Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Lisbon’

The Andy Warhol Temporary Museum in Lisbon, Portugal by LIKEarchitects

Saturday, August 10th, 2013

Article source: LIKEarchitects 

The Temporary Andy Warhol Museum is a cultural space within a commercial space. It was designed to host the exhibition Andy Warhol  Icons | Psaier Artworks and the Factory’, which was opened between April 11 and July 11, in Colombo Shopping Mall, in Lisbon, and included a total of 32 original works by the American artist.

Image Courtesy © Fernando Guerra, Sergio Guerra

  • Architects: LIKEarchitects
  • Project: The Andy Warhol Temporary Museum
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photography: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra
  • Client: Sonae Sierra
  • Team: Diogo Aguiar, Teresa Otto, João Jesus and Laura Diaz
  • Production: SOTART
  • Curatorship: Maurizio Vanni
  • Principal Use: Museum
  • Dimensions: 15,5 m x 12,70 m x 3,30 m
  • Project Year: 2013
  • Area: 75m2

Alvenaria Social Housing Competition Entry in Lisbon, Portugal by fala atelier

Saturday, August 10th, 2013

 Article source: fala atelier

The competition sought a new identity for the “Alvenaria” neighbourhood in Lisbon. After many years of indifference, a single intervention was required to resolve the whole site while bringing it back to the present.

The proposal did not intend to encompass all the volumes in a static solution. A module was defined, a cube of 2.55m, and the variations and multiplications allowed the dwellings to develop iteratively.

Image Courtesy © fala atelier

  • Architects: fala atelier
  • Project: Alvenaria Social Housing Competition Entry
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Team: fala atelier (filipe magalhães + ana luisa soares)

Entrecampos Masterplan in Lisbon, Portugal by PROMONTORIO

Thursday, June 13th, 2013

Article source: PROMONTORIO

Built next to the campus of the University of Lisbon, the Entrecampos Square is the largest urban regeneration scheme under development in Lisbon since the Expo’98. Like so many other cities in Europe, Lisbon has been loosing inhabitants to the outer rings of the metropolitan area. In addition to macro-scale factors, like the declining birth rate and the persistence of rent-controlled contracts, the cost of housing in city centres has become prohibitive for young people.

Image Courtesy © PROMONTORIO

  • Architects: PROMONTORIO
  • Project: Entrecampos Masterplan
  • Location: Avenida das Forcas Armadas, Lisbon, Portugal
  • Client EPUL: (Empresa Publica de Urbanizacao de Lisboa)
    Landscape Architecture João Nunes (PROAP)
  • Programme: Mixed-use development with housing (67,000 sq.m), retail (12,000 sq.m), offices (24,000 sq.m), art centre (9,000 sq.m) and parking (3,500)
  • Gross Built: Area 112,000 sq.m (plus 130,000 sq.m below grade)
  • Project Status: 2004 (master planning) – 2004 (approved by the municipal)
  • Software used: ArchiCAAD, Acrobat Pro, Adobe Illustrate


Minimal Apartment Renovation in Lisbon, Portugal by Marco Arraiolos

Friday, November 2nd, 2012

Article source: Marco Arraiolos

The intervention has as its object an apartment from the beginning of the twentieth century, of typology characteristic of yield buildings in Lisbon at this time, and kept to date in its original state. Oriented East / West, with great depth and enclosures arranged sequentially along corridor, most of these being illuminated from an interior courtyard.

Image Courtesy Joao Morgado - Architectural Photography

  • Architects: Marco Arraiolos
  • Project: Minimal Apartment Renovation in Lisbon
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photography: Joao Morgado – Architectural Photography


Loft in Lisbon, Portugal by Henrique Barros-Gomes

Saturday, May 26th, 2012

Article source: Henrique Barros-Gomes

A former Lisbon dock’s warehouse is to be converted in several lofts. The apartments will have different and personalized characteristics . Interior partitions in exposed concrete will separate the diverse units.

In this loft a series of elements are added to the relatively neutral existing shell, punctuating and ordering space: A stair / bookcase, a fireplace and a wood coated central volume, which contains all services, facilities and several retractable elements, enabling to control the degree of partitioning of space, depending on the needs at each moment. Circulation takes place all the way around the said central volume.

Loft in Lisbon

  • Architects: Henrique Barros-Gomes
  • Project: Loft in Lisbon
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Software used: Autocad, 3DSMax and Photoshop


Colorfoto Megastore in Lisbon, Portugal by João Tiago Aguiar

Thursday, May 3rd, 2012

Article source: João Tiago Aguiar

‘Colorfoto’ grew and needed a Megastore.

We tried to organize the space in a large and clean way, attempting to highlight the ampleness of the store despite the various happenings. The pavement and the ceiling, in white, contrast with the set of cabinets that cover the walls, designed in a way to serve as storage and display.

Image Courtesy FG+SG

  • Architects: João Tiago Aguiar
  • Project: Colorfoto Megastore
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Project Date: 2009/2011
  • Client: COLORFOTO
  • Collaboration: Renata Vieira, Ana Caracol, Sílvia Amaral
  • Surface Area: 600m2
  • Built Area: 600m2
  • Software used: Autocad 2010


Marquesa de Alorna School in Lisbon, Portugal by José Neves (designed using AutoCAD)

Wednesday, April 11th, 2012

Article source: José Neves

The existing Marquesa de Alorna School, designed by architect José Sobral Blanco in 1956, was one of the 50 schools built in Portugal according to the type promoted by the Construction Board for Secondary and Technical Education in the 1950’s. Like many of these schools, it had two main bodies, one containing the academic and administrative areas, the other containing the gym and cafeteria. The two bodies were linked by the main atrium of the school and the covered playground. In this instance, the set defined a patio surrounded by an amphitheatre-shaped slope with woods, the result from an excavation on the hillside to build the original school. The beauty of the patio has since been disfigured, as the covered playground was closed, cutting the visual relationship between the patio and the city, and as the slope was largely destroyed in order to allow the construction of a parking building owned by a bank.

View from the school courtyard from the new covered playground (Images Courtesy Laura Castro Caldas & Paulo Cintra)

  • Architect: José Neves
  • Name of Project: Marquesa de Alorna School
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photographs: Laura Castro Caldas & Paulo Cintra; João Dias
  • Client: Parque Escolar
  • Project year: 2007-2008
  • Software used: Autodesk AutoCAD 2008/2009


Francisco De Arruda School in Lisbon, Portugal by José Neves (designed using AutoCAD)

Wednesday, April 11th, 2012

Article source: José Neves

It is a project within the “School Modernization Program” sponsored by the Parque Escolar, for a school originally designed by architect José António Pedroso in 1956. The three bodies that constitute the school  are situated on the hillside in the continuity of the Faculty of Agronomy fields, overlooking the district of Alcântara.

One arrives at the new atrium of the school after a brief walk through the garden (Images Courtesy Laura Castro Caldas & Paulo Cintra)

  • Architect: José Neves
  • Name of Project: Francisco De Arruda School
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Client: Parque Escolar
  • Project year: 2008-2009
  • Photographs: Laura Castro Caldas & Paulo Cintra; João Morgado
  • Software used: Autodesk AutoCAD 2008/2009


Gil Vicente High School in Lisbon, Portugal by Cândido Chuva Gomes, Arquitectos

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: Cândido Chuva Gomes, Arquitectos

From an architectural point of view, the intervention cherished the idea of identification and inventory of the universe to safeguard, suggesting that the new volumes could act as a framework for the pre-existent elements.

The building is structured based on the idea of creating a central core, containing the collective use spaces, functioning as an interface between two large blocks of teaching, sports and recreational spaces.

Image Courtesy CCG Arquitectos

  • Architects: Cândido Chuva Gomes, Arquitectos
  • Project: Gil Vicente High School
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Client: Parque Escolar, E.P.E.
  • Project Team: Arqº Cândido Chuva Gomes, Arqª Sandra Amorim, Arqª Ana Florêncio, Arqª Ana Luísa Brandão, Arqº Bruno Bernardo, Arqº Bruno Ribeiro, Arqª Cristina Martinho, Arqº Paulo Melo, Arqª Vanda Vitorino


HDM House in Lisbon, Portugal by Sara Antunes Mário Ferreira Arquitectos (designed using AutoCAD and Revit)

Thursday, March 1st, 2012

Article source: Sara Antunes Mário Ferreira Arquitectos

This house is located in a privileged area of Lisbon, at the southern end of a row of houses. This neighbourhood, built in the 1950’s by the state as social housing, in a “nationalistic” style, has a homogenous character, with the repetition of a type with slight variations, and cohesive public space, which promotes a strong sense of community that, is so hard to find in the more fragmented contemporary city.

Image Courtesy Daniel Malhão (DMF Lisboa)

  • Architects: Sara Antunes Mário Ferreira Arquitectos
  • Project: HDM House
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Architect Design: Mário Ferreira
  • Plot area: 462m2
  • Construction area: 484m2
  • Construction: 2010
  • Collaborator: Ana Xavier
  • Photography: © Daniel Malhão (DMF Lisboa)
  • Software used: Autocad and Revit


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy