Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘New York’

House on Fire Island in New York by Studio Twenty Seven Architecture (designed with Rhino, AutoCAD, and Photoshop)

Thursday, March 22nd, 2012

Article source: Studio 27 Architecture

This is a summer beach house in the resort community of the Pines on Fire Island New York. The typology of the homes in the Pines is recognizable to anyone who has visited an East Coast Shoreline resort town. It is a builderdriven typology reflecting the pragmatism of the inhabitants of these coastal communities. Almost always the “good sense” pragmatism that allows these homes to be built affordably overtakes the inherent liveliness and natural spirit of the place and creates structures that are a bit dull. This project inserts some of the “spirit of the shore” into this “Yankee thriftiness” residential typology. Common detail and material remain, but the volume of the house is expressed as a skin, rather than as a box-like container. The skin keeps the heat in. Over time, the skin of woven cedar boards will assume the same patina as neighboring houses. Large windows are introduced to reveal a luxurious light interior.



E. Pearce Revisited in New York by workshopapd

Wednesday, March 21st, 2012

Article source: workshopapd

Paying homage to the Baroque staircase attributed to 17th century English master Edmund Pearce (on exhibit at the Metropolitan Museum of Art), workshop/apd fashioned a contemporary update for a modern Tribeca loft. Where Pearce incorporated oak leaves and pine cones, we digitized interlaced tree branches to create an element of modern-day beauty and craft in water-jet cut steel, bringing fancifulness and ornamentation back to architecture. Like its predecessor, the dramatic scroll – now in perforated steel – weaves the two floors together in a unique way.

Image Courtesy T.G. Olcott

  • Architects: workshop/apd
  • Project: E. Pearce Revisited
  • Location:New York,NY
  • Project Type:Private Residence, Loft
  • Area:2,400 square feet
  • Photography: T.G. Olcott
  • Software used: 3D Studio Max, Revit, and Illustrator


Light Rhythm in New York by Workshop/apd

Monday, March 19th, 2012

Article source: Workshop/apd

This bright three-bedroom apartment in a 1960s high-rise near Lincoln Center was created from the combination of two smaller units. Since the owners frequently host visiting children and grandchildren, the emphasis was placed on family gathering spaces. A central zone highlighted by a change in the wood floor patterning and bounded by slatted wood dividing walls connects the far corners of the combined unit. In the kitchen, elongated glass tiles along the walls echo the horizontal banding of the slatted wood dividers.

Image Courtesy T.G. Olcott

  • Architects: Workshop/apd
  • Project: Light Rhythm
  • Location: New York
  • Project Code: STV
  • Typologies: Apartment
  • Completed: 2009
  • Design Team: Andrew Kotchen; Matthew Berman; Stephan Thymme; Karina Kou
  • General Contractor: J. Padin & Sons
  • Architect of Record: Michael Zenreich
  • Photographer: T.G. Olcott
  • Size: 2017 sqft


Hirschkron/Camacho in East Village, New York by Manifold Architecture Studio

Saturday, March 17th, 2012

Article source: Manifold Architecture Studio

The Hirschkron/Camacho apartment is uniquely located in the East Village within a converted synagogue, the former Beth Hamedrash Hagadol Anshe Ungarn. The clients, although enamored with the apartments history and distinct spatial qualities, were at odds with the outdated 80s conversion, odd angles and inefficient layout.

Terrace penthouse

  • Architects: Manifold Architecture Studio
  • Project: Hirschkron/Camacho
  • Location: East Village, New York
  • Architect Design: Philipp von Dalwig


Southold Animal Shelter in New York by Studio a/b Architects

Friday, March 2nd, 2012

Article source: Studio a/b Architects

AIA Peconic Chapter, Merit Award, 2010

An animal shelter is complex, being hospital, refuge, prison, school, community center, and shop. The program required multiple small rooms configured for both interconnections and separations, which careful zoning reinforces. The main entrance divides healthy visits from drop-offs. There are separate entrances for night deliveries of animals, public access to the community room, goods delivery and access to exterior dog runs. Most rooms require exterior exposures for fresh air, sunlight and access.  Sound, safety, air quality and sanitary controls have stringent requirements. A dense, circulation mesh results. To provide expansive places in a compact plan, day-lighting and visual connections between and through spaces are provided.

South façade (Image Courtesy studio a/b architects)

  • Architects: Studio a/b Architects
  • Project: Southold Town Animal Shelter 2009
  • Location: Southold, New York
  • Program: Animal Shelter for Southold Town
  • Structure: NRG concrete masonry units, single wythe, one story.
  • Materials: Asphalt shingles on roof; NRG concrete masonry units split surface on exterior walls; GWB on ceilings, partially sprayed with acoustic material; Epoxy coated floors and walls;
  • Contractor: Construction Consultants, L.I.
  • Site Area: 58,000 sq. ft.
  • Floor Area: 6,910 sq. ft.
  • Photography: studio a/b architects
  • Software used: AutoCAD


Diagonal Passage in Greenport, New York by Studio a/b Architects

Tuesday, February 28th, 2012

Article source: Studio a/b Architects

Awarded AIA Peconic  Jurors Award for Architecture 2009
Platinum rating in the LEED for Homes program 2011

Responding to a long skinny lot (50 ft wide x 166 ft deep) in a village, this project explores the openness between inside/outside spaces using a linear format.  A diagonal wall running from the southwest to the northeast divides the site into “dwelling” and “garden” zones.  The interior space uses the widest possible width at the western end.  The larger, backyard garden is on the eastern end.

South elevation viewed from southwest (Image Courtesy Tony Holmes)

  • Architects: Studio a/b Architects
  • Project: Diagonal Passage
  • Location: Greenport, New York
  • Contractor: Chris Kyprianou
  • Structure: SIP
  • Exterior Wall: White Cedar shingles prestained, Red Cedar siding stained
  • Interior Wall: GWB painted, Pine plywood factory stained
  • Interior Floor: Stranded Bamboo flooring
  • Site Area: 8,310 sq. ft.
  • Floor Area: 2,380 sq. ft.
  • Bibliography: Design through Dialogue, John Wiley & Sons, 2010
  • Software used: AutoCAD


Green Woods House in Amagansett, New York by Stelle Architects

Saturday, February 25th, 2012

Article source: Stelle Architects

The owner of an existing Acorn house located in the woods in Amagansett, New York came to us with the request to design in its place a modern single-family residence with as much attention to energy use and sustainability as possible. With budget in mind we embarked on an exploration of to achieve this using conventional building methods, which quickly led to a dead end. Enter ASUL, a company from Arizona that specializes in a system based design methodology and a kit of parts site-built assembly process.

Green Woods House

  • Architects: Stelle Architects
  • Project: Green Woods House
  • Location: Amagansett, New York
  • Design Team: Frederick Stelle, Viola Rouhani, Luca Campaiola, Esra Unaldi
  • 3D Renderings: Luca Campaiola
  • Software used: Vectorworks



Ocean Guest House in Bridgehampton, New York by Stelle Architects

Saturday, February 25th, 2012

Article source: Stelle Architects

This guest house structure is part a two-phase project on an ocean front site. Located on the street side of the property, the apartment sets the tone for changes to take place on the main residence. The existing main house was originally conceived in the 1970’s a later addition in the 1980’s.  The guest house itself is a simple two-story structure with shifted volumes, the upstairs apartment consists of two bedrooms, two baths and a kitchen/sitting room.

Southwest Elevation (Images Courtesy Matthew Carbone, Photographer LLC)

  • Architect: Stelle Architects
  • Name of Project: Ocean Guest House
  • Location: Bridgehampton, New York, USA
  • Design Team: Frederick Stelle, Viola Rouhani, Greg Tietjen, Esra Unaldi and Jonathan Subject
  • Interior Design: Eleanor Donnelly – Stelle Architects
  • Photographer: Matthew Carbone, Photographer LLC
  • Software used: Vectorworks


Virtual Water in Queens, New York by UrbanLab with endrestudio + Method Design

Friday, February 24th, 2012

Article source: UrbanLab with endrestudio + Method Design

Virtual Water formally manifests what is hidden in plain sight: RAIN. The project reveals and plays with thousands of gallons of summertime rainwater that would otherwise be discarded from the PS1 courtyard.

Virtual Water refers to water hidden in everyday products. A pair of jeans, for example, has a 3000 gallon Virtual Water footprint because 3000 gallons of water are consumed in the various steps of its production chain (growing the cotton, dyeing the fabric, etc).


Elevation (Images Courtesy UrbanLab)

  • Architect: UrbanLab with endrestudio + Method Design
  • Name of Project: Virtual Water
  • Location: Queens, New York
  • Collaborators: UrbanLab (Chicago) – Sarah Dunn + Martin Felsen with Katherine Eberly, Jeff Macias, Andrew Akins, Lulu Alzaid, Simon Cygielski, Lorene Ford, Adrianne Joergensen, Travis Kalina, Jason Mould, Evgeniya Plotnikova, Noel Turgeon; endrestudio (Berkeley / Chicago) -Paul Endres; Method Design (New York) – Reese Campbell, Demetrios Comodromos, David Stasiuk
  • Photo Credits: UrbanLab


The New York Public Library by 1100 Architect

Friday, February 24th, 2012

Article source: 1100 Architect

This 10,500-square-foot library, which occupies the bottom two floors of a residential highrise development in Battery Park City, was commissioned to meet the needs of a new and rapidly growing community. As a new branch without an ingrained pattern of community use, it was critical for the design to establish a presence that would attract visitors. Open, bright spaces create a welcoming environment for the public, while the design of book and periodical displays, information desks, and furniture facilitates the most efficient circulation. The folded planes of the ceiling guide the visitor’s eye through the library and acts as a physical and visual unifier for the entire space. The most eco-friendly of the New York Public Library branches, the project utilizes numerous sustainable design strategies and is on track to receive LEED Gold certification.


Night View (Images Courtesy © Michael Moran/ottoarchive. Courtesy of 1100 Architect)

  • Architect: 1100 Architect
  • Name of Project: The New York Public Library – Battery Park City Branch
  • Location: New York, USA
  • Completion Date: 2010
  • Size: 10,500 SF
  • Photos: © Michael Moran/ottoarchive. Courtesy of 1100 Architect


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy