Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Norway’

Awake secondary school and Sandnes Culture School in Norway by LINK arkitektur

Saturday, January 18th, 2014

Article source: LINK arkitektur

Conveniently located in the centre of Sandnes the school has room for 800 students. The school caters to a variety of academic subjects within media and communication, drawing and design, arts and crafts, music, dance, and drama. The building covers an area of 22.500 m2 including a sports hall, a lecture theatre with 380 seats, miscellaneous audition rooms, and rooms equipped for gymnastics.

Image Courtesy © Hundven-Clements Photography

  • Architects: LINK arkitektur
  • Project: Awake secondary school and Sandnes Culture School
  • Location: Norway
  • Photography: Hundven-Clements Photography
  • Status: Built
  • Landscape: Plan Vest

New Maritime Museum and Exploratorium in Porsgrunn, Norway by COBE & TRANSFORM ARCHITECTS

Thursday, January 16th, 2014

Article source: COBE & TRANSFORM ARCHITECTS

Porsgrunn Maritime Museum and Exploratorium is situated in the Norwegian town of Porsgrunn, 100 km south west of Oslo. The new museum will tell the story of the town’s dock yard industry and its maritime history, which has employed thousands of people from the whole region. In addition, the attractive location of the museum right on the riverside opens up an important process for the city concerning the future extensive urban renewal of the entire Porsgrunn Harbor area.

Image Courtesy © Adam Mørk

  • Architects: COBE & TRANSFORM ARCHITECTS
  • Project: New Maritime Museum and Exploratorium
  • Location: Porsgrunn, Norway
  • Photography: Adam Mørk, Rasmus Hjortshøj
  • Client: Telemark Museum
  • Engineers: Sweco
  • Gross area: 2.000 m²
  • Construction period: 2011-2013
  • Total construction costs: 34 mio. DKK
  • Assignment type: First prize in competition in 2009

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavillion in Hjerkinn, Norway by Snøhetta Oslo AS

Tuesday, January 14th, 2014

Article source: Snøhetta Oslo AS

The Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion is located at Hjerkinn on the outskirts of Dovrefjell National Park, overlooking the Snøhetta mountain massif.

The 90m2 building is open to the public and serves as an observation pavilion for the Wild Reindeer Foundation educational programmes. A 1,5km nature path brings visitors to the spectacular site, 1220 meters above sea level.

Image Courtesy © Ketil jacobsen

  • Architects: Snøhetta Oslo AS
  • Project: Norwegian Wild Reindeer Centre Pavillion
  • Location: Hjerkinn, Norway
  • Photography: Ketil jacobsen, diephotodesigner.de, Sn+hetta
  • Building compleeted: June 2011
  • Client: Norwegian Wild Reindeer Centre
  • Landscape Architect:  Snøhetta Oslo AS
  • Interior Architect: Snøhetta Oslo AS
  • Design Team leader: Knut Bjørgum landscape architect
  • Snøhetta Team: Kjetil T. Thorsen (Partner in charge, Principal architect), Erik Brett Jacobsen,Margit Tidemand Ruud, Rune Grasdal, Martin Brunner (Architects) Heidi Pettersvold.(Interior Architect)
  • Structural engrineer:    Dr.Techn. Kristoffer Apeland AS, Trond Gundersen
  • Floor area: 90m2/900sf
  • Cost: 4,0 mill. NOK (Total construction cost pavillion)
  • Main contractor: Prebygg AS

Sotra Arena in Bergen, Norway by LONGVA ARKITEKTER

Friday, January 10th, 2014

Article source: LONGVA ARKITEKTER

The new sports hall is located next to an existing sports field on the outskirts of Straume, a small town near Bergen.

The brief was to create two sports halls that could accommodate a variety of events and scenarios. The main hall has seating for 3000 spectators and can be used for international handball and basketball tournaments. The building also contains weight training facilities, communal rooms and offices for the local sports clubs.

Image Courtesy © Ivan Brodey

  • Architects: LONGVA ARKITEKTER
  • Project: Sotra Arena
  • Location: Bergen, Norway
  • Photography: Ivan Brodey
  • Client: Fjell County
  • Date of completion: 2013
  • Area: 9200 m2.
  • Cost: 19MillEuro

MATERIALS / PRODUCTS

  • Façade: Balextermsandwich panels, Rheinzinkpanelling and flashings, Wood cladding, Schücowindows
  • Sports flooring: Boflex / Pulastic
  • Arena seating: Kerkofiorina
  • Software used: Revit

Gjennomsikten in Porsgrunn, Norway by KOLLABORATORIET

Tuesday, December 24th, 2013

Article source: KOLLABORATORIET

The pavilion, made entirely of timber, has been given the name “Gjennomsikten” (“to see through”) due to its transparent character. The varying dimensions of the materials and the viewers position creates varying degrees of transparency and experience of mass. Standing 5 meters tall with the viewing platform giving an overview of the river: allowing one to see both up towards Skien and down towards Porsgrunn. Inside there is a smaller interior space offering a view of the river drifting past and the public beach across the once polluted Porsgrunn’s-river.

Image Courtesy © Feileacán McCormick

  • Architects: KOLLABORATORIET (Anna Andrea Vik Aniksdal, Jørund Bjørlykke and Sindre Wam)
  • Project: Gjennomsikten
  • Location: Porsgrunn, Norway
  • Photography: Feileacán McCormick, Anna Andrea Vik Aniksdal
  • Year: 2013
  • Area: 24 sqm
  • Client and collaborators: Grenland Friteater, Teater Ibsen and Feste Landskap
  • Main sponsor: Norsk Tre
  • Other sponsors: Porsgrunn Municipality, Skien Municipality, Telemark Municipality, Norwegian Arts Council, Framtidens byer, Bratsberg Eiendom, Telebryggen, Grep, Sparebank 1 Telemark, Norsk Jernbanedrift og Herøya Næringspark
  • Software used: Rhinoceros

Town Cabin in Rjukan, Norway by Rallar Arkitekter

Friday, September 27th, 2013

Article source: Rallar Arkitekter

Town Cabin

The Rjukan Town Cabin is built by 22 architect students from NTNU, and managed by the student group Rallar Arkitekter. The project is a pavilion meant to be a new and different place to meet for the population of Rjukan. The pavilion is open for everyone at every hour of the day, and contains an exhibition with pictures from Rjukan in the past and present.

Image Courtesy © Per Berntsen

  • Architects: Rallar Arkitekter
  • Project: Town Cabin
  • Location: Rjukan, Norway
  • Photography: Per Berntsen, Rallar Arkitekter, Janne Hillersøy and Kristian Eliassen
  • Municipality: Tinn Kommune, Norway
  • Completed: Juni, 2013
  • Principal: Tinn Kommune
  • Architect coworkers: Anders Gunleiksrud, John Haddal Mork, Kristine Øvstebø, Steinar Hillersøy Dyvik, Silje Ruud
    Eiliv Andreas Myren Ribe
  • Supervisor structural Engineering: Bendik Manum, Førsteamanuensis, fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU
  • Arcitectonic consultants: Steffen Wellinger Førsteamanuensis Sivilarkitekt MNAL
  • Project management: Rallar Arkitekter
  • Construction management: Rallar Arkitekter
  • Main Entrepreneur: Rallar Arkitekter, A-Å Entrepenør
  • Gross area: 60m2
  • Costs excl. VAT and the cost reporting year: 360 000 (2013)
  • Building students: Christopher Wilkens, Runa Dahler Sandø, Nina Heir, Ellen Age Kildal, Katarina Harbækvold, Halvard Bergan Paus, Steinar Hillersøy Dyvik, Kristine Øvstebø, Henrik Andreas Borgnes Pfieffer, Sebastian Østlie, Marit Heggvoll, Silje Ruud, John Haddal Mork, Andreas Bakken Smedås, Anders Gunleiksrud.

URBAN MOUNTAIN team wins Nordic Built Challenge in Oslo, Norway by schmidt hammer lassen architects

Saturday, September 21st, 2013

Article source: schmidt hammer lassen architects

URBAN MOUNTAIN has won the Nordic Built Challenge in Norway. The winning proposal for the refurbishment and extension of a 50,000-square-metre high-rise office building in central Oslo introduces completely new and innovative ways of reducing energy consumption and the building’s CO2 footprint. The project employs Cradle to Cradle principles and targets a BREEAM Outstanding certification. The multidisciplinary team behind the project consists of schmidt hammer lassen architects, LOOP Architects, COWI Denmark and Norway, Transsolar Energitechnik and Vugge til Vugge Denmark.

Image Courtesy © schmidt hammer lassen architects

  • Architects: schmidt hammer lassen architects
  • Project: URBAN MOUNTAIN team wins Nordic Built Challenge
  • Location: Oslo, Norway
  • Client: Entra Eiendom AS
  • Design team: schmidt hammer lassen architects, LOOP Architects, COWI Denmark, COWI Norway, Transsolar Energitechnik GmbH, Vugge til Vugge Denmark

Area

  • Existing: 50,875 m2
  • Extension: 28,375 m2
  • Competition: 2013, 1st prize in open international competition

Facts about the Nordic Built Challenge:

  • 5 buildings – one in each Nordic country
  • 171 proposals in total
  • 20 finalists (4/building/country)
  • 5 national winners
  • 1 Nordic winner

The boathouse in Haddal, Norway by Rallar Arkitekter

Tuesday, September 17th, 2013

Article source: Rallar Arkitekter

The Boathouse in Haddal

The start of summer 2012 was very different for 21 architecture students from NTNU. Instead of going home on vacation, they travelled to a small village in Sunnmøre. Here they were to realize their first building, a unique boathouse situated between the fjord, the mountains and the sea. The project was organized and designed by six of the students, all in their 2nd year, at the Norwegian University of Science and Technology. It all began back in January, when the students travelled to Haddal to get to know the site and the client.

Image Courtesy © Rallar Arkitekter

  • Architects: Rallar Arkitekter
  • Project: The boathouse
  • Location: Haddal, Norway
  • Photography: Rallar Arkitekter, Maya Laitinen
  • Municipality: Ulstein Kommune, Norway
  • Mission: Boathouse
  • Completed: June 23rd, 2012
  • Material usage: Shuttering block, concrete floor, pine cladding, plastic glass, spruce plywood, reclaimed slate and construction materials of spruce.
  • Clients: Ann-Kathrin Haddal and Nils Rune Molvær     
  • Architect coworkers: Silje Ruud, Kristine Øvstebø, Steinar Hillersøy Dyvik, John Haddal Mork, Anders Gunleiksrud, Eiliv Andreas Myren Ribe
  • Arcitectonic consultant: Steffen Wellinger, Førsteamanuensis Sivilarkitekt MNAL
  • Supervisor structural Engineering: Jan Siem, Professor, fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU
  • Project management: Rallar Arkitekter
  • Gross area:   60m2
  • Costs excl. VAT and the cost reporting year: 300 000 (2012)
  • Building students: Anders Gunleiksrud, Atir Khan, Eiliv Andreas Myren Ribe, Espen Philip Haugen, Espen Strandmyr Eide Hanne Karin Broch, John Haddal Mork, Julie Gaby Berger, Kanutte Torsteinsdottir Næss, Kari Svangstu, Kristine Øvstebø, Lene Tajana Dybwad, Maria Ringstad, Maria Therese Nervik, Maya Laitinen, Robin Loe, Sebastian Østlie, Silje Ruud, Sindre B Johnsen Steinar Hillersøy Dyvik.
  • Software used: 3D Studio Max, Inventor 3d and Google Sketchup

SQUARE HOUSE VEIERLAND in Nøtterøy, Norway by Reiulf Ramstad Arkitekter

Friday, August 16th, 2013

Article source: Reiulf Ramstad Arkitekter

The house is situated in a pine wood on Veierland, a car-free island outside Nøtterøy in Vestfold. Perched on stilts above a rocky ridge it gently hovers in the woodland, leaving no footprint. This impression is further enhanced by a homogenous surface of dark wood, which gives the house an inconspicuous, almost muted character.

Image Courtesy © Reiulf Ramstad Arkitekter

  • Architects: Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Project: SQUARE HOUSE VEIERLAND
  • Location: Nøtterøy, Norway
  • Photography: Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Type: Housing
  • Program: New villa with Studio for 2
  • Client: Private
  • Size: 120 m2
  • Value: 3,5 MNOK
  • Commission type: Direct commission (2007)
  • Status: Completed, 2011
  • Software used: AutoCAD

Spikerverket Housing in Oslo, Norway by April Arkitekter

Tuesday, August 6th, 2013

Article source: April Arkitekter

Situation
The site is located in Nydalen in the northern part of Oslo, a former industrial area which over the last years have been transformed into housing, offices and educational areas with the river Akerselva – a main recreational area in Oslo- flowing through the neighborhood. The project is part of a transformation plan for Spikerverket (a former nail factory) by MAD arkitekter – developed by Avantor.

Image Courtesy © Jiri Havran

  • Architects: April Arkitekter
  • Project: Spikerverket Housing
  • Location: Oslo, Norway
  • Photography: Jiri Havran
  • Team Members: Kjersti Hembre, Kathrine Lunøe, Arna Mathiesen, Gunnar Aasen Rogne, Lene Marie Grennes
  • Master Plan: MAD arkitekter
  • Landscape Architect: Asplan Viak
  • Developer: Avantor AS
  • Year: 2012
  • Software used: Microstation and Archicad
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise