Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Netherlands’

Bella Donna in Amstelveen, Netherlands by Benthem Crouwel Architects

Thursday, June 26th, 2014

Article source: Benthem Crouwel Architects

In the old part of Amstelveen, stemming from the thirties, an office building and a pavilion together form the Bella Donna. The original buildings were designed in the sixties by the architect Webbers. They are situated on an island, surrounded by greenery and water and reachable via a bridge. The client was looking for a new office for his organization, when he came across the Bella Donna. Charmed by the green park-like setting he decided to settle in the pavilion, while the main building was re-designed to rent to others. This major renovation and expansion was the starting point to create a high-quality office near the Stadshart Amstelveen. The Bella Donna now has an exclusive look at a clearing in a woody area.

Image Courtesy © Benthem Crouwel Architects

Image Courtesy © Benthem Crouwel Architects

(more…)

Art’otel in Amsterdam, Netherlands by ADP architecten

Saturday, June 21st, 2014

Article source: ADP architecten

The art’otel Amsterdam recently opened its doors, this hotel and lifestyle venue blends design, art, and hospitality in a startling new way. Located opposite Amsterdam’s Central Station in a beautiful monumental office the art’otel combines a unique architectural style with modern art inspired interiors. The transformation was the result of a collaboration of ADP architecten and Digital Space for PPHE Hotel Group and provided the city centre with a new cultural hotspot.

Image Courtesy © Gerard van Beek

Image Courtesy © Gerard van Beek

  • Architects: ADP architecten
  • Project: Art’otel
  • Location: Prins Hendrikkade 33, Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Gerard van Beek
  • Client: PPHE Hotel Group
  • Project team: Wim Woensdregt, Erikjan Cuperus
  • Interior architect: Digital Space
  • Area: 6.500 m²
  • Realized: 2013

(more…)

BODY HOUSE in Rotterdam, Netherlands by MONOLAB ARCHITECTS

Sunday, June 15th, 2014

Article source: MONOLAB ARCHITECTS

China Town

The site of this private house is part of a residential redevelopment in Katendrecht, a harbor pier south of Hotel New York. Until the 1970’s Katendrecht was still completely surrounded by harbors and ships. It was Rotterdam’s China Town and red light district. Currently it is incorporated in the ‘Kop van Zuid’ redevelopment as southern part of the city center.

Image Courtesy © MONOLAB ARCHITECTS

Image Courtesy © MONOLAB ARCHITECTS

  • Architects: MONOLAB ARCHITECTS
  • Project: BODY HOUSE
  • Location: Rotterdam, Netherlands
  • Client: confidential
  • Design: Monolab
  • Team: J.W. van Kuilenburg with W. Hoogerwerf
  • Site: Parkkwartier Katendrecht, Walhallalaan 94, Rotterdam
  • Definitive design: March 2001,
  • Start construction: May 2003,
  • Delivery exterior: Dec. 2003,
  • Interior: 2004/2005.

(more…)

Ronald McDonald VU-Kinderstad in Amsterdam, Netherlands by SPONGE ARCHITECTS

Sunday, June 15th, 2014

Article source: SPONGE ARCHITECTS 

Background Information

The project “Kinderstad” (Dutch for “children’s city”) emanated from the Young Architects Competition of the Dutch National Board of Architects (BNA) together with the Ronald McDonald Children’s Foundation (Kinderfonds) in 2003. SPONGE ARCHITECTS & Rupali-Gupta in cooperation with IOU ARCHITECTURE (Björn van Rheenen, Rupali Gupta and Roland Pouw) won the first prize and received at the same time the appointment to realize the winning design for both the exterior and interior work including the management of the project. “Kinderstad” is the first project among the projects presented to the BNA Young Architects Competition that has actually been realized and implemented. The similarity between the result and the competition design is striking. During the process of the implementation almost all ideas and designs have been adopted.

Image Courtesy © Kees Hummel

Image Courtesy © Kees Hummel

  • Architects: SPONGE ARCHITECTS  & Rupali-Gupta in cooperation with IOU ARCHITECTURE
  • Project: Ronald McDonald VU-Kinderstad
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Photography: Kees Hummel
  • Project architect and -manager:Björn van Rheenen (SPONGE, ARCHITECTS)
  • Principal: Ronald McDonald VU Huis /Kinderstad
  • Building contractor: BAM Utiliteitsbouw, Amsterdam
  • Structural engineer: DHV, Rotterdam
  • Installations: Kropman, Utrecht
  • Start of conceptual design: November 2003
  • Start of construction: May 2006
  • Acceptance of construction work: October 2007
  • Dedication: February 2008
  • Total area: 1000m²
  • Volume: 4000m³
  • Construction sum incl. installation: 3.500.000,- Euro (excl. VAT)

(more…)

Restauration and extension Huize Vreeburg in Rosmalen, Netherlands by HilberinkBosch Architecten

Thursday, June 12th, 2014

Article source: HilberinkBosch Architecten

Huize Vreeburg in Rosmalen is a building with a rich history and recognizable located on the corner of a major road through the village . It has in the past, among other things, served as a post office and in recent years was used as a residence.

Sonder Jansen, an international importer, exporter and producer of frozen fruit and vegetables, acquired the property because of its distinctive appearance and wanted to establish his headquarters here. The villa is fully restored and treated with respect to the austere appearance of the villa. The villa houses a conference room , executive offices and the canteen and on the first floor offers space for an apartment where foreign guests of this international trade office can stay . A new staircase provides the necessary grandeur in the interior. The old villa as the new face of the company.

Image Courtesy © Rene de Wit

Image Courtesy © Rene de Wit

  • Architects: HilberinkBosch Architecten
  • Project: Restauration and extension Huize Vreeburg
  • Location: Rosmalen, Netherlands
  • Photography: Rene de Wit, Rene van der Hulst

(more…)

Spordtgebouw in Dordrecht, Netherlands by NL Architects

Saturday, June 7th, 2014

Article source: NL Architects 

Spordtgebouw is a combined sports facility for three separate schools in the so-called ‘Leerpark’. Traditionally, individual schools have their individual gymnasiums. But by combining the sports halls into one compound the quality of sports education can be improved. A higher degree of collectivity of course enhances complexity but sharing also creates added value. It will for instance be possible to differentiate the halls and apply specific functions like a Dojo. During the day the building is dedicated to the schools, but in the evening and weekends it is open to everybody. As such public money will be used publicly.

Image Courtesy © Ralph Kämena

Image Courtesy © Ralph Kämena

  • Architects: NL Architects
  • Project: Spordtgebouw
  • Location: Dordrecht, Netherlands
  • Photography: Ralph Kämena
  • Client: Properstok / Heijmans Vastgoed / City of Dordrecht
  • Users: Insula College, Stedelijk Dalton Lyceum and Wartburg College
  • Urban Plan:West 8

Team:

  • Preliminary Design Stage Re-Development: Wim Sjerps and Arne van Wees
  • Definitive Design Stage: Wim Sjerps and Arne van Wees
  • Definitive’ Definitive Design Stage and Execution: Bobby de Graaf, Stephan Schülecke, Arne van Wees with Yannick van Haelen and Detail BV
  • Coordination: BBN Adviseurs
  • Structural Engineers:Ingenieursbureau Zonneveld BV
  • Building Physics / Acoustics: Peutz
  • Installations: Burgers Ergon
  • Climbing wall: ONL
  • Contractor: Heijmans Bouw BV

(more…)

COASTAL WORK KATWIJK in Netherlands by OKRA

Friday, June 6th, 2014

Article source: OKRA

The field of coastal defence and waterworks is the epitome of Dutch expertise. Where the famous Delta Works consist of movable dams and locks, the majority of the Dutch coastline is protected by dunes against water. ‘Rijkswaterstaat’, the department responsible for all water related infrastructure within the ministry of infrastructure and environment, is constantly working to improve the coastal defence in the Netherlands. In recent decades it works to strengthen some of the ‘weak links’ along the coast. In many places, dunes and dikes are being strengthened to ensure safety inland for the next 50 years.

Image Courtesy © OKRA

Image Courtesy © XKP

  • Architects: OKRA
  • Project: COASTAL WORK KATWIJK
  • Location: Netherlands
  • Photography: OKRA, XKP
  • Client: Municipality of Katwijk, the Water Board of Rhineland
  • Duration: 2008-present
  • Implementation: 2013-2015
  • Area: 20 ha

(more…)

Meander Medical Center in Amersfoort, Netherlands by ATELIER PRO

Tuesday, June 3rd, 2014

Article source: ATELIER PRO

Meander Medical Centre

The new Meander Medical Centre in Amersfoort is a completely new type of hospital. In this impressive health care institution the patient remains central and the connection with the surrounding nature is strongly felt throughout the building. This creates a healing environment where – partly thanks to the inclusion of only private rooms – patients can gain more rest for a fast recovery. Despite its size of more than 100,000 m², it’s a hospital where people can easily find their way around.  At the end of 2013, the first patients were welcomed into this spacious, light-filled hospital.

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Image Courtesy © John Lewis Marshall

  • Architects: ATELIER PRO
  • Project: Meander Medical Center
  • Location: Amersfoort, Netherlands
  • Photography: John Lewis Marshall, Dirk Verwoerd
  • Size: 112.000 m²
  • Parking places: 1.500
  • Number of beds: 600
  • Competition: 2005
  • Assignment: 2006
  • Design periode: 2006-2010
  • Construction periode: 2010- December 2013
  • Client: Meander Medisch Centrum
  • Design: Hans van Beek with Mark Bruin, Jeroen Ekama, Paul Fouchier, Emile Jansen, Menno Roefs
  • Interior architect: Hans van Beek, Wessel Reinders, Ellen Vaal, Elisabeth Tukker, Thijs Klinkhamer ism Kleurmerk (Erna Tielen)
  • Design duo competition: Hans van Beek ism Dorte Kristensen en Christina Kaiser
  • Project leader: Hein Doeksen, Mark Homminga and Ernstjan Cornelis.
  • Design team: Mira van Beek, Ido de Boer, Roel Buijs, Mart Buter, Antonio Cannavacciuolo, Diana van Dongen, Michel van Gageldonk, Corine Jongejan, Priet Jokhan, Christina Kaiser, Hans Kalkhoven, Arthur Loomans, Mattijs van Lopik, Marjon Main, Cock van Meurs, Katarzyna Nowak, Paul Olink, Andrew Page, Emile Quanjel, Ferry Raedts, Sandrine Rointru, Arie van der Toorn, Felix Timmermans, Tobias Thoen, Paul Verhaar, Robert Witteman, Wais Wardak.
Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

  • Landscape designer: Hans van Beek and Bruno Doedens (DS Landschapsarchitecten)
  • Bouwdirectie: Meander Medisch Centrum, Heijmans, Ballast Nedam en atelier PRO
  • Costs exper: atelier PRO and At Osborne
  • Contract documents: atelier PRO
  • General contractor: 2MC3 (Meander Combinatie VOF): Heijmans Bouw, Ballast Nedam en Heijmans Utiliteit (voorheen Burgers Ergon).

Costs:

  • Meander Medisch Centrum: € 195.000.000
  • Centrum: € 9.000.000
  • Interior MMC: € 6.651.620
  • Garage: € 947.970
  • College: All amounts excluding vat, remunerations, costs of the land, layout, connecting costs; inclusive risk of price increases, wages, materials, delivery a price level.
Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Main structure

The composition of buildings has a clear structure similar to a village with a main avenue and public squares from which all ‘houses’ of the hospital can be accessed. Starting from the entrance, the avenue forms the central axis of the floor plan. All public areas in the building are visible and accessible from this spine. Bordering the avenue are three prominent glass-covered ‘squares’: De Brink and De Foyer to the right and De Oranjerie to the left. Public facilities such as the restaurant, pharmacy, auditorium, and waiting rooms function as additional landmarks for orientation.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

People

The aim is to provide a humane environment for people, who are already under immense stress, to comfortably stay. Furthermore, it involves more than the patients. Visitors and, importantly, hospital staff should feel at ease and be able to navigate their way. Generous open spaces were planned between buildings to allow the landscape to penetrate into the building; as a result daylight can enter deep into the complex and the surrounding nature is always visible. Daylight, nature and good wayfinding are essential elements that help determine the wellbeing of people. A warm natural material, timber is widely used in the public spaces and patient rooms while glass is used throughout for daylight and views.

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Private rooms

The wards in this new hospital were designed in an innovative way to provide maximum privacy and comfort for patients. Every patient has his or her own private room equipped with a bathroom and large sliding door that can be moved so that the level of privacy can be personally adjusted. The rooms face onto a wide, wedge-shaped lounge created for patients, visitors and staff. Computer desks are also provided along with a pantry for making coffee and tea. The lounge ends with a panoramic window that affords daylight and views into the surroundings. This arrangement avoids the use of old-fashioned long corridors and, furthermore, allows people to navigate their way around the ward more intuitively. By providing social amenities, patients are encouraged to get quickly back on their feet again.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Clinics

The clinics are situated to the right of the avenue in a series of individual buildings organised like outspread fingers in the landscape. Here the focus lies on flexibility. As in an empty office building shell, the clinics can be flexibly arranged according to the required needs. Future extensions are possible via the addition of extra wings into the fingered structure. To accommodate the large numbers of patients and visitors that frequent this part of the building, large atriums – named Brink and Foyer – were created between these fingers. Waiting happens as much as possible in these voluminous, light-filled squares where the dining facilities are also located: here, the wait doesn’t feel so eternal.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Logistics

The key to creating a good atmosphere in a healthcare environment lies in good logistics. Throughout the complex, the ‘hospital machine’ is hidden as much as possible from the sight of patients and visitors. This was made possible by elevating the building on a mound inside which the logistics services are concentrated. Here, the logistics corridor connects all the goods lifts from the wards as well as the clinics with the logistics hub. In this way, hospital supplies can be replenished 24 hours a day without the patient or visitor ever noticing. As the logistics hubs are always hidden behind, the goods are never moved through the departments. In addition, patients are brought to surgery along a separate route from visitors.

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy ©  Dirk Verwoerd

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Image Courtesy © ATELIER PRO

Piazza Céramique in Maastricht, Netherlands by Jo Janssen Architecten & Prof. ir. Wim van den Bergh Architect

Tuesday, June 3rd, 2014

Article source:  Jo Janssen Architecten & Prof. ir.  Wim van den Bergh Architect

As one of the last urban blocks to be realized in the ‘Céramique – Area’ of Maastricht the scheme does not opt for the here common solution of the closed perimeter block, but employs a spatial strategy in which urban space is opened up. Through strategically placing three volumes, it not only makes the public space flow though the site, but it also involves the triangular green area to its east into this interlinking of urban spaces.

Image Courtesy © Jo Janssen Architecten

Image courtesy © Kim ZWarts

  • Architects: Jo Janssen ArchitectenProf. ir.  Wim van den Bergh Architect
  • Project: Piazza Céramique
  • Location: Maastricht, Netherlands
  • Photography: Atelier Kim ZWarts
  • Project Architects: Jo Janssen, Wim van den Bergh, Jeroen van Haaren, Simon Zumstein
  • Collaborators Architect: Bart Creugers, Harm Saanen, Eckehart Esters, Julia David, Ivo Rosbeek, Verena Bick, Inge Clauwers, Rob Janssen, Rik Martens, Guido Neijnens, Anilu Léon Sanchez, Corinne Simon
  • Design: 2001-2006
  • Start of construction: 2004
  • Completion: 2006
  • Project developer: Vesteda Project bv Maastricht
  • Project team Vesteda: Huub Smeets, Huib van Wijk
  • Contractor: aannemersbedrijf Van Kan Jongen
  • Management: Jo Janssen Architecten, Bremen Bouwadviseurs
  • Constructor: ingenieursbureau Palte
  • Number of apartments: 92
  • Living/working houses: 27
  • Seperate working units:378 sq. m.
  • Commercial space:542 sq. m.

(more…)

Corten De Geer Advocaten in Amsterdam, Netherlands by Emma Architecten

Wednesday, May 28th, 2014

Article source: Emma Architecten

Introduction 

The Corten De Geer law firm is expanding, and moved to a new and bigger floor in the same building: the office v2.0 (re)new!. Emma was asked to research, define and execute the law firms need for anew space. Marten de Jong of Emma Explore defined the design commission through in depth conversations with the firms partners, came up with the spatial concept and design, and supervised the execution. The result is unlike any other lawyers office: transparent, sustainable and both contemporary and monumental at the same time. 

Image Courtesy ©  Emma Architecten

Image Courtesy © Emma Architecten

  • Architects: Emma Architecten
  • Project: Corten De Geer Advocaten
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Photography: Danny de Jong, Emma Architecten
  • Commission: design of 500m2 office interior for the Corten De Geer law firm in Amsterdam
  • Client: Corten De Geer Advocaten, Amsterdam
  • Design: 2013
  • Status: realised 2013
  • Team Emma: Marten de Jong
  • Construction team artists: Espen Strandhagen, Pieter Lemmens, Mark Bain, David Lindberg

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy