Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Mannheim’

Schwarzwaldblock in Mannheim, Germany by STEFAN FORSTER ARCHITEKTEN

Tuesday, August 9th, 2016


Due to irreparable damage, the existing buildings in this block had to be demolished. This was done in stages and construction work on the new residential buildings proceeded in four phases. Careful management of the construction project enabled the residents to remain in the development. The new apartments are well equipped and barrier-free in design; on the ground floor the apartments have a garden, on the main floors, broad balconies and on the top floors, generous roof terraces. This development reinstates the closed city-block structure at this point, with a clearly defined street side and a shared, private courtyard behind; as such it adheres to the existing development structure in the urban district of Lindenhof. Details such as the sandstone clinker-clad ground floor and the concrete windowsills are also taken from the forms found in the built environment of the immediate vicinity. Spread over nine years, this construction project provides a total of 235 cooperative housing apartments.

Image Courtesy © Lisa Farkas Photography

Image Courtesy © Lisa Farkas Photography

  • Project: Schwarzwaldblock
  • Location: Mannheim, Germany
  • Photography: Lisa Farkas Photography
  • Project team: Florian Kraft, Ildikó Návay, Andreas Wenger, Jelena Duchrow, Ferdinand Oswald
  • Client: Spar- und Bauverein Mannheim
  • Floor area: 26,030 m2
  • Work phases: 1-9
  • Completion in four phases: 2007-2016


Museum building in Mannheim, Germany by gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner

Sunday, July 10th, 2016

Article source: gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner

The new museum building at Friedrichsplatz in Mannheim links up with the historic Art Nouveau building and has been designed as “city in the city”. Within a simple overall structure, individual units have been arranged in an inspiring composition to provide exhibition space and rooms for supporting functions. They enclose a central atrium and are linked via galleries, terraces and bridges. In analogy to the elements that make up urban environments – buildings, blocks, streets and squares – the architects have created varied circular routes through enclosed and open spaces with changing vistas and outlooks. As in the layout of the city of Mannheim with its “street squares”, the clear overruling structure makes orientation easy; at the same time, each situation conveys new impressions – just as the city’s diversity of the architecture, changes in the building lines, recesses and empty plots ensure that no space is identical to another.

Perspective northwest, Image Courtesy © gmp

Perspective northwest, Image Courtesy © gmp

  • Architects: gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner
  • Project: Museum building
  • Location: Mannheim, Germany
  • Client: Stiftung Kunsthalle Mannheim
  • Design: Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Volkmar Sievers
  • Project leader, Competition: Di Miao
  • Competition Design Team: Ulrich Rösler, Mira Schmidt, Steffen Lepiorz, Liselotte Knall, Kai Siebke, Frederik Heisel
  • Team 3D and Visualization: Markus Carlsen, Tom Schülke, Jens Schuster, Christoph Pyka, Kenneth Wong
  • Project leader, Execution: Liselotte Knall, Kerstin Steinfatt
  • Execution Design Team: Anna Falkenbach, Ulrich Rösler, Raimund Kinski, Amra Sternberg, Viktoria Wagner, Hanna Diers, Michèle Watenphul
  • Gross Floor Area: 15.835 m2


20 prepared dc-motors, 81 cardboard boxes 70x70x70cm in Mannheim, Germany by Zimoun + Hannes Zweifel

Thursday, November 20th, 2014

Article source: Zimoun + Hannes Zweifel

The installation is comprised of 81 cardboard boxes of 70x70x70 cm which are suspended on the ceiling in a grid of 80×80 cm. The boxes hang between floor and ceiling and  can be seen from two different levels. 20 dc-motors are mounted and distributed along the handrail of the first floor. When activated, they set the boxes in motion by means of thinn nylon ropes connected vertically to the individual boxes, causing them to move with varying intensity and directions. Since the spaces between the boxes are small, the movement of one box is affecting neighboring boxes, leading to a very complex overall performance of the suspension, which constantly changes and progresses. The collision of the boxes and the friction caused when they collide gives rise to a multitude of sounds and noises. The acoustic perspective changes as the viewer moves along the exhibition space and can be experienced in constantly new ways. This installation was conceptualized, developed and presented in joint collaboration between Zimoun (artist) and Hannes Zweifel (architect).

Image Courtesy © Studio Zimoun.

Image Courtesy © Studio Zimoun.

  • Architects: Zimoun + Hannes Zweifel
  • Project: 20 prepared dc-motors, 81 cardboard boxes 70x70x70cm
  • Location: Mannheim, Germany
  • Photography: Studio Zimoun
  • Dimensions: 10m x 10m x 6m.
  • Exhibition: August 10 – September 21, 2014
  • Curated: Hortense Pisano and Martin Stather


ajando Next Level CRM in Mannheim, Germany by Peter Stasek Architects + Loftwerk Karlsruhe

Wednesday, March 20th, 2013

Article source: Peter Stasek Architects + Loftwerk Karlsruhe

A very unusual loft is being created in the Mannheim harbor district. A very unusual loft has been created in the Mannheim harbor district. The complete ajando team will live and work there starting in January 2013. The internationally renowned architect Peter Stasek and the loftwerk architect office located in Karlsruhe are behind the corporate architecture concept of the loft. It was inspired by the quantum physics of Wheeler, the architecture of Josef M. Hoffmann and, of course, the information expertise of ajando.

Image Courtesy © Claus Morgenstern 

Kunsthalle Mannheim in Germany by gmp Architekten

Wednesday, December 5th, 2012

Article source: gmp Architekten

gmp wins Competition for Kunsthalle Mannheim

The architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) have been awarded the contract to design the new Kunsthalle Mannheim. This was the decision made by the Kunsthalle‘s jury in Mannheim on Monday 3 December 2012. After three architect’s practices were awarded first place in a closed, anonymous competition back in July 2012, these practices were asked to revise their designs. The practices were gmp, Staab Architects and Peter Pütz Architects. Irrespective of the negotiation procedure, an exhibition started in October at which the public were able to familiarize themselves with the three winning entries.

Aerial perspective © gmp

  • Architects: gmp Architekten
  • Project: Kunsthalle Mannheim
  • Location: Mannheim, Germany
  • International competition: 2012 – 1st prize
  • Design: Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Volkmar Sievers
  • Project Manager: Di Miao
  • Design Team: Mira Schmidt, Liselotte Knall, Kai Siebke, Frederik Heisel


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy