Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘New Jersey’

Short Hills House in New Jersey by Messana O’Rorke

Wednesday, May 18th, 2016

Article source: Messana O’Rorke

The existing house is a picturesque 1920’s suburban house set on a leafy knoll next to a pond; its high gables and leaded windows further enhance the Grimes fairy tale image. As in most fairy tales there was a down side, the kitchen was a cramped dark space with failing fixtures, ugly cabinetry and cracked floor tiles. Initially the client had imagined renovating the kitchen and adding a sunroom. This option proved to be impractical as the only sympathetic site to add on to the house was on the North facade, so we suggested that the existing kitchen should be converted into a den and a new addition on the North facade should contain the kitchen.

Image Courtesy © Elizabeth Felicella

Image Courtesy © Elizabeth Felicella

  • Architects: Messana O’Rorke
  • Project: Short Hills House
  • Location: New Jersey, USA
  • Photography: Elizabeth Felicella


Monmouth Battlefield State Park Visitor Center in Manalapan, New Jersey by ikon.5 architects

Monday, January 11th, 2016

Article source: ikon.5 architects

Monmouth Battlefield State Park Visitor Center is a portal and orientation to a historic battlefield that figured prominently in the American Revolutionary War.  The building replaces an underutilized structure built for the Bicentennial with a more open pavilion that places primacy on the landscape of the battlefield as an important artifact.   Through its siting and generous use of large expanses of glass, the pavilion dramatically changes the visitor experience and frames views of the battlefield that were previously obscured.  Sited at the top of Combs Hill overlooking the Battlefield, the pavilion is conceived as a modern day primitive hut, templar in its siting, but diminutive in its appearance. Like a floating cloud above the summit, the visitor center is a one story structure that creates a cantilevered roof solar shade that frames views and protects the exhibits from the sun. In addition to the solar shade, the design incorporates a number of sustainable features in achieving a LEED Gold certification. The majority of the exterior of the enclosure is triple glazed low-e laminated glazing units permitting the maximum views, but minimizing heat gain and lost. The new visitor center occurs within the bounds of the existing site and land is not additionally disturbed to commence with this project. The new visitor center and renovated portions of the existing building is heated and cooled with a geo-thermal system. Rain water is collected on the roof and is channeled into a rain garden feature at the entry to the visitor center. Natural grasses and flora are planted adjacent to the structure to minimize maintenance and to encourage indigenous birds and reptiles to live on top of Combs Hill again.

view of visitor center from parking lot upon entrance to park, Image Courtesy © Jeffrey Totaro

view of visitor center from parking lot upon entrance to park, Image Courtesy © Jeffrey Totaro

  • Architects: ikon.5 architects
  • Project: Monmouth Battlefield State Park Visitor Center
  • Location: Manalapan, New Jersey
  • Photography: James D’ Addio- interior; Jeffrey Totaro- exterior
  • Client: The State of New Jersey
  • Structural Engineer: Thornton Tomasetti Engineering, Newark, New Jersey
  • Mechanical, electrical, Plumbing:  Altieri, Sebor, Weber engineers, Norwalk, Connecticut
  • Exhibition Design: Gallagher Design, Bethesda, Maryland
  • Software used: AutoCad 


Virgin Atlantic EWR Clubhouse in Newark, New Jersey by SLADE ARCHITECTURE

Friday, January 24th, 2014


The Newark Clubhouse brings together NYC’s downtown flair and Virgin Atlantic’s warmth and individuality.

A constellation of sparkling pinpoint lights draws you into the sculpted entry passage. Punctuated by a sky lit receptionist at a specular desk, the entry sequence creates an extended decompression zone between the busy terminal and the relaxed luxury of the clubhouse; a dramatic immersion into the Virgin Atlantic experience.


  • Project: Virgin Atlantic EWR Clubhouse
  • Location: Newark, New Jersey
  • Photography: SLADE ARCHITECTURE, Anton Stark, Tom Sibley
  • Software used: Rhino, CAD, Adobe Photoshop, Illustrator and InDesign

Newark Visitor’s Center in Newark, New Jersey by Baer, Shifman-Nathan Architects

Wednesday, May 8th, 2013

Article source: Baer, Shifman-Nathan Architects

Designing the Newark Visitor’s Center meant bridging between opposing forces. On the one hand, there was a need to address the adjacency to the metropolitan center of NYC and its main transportation Hub – the Penn Station. This perspective implied the creation of a vibrant architectural event, which is capable of containing the centrality of Newark and of the reality of New Jersey as one of the most populated states in the US. On the other hand, there was a strong pull to blend with an image of a Garden State, or at least create a gateway to suburban America, which is perceived as a place of refuge, away from the metropolitan intensity.

Image Courtesy Baer, Shifman-Nathan Architects

  • Architects: Baer, Shifman-Nathan Architects
  • Project: Newark Visitor’s Center
  • Location: Newark, New Jersey
  • Area: 1,800 m2
  • Client: The City of Newark
  • Software used: Designed with AutoCAD, images were constructed with 3D max + rendering


Yogi Berra Museum and Learning Center in Montclair, New Jersey by ikon.5 architects

Friday, March 1st, 2013

Article source: ikon.5 architects

The Yogi Berra Museum and Learning Center needed to upgrade and expand its exhibition and support space for the museum that uses the life lessons of Yogi Berra, the New York Yankees and baseball to teach and promote good sportsmanship, respect, integrity, social justice and the pursuit of excellence. The museum also wished to transform its unwelcoming and defensive appearance.

Image Courtesy © James D’Addio 

  • Architects: ikon.5 architects
  • Project: Yogi Berra Museum and Learning Center
  • Location: Montclair, New Jersey, USA
  • Photography: James D’Addio
  • Completed: 2010
  • Software used: AutoCad 2008

Juniper Networks Open Lab: Junos Center for Innovation in New Jersey by Valerio Dewalt Train

Wednesday, November 14th, 2012

Article source: Valerio Dewalt Train

Juniper Networks is a provider of networking solutions headquartered in Sunnyvale, California. For an office in New Jersey, Juniper leased 16,000 square feet in a large office park thirty minutes outside of New York City. The space needed to serve as a showroom and collaborative center for the company’s east coast clients and partners, so it was crucial that it express the company’s unique and innovative culture.

The wood clad entry defines the architectural language used throughout the innovation center’s space.

  • Architects:Valerio Dewalt Train Associates
  • Project: Juniper Open Lab
  • Location:Bridgewater, New Jersey
  • Project Team: Louis Ray, Matt Gamache, Kurt Volkman
  • Client: Juniper Networks
  • Date of occupancy: 6 February 2012
  • Area: Gross square footage 16,000 GSF
  • Construction cost: Withheld
  • Contractor: SJP Properties, Construction Services Division
  • Consultants: WB Engineering (MEP/FP), Thornton Tomasetti (Structural)
  • Key materials (type/brand): Custom Perforated Metal Ceiling by USG, Engineered Wood by Armstrong, Custom Freestanding Light Fixtures by Alight, Frameless glass w/ custom graphic films
  • Software used: Microstation, Maxwell, Adobe Suite
  • Awards/certifications: AIA Chicago Interiors Honor Award, 2012
  • Photographer credit: Matt Wargo


Lake Iosco House in Bloomingdale, New Jersey by Resolution: 4 Architecture

Saturday, June 23rd, 2012

Article source: Resolution: 4 Architecture

Designed as a second home for a single mom and young son who live in Manhattan only 45 minutes away, this two-story single bar scheme is positioned as close to the lake as zoning allows. The result is a long linear composition oriented north south, with complementing sunrise and sunset decks to the east and west. Lake views are available from all rooms.

Image Courtesy RES4

  • Architects: Resolution: 4 Architecture
  • Project: Lake Iosco House
  • Location: Bloomingdale, New Jersey
  • Completion Date: 2009
  • Size: 2,100 SF
  • Typology: Two-story Single Bar Series
  • Modules: 4 Boxes, Panelized Fireplace/Storage
  • Bedrooms: 3
  • Baths: 2.5
  • Software used: FormZ & Vectorworks


Revel Casino in Atlantic City, New Jersey by Lighemotion

Saturday, April 21st, 2012

Article source: v2com

Lightemotion Illuminates Revel Casino, The New Benchmark For Casino Resorts

Montreal, April 19, 2012 – As one of Canada’s leading lighting design firms, Lightemotion, combines theatrical lighting with architectural lighting design to create a truly immersive environment for Atlantic City’s newest mega-casino resort, Revel. Described as chic, sophisticated and as setting a new benchmark for casino resorts, Revel is garnering much praise ahead of its grand opening on May 25th. The US$2.4 billion project is Atlantic City’s most expensive casino ever. It is currently the largest construction project on the east coast of the United States and is destined to revive the gaming and tourism industry in this historic ocean-front city.

Revel Casino

  • Architect: Arquitectonica
  • Name of Project: Revel Casino
  • Location: Atlantic City, New Jersey
  • Architect of record: BLT Architects
  • Client: Revel Entertainment Group
  • Lighting design: Lightemotion
  • Interior designer: Scéno Plus


Atlantic City Boardwalk Holocaust Memorial in New Jersey by Zerafa Architecture Studio

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: Zerafa Architecture Studio

The Holocaust, a violation of our collective humanity, has affected the way in which we understand the world in which we live, it pre-conditions our decisions and our value judgements. These are the enduring consequences of human tragedy, they transcend generations and become part of who we are. The memorial is about all of us, past, present and future.


  • Architects: Zerafa Architecture Studio
  • Project: Atlantic City Boardwalk Holocaust Memorial
  • Location: Atlantic City, New Jersey
  • Design Team: Jason Zerafa, Joaquin Boldrini
  • Associate Architect: Gregory T Waugh AIA
  • Client:  The Atlantic City Boardwalk Holocaust Memorial corporation (ACBHM, Inc.)
  • Facility: Memorial
  • Size: 2400 sf.
  • Status: International Competition Proposal- Stage 1, June 2010 (completion Date).


Schindler Elevator Corporation U.S. Headquarters in Morristown, New Jersey by ikon.5 architects

Saturday, January 21st, 2012

Article source: ikon.5 architects

The interior renovation of the Swiss-based Schindler Elevator Corporation transforms an existing mundane 1970’s office building into a distinctive U.S. Headquarters. Schindler’s objective was to create an interior environment that expressed the minimal and purist design aesthetics of its Swiss engineering heritage. Schindler’s corporate mission is to safely move millions of people each day with their elevators and escalators throughout the world. Inspired by contemporary artists working with light and color to illustrate space and movement, our design creates a series of one point perspective ‘mise en scènes’ that abstractly explore movement and displacement.

Images Courtesy James D’Addio

  • Architect: ikon.5 architects
  • Name of Project: Schindler Elevator Corporation U.S. Headquarters
  • Location: Morristown, New Jersey
  • Photos: © James D’Addio
  • Software used: AutoCAD


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy