Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Madrid’

El abrazo in Madrid, Spain by estudio UNTERCIO

Saturday, March 2nd, 2013

Article source: estudio UNTERCIO

“El abrazo” bets on making compatible housing units quality and urban fabric. In order to improve the relation with the city, decision was made in reducing building scale, searching for a friendlier appearance. For achieving this, instead of the linear block (9 storey + recessed penthouse) proposed by planning, a lower and broken up building was designed. The benefits of this gesture with regard to the linear block is that this way the house faces more orientations achieving both better urban scale and, from the inner perspective, better air circulation and natural lighting.

Image Courtesy estudio UNTERCIO 

  • Architects: estudio UNTERCIO
  • Project: El abrazo
  • Location: Ecobarrio, Puente de Vallecas, Madrid, Spain
  • Client: EMVS (Empresa Municipal de la Vivienda de Madrid)
  • Program: 104 apartments (social Dwellings., 104 underground parking places., 60 sqm  of communal space on ground floor. Shared space for the neighbours.
  • Site Area: 2010 sqm
  • Total Floor Area: 13.414,68 sqm
  • Landscape Area: 1646 sqm
  • Architects: Miguel Herráiz Gómez, Mauro Iván Bravo Hernández, Marina del Mármol Peces, Daniel Bergman Vázquez
  • Building Engineer: Alfonso Sáenz García

VALLECAS 47 in Madrid, Spain by Estudio UNTERCIO

Friday, March 1st, 2013

Article source: Estudio UNTERCIO

We tried to imagine, all of us together, a dwelling in which we would like to live. Bright and open to meet with friends some of us said, intimate and in semidarkness, the laziest ones replied. A dwelling with a multiple personality. One that would be able to react to the changing seasons. One that would open itself to two different environments; on one side, a street belonging to a new urban development, but close to the urban life of Vallecas Village, and on the other side, a bounded and safe courtyard.

Image Courtesy © Pedro Pegenaute 

  • Architects: Estudio UNTERCIO
  • Project: VALLECAS 47 ( social housing)
  • Location: Ensanche de Vallecas, Madrid, Spain
  • Photography: Pedro Pegenaute
  • Client: EMVS (Empresa Municipal de la Vivienda de Madrid)
  • Program: 46 apartments, 20 m2retail and commercial espace, 47 underground parking places
  • Site Area: 1400m2
  • Architect: Miguel Herráiz Gómez, Mauro Iván Bravo Hernández, Marina del Mármol Peces, Daniel Bergman Vázquez, Michael Becker
  • Building Engineer: Alfonso Sáenz García
  • Contractor: Structure FERCABER, Building envelope DRAGADOS
  • Another Technicians Involved:
    Building facilities: SP arquitectura e ingeniería.
    Structures engineering: Mecanismo diseño y cálculo de estructuras S.L.
    Telecommunication engineering: Ramón Francia Castillo, Ingeniero de Telecomunicaciones.

House of Would in Madrid, Spain by Elii

Thursday, February 28th, 2013

Article source: Elii

This house is located in a 1,316 m2 sloping plot of land in the district of Pedrezuela,45 km north of Madrid. There is little to no vegetation in the section closest to the street, which nevertheless provides a good viewpoint on the surrounding lush natural landscape.

The building is made up of seven wooden-structure modules symmetrically identical surrounding a central court. Each module is dedicated to a different domestic situation, according to its functional needs. The modular structure, as well as the scale of the rooms allows the alteration of this functional logic, serving as a support for possible future layouts.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán 

  • Architects: Elii
  • Project: House of Would
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Miguel de Guzmán (obra)
  • Team: Enrico Forestieri
  • Client: Isabel Rodríguez Hurtado
  • Surveyor: Samuel Escudero
  • Structures: Mecanismo S.L.
  • Mechanical: Nieves Plaza
  • Const. Company:  Dionisio Torralba Construcciones; Altermateria (Madera  estructural)
  • Model: elii – Enrico Forestieri, Blanca Macarrón, Sara Castellote, Iris Artemisa Espinosa, Lucía Usera
  • Size: 210,90m2
  • Construction Start Date: May 2011
  • Completion date: July 2012

ALV&NAT House in Madrid, Spain by ALT arquitectura

Wednesday, February 27th, 2013

Article source: ALT arquitectura

We are used to perform spectacular photographic reports retouched in photoshop to show a perfection, which is neither true, nor is attractive in my opinion. We focus on an architecture more intuitive and emotional than intellectual and rational, where raw sincerity of its construction. We try to generate emotions, derived from the configuration of space and form, use of materials, their textures, their relationship with nature and light.

Image Courtesy © Ángel Luis Tendero 

  • Architects: ALT arquitectura
  • Project: ALV&NAT House
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Ángel Luis Tendero
  • Collaborator: Bernardo Cummins
  • Year: 2012

Silicon House in Madrid, Spain by Selgas Cano

Tuesday, February 26th, 2013

Article source: Selgas Cano

This is an allotment on a gentle slope covered by evergreen oak, elm, ash, acacia, prunus and plane trees, all seeded spontaneously by birds from the surrounding plots. All of these trees and their canopy perimeters were measured and drawn on to plan. Le Corbusier said he wanted the empty La Tourette courtyard to be populated naturally with vegetation, by birds and the wind. Le Corbusier left a void in his architecture to be populated by nature. We think this project has arisen in opposition to that idea.

Image Courtesy © Pablo Zuloaga 

  • Architects: Selgas Cano
  • Project: Silicon House
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Pablo Zuloaga, Roland Halbe, Iwan Baan, Richard Powers
  • Project Team: José de Villar, Miguel San Millán, Lara Resco, Blas Antón
  • Client: PRIVATE
  • Structural engineer: FHECOR
  • Electrical engineer: JG
  • Mechanical engineer: Isidro Fernández
  • Desing phase: 2004
  • Construction phase: 2007

Arena Office in Madrid, Spain by CUAC Arquitectura

Thursday, February 7th, 2013

Article source: CUAC Arquitectura

The difficulty of defining a physical stable environment before the devastating dynamics of the managerial expansion of ARENA MEDIA company led us to turning the architecture into a phenomenon, providing it with the aptitude to appear, to transform and to be eliminated. The Agencia de Medios Arena Media Communications in Madrid decided to carry out the reform of its offices with an objective double: to maximize the space to shelter a major number of employees and to establish a new commercial image towards the clients and mass media.

Image Courtesy © Javier Callejas

  • Architects: CUAC Arquitectura
  • Project: Arena Office
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Javier Callejas
  • Architects: CUAC arquitectura (Javier Castellano Pulido/Tomás García Píriz)  
  • Collaborators: Francisco Puga Ortiz 
  • Constructor: Aguirre Obras y Construcciones S.L. 
  • Promotor: Arena Media Communications España S.A.
  • Installations:Juan M. Fernández 
  • Materials: Matacrilato/ Metal/ Plastic Translucent Membrane/ Glass/ Wood /(laque/ White Oiled)

MO House in Madrid, Spain by FRPO Rodriguez & Oriol ARCHITECTURE LANDSCAPE

Sunday, January 27th, 2013

Article source: FRPO Rodriguez & Oriol ARCHITECTURE LANDSCAPE

Systematic freedom

The MO House project belongs to a family of projects developed in the office beginning in 2005. These projects explore the possibilities of generating architectural complexity out of the combination of simple elements. Throughout this process of projects, conditioned by a large number of program specifications settled by the clients, we have been forced to systematize every design decision in order to simplify the process to its full capacity. The results produced a nice surprise: the combination of a number of extremely simple spaces offered an extremely rich spatial experience.

Image Courtesy © Miguel de Guzmán 

  • Architects: FRPO Rodriguez & Oriol ARCHITECTURE LANDSCAPE
  • Project: MO House
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: FRPO, Miguel de Guzmán
  • Program: Housing
  • Dates: Project 2010
  • Completion September: 2012
  • Surface: 295 m2
  • Architecture: FRPO Rodriguez & Oriol ARCHITECTURE LANDSCAPE, Pablo Oriol, Fernando Rodríguez
  • Collaborators: Pastora Cotero, Inés Olavarrieta, Cornelius Schmitz, Cristina Escuder
  • Contractor: Alter Materia, Grupo Singular
  • Consultants: KLH, Alter Materia, Miguel Nevado

Vivienda en C/ José Ortega y Gasset in Madrid, Spain by Beriot, Bernardini Arquitectos

Tuesday, January 22nd, 2013

Article source: Beriot, Bernardini Arquitectos

The project deals with the renovation of a 200m2 apartment in Madrid. About half of the apartment, corresponding to day-use spaces, conserved the original ceiling moldings and wooden floors. The project proposed to maintain these elements while opening up the plan, originally divided into rooms and corridors, to obtain one large and only living area. This is achieved by cutting the existing walls at a certain height, leaving on the ceiling part of their footprint and the moldings, like vaults or canopies defining specific places inside the greater space; entrance, kitchen and dining area are defined in this way.

Image Courtesy Yen Chen

  • Architects: Beriot, Bernardini Arquitectos
  • Project: Vivienda en C/ José Ortega y Gasset
  • Location: Calle Ortega y Gasset, Madrid, Spain
  • Project: Built 2012
  • Program: Housing Reform
  • Total area: 200 m2

(more…)

Rehabilitación de edificio para 16 viviendas y 4 locales Comerciales in Madrid, Spain by Beriot, Bernardini Arquitectos

Tuesday, January 22nd, 2013

Article source: Beriot, Bernardini Arquitectos

Renovation of a 2400m2 building dating from1775 in Madrid’s historical quarter. The main functional decision was the construction of a second staircase nucleus, which permitted an optimal arrangement of apartments adjusted to the minimum size allowed by planning regulations.

Image Courtesy © Yen Chen / Gavir 

  • Architects: Beriot, Bernardini Arquitectos
  • Project: Rehabilitación de edificio para 16 viviendas y 4 locales Comerciales
  • Location: Atocha, Madrid, Spain
  • Photography: Yen Chen / Gavir
  • Status: Built 2004
  • Program: Rehabilitation of building 16 houses and 4 shops
  • Area: 2400m2

Proyecto de Rehabilitación C/ Conde de Romanones in Madrid, Spain by Beriot, Bernardini Arquitectos

Tuesday, January 22nd, 2013

Article source: Beriot, Bernardini Arquitectos

The project handles the conversion of a 1923 industrial shed in an inner court in Madrid’s historic centre into loft apartments.
The main features of the space, greatly altered in a conversion, where its powerful steel trusses and the great glass skylight crowning its centre.

Image Courtesy © Carlos Pesqueira 

  • Architects: Beriot, Bernardini Arquitectos
  • Project: Proyecto de Rehabilitación C/ Conde de Romanones
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Yen Chen, Carlos Pesqueira
  • Project: Built 2005
  • Program: Rehabilitation of a room for 7 houses loft
  • Area: 822m2
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy