Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Porto’

PINC Pavilion in Porto, Portugal by Clínica de Arquitectura

Sunday, July 21st, 2013

Article source: Clínica de Arquitectura

PINC  Pole for the Creative Industries of Park of Science and Technology, University of Porto – quickly became a space of great dynamism of Porto. A recognized centre for the creation and production of events and contacts.

Image Courtesy © Alexandre Delmar

  • Architects: Clínica de Arquitectura
  • Project: PINC Pavilion
  • Location: Porto, Portugal
  • Photography: Alexandre Delmar
  • Client: UPTEC
  • Contractor: SHIFT Empreitadas
  • Work conclusion: December of 2012
  • Function: Pantry and formation room
  • Landscaping: Maria Luís Gonçalves
  • Coordination: SWark
  • Contractor: SHIFT Empreitadas
  • Area: 70m²
  • Software used: Autocad 2010

FoFoFo – Folding Forbo Folie in Porto, Portugal by Alexandre loureiro

Wednesday, June 5th, 2013

Article source: Alexandre loureiro

For the WIP13 (Work in Progress 2013) competition under the Projecto Casa event, one was challenged to build a 2X2m stand that could express a innovative and experimental use of some particular construction materials. Linoleum, a versatile product used many times in domestical spaces, has a wide range of application in the architecture of spaces due to its unique characteristics that can render to the surfaces a high quality and comfort to the domestic environment.

Image Courtesy © Susana Neves

  • Architects: Alexandre loureiro
  • Project: FoFoFo – Folding Forbo Folie
  • Location: Porto, Portugal
  • Photography: Susana Neves


Rua, Restaurant/Bar in Porto, Portugal by Proj3ct and Pluggo

Thursday, May 16th, 2013

Article source: Proj3ct and Pluggo

Located on the blooming nightlife district of Oporto’s downtown, RUA occupies the ground floor of an old building facing a narrow yet busy street. The vacant space matched in many ways the traditional construction  of Oporto old city center: narrow lots with high openings and ceilings, the extensive use of granite stone and local painted ceramic tiles (“azulejo”) on the façades, the appropriation of small and cozy patios. The relation towards the street was quite effective and dominant, as it could be enhanced towards the existing patio.

Image Courtesy © rxg3d

  • Architects: Proj3ct and Pluggo (co-authorship)
  • Project: Rua, Restaurant/Bar
  • Location: Porto, Portugal
  • Type: commercial
  • Client: Apogeu da Ribalta, lda.
  • Gross area: 146 sqm.
  • Engineering: Logacústica
  • Photography / rendering: rxg3d
  • Date: 2012
  • Status: under construction

Godinho’s House in Porto, Portugal by Ressano Garcia Arquitectos

Thursday, April 11th, 2013

Article source: Ressano Garcia Arquitectos

The house is located in a long and narrow plot. There was an existing house which was six meters large and twenty long, the new building had to use the same footprint and expanded to three floors. The south elevation faces the street and at the back of the house, the garden. The living and dining rooms overlook the garden through a large window, so the house can be flooded with natural light all day long. Both social areas bring the garden inside, an intimate atmosphere surrounded by stone walls and boulders, previously located underground.

Image courtesy Ressano Garcia Arquitectos 

Interior Renovation of Restaurant – Porto II in Portugal by Miguel Nery Arquitectura

Tuesday, April 2nd, 2013

Article source: Miguel Nery Arquitectura

The project brief involved a restaurant, that was once considered a point of reference in the city, occupying a plot measuring 5×60 meters, a minimal budget and the customer’s wish for it to be able to function with ease throughout its long daily opening period (8 a.m. to midnight). The proposed solution attempts to take advantage of the full potential of the existing space (both interior and exterior), thereby reducing the work to a minimum.

Image courtesy Miguel Nery Arquitectura 

  • Architects: Miguel Nery Arquitectura
  • Project: Interior renovation of Restaurant – Porto II
  • Location: Porto, Portugal
  • Collaboration: COR-Architects

FoFoFo in Porto, Portugal by Alexandre loureiro

Friday, March 22nd, 2013

Article source: Alexandre loureiro

I’m a Portuguese architect and last December i was awarded the 1st prize Work In Progress competition at the Project CASA’12 event in Porto, Portugal, with the project FoFoFo commissioned by FORBO FLOORING.FoFoFo (stands for Folfing Forbo Folie) is a small stand for a Linoleum producer company – FORBO FLOORING – with the objective to promoted the characteristics of their product (linoleum in this case). The natural material (linoleum) is cutted into 22m long stripes to assure a continuous and voluptuous 3 dimensional pattern that is to be hanged on both walls and ceiling of the MDF structure. The simple joinery of the structure requires no glues, screws or nails due to process of using CNC of the parts (could be interesting to send photos of the assembly process).

Image Courtesy alexandre loureiro


Platform Zero in Porto, Portugal by A2OFFICE

Sunday, March 17th, 2013

Article source: A2OFFICE

A small space with just over 20m ² was the site for the deployment of this kiosk in the Casa da Música Metro Station in the city of Porto, Portugal. This project was based on the idea of “pause”. Pause between commuting routes (home-work-home, home-school-home, etc.) where one color dominates: the yellow. As in the trilogy of chromatic lights os the semaphores, symbolizes a moment of pause, is among the movement and stopping.

Image Courtesy © Alexandra Marques 

  • Architects: A2OFFICE
  • Project: Platform Zero
  • Location: Casa da Música Metro Station, Porto, Portugal
  • Photography: Alexandra Marques
  • Architecture and Coordination: Alberto Dias Ribeiro
  • Year: 2012-13
  • Client: Plataforma Zero, Lda.
  • Construction: Retorvila Construções, Lda.
  • Software used: Autocad, Sketchup and Photoshop

Center School S.Miguel de Nevogilde in Porto, Portugal by Atelier Veloso Architects

Friday, January 11th, 2013

Article source: Atelier Veloso Architects

Location and Context
The intervention site is located in a specific urban context. The surrounding area is characterized by distinct structures in terms of volumetry, typology and morphology. To the west, in a lower level, we can find consolidated urban structures with panoramic sea views. The remaining area is composed by two-story single-family homes, built in the twentieth century, featuring outdoor spaces and gardens that border directly with the school precinct.

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: Atelier Veloso Architects
  • Project: Center School S.Miguel de Nevogilde
  • Location: Porto, Portugal
  • Photography: FG+SG 
  • Site: Rua da Escola – Porto, Portugal
  • Client: GOP- EM da Câmara Municipal do Porto
  • Office: AVA – Atelier Veloso Architects (AVA-Architects)
  • Architects: Carlos Jorge Coelho Veloso, Rui Filipe Coelho Veloso
  • Team: Inês Costa
  • Dates planning:
    Project: 2008 / 2010
    Construction: 2010 / 2011
  • Engineers: MBJ – Projectos de Engenharia Planeamento e Arquitectura, Lda, Lusoclima – Soluções de Engenharia, Lda, Vítor Hugo, Sociedade Unipessoal
  • General Contractor: Costeira Empreiteiros – Sociedade de Construções S.A.
  • Constructed surface: 3761,98 sqm
  • Materials: Glass, wood, polycarbonate, vinyl and metallic structure.
  • Software used: AutoCAD 2007

House in Foz do Douro II in Porto, Portugal by José Carlos Cruz Arquitecto

Friday, September 21st, 2012

Article source: José Carlos Cruz Arquitecto

The house is placed on a hill between two streets and two houses. Its footprint was dictated by the location of the previous building. The transparency and natural light claim itself as a fundamental element in the project, allowing to see the river through the plat-an treetops.

Image Courtesy FG+SG – Fotografia de arquitectura

  • Architects: José Carlos Cruz Arquitecto
  • Project:House in Foz do Douro II
  • Location: Porto, Portugal
  • Area: 885 m2
  • Design time: November 2005
  • Construction time: June 2010
  • Civil engineer: A400
  • Mechanics Engineer: GET_Raul Bessa
  • Photography: FG+SG – Fotografia de arquitectura (
  • Software used: AutoCAD


Chromatic Screen in Porto, Portugal by LIKEarchitects

Tuesday, August 14th, 2012

Article source: LIKEarchitects

Chromatic Screen states LIKEarchitects’ presence in the space ‘Point of View’ in Oporto Show’12, by invitation of ‘design factory*’.
For this annual design show, the Portuguese architects’ collective designed an intervention representative of their (ephemeral) work that lies on the border between Architecture, Design, Urban Installation and Art.

Image Courtesy Dinis Sottomayor

  • Architects: LIKEarchitects © ( / Diogo Aguiar + Teresa Otto + João Jesus
  • Project: Chromatic Screen
  • Location: Edifício da Alfândega, Porto, Portugal
  • Construction Date: Junho 2012
  • Principal Use: Art Instalation
  • Principal Materials: 2000 hangers for children’s clothes – ‘Bagis’ (polypropylene plastic) (more…)
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy