Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Japan’

Unou Residence in Toyota Aichi Japan by Katsutoshi Sasaki

Saturday, September 8th, 2012

Article source: Katsutoshi Sasaki

Site
As the surrounding of a site, a residence stands in a row in the north-and-south side, and the east-and-west side is a place where a comparatively good field of view.

Image Courtesy Katsutoshi Sasaki

  • Architects: Katsutoshi Sasaki
  • Project: Unou Residence
  • Location: Toyota Aichi,  Japan
  • Site Area: 466.49m2
  • Built Area: 74.52m2
  • Total Floor Area: 83.48m2
  • Type of Construction: Wooden
  • Exterior Materials: wooden boards + oil paint finish
  • Interior Materials: paint finish
  • Design time: September, 2010 – September, 2011
  • Year of completion : July, 2012
  • Design team: Katsutoshi Sasaki + Associates
  • Structure company :  Tatsumi Terado Structural Studio
  • Construction company:  Toyonaka construction Ltd
  • Photo: Katsutoshi Sasaki  Associates

(more…)

K-HOUSE in Nagoya city, Japan by D.I.G Architects

Wednesday, August 29th, 2012

Article source: D.I.G Architects

A small house located on a steep slanting slope. The client simply wanted a life with a blessing of nature nearby and the beautiful townscape in distance. The site was steeply sloped down, almost like a cliff, leaving only a narrow platform wide enough for a car. We first had an idea to excavate the ground to generate a living space.  Corresponding the nature form, heterogeneous and flexible space would retrieve the enchantment of the site. Not a house constructed on a cliff, but a habitat generated by the nature form of the cliff. A habitat like a pit or a shed posteriorly discovered in the terrains of landscape.

Image Courtesy Tomohiro Sakashita

  • Architect: D.I.G Architects
  • Project: K-HOUSE
  • Location: Nagoya city, Japan
  • Project Architects: Akinori+Maki Yoshimura
  • Design: AKINORI YOSHIMURA+MAKI YOSHIMURA/D.I.G Architects/NAWAKENJI/NAWAKENJI-M
  • Complete: 2011.Dec
  • Collaborator: (structural design)NAWAKENJI /NAWAKENJI-M
  • Area: Total 89.4m2
  • Photo credit: Tomohiro Sakashita

(more…)

Majima Clinic in Nagoya, Japan by D.I.G Architects

Tuesday, August 14th, 2012

Article source: D.I.G Architects

Reinterpretation of typical elements of wooden architecture ; folded space.

We tried to reinterpret the traditional appearance of wooden architecture, pitched roof and big canopy, under the concept of “folding” referred to “ORIGAMI”- a traditional Japanese paper work.

The roof, wall and canopy- the outer elements of architecture- are integrated and considered as a sheet of paper, split off and folded to each direction like “ORIGAMI”. The gesture of “ORIGAMI” brings the gaps and openings to the space underneath, generates the light, flow lines and the functions. The folded skin obscures the architectural articulations and boundaries, integrates the separated functions into one volume. Openness and closeness seamlessly continues, visitors would find themselves in the entirety and separation at the same time, ambiguous space.

Bird view

  • Architects: D.I.G Architects
  • Project: Majima Clinic
  • Location: Nagoya, Japan
  • Completion date: April.2010
  • Project Architects: Akinori Yoshimura+Maki Yoshimura
  • Photographer: Tomohiro Sakashita
  • Site Area:829.22m2
  • Gross floor Area:361.84M2

(more…)

House K in Tokyo, Japan by Hiroyuki Shinozaki Architects

Tuesday, August 14th, 2012

Article source: Hiroyuki Shinozaki Architects

It is a duplex house in quiet residential area. The space is not divided by those families but is consisted of living space and its supporting space for both families all together. Those two different spaces are connected by corridor which gives an impression of outdoor space. 1.8m wide and 9m highwoodenspace by small beams and plywood necessarily make wall and floor for kitchen, bathroom and closet.

Image Courtesy Kai Nakamura

  • Architects: Hiroyuki Shinozaki Architects
  • Project: House K
  • Location: Tokyo, Japan
  • Client: two families
  • Site area: 165.13sqm
  • Built area: 161.47sqm(total)
  • Completion date: November 2011
  • Structure: Reinforced concreate and wood flame, 2 story
  • Structure engineer: Tatsumi Terado Structural Studio
  • Contractor: Sinei,Ltd
  • Photographer: Kai Nakamura

(more…)

Periscope House in Kanagawa Prefecture, Japan by Kuno + Aida

Friday, August 10th, 2012

Article source: Kuno + Aida

A single-family residence located in a typical residential area, where two-story wooden houses are densely built. In order to obtain fine living environment while giving a minimum impact on the surroundings, we proposed a plan in which three volumes of the bedroom with the opening turned for the south are pulling out from the roof level as if they were a set of periscopes.

Image Courtesy Tatsuya Noaki

  • Architects: tele-design + Kuno + Aida
  • Project: Periscope House
  • Location: Zushi-shi, Kanagawa Prefecture, Japan
  • Program: Single Family Residence
  • Architects: Toshimitsu Kuno + Tomoro Aida (tele-design + Kuno Lab. + Aida Atelier, Inc.)
  • Design Team: Toshimitsu Kuno + Tomoro Aida + Yuki Nokura + Kazuki Watanabe + Satoshi Suzuki + Toshiharu Terashima
  • Software used: AutoCAD, FormZ, Illustrator, Photoshop

(more…)

House of Setagaya in Tokyo, Japan by Kazuya Shikinami

Tuesday, July 24th, 2012

Article source: Kazuya Shikinami

When we first visited our site, there was a grove on the lot beside it. When we started to construct our project these trees were already removed from the mentioned lot. On our first design of this project, we decided to remove the grove in the neighboring site completely. In this way, we tried to incorporate the original landscape of the city on our site.

Image Courtesy Syuya Amemiya

  • Architects: Kazuya Shikinami/SKAL+Shin Yokoo/OUVI
  • Project: House of Setagaya
  • Location: Tokyo, Japan
  • Project credit:  SKAL+OUVI
  • Planning : Kazuya Shikinami/SKAL
  • Structural engineer : OUVI  (Team: Shin Yokoo,Keita KIsami)
  • Landscaping: Fujikura landscaping design office

(more…)

Saijo Clinic in Tokyo, Japan by Aida Atelier, Inc.

Friday, July 20th, 2012

Article source:  Aida Atelier, Inc.

Saijo Clinic is a private mental health clinic with short-care/group-care programs on the 11th floor penthouse of a building facing Shinjuku Gyoen Park, 58ha urban park located in central Tokyo. The penthouse was originally built as a part of a gigantic signboard on rooftop. The sign graphic was later abolished by newly introduced landscape regulations, however, the space inside was left over. In designing the interior of the clinic, we sought to incorporate the extraordinary contrast between different urban scales.

Image Courtesy Tatsuya Noaki

  • Architects:  Aida Atelier, Inc.
  • Project: Saijo Clinic
  • Location:Shinjuku, Tokyo, Japan
  • Program: Mental Clinic
  • Design Team: Tomoro Aida + Shinpei Uehara
  • Sign design: Takeru Ide
  • Construction: Apex, LTD.
  • Furniture: inter.office
  • Design: 12/2010 – 02/2011 (3 months)
  • Construction: 02/2011 – 03/2011 (1 month)
  • Floor: 11F (Penthouse)
  • Floor area: 116.56m2
  • Photography: ©Tatsuya Noaki
  • Software used: AutoCAD, FormZ, Illustrator, Photoshop

(more…)

N-House in Tokyo, Japan by Takato Tamagami Architectural Design

Wednesday, July 18th, 2012

Article source: Takato Tamagami Architectural Design

This is a two-generation family housing situated on high ground in Tokyo metropolitan area. The housing is composed of two interlocked volumes of A-House and B-House.  We intend to provide completely different spatial sequences in both houses.

The site is 15m(width) x 30m(length), long in south-north direction. Church, which is mainly used as facility for wedding parties, is located on the west side. We created a U-shaped volume and a courtyard in the middle, in order to get enough sunlight from all directions. Exterior finish is white cement plaster exposed aggregate finish with coral sand. The white volume sits on the basement, where separate entries to both houses and car parking are located.

Image Courtesy Masaya Yoshimura

  • Architects: Takato Tamagami Architectural Design
  • Project: N-House
  • Location: Tokyo, Japan
  • Construction:  SATOHIDE corporation
  • Photographer:  Masaya Yoshimura
  • Scope of work:  new construction
  • Structure:  reinforced concrete structure
  • Principal use:  Residence
  • Total floor area:  586.87m2
  • Construction Period:  2010.10.18~2012. 2.17
  • Software used: Vectorworks to draw 2D and FormZ to draw for 3D

(more…)

Asakusa Culture and Tourist Center in Tokyo, Japan by Kengo Kuma & Associates

Thursday, July 12th, 2012

Article source: Kengo Kuma & Associates

In the corner premise of just 326㎡ across Kaminari-mon Gate, the building was required to accommodate plural programs such as tourist information center, conference room, multi-purpose hall and an exhibition space.

The center extends Asakusa’s lively neighborhood vertically and piles up roofs that wrap different activities underneath, creating a “new section” which had not existed in conventional layered architecture.

Image Courtesy Takeshi Yamagishi

  • Architects: Kengo Kuma & Associates
  • Project: Asakusa Culture and Tourist Center
  • Location: Asakusa, Tokyo, Japan
  • Design team: Kengo Kuma, Teppei Fujiwara, Masafumi Harigai, Okayama Naoki, Kiyoaki Takeda, Masaru Shuku, Erina Kuryu, Hiroaki Saito
  • Structural engineering: Makino Structural design
  • Electrical engineering: Kankyo Engineering inc.
  • Mechanical engineering: Kankyo Engineering inc.
  • Site supervision: Kengo Kuma, Teppei Fujiwara, Masafumi Harigai, Masaru Shuku, Erina Kuryu

(more…)

Portico in Tokyo, Japan

Wednesday, July 11th, 2012

Article source: Aida Atelier, Inc.

This is a house for a family of three in a residential neighborhood of suburban Tokyo. Surrounded by properties subdivided through generations of time, this site maintains its original state. Albeit having plenty of land relative to others, six different adjacent properties with homes built tightly to the boundary leaves the project site with a condition, which limits the project from fully enjoying the advantage of having a deep street frontage with the river. Such meticulous condition of uneven contextual grain at a time of transition from continuing growth and expansion, it shall undoubtedly be emerged in mass in the residential neighborhood. As such, the theme for this project is the approach to architecture and exterior space that receives undulating peripheral density.

Image Courtesy Tatsuya Noaki

  • Architects: Aida Atelier, Inc. + Kuno Lab.
  • Project: Portico
  • Location: Tokyo, Japan
  • Program: Single Family Residence
  • Design Architect: Tomoro Aida + Toshimitsu Kuno + Shinpei Uehara (Aida Atelier, Inc. + Kuno Lab. / Nagoya City Univ. Graduate School of Design and Architecture)
  • Executive Architect: Tomoro Aida + Toshimitsu Kuno + Shinpei Uehara + Tomoki Nagase
  • Software used: AutoCAD, FormZ, Photoshop and Illustrator

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise