011
  • Size: 150 sqm
  • Costs: 200.000 Euro
  • Concrete and stone works: Pasquale Teofilo
  • Finishing: Vito Laporta
  • Metal works: Metal srl, Vito Masi, Arte in Ferro
  • Wooden works: Giovanni e Giuseppe Teofilo
  • Software used: FormZ for 3D modeling and Autocad for 2D drawings

University – Campus Luigi Einaudi in Turin, Italy by Foster + Partners

Tuesday, September 3rd, 2013

Article source: Foster + Partners

Uniting the faculties of Law and Political Science within a single, modern campus for 5,000 students, the project has created flexible new facilities for Turin University, as well as establishing new connections between the institution and wider community. The design links the former Italgas site on the southern bank of the River Dora with the neighbourhood of Borgo Rossini, regenerating a formerly industrial quarter close to the historic heart of the city, and turning the former source of Turin’s energy into an educational powerhouse to drive future prosperity.

Image Courtesy © Nigel Young – Foster + Partners

  • Architects: Foster + PartnersMarco Visconti
  • Project: University – Campus Luigi Einaudi
  • Location: Turin, Italy
  • Photography: Nigel Young – Foster + Partners, Michele D’Ottavio, David Vicario
  • Project representative: Tecnimont Civil Construction SpA – Carlo Chierto
  • Design team: David Nelson, Gerard Evenden, John Blythe, Martin Castle, Martina Meluzzi, Giulia Galiberti, Marilu Sicoli
  • Structures engineering: Tecnimont Civil Construction SpA – Giovanni Battezzati
  • Tensile roof structure detailed engineering: SI.ME.TE. Srl – Stefano Dalmasso, LVM Studio Associato – Mario Virano
  • Signage design: CP Associates – Donatella Chiaruttini
  • Safety supervision: Tecnimont Civil Construction SpA – Francesco Popolo
  • Artistic supervision: Foster + Partners – Team: David Nelson,    Gerard Evenden, Giulia Galiberti,
  • Civil works supervision: ICIS Srl – Cosimo Turvani
  • Structural works supervision: Studio Ossola – Francesco Ossola
  • Electrical services supervision: Teksystem – Roberto Pomè
  • Mechanical services supervision: Studio Renato Lazzerini – Marco Lazzerini

MORIMONDO 23 in Milan, Italy by GIUSEPPE TORTATO

Saturday, August 31st, 2013

Article source: GIUSEPPE TORTATO

In the ex industrial area “Fluid-o-tech”, 10.000 square meters enclosed in a refined architectural casket host the new center of Milan fashion designed by architect Giuseppe Tortato.  An ensemble of buildings, all different, but united by a common architectural expression and a careful choice of materials, develops around unpredictable courtyards and patios.

Image Courtesy © Francesco Giunta

  • Architects: GIUSEPPE TORTATO
  • Project: MORIMONDO 23
  • Location: Milan, Italy
  • Photography: Francesco Giunta

Exercise with the arches n˚1 in Avetrana (Taranto), Italy by NAUTA architecture & research

Friday, August 23rd, 2013

Article source: NAUTA architecture & research

This two family house presents a traditional local row house scheme, introvert on the street and open on the back garden. The central rooms, living and dining areas, suffered great lack of light, due to their distance from the two facades.

The ground floor rooms presented existing vaulted ceilings, very valuable for their architecture and space effect. This scheme imposed the preservation of the enfilade of vaulted spaces, yet needing a strategy to avoid the box in box effect and extend multiple internal flows and views.

Image Courtesy © Roberto Micoccio

  • Architects: NAUTA architecture & research
  • Project: Exercise with the arches n˚1
  • Location: Avetrana (Taranto), Italy
  • Photography: Roberto Micoccio
  • Structural engineer: F. Galati
  • Site area: 185 sqm
  • Gross Floor area: 353 sqm
  • Completion: 2013/02

Paramount Residence Alma in Toblach, Italy by Plasma Studio

Friday, August 16th, 2013

Article source: Plasma Studio

The interior of this family home is characterized by 360-degree views. Perhaps the most spectacular of these being a view of the sky through an incision over the central stair. This opening delivers an immediate reading of exterior weather conditions, collecting precipitation and receiving direct sunlight.

Image Courtesy © Hertha Hurnaus

  • Architects: Plasma Studio
  • Project: Paramount Alma
  • Location: Toblach, Italy
  • Photography: Hertha Hurnaus
  • Client: Private
  • Project Architect: Peter Pichler
  • Structural Engeneer: Dr. Ing. Erlacher Andreas
  • Services Engeer: Energytech
  • Security management: Dr. Ing. Ralf Pellegrini
  • Geological Engeneer: Michael Jesacher
  • Contractors: Lusser Andreas, Heinfels
  • Collaboration: Das Massivholzhaus
  • Construction firm: Baufirma Frey, Lienz
  • Metall strcutures: Weitlaner Klaus
  • Electrical installations: Eltec, Summerer Markus
Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise