Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Paris’

Haussmann Stories in Paris, France by chartier-corbasson architectes

Wednesday, June 7th, 2017

Article source: chartier-corbasson architectes

At 85 Championnet there was an empty plot of land, with a plan that was too convoluted to be constructed in a classic way, like the rest of the street, built in the Haussmann era. The rue Championnet is indeed occupied by a long ribbon of Haussmannian facades all more or less identical.

The building takes place, leaving empty spaces that, in response to the adjoining courses, create views.

Image Courtesy © chartier-corbasson architectes


Lot YA in Paris, France by Studioninedots

Friday, June 2nd, 2017

Article source: Studioninedots 

Boursorama Banque has moved into its new Parisian head office in Boulogne-Billancourt designed by Studioninedots. In collaboration with Ateliers 115, Studioninedots created a robust and clear building distinguished by its subtle recesses and terraces but foremost by the striking facade that interplays rhythms of bronze-coloured blades.

Image Courtesy © Peter Cuypers

  • Architects: Studioninedots
  • Project: Lot YA
  • Location: Rue Traversière 44, Boulogne-Billancourt, Paris, France
  • Photography: Peter Cuypers
  • Client: Kaufman & Broad
  • Design team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
  • Project team: Wouter Hermanns, Daniel Aw, Freddy Koelemeijer, Eliano Dias Felicio, Pedro Piernas
  • Engineering and project manager: Jean-Marc Saurer


Epée de bois Nursery in Paris, France by h2o architectes

Wednesday, May 24th, 2017

Article source: h2o architectes

This project consists in the extension and rehabilitation of a nursery for 24 children. The nursery is located on a very tight and narrow site, almost hidden by several very different looking buildings.

The extension of the nursery is an opportunity to give new coherence to the group of buildings. It is set against an existing building at the end of the courtyard, and is given a distinct visual identity as a clear, readable volume. A light exterior perforated shell protects the glass building which houses the nursery spaces and play terraces on the first level.

Image Courtesy © Julien Attard

  • Architects: h2o architectes
  • Project: Epée de bois Nursery
  • Location: 5 rue de l’Épée de Bois, Paris 75005, France
  • Photography: Julien Attard
  • Client: City of Paris
  • Team: h2o architectes (lead architect) with ID+ (engineer)
  • Specificity: Building with high energy performance
  • Cost: 1 492 500 euros HT
  • Surface: 300m²


10 Logements Sociaux Familiaux Paris 15ème in France by Dietmar Feichtinger Architectes

Wednesday, April 19th, 2017

Article source: Dietmar Feichtinger Architectes 

The new building is aligned on rue Castagnary and recedes in an L-shape towards the adjacent building in the north. Its medium scale ensures urban continuity and the density in this quarter. The building is covered by an envelope of white metal blades, consistent with the dominating color of the quarter. Its vocabulary is contemporary and in line with the finesse and attention to detail some housings in the neighborhood. The rhythm of the openings and the large vertical apertures are inspired by Parisian windows.
The ground level and the first three upper floors follow the alignment of the sidewalk but the façade inclines from the last two levels onwards. The height of the building corresponds to the height of its neighboring buildings on rue Castagnary.

Image Courtesy © Dietmar Feichtinger Architectes

  • Architects: Dietmar Feichtinger Architectes
  • Project: 10 Logements Sociaux Familiaux Paris 15ème
  • Location: 39-41, rue Castagnary, Paris 15ème
  • Site area: 304,9 m²


Plug-In City 75 Paris in France by Studio Malka Architecture

Thursday, March 16th, 2017

Article source: Studio Malka Architecture

Located in the heart of the 16th arrondissement of Paris, a stone’s throw away from La Seine river, the project consist in grafting the building with a succession of extensions, bow-windows and loggias; Each inhabitant control the necessary surface area needed for its own development upon request.

Image Courtesy © Studio Malka Architecture


La Parisienne Headquarters in Paris, France by Studio Razavi Architecture

Sunday, March 5th, 2017

Article source: Studio Razavi Architecture

This full floor work space was designed for the oldest insurance company in France. A very specific brief had been put together by the client which required to design a “peaceful, see-through & fresh” space that would not only respond to contemporary work practices but also allow new, and at times unexpected, team interactions.

Image Courtesy © Olivier-Martin Gambier


Urban Repurposing of a Former Dairy in Paris, France by NOMAA_MARC YOUNAN ARCHITECTES

Sunday, March 5th, 2017


The project involves the conversion of an industrial building dating from the 19th century into 85 units of social housing, and a nursery with space for 40 cribs, as well as a commercial space and a parking garage. The existing building, which has served a series of varied activities – first as a dairy, then for food processing industries, followed by maintenance workshops and a printing business – was built on a trapezius plan around a courtyard covered with an industrial glass roof sheltering delivery docks.

Image Courtesy © Daniel Moulinet

  • Architects: NOMAA_MARC YOUNAN ARCHITECTES (Eddy Vahanian)
  • Project: Urban Repurposing of a former dairy
  • Location: 13-19 boulevard Ornano, 75018 Paris, France
  • Photography: Daniel Moulinet Photographe
  • Project owner: Linkcity pour Paris habitat
  • BET TCE: Groupe Nox (feasibility study, design and supervision of the engineering trades, contract management for the site)
  • General contractor: Brezillon
  • Surface area: 9 300 m²
  • Cost: 13.5 M€ excluding VAT
    Calendar: Delivered in December 2016


Marne-la-Vallée University Library in Paris, France by Beckmann-N’Thépé

Tuesday, February 7th, 2017

Article source: Beckmann-N’Thépé

Future heart and social area of the Marne-la-Vallée university campus, the new central library has the significant advantage of being located on an outstanding site: the Ferme de la Haute Maison. Dating from the 17th century, this \”historic\” site endows the building with a strategic role. Its identity does not just stem from the quality of the constructions: the surrounding moat, which extends into a water garden, and the central courtyard which becomes the main parvis, are two federating components of this site, generating a special emotion.

Image Courtesy © Olivier Amsellem

  • Architects: Beckmann-N’Thépé
  • Project: Marne-la-Vallée University Library
  • Location: Marne-la-Vallée, Paris, France
  • Photography: Olivier Amsellem
  • Software used: Autocad
  • Client: Marne-la-Vallée University (Marne-la-Vallée –77, France)
  • Client Assistance: AURIS (Boulogne Billancourt – 92, France)
  • Project manager: Hélène Méhats
  • Architects: Fabio Cummaudo, Wilfried Daufy, Anne-Catherine Dufros, Marc Durand, Nicolas Gaudard, Thamila Hamiti, David Malaval, David Tajchman, Frédéric Taupin
  • Assistant architects: Amélie Authier, Maïté Dupont, Li Fang, Linna Lay, Laetitia Pignol


Public condenser in Paris, France by MUOTO Architectes

Wednesday, February 1st, 2017

Article source: MUOTO Architectes 

The project is a public facility, situated on the new campus of Paris-Saclay. The building hosts a mix of activities including indoor and outdoor sports facilities, a restaurant, cafeteria, and various public spaces: a pedestrian square, street terraces, park areas for deliveries, bikes and cars. The building is organised vertically with its different activities superimposed on one another, using the roof as a panoramic playground for football and basketball games. The different areas are linked by an open staircase that allows independant accesses. The building takes the form of an urban shelf, a vertical public space, accessible to all campus visitors, day or night.

Image Courtesy © MUOTO Architectes

  • Architects: MUOTO Architectes
  • Project: Public condenser
  • Location: Paris, France
  • Client: Etablissement Public Paris Saclay (EPPS)
  • Consultants: Y-Ingénierie, Bollinger & Grohmann, Alternative, Novorest
  • Budget: 6.500.000 €
  • Area: 4097 m² + terraces and public space
  • Year: 2011 – 2016


Renovation of the ‘Alésia’ cinema in Paris, France by Manuelle Gautrand Architecture

Saturday, January 28th, 2017

Article source: Metropolis Communication

The project’s concerns:

In 2011, the Gaumont-Pathé group decided to renovate the existing building in order to upgrade the cinemas and to improve user comfort. This was part of a broader scheme to gradually update the image of their chain of cinemas, which often occupy exceptional, city-centre sites, but suffered from being seen as old-fashioned.

The aim is to transform them into high-quality cultural venues, animated day and night, and suffi ciently fl exible to accommodate a varied programme, mixing cinema with other cultural events: the image of the city cinema was to be entirely rethought.

Image Courtesy © Luc Boegly

  • Architects: Manuelle Gautrand Architecture (Manuelle Gautrand)
  • Project: Renovation of the ‘Alésia’ cinema
  • Location: Paris, France
  • Photography: Guillaume GUERIN, Luc Boegly
  • Design Team:

    • ON: lighting design
    • T/E/S/S: facades
    • KHEPHREN INGENIERIE: structure
    • INEX: services and lifts
    • PEUTZ: acoustics
  • Other Consultants: 
    • GETRAP: Project manager, site phase


Canon: oce crystalPoint
Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise