Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Netherlands’

Inspiration centre Grevelingen in Netherlands by Paul de Ruiter architects

Sunday, December 20th, 2015

Article source: Paul de Ruiter architects

Lake Grevelingen is currently the largest tide-less salt water lake in Europe. From an ecological perspective it is necessary that in the short term an inlet is established bringing the water from the North Sea to Lake Grevelingen. For the sake of the water quality, it is important that the water flows once more: low and high tides must again have (controlled) free play, which will directly result in a revival of the wealth of authentic flora and fauna in the area.

Image Courtesy © Jeroen Musch

Image Courtesy © Jeroen Musch

  • Architects: Paul de Ruiter architects
  • Project: Inspiration centre Grevelingen
  • Location: Grevelingen, Netherlands
  • Photography: Jeroen Musch
  • Project team: Chris Collaris, Marieke Sijm, Richard Buijs, Giorgio Carella, Noud Paes, Christian Quesada van Beresteyn
  • Client: Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen
  • Program: Inspiration center with restaurant and watch tower
  • Adv. construction: Pieters Bouwtechniek
  • Adv. installations: DWA
  • Adv. budget: bbn adviseurs
  • Contractor: Bouwbedrijf Boogert (more…)

New headquarters for the Dutch police in The Hague, Netherlands by Ector Hoogstad Architecten

Saturday, December 5th, 2015

Article source: Ector Hoogstad Architecten 

Ector Hoogstad Architects has transformed De Artillerie, an office complex on the Nieuwe Uitleg in The Hague built in a historicising style in the 1990s, into the new police headquarters. “De Artillerie is a relatively new building, many features of which are still usable,” said Joost Ector, director of the Rotterdam-based architectural practice. “It has an interesting structure with a spatial quality that was completely neglected in the original design. Thanks to a number of substantial interventions it has been transformed into a pleasantly spacious, light and airy building with just the right atmosphere for a police headquarters.”

Main entrance Nieuwe Uitleg, The Hague, Image Courtesy © Petra Appelhof

Main entrance Nieuwe Uitleg, The Hague, Image Courtesy © Petra Appelhof

  • Architects: Ector Hoogstad Architecten 
  • Project: New headquarters for the Dutch police
  • Location: Netherlands
  • Photography: Petra Appelhof
  • Client: Korps Nationale Politie
  • Project team: Joost Ector, Max Pape, Lennaert van Capelleveen, Markus Clarijs, Sabine Alders, Pim Bangert, Laurence van Benthem, Kees Bongers, Arja Hoogstad, Randy Lutteke, Hetty Mommersteeg, Ralph Noordhoek Elia Salcedo, Jaap Veldkamp
  • Construction management: IMd Raadgevende ingenieurs
  • Installation consultants: Deerns raadgevende adviseurs bv
  • Costs consultants: IGG
  • Main contractor: De Vries en Verburg
  • Gross floor area: 14.400m2
  • Completion: 2015

(more…)

Biesbosch Museum Island in Werkendam, Netherlands by Studio Marco Vermeulen

Saturday, December 5th, 2015

Article source: Studio Marco Vermeulen 

After an eight-month renovation, the Biesbosch Museum reopened to the public this summer. The museum has been completely transformed and extended with a new wing that opens to its beautiful surroundings and houses a restaurant and temporary exhibition space for contemporary art. The permanent exhibition that explains the historical development of the region has also been totally revamped. A large water model of the Biesbosch and a freshwater tidal park are also planned on the Museum Island. Building, interior, water model and freshwater tidal park were designed by Studio Marco Vermeulen, and the exhibition was designed by Studio Joyce Langezaal.

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

  • Architects: Studio Marco Vermeulen  
  • Project: Biesbosch Museum Island
  • Location: Werkendam, Netherlands
  • Photography: Ronald Tilleman
  • Program: museum (permanent and changing exhibition space), offices, visitor center, library, cinema, museum restaurant, offices. Museum Garden and Waterplayground (completion mid 2016)
  • Construction: Renovation / new building
  • Construction costs: ca. 3 million
  • Construction time: 8 months
  • Completion: june 2015
  • Gross Floor Area: 1.300 m2 (more…)

Thoreau’s cabin in Utrecht, Netherlands by cc-studio

Tuesday, December 1st, 2015

Article source: cc-studio 

Sited in the 5900 acre Noorderpark in Utrecht, the Netherlands this cabin provides a warm and dry escape for wet and tired volunteers that maintain the park. The 35 m2 cabin replaces a 1966 storage and break shelter for park maintenance, and was built without permit as it maintained a similar size and function.

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Image Courtesy © John Lewis Marshall

  • Architects: cc-studio
  • Project: Thoreau’s cabin
  • Location: Utrecht, Netherlands
  • Photography: John Lewis Marshall
  • Client: Private
  • Engineering And Structural Design: cc-studio
  • Contractor: Van Zoelen bv.
  • Gross Floor Area: 42m2
  • Volume: 150m3
  • Height (max): 3,5m

(more…)

New hotspot restaurant De Werf in Veerre, Netherlands by Designer Robert Kolenik

Tuesday, November 17th, 2015

Article source: Designer Robert Kolenik 

‘‘To create affordable luxury in beautiful surroundings’ was the brief given to the Dutch designer Robert Kolenik by the owners of Restaurant De Werf. This charming, historic building is now an elegant restaurant with the capacity for nearly 80 covers inside and at least 180 covers outside on its stunning waterside terrace.

Image Courtesy © Rene van Dongen

Image Courtesy © Rene van Dongen

  • Architects: Designer Robert Kolenik 
  • Project: New hotspot restaurant De Werf
  • Location: Veerre, Netherlands
  • Photography: Rene van Dongen

(more…)

Koningsberger building for Utrecht University in Netherlands by Ector Hoogstad Architecten

Sunday, November 15th, 2015

Article source: Ector Hoogstad Architecten

The new education centre for the faculties of Science, Geosciences and Biomedical Sciences at Utrecht University, designed by Ector Hoogstad Architecten, has opened its doors. This building, named after Victor J. Koningsberger, forms part of an education cluster in the northwest corner of the university campus that will make the university a more attractive place for students, teaching staff and researchers by offering them an inspiring and well-equipped work environment and meeting place. The laboratories, lecture theatres and study landscapes provided within the building are already very well used.

Image Courtesy © Petra Appelhof

Image Courtesy © Petra Appelhof

  • Architects: Ector Hoogstad Architecten
  • Project: Koningsberger building for Utrecht University
  • Location: Boedapestlaan 4, 2584 CD Utrecht, Netherlands
  • Photography: Petra Appelhof
  • Software used: Revit, Autocad
  • Client: Utrecht University
  • Project team: Joost Ector, Max Pape, Lennaert van Capelleveen, Gijs Weijnen, Laurence van Benthem, Ester Bezem, Carlo van Gulik, Hetty Mommersteeg, Ralph Noordhoek, Moritz Prophet, Cornelia Sailer, Sander Timmermans, Elisabeth Tukker, Nejra Vaizovic, Laurens Veth
  • Construction management: Utrecht University
  • Project management: Stevens Van Dijck
  • M&E consultant: Valstar Simonis
  • Structural engineers: Pieters Bouwtechniek (more…)

Moonboot Utrecht in Netherlands by BYTR architecten

Saturday, November 14th, 2015

Article source: BYTR architecten 

The charming 100 year old ship has become too small for the owners. In the new design for the boat, we went looking for the qualities which make it special to live on the water and to face  ‘the Rijksmunt museum’.

Image Courtesy © StijnStijl + Liesbeth Sluiter

Image Courtesy © StijnStijl + Liesbeth Sluiter

  • Architects: BYTR architecten 
  • Project: Moonboot Utrecht
  • Location: Leidsekade, Utrecht, Netherlands
  • Photography: StijnStijl, Liesbeth Sluiter, Richel Lubbers
  • Client: Private
  • Project team: Richel Lubbers, Eliot Meyer, Koen Pörtzgen
  • Design: 2011
  • Programme: Houseboat 110 m2
  • Realisation: September 2012
  • Entrepriser: Arkenbouw Post, Markenesse (more…)

Art depot of Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam by MVRDV

Friday, November 13th, 2015

Article source: MVRDV

Today the City Council of Rotterdam has given go-ahead for the realisation of Collectiegebouw, the public depot building for Museum Boijmans Van Beuningen, at the envisioned location in Rotterdam’s Museumpark. With the art depot, which will be open to the public, Rotterdam creates a world premiere. The 14.000m2 depot is planned to open its doors in 2018.

MAIN VIEW ADD GREEN, Image Courtesy © MVRDV

MAIN VIEW ADD GREEN, Image Courtesy © MVRDV

  • Architects: MVRDV
  • Project: Art depot of Museum Boijmans Van Beuningen
  • Location: Rotterdam, Netherlands

(more…)

An old school converted into a contemporary apartment in Amsterdam, Netherlands by Standard Studio

Wednesday, November 4th, 2015

Article source: Standard Studio

Collective Private Commission`: a 100 year old school-building in the center of Amsterdam is transformed into 10 spacious and sustainable apartments directly for the group OnsDorp Amsterdam (Our Village Amsterdam) of 10 young families. Each apartment has a different floor plan and different materials based on the individual wishes of the participants.

Image Courtesy © Standard Studio

Image Courtesy © Standard Studio

  • Architects: Standard Studio, CASA architecten
  • Project: An old school converted into a contemporary apartment
  • Location: Elisabeth Wolffstraat, Amsterdam, Netherlands
  • Architecture Collaboration: CASA architecten
  • Floor area: 100 m2
  • Design: 2014
  • Completion: 2015

(more…)

WATER VILLA in Amsterdam, Netherlands by +31ARCHITECTS

Sunday, November 1st, 2015

Article source: +31ARCHITECTS

Q: When designing a houseboat or structure sitting alongside a body of water, what are the considerations or alterations you have to make as opposed to a “regular” building? What is the most difficult part to resolve in a floating house?

A: There are a few aspects for floating houses that are of the outmost importance:

Weight:

You always have to make calculations for the weight of the boat because it has to float.

the Volume of the hull that is below the water level has to be compensated by the weight of the floating building. If you have a displacement of 1m³ of water you will need to compensate this with a weight of about 1000 kg. Before execution we make calculations off the total weight, including the extra weight that people will need for furniture, books and all other house stuff that they will put in the floating house.

Image Courtesy © Ewout Huibers

Image Courtesy © Ewout Huibers

  • Architects: +31ARCHITECTS
  • Project: WATER VILLA
  • Location: Weesperzijde 1099, Amsterdam, Netherlands
  • Photography: Ewout Huibers
  • Project team: Jasper Suasso de Lima de Prado and Jorrit Houwert
  • Client: private
  • Building contractor: Post Arkenbouw, Marknesse
  • Cabinets: Forsa meubels, Utrecht, The Netherlands
  • Built-up floor area: 200 sqm
  • Year of completion: 2015

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy