Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Norway’

Competition for Mo I Rana Waterfront (1st place) in Norway by arkitektgruppen cubus

Saturday, February 22nd, 2014

Article source: arkitektgruppen cubus

Mo i Rana has always had a primarily functional relationship to the fjord, which has been one of two major transport systems serving the local industries of iron- and concrete production, the other being the railway. The town is located far inland and the fjord has always served as a main connection with the rest of the world. The railway has served as the other main pulse connecting the town to the east and south, in addition to the two main roads E6 and E12. The railway track runs straight through the centre of the town and acts as a physical barrier between the town proper and the fjord, only surmounted by bridges or underground tunnels. This prevents the establishment of a physical and programmatic continuity linking the two.

Image Courtesy © arkitektgruppen cubus

  • Architects: arkitektgruppen cubus
  • Project: Competition for Mo I Rana Waterfront (1st place)
  • Location: Norway
  • Software used: Softimage, Onyx Tree, Photoshop, Archicad and Artlantis.

CONSULTANTS: 

  • Graphics Design: Truls Indrearne  – Haltenbanken
  • 3D illustrations: Fabian Gohde – Studio Gohde

Split View Mountain Lodge in Buskerud, Norway by Reiulf Ramstad Arkitekter

Thursday, February 20th, 2014

Article source: Reiulf Ramstad Arkitekter

The holiday home is located near the village Geilo, a popular skiing destination in the valley Hallingdal. Ski resorts are abundant around the lodge, with a freestyle terrain park right next to the site. Out of winter season, the mountains provide excellent hiking opportunities as well as other sporting activities.

Image Courtesy © Søren Harder Nielsen

  • Architects: Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Project: Split View Mountain Lodge
  • Location: Buskerud, Norway
  • Photography: Søren Harder Nielsen, Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Software used: AutoCad
  • Type: Residential
  • Program: Holiday home
  • Client: Private
  • Size value: 130m2
  • Commission type: Direct commission (2011)
  • Status: Completed (2013)

Aurlandsvangen in Aurland, Norway by SAUNDERS ARCHITECTURE

Thursday, January 30th, 2014

Article source:  SAUNDERS ARCHITECTURE

This large, multi-functional structure is located on the waterfront in Aurland, down the valley from the Aurland Lookout on a site that overlooks the expanse of the Aurland Fjord, a World Heritage Site. The brief was for a competence center for the local environmental think tank, including business and conference space, publicly accessible areas, as well as an exhibition area for the UNESCO World Heritage Sites. As a result, Saunders’ building represents a departure from the residential scale that had hitherto been the focus of the office, especially with regards to the extremely varied program.

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE

  • Architects: SAUNDERS ARCHITECTURE
  • Project: Aurlandsvangen
  • Location: Aurland, Norway
  • Planned completion: 2014

Image Courtesy © SAUNDERS ARCHITECTURE

The resulting design has been governed by five key elements, beginning with the need to give something back to the local community. The building had to be wooden yet also anchored in contemporary architecture; it had to relate closely to the local architectural style; it had to contain inspirational office spaces; and it had to be a welcoming public space. To this end it is not just a standalone building, but an object that knits the community together.

As part of the design, a nearby traffic roundabout will be removed and replaced with a new park and promenade. In addition, the building plays with the notion of a “fifth facade,” with a fully accessible roof that doubles as an extension of the public realm. Saunders traces his interest in functional roofspaces back to a visit to Agra, India, where the multi-functional domestic roof acts as “a whole new surface for the town.” The three-story Center is clad in wood, with staircases “cut” into the plank-clad roof slope to form a path that is threaded up from ground level to a terrace. This path lifts and turns as one ascends, culminating in a rooftop landscape that places one at the heart of the wider landscape (and even reveals the Aurland Lookout in the far distance).

Self-consciously designed without “an ugly side,” the Center must address the water’s edge as well as the row of traditional fishermen’s houses that make up the water frontage. It is intended as a piece of large-scale sculpture perched on the edge of this very small town. The surrounding park helps integrate the design even further, with a set of small-scale jetties reaching out over the water to provide spots where fishermen can catch the rich mix of sea trout and salmon common in these waters.

Awake secondary school and Sandnes Culture School in Norway by LINK arkitektur

Saturday, January 18th, 2014

Article source: LINK arkitektur

Conveniently located in the centre of Sandnes the school has room for 800 students. The school caters to a variety of academic subjects within media and communication, drawing and design, arts and crafts, music, dance, and drama. The building covers an area of 22.500 m2 including a sports hall, a lecture theatre with 380 seats, miscellaneous audition rooms, and rooms equipped for gymnastics.

Image Courtesy © Hundven-Clements Photography

  • Architects: LINK arkitektur
  • Project: Awake secondary school and Sandnes Culture School
  • Location: Norway
  • Photography: Hundven-Clements Photography
  • Status: Built
  • Landscape: Plan Vest

New Maritime Museum and Exploratorium in Porsgrunn, Norway by COBE & TRANSFORM ARCHITECTS

Thursday, January 16th, 2014

Article source: COBE & TRANSFORM ARCHITECTS

Porsgrunn Maritime Museum and Exploratorium is situated in the Norwegian town of Porsgrunn, 100 km south west of Oslo. The new museum will tell the story of the town’s dock yard industry and its maritime history, which has employed thousands of people from the whole region. In addition, the attractive location of the museum right on the riverside opens up an important process for the city concerning the future extensive urban renewal of the entire Porsgrunn Harbor area.

Image Courtesy © Adam Mørk

  • Architects: COBE & TRANSFORM ARCHITECTS
  • Project: New Maritime Museum and Exploratorium
  • Location: Porsgrunn, Norway
  • Photography: Adam Mørk, Rasmus Hjortshøj
  • Client: Telemark Museum
  • Engineers: Sweco
  • Gross area: 2.000 m²
  • Construction period: 2011-2013
  • Total construction costs: 34 mio. DKK
  • Assignment type: First prize in competition in 2009

Norwegian Wild Reindeer Centre Pavillion in Hjerkinn, Norway by Snøhetta Oslo AS

Tuesday, January 14th, 2014

Article source: Snøhetta Oslo AS

The Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion is located at Hjerkinn on the outskirts of Dovrefjell National Park, overlooking the Snøhetta mountain massif.

The 90m2 building is open to the public and serves as an observation pavilion for the Wild Reindeer Foundation educational programmes. A 1,5km nature path brings visitors to the spectacular site, 1220 meters above sea level.

Image Courtesy © Ketil jacobsen

  • Architects: Snøhetta Oslo AS
  • Project: Norwegian Wild Reindeer Centre Pavillion
  • Location: Hjerkinn, Norway
  • Photography: Ketil jacobsen, diephotodesigner.de, Sn+hetta
  • Building compleeted: June 2011
  • Client: Norwegian Wild Reindeer Centre
  • Landscape Architect:  Snøhetta Oslo AS
  • Interior Architect: Snøhetta Oslo AS
  • Design Team leader: Knut Bjørgum landscape architect
  • Snøhetta Team: Kjetil T. Thorsen (Partner in charge, Principal architect), Erik Brett Jacobsen,Margit Tidemand Ruud, Rune Grasdal, Martin Brunner (Architects) Heidi Pettersvold.(Interior Architect)
  • Structural engrineer:    Dr.Techn. Kristoffer Apeland AS, Trond Gundersen
  • Floor area: 90m2/900sf
  • Cost: 4,0 mill. NOK (Total construction cost pavillion)
  • Main contractor: Prebygg AS

Sotra Arena in Bergen, Norway by LONGVA ARKITEKTER

Friday, January 10th, 2014

Article source: LONGVA ARKITEKTER

The new sports hall is located next to an existing sports field on the outskirts of Straume, a small town near Bergen.

The brief was to create two sports halls that could accommodate a variety of events and scenarios. The main hall has seating for 3000 spectators and can be used for international handball and basketball tournaments. The building also contains weight training facilities, communal rooms and offices for the local sports clubs.

Image Courtesy © Ivan Brodey

  • Architects: LONGVA ARKITEKTER
  • Project: Sotra Arena
  • Location: Bergen, Norway
  • Photography: Ivan Brodey
  • Client: Fjell County
  • Date of completion: 2013
  • Area: 9200 m2.
  • Cost: 19MillEuro

MATERIALS / PRODUCTS

  • Façade: Balextermsandwich panels, Rheinzinkpanelling and flashings, Wood cladding, Schücowindows
  • Sports flooring: Boflex / Pulastic
  • Arena seating: Kerkofiorina
  • Software used: Revit

Gjennomsikten in Porsgrunn, Norway by KOLLABORATORIET

Tuesday, December 24th, 2013

Article source: KOLLABORATORIET

The pavilion, made entirely of timber, has been given the name “Gjennomsikten” (“to see through”) due to its transparent character. The varying dimensions of the materials and the viewers position creates varying degrees of transparency and experience of mass. Standing 5 meters tall with the viewing platform giving an overview of the river: allowing one to see both up towards Skien and down towards Porsgrunn. Inside there is a smaller interior space offering a view of the river drifting past and the public beach across the once polluted Porsgrunn’s-river.

Image Courtesy © Feileacán McCormick

  • Architects: KOLLABORATORIET (Anna Andrea Vik Aniksdal, Jørund Bjørlykke and Sindre Wam)
  • Project: Gjennomsikten
  • Location: Porsgrunn, Norway
  • Photography: Feileacán McCormick, Anna Andrea Vik Aniksdal
  • Year: 2013
  • Area: 24 sqm
  • Client and collaborators: Grenland Friteater, Teater Ibsen and Feste Landskap
  • Main sponsor: Norsk Tre
  • Other sponsors: Porsgrunn Municipality, Skien Municipality, Telemark Municipality, Norwegian Arts Council, Framtidens byer, Bratsberg Eiendom, Telebryggen, Grep, Sparebank 1 Telemark, Norsk Jernbanedrift og Herøya Næringspark
  • Software used: Rhinoceros

Town Cabin in Rjukan, Norway by Rallar Arkitekter

Friday, September 27th, 2013

Article source: Rallar Arkitekter

Town Cabin

The Rjukan Town Cabin is built by 22 architect students from NTNU, and managed by the student group Rallar Arkitekter. The project is a pavilion meant to be a new and different place to meet for the population of Rjukan. The pavilion is open for everyone at every hour of the day, and contains an exhibition with pictures from Rjukan in the past and present.

Image Courtesy © Per Berntsen

  • Architects: Rallar Arkitekter
  • Project: Town Cabin
  • Location: Rjukan, Norway
  • Photography: Per Berntsen, Rallar Arkitekter, Janne Hillersøy and Kristian Eliassen
  • Municipality: Tinn Kommune, Norway
  • Completed: Juni, 2013
  • Principal: Tinn Kommune
  • Architect coworkers: Anders Gunleiksrud, John Haddal Mork, Kristine Øvstebø, Steinar Hillersøy Dyvik, Silje Ruud
    Eiliv Andreas Myren Ribe
  • Supervisor structural Engineering: Bendik Manum, Førsteamanuensis, fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU
  • Arcitectonic consultants: Steffen Wellinger Førsteamanuensis Sivilarkitekt MNAL
  • Project management: Rallar Arkitekter
  • Construction management: Rallar Arkitekter
  • Main Entrepreneur: Rallar Arkitekter, A-Å Entrepenør
  • Gross area: 60m2
  • Costs excl. VAT and the cost reporting year: 360 000 (2013)
  • Building students: Christopher Wilkens, Runa Dahler Sandø, Nina Heir, Ellen Age Kildal, Katarina Harbækvold, Halvard Bergan Paus, Steinar Hillersøy Dyvik, Kristine Øvstebø, Henrik Andreas Borgnes Pfieffer, Sebastian Østlie, Marit Heggvoll, Silje Ruud, John Haddal Mork, Andreas Bakken Smedås, Anders Gunleiksrud.

URBAN MOUNTAIN team wins Nordic Built Challenge in Oslo, Norway by schmidt hammer lassen architects

Saturday, September 21st, 2013

Article source: schmidt hammer lassen architects

URBAN MOUNTAIN has won the Nordic Built Challenge in Norway. The winning proposal for the refurbishment and extension of a 50,000-square-metre high-rise office building in central Oslo introduces completely new and innovative ways of reducing energy consumption and the building’s CO2 footprint. The project employs Cradle to Cradle principles and targets a BREEAM Outstanding certification. The multidisciplinary team behind the project consists of schmidt hammer lassen architects, LOOP Architects, COWI Denmark and Norway, Transsolar Energitechnik and Vugge til Vugge Denmark.

Image Courtesy © schmidt hammer lassen architects

  • Architects: schmidt hammer lassen architects
  • Project: URBAN MOUNTAIN team wins Nordic Built Challenge
  • Location: Oslo, Norway
  • Client: Entra Eiendom AS
  • Design team: schmidt hammer lassen architects, LOOP Architects, COWI Denmark, COWI Norway, Transsolar Energitechnik GmbH, Vugge til Vugge Denmark

Area

  • Existing: 50,875 m2
  • Extension: 28,375 m2
  • Competition: 2013, 1st prize in open international competition

Facts about the Nordic Built Challenge:

  • 5 buildings – one in each Nordic country
  • 171 proposals in total
  • 20 finalists (4/building/country)
  • 5 national winners
  • 1 Nordic winner
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy