Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Portland’

West Hills Residence in Portland, Oregon by FIELDWORK Design & Architecture

Sunday, August 21st, 2016

Article source: FIELDWORK Design & Architecture

Located in the West Hills above downtown Portland, the project consisted of renovating an existing indoor swimming pool room and transforming an unfinished basement utility and storage area into a wine cellar and changing room. The primary inspiration was the environment in which the project is sited- immersed in the forest, with framed views of Mt. Hood and Mt. St. Helens. The goals were threefold: to remodel the lower level of the house into an environment that was timeless and consistent with the original character of the mid-century modern residence, to create a seamless connection to the outdoors, and to create a peaceful and therapeutic atmosphere for the clients and their family and friends to enjoy.

Image Courtesy © Brian Walker Lee

Image Courtesy © Brian Walker Lee

  • Architects: FIELDWORK Design & Architecture
  • Project: West Hills Residence
  • Location: 2524 SE Division Street, Portland, OR 97202
  • Photography: Brian Walker Lee
  • Project Design Team: Cornell Anderson, Partner/Architect; Tim Fouch, Partner/Architect; Tonia Hein, Partner/Interior Designer; Dylan Woock, Intern; Joshua Mollenkamp, Intern; James Austin, Intern
  • Contractor Name: Modern Organic Construction
  • Structural Engineer: Michael Munzing, Munzing Structural Engineering
  • Geotechnical Engineer: Craig LaVielle, LaVielle Geotechnical
  • Square Footage: 1,230 sf
  • Completion Date: Fall 2014


Red House in Portland, Oregon by Waechter Architecture

Friday, January 29th, 2016

Article source: Waechter Architecture

Construction has completed on Red House, a 1910 farmhouse that went bold.

Construction has completed on Red House. Award-winning Waechter Architecture was given the challenge of breathing new life into an existing 1910 farmhouse-style building located in an urban SE Portland neighborhood. A balance between new and old was desired; memory of the original balanced with freshness and vitality of the new. The solution was to maintain the original form of the house but abstract it into a modern sculpture.

Image Courtesy © David Papazian

Image Courtesy © David Papazian

  • Architects: Waechter Architecture
  • Project: Red House
  • Location: P0rtland, Oregon, USA
  • Photography: David Papazian
  • Builder: Modern Urban Development
  • Consultants: Grummel Engineering (Structural Engineer)


Garden House in Portland, Oregon by Waechter Architecture

Sunday, July 12th, 2015

Article source: Waechter Architecture

Waechter Architecture Maximizes Allowable ADU Space by Dramatizing Classic Pitched-Roof House Typology for \”Garden House\”

For this house-in-a-backyard, otherwise known as an Accessory Dwelling Unit (ADU), the award-winning Portland architecture firm of Waechter Architecture took Portland’s increased density movement and used it as an opportunity to explore housing iconography, sculptural forms, dual-purpose elements, and explore how to massage small space regulations in order to maximize useable space. They call it Garden House.

Image Courtesy © Sally Schoolmaster

Image Courtesy © Sally Schoolmaster

  • Architects: Waechter Architecture
  • Project: Garden House
  • Location: Portland, Oregon, USA
  • Photography: Sally Schoolmaster


Collaborative Life Sciences Building & Skourtes Tower in Portland, Oregon by SERA Architects and CO Architects

Sunday, May 17th, 2015

Article source: SERA Architects and CO Architects

As Design Architects and Interior Designers, CO Architects worked closely with Executive Architect SERA Architects to create the design for the Collaborative Life Sciences Building (CLSB), which embodies and helps achieve the goals of an interdisciplinary, multi-institutional campus. The building does so in the form of a 12-story complex with 500,000 square feet of space for classrooms, lecture halls, and laboratories for research and teaching, including medical simulation laboratories for high-tech, team-based learning. The building is conceived as an innovative model of interdisciplinary health sciences education and research, engaging students, faculty, and pedestrians through a concept of “health science on display.” Slated to open July 2014, CLSB, which is targeting LEED Platinum, will also be a striking new landmark on Portland’s South Waterfront.

Image Courtesy © Jeremy Bitterman

Image Courtesy © Jeremy Bitterman

  • Architects: SERA Architects and CO Architects
  • Project: Collaborative Life Sciences Building & Skourtes Tower
  • Location: South Waterfront, Portland, Oregon, USA
  • Photography: Jeremy Bitterman; Bruce Forster
  • Software used: Revit
  • Budget: $295 million ($211 million construction)
  • Size: 650,000 gross square feet of new construction in 12 above-grade stories and 2 below; 500,000 gross square feet of net program space; 150,000 gross square feet of parking
  • Completion: 2014
  • Owner’s Representative: Day CPM. Mike Day, Principal


Gragg Apartments in Portland, Oregon by Potestio Studios

Tuesday, March 10th, 2015

Article source: Potestio Studios

The Gragg building is a three-unit infill building set on a 2500 square foot former parking lot in an evolving, mixed-use Portland neighborhood.

SW view, Image Courtesy © Potestio Studios

SW view, Image Courtesy © Potestio Studios

  • Architects: Potestio Studios
  • Project: Gragg Apartments
  • Location: Portland, Oregon
  • Software used: Autocad and Sketchup
  • TEAM: Richard Potestio
  • SIZE: 4000 SF
  • TYPE: Multi-Family Residential – 3 units
  • CLIENT: Randy Gragg


Bud Clark Commons in Portland, Oregon by Holst Architecture

Friday, April 25th, 2014

Article source: Holst Architecture

Project Overview

As a centerpiece of Portland’s Ten Year Plan to End Homelessness, Bud Clark Commons (BCC) represents a new approach to providing dignified housing and comprehensive services to help those experiencing homelessness. Funded by a combination of low-income housing tax credits, urban renewal funding, and HUD stimulus dollars, the project sets a new standard by combining permanent supportive housing and temporary shelter with a community resource center.

Dusk view of Bud Clark Commons from southwest. - Photo Credit: Christian Columbres

Dusk view of Bud Clark Commons from southwest. – Photo Credit: Christian Columbres

Located at the gateway to downtown Portland near historic Union Station, BCC sits between the Pearl District, an upper-income mixed-use neighborhood, and Old Town/Chinatown, a district undergoing an unprecedented level of redevelopment. The LEED Platinum project achieves a perceivable balance between the rigorous programmatic requirements of a coalition led by the City of Portland, a progressive design approach, and sustainable building practices.

The project’s mission is to provide a continuum of services to help transition homeless individuals toward stable, permanent living arrangements. The architecture helps achieve this goal in the expression of both form and function: a walk-in day center with public courtyard and access to services; a 90-bed temporary shelter; and a separate and secure entrance to 130 efficient, furnished studio apartments for homeless men or women seeking permanent housing with support services.

  • Architects: Holst Architecture
  • Project: Bud Clark Commons
  • Location: Portland, Orego
  • Photography: SkyShots,  Sally Schoolmaster, PAE Consulting Engineers and Holst Architecture
  • Project Owner: Home Forward
  • Project Completion Date: June, 2011
  • Project Category: New Construction
  • Project Site: Brownfield Site
  • Project Site Context/Setting: Urban
  • Building or Project Gross Floor Area: 106,000 square feet
  • Other Building Description: New
  • Hours of Operation: 24/7
  • Total project cost at time of completion, land excluded: $28,750,000.00


Edith Green Wendell Wyatt Federal Building Modernization in Portland, Oregon by SERA Architects Inc.

Thursday, April 24th, 2014

Article source: SERA Architects Inc.

Project Overview

The Edith Green-Wendell Wyatt (EGWW) Federal Building Project modernized an existing 18-story, 512,474-square-foot office tower located in downtown Portland. Completed in 1974, the building’s MEP systems were worn out and out-dated. The project goals included upgrading building systems, updating work environments and improving accessibility, while also meeting the energy and water conservation requirements of the Energy Independence & Security Act (EISA), complying with federal standards for blast resistance, and providing new code compliant egress stairs, entries and rest rooms. The project has transformed the building into a modern, healthy workplace for 16 federal agencies, and was completed within 39 months.

Originally planned as an occupied remodel, the project was restarted in 2009 by the American Recovery & Reinvestment Act (ARRA). At that time, cost benefit analyses demonstrated that a strategy of vacating the building during construction provided the best value to the GSA.

EGWW is a model project for GSA nationwide, both as a premier federal office space and as an energy efficient renovation project. This LEED Platinum certified project is projected to exceed the performance requirements of the ARRA and is on track to become one of the highest performance federal buildings in the GSA’s portfolio.

EGWW is a model project for GSA nationwide, both as a premier federal office space and as an energy efficient renovation project. - Photo Credit: Nic Lehoux

EGWW is a model project for GSA nationwide, both as a premier federal office space and as an energy efficient renovation project, Photo Credit: Nic Lehoux

  • Architects: SERA Architects Inc. (Cutler Anderson Architects)
  • Project: Edith Green Wendell Wyatt Federal Building Modernization
  • Location: Portland, Oregon
  • Photography: Nic Lehoux and SERA
  • Project Completion Date: May, 2013
  • Project Category: Adaptive Reuse
  • Project Site: Previously Developed Land
  • Project Type: Office – 100,001 or greater
  • Project Site Context/Setting: Urban
  • Building or Project Gross Floor Area: 512,474 square feet
  • Hours of Operation: 8 am – 5 pm
  • Total project cost at time of completion, land excluded: $141,500,000.00

Project Team: 

  • Contracting Officer: Patrick Brunner
  • Principal in Charge: Don Eggleston
  • Design Excellence Architect: James Cutler
  • Project Manager: Paul Witherspoon, Stuart Colby, Jennifer Taylor and Pat Munter
  • Structural Engineer: Nathan Infraffea and Erik Kabusreiter
  • Project Architect: James Riley


Mercy Corps in Portland, Oregon, USA by THA Architecture

Thursday, May 16th, 2013

Article source: THA Architecture

Mercy Corps is a global relief organization that works to turn the crises of natural disaster, poverty and conflict into opportunities for progress.Their new headquarters is comprised of the restoration of a 42,000 sf neglected historical landmark in a challenging urban district and an addition of similar size. An egalitarian layout and environmental features actualize Mercy Corps’ mission to foster sustainable economic development through collaboration and self-empowerment while also helping to revitalize the neighborhood.

Image Courtesy THA Architecture

  • Architects: THA Architecture
  • Project: Mercy Corps
  • Location: Portland, Oregon, USA
  • Project Completion Date: October, 2009
  • Project Site: Previously Developed Land
  • Project Type: Office – 10,001 to 100,000sf
  • Project Site Context/Setting: Urban
  • Building Gross Floor Area: 85,000 square feet
  • Other Building Description: Both new and renovation
  • New: 50.0%
  • Renovation: 50.0%
  • BOMA Floor area method used: No
  • Hours of Operation: 8am – 6pm
  • Total project cost at time of completion, land excluded: $21,300,000.00


Point-Cloud Visualizations in Portland, Oregon, by i-TEN Associates

Sunday, October 14th, 2012

Article source: Bentley Systems, Incorporated

i-TEN Associates is a provider of GIS, photogrammetry, CAD, and computer-aided facilities management services. Using unfiltered point-cloud data, i-TEN can create 3D models and extraordinary visualizations that can be shared and viewed by anyone.

Image Courtesy i-TEN Associates

  • Architects: i-TEN Associates
  • Project: Point-Cloud Visualizations
  • Location: Portland, Oregon


Portland Mall Revitalization in Portland, Oregon by ZGF Architects LLP

Thursday, February 2nd, 2012

Article source: ZGF Architects LLP

Already an icon of progressive planning, the revitalized Portland Mall is significant nationally as a new benchmark in urban design, place-making and transportation infrastructure. Extending the entire length of downtown Portland, it mixes multiple modes of transportation, stimulates adjacent development and re-establishes itself as one of Portland’s premier civic spaces.

Aerial View (Images Courtesy Bruce Forster / Eckert & Eckert)

  • Architect: ZGF Architects LLP
  • Name of Project: Portland Mall Revitalization
  • Location: Portland, Oregon
  • Owner: Tri-County Metropolitan Transportation District of Oregon (TriMet)
  • Photo Credit : Bruce Forster / Eckert & Eckert


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy