Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Norway’

VILLA STORINGAVIKA in Bergen, Norway by Saunders Architecture

Thursday, June 12th, 2014

Article source: Saunders Architecture

Overlooking breathtaking fjords and a stretch of Norway’s west coast archipelago, Villa Storingavika is a robust yet refined vessel from which to appreciate the delicate coastline and sometimes rugged climate. It is a pale timber volume enrobed in a crisp, ‘pleated’ dark timber exterior.

Image Courtesy © Michael Perlmutter

Image Courtesy © Michael Perlmutter

  • Architects: Saunders Architecture
  • Location: Bergen, Norway
  • Photography: Michael Perlmutter
  • Client name: Jan Sem Olsen Eli Bakka Sem Olsen
  • The dates in which the project was started and finished: 2004 – 2007
  • The area in square metres: 304 m2
  • Project Team: Todd Saunders
  • Structural Engineer: Node AS, Bergen
  • Services Engineer: Node AS, Bergen
  • Quantity Surveyor: Saunders Architecture
  • Builder: Hannisdal & Søviknes AS


TRD Heinemann in V¾rnes Airport Trondheim, Norway by TYIN tegnestue Architects

Thursday, May 22nd, 2014

Article source: TYIN tegnestue Architects 

Gerb. Heinemann SE & co is one of the worlds largest corporations in duty free retail. They have stores at most european airports with international traffic. A number of these stores include a regional area, wherein regional products can be presented in a specifically tailored atmosphere. In company with some of the most known architect offices of the world, TYIN was asked to design this regional area in the Heinemann store at Trondheim Airport.

Photo: Pasi Aalto /

Photo: Pasi Aalto /

  • Architects: TYIN tegnestue Architects
  • Project: TRD Heinemann
  • Location: V¾rnes Airport Trondheim, Norway
  • Photography: Photo: Pasi Aalto /
  • Client: Gebr. Heinemann
  • Project: Duty Free Shop, Regionals Area
  • Cost: 1.600.000 NOK / 193.000 EUR
  • Building period: November 2013 – March 2014
  • Area: 62 m2


Arne Garborgsei 18 in Trondheim, Norway by TYIN tegnestue Architects

Wednesday, May 7th, 2014

Article source: TYIN tegnestue Architects

This project is the result of our first attempt at commercial architecture in the Norwegian setting, and thus a learning experience. It is the first time of working with detail in accordance to building code and regulations on Norwegian soil. This resulted in 30 cm thick walls and roofs half a meter in thickness.

Image Courtesy © Pasi Aalto

Image Courtesy © Pasi Aalto

  • Architects: TYIN tegnestue Architects
  • Project: Arne Garborgsei 18
  • Location: Trondheim, Norway
  • Photography: Pasi Aalto
  • Client: Vivian Helene Bye og Tom Erik Kroknes
  • Project: Simgle family house extension
  • Cost: 1 300 000 NOK / 157 000 EUR
  • Building period: September 2011 – January 2014
  • Area: 48 sqm
  • Engineer: Harboe Leganger Sivilingeni¿rer
  • Interior treatment: Livos Naturmaling


Bergen International Festival in Vaskerelvsmauet 6, Norway by Eriksen Skajaa Architects

Saturday, March 29th, 2014

Article source: Eriksen Skajaa Architects

Bergen International Festival is a music and cultural festival to be held in Bergen in late May and early June each year. The festival is the largest of its kind and contains a wide range of events in music, theater, dance and visual arts at the national and international level. Concerts are held in the Grieg Hall and Haakon’s Hall, in the four composer homes on Siljustøl, Trolhaugen, Lysøen and Valestrandsfossen as well as in a number of city churches, streets and squares. The first festival was held in 1953.

Image Courtesy © Rasmus Norlander

  • Architects: Eriksen Skajaa Architects
  • Project: Bergen International Festival
  • Location: Vaskerelvsmauet 6, Bergen, Norway
  • Photography: Rasmus Norlander
  • Software used: Vector Works 2012
  • Project team: Arild Eriksen, Joakim Skajaa, Julia With
  • Size: 450m2
  • Year: 2013
  • Client: Bergen International Festival / Gjølanger Bruk
  • Illustrations: Eriksen Skajaa Architects

Sohlbergplassen viewpoint in Stor-Elvdal, Norway by Carl-Viggo Hølmebakk AS

Tuesday, March 18th, 2014

Article source: Carl-Viggo Hølmebakk AS

The Norwegian painter HaraldSohlberg (1869-1935) stayed in the Rondane mountain area for several years to do studies for his most famous work, Winter Night in the Mountains. The motif was a summation of sketches from several standpoints. The most recognisable position was close to where the viewpoint platform is built today.

Image Courtesy © Carl-Viggo Hølmebakk AS

  • Architects: Carl-Viggo Hølmebakk AS
  • Project: Sohlbergplassen viewpoint
  • Location: Stor-Elvdal, Norway
  • Photography: Carl-Viggo Hølmebakk AS
  • Client: National road department, by HelgeStikbakke
  • Team: C-V. Hølmebakk and Christine Petersen
  • Structural Engineer: Terje Orlien (preliminary plan), Kristoffer Apeland (main plan)

Competition for Mo I Rana Waterfront (1st place) in Norway by arkitektgruppen cubus

Saturday, February 22nd, 2014

Article source: arkitektgruppen cubus

Mo i Rana has always had a primarily functional relationship to the fjord, which has been one of two major transport systems serving the local industries of iron- and concrete production, the other being the railway. The town is located far inland and the fjord has always served as a main connection with the rest of the world. The railway has served as the other main pulse connecting the town to the east and south, in addition to the two main roads E6 and E12. The railway track runs straight through the centre of the town and acts as a physical barrier between the town proper and the fjord, only surmounted by bridges or underground tunnels. This prevents the establishment of a physical and programmatic continuity linking the two.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

  • Architects: arkitektgruppen cubus
  • Project: Competition for Mo I Rana Waterfront (1st place)
  • Location: Norway
  • Software used: Softimage, Onyx Tree, Photoshop, Archicad and Artlantis.


  • Graphics Design: Truls Indrearne  – Haltenbanken
  • 3D illustrations: Fabian Gohde – Studio Gohde

Split View Mountain Lodge in Buskerud, Norway by Reiulf Ramstad Arkitekter

Thursday, February 20th, 2014

Article source: Reiulf Ramstad Arkitekter

The holiday home is located near the village Geilo, a popular skiing destination in the valley Hallingdal. Ski resorts are abundant around the lodge, with a freestyle terrain park right next to the site. Out of winter season, the mountains provide excellent hiking opportunities as well as other sporting activities.

Image Courtesy © Søren Harder Nielsen

  • Architects: Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Project: Split View Mountain Lodge
  • Location: Buskerud, Norway
  • Photography: Søren Harder Nielsen, Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Software used: AutoCad
  • Type: Residential
  • Program: Holiday home
  • Client: Private
  • Size value: 130m2
  • Commission type: Direct commission (2011)
  • Status: Completed (2013)

Aurlandsvangen in Aurland, Norway by SAUNDERS ARCHITECTURE

Thursday, January 30th, 2014


This large, multi-functional structure is located on the waterfront in Aurland, down the valley from the Aurland Lookout on a site that overlooks the expanse of the Aurland Fjord, a World Heritage Site. The brief was for a competence center for the local environmental think tank, including business and conference space, publicly accessible areas, as well as an exhibition area for the UNESCO World Heritage Sites. As a result, Saunders’ building represents a departure from the residential scale that had hitherto been the focus of the office, especially with regards to the extremely varied program.


  • Project: Aurlandsvangen
  • Location: Aurland, Norway
  • Planned completion: 2014


The resulting design has been governed by five key elements, beginning with the need to give something back to the local community. The building had to be wooden yet also anchored in contemporary architecture; it had to relate closely to the local architectural style; it had to contain inspirational office spaces; and it had to be a welcoming public space. To this end it is not just a standalone building, but an object that knits the community together.

As part of the design, a nearby traffic roundabout will be removed and replaced with a new park and promenade. In addition, the building plays with the notion of a “fifth facade,” with a fully accessible roof that doubles as an extension of the public realm. Saunders traces his interest in functional roofspaces back to a visit to Agra, India, where the multi-functional domestic roof acts as “a whole new surface for the town.” The three-story Center is clad in wood, with staircases “cut” into the plank-clad roof slope to form a path that is threaded up from ground level to a terrace. This path lifts and turns as one ascends, culminating in a rooftop landscape that places one at the heart of the wider landscape (and even reveals the Aurland Lookout in the far distance).

Self-consciously designed without “an ugly side,” the Center must address the water’s edge as well as the row of traditional fishermen’s houses that make up the water frontage. It is intended as a piece of large-scale sculpture perched on the edge of this very small town. The surrounding park helps integrate the design even further, with a set of small-scale jetties reaching out over the water to provide spots where fishermen can catch the rich mix of sea trout and salmon common in these waters.

Awake secondary school and Sandnes Culture School in Norway by LINK arkitektur

Saturday, January 18th, 2014

Article source: LINK arkitektur

Conveniently located in the centre of Sandnes the school has room for 800 students. The school caters to a variety of academic subjects within media and communication, drawing and design, arts and crafts, music, dance, and drama. The building covers an area of 22.500 m2 including a sports hall, a lecture theatre with 380 seats, miscellaneous audition rooms, and rooms equipped for gymnastics.

Image Courtesy © Hundven-Clements Photography

  • Architects: LINK arkitektur
  • Project: Awake secondary school and Sandnes Culture School
  • Location: Norway
  • Photography: Hundven-Clements Photography
  • Status: Built
  • Landscape: Plan Vest

New Maritime Museum and Exploratorium in Porsgrunn, Norway by COBE & TRANSFORM ARCHITECTS

Thursday, January 16th, 2014


Porsgrunn Maritime Museum and Exploratorium is situated in the Norwegian town of Porsgrunn, 100 km south west of Oslo. The new museum will tell the story of the town’s dock yard industry and its maritime history, which has employed thousands of people from the whole region. In addition, the attractive location of the museum right on the riverside opens up an important process for the city concerning the future extensive urban renewal of the entire Porsgrunn Harbor area.

Image Courtesy © Adam Mørk

  • Project: New Maritime Museum and Exploratorium
  • Location: Porsgrunn, Norway
  • Photography: Adam Mørk, Rasmus Hjortshøj
  • Client: Telemark Museum
  • Engineers: Sweco
  • Gross area: 2.000 m²
  • Construction period: 2011-2013
  • Total construction costs: 34 mio. DKK
  • Assignment type: First prize in competition in 2009
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy