Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Portugal’

Urban Shelter in Guimarães, Portugal by Gabriela Gomes

Tuesday, June 26th, 2012

Article source: João Morgado

“Shelter By GG”, a project signed by Gabriela Gomes bring sout to public space a sculptural object that can be used as a living space.

With “Shelter b GG”, Gabriela Gomes proposes the creation of an habitable module, inviting you torest in side a sculpture installed on a public space. This module will have one double room with integrated WC, assuring the comfort and privacy of its users. The aesthetic part can’t be forgotten and it is one of the strongest spects of this project.

Image Courtesy Joao Morgado

  • Architects: Gabriela Gomes
  • Project: Urban Shelter
  • Location: Guimarães, Portugal
  • Photography: João Morgado


Paramos House in Espinho, Portugal by Atelier Nuno Lacerda Lopes

Saturday, June 23rd, 2012

Article source: Atelier Nuno Lacerda Lopes

This housing solution is endowed with generously sized areas and its functional diagram suggests a way of inhabiting adapted to new ways of contemporary living.

It consists of three floors where all social space is located the ground floor, the private areas are distributed in the first floor, and the technical and support areas are positioned in the basement level.


Image Courtesy Nelson Garrido

  • Architects: Atelier Nuno Lacerda Lopes – CNLL
  • Project: Paramos House
  • Location : Paramos, Espinho
  • Year : 2003-2007
  • Client : anonymous
  • Architecture Coordination : Nuno Lacerda Lopes
  • Architecture Collaboration : Natália Rocha, Ângelo Monteiro
  • Specialities : Ana Maria Viana, Paula Araújo, Miguel Venâncio
  • Plot Area : 1.988 m2
  • Total Construction Area : 783 m2
  • Model : CNLL
  • Photography : Nelson Garrido
  • Software used: AutoCAD


Atelier de Jardim AS in Vale do Ave, Portugal by J. M. Carvalho Araújo, Arquitectura e Design S.A.

Wednesday, June 20th, 2012

Article source: J. M. Carvalho Araújo, Arquitectura e Design S.A.

A couple of doctors gather friends and colleagues to meetings and thematic workshops. Without adequate space in the current house, they requested a small multifunctional building for an adjacent parcel.

On the edge of town, in the slope of the valley, lie the two terrains at different heights. In one terrain, overlooking the other, there is a detached house in the center. The other has a beautiful informal garden, with large trees and a lake that anticipates the feeling of the river lower down. It was essential to maintain this view over the garden.

Image Courtesy Hugo Carvalho Araújo

  • Architects: J. M. Carvalho Araújo, Arquitectura e Design S.A.
  • Project: Atelier de Jardim AS
  • Location: Vale do Ave, Portugal
  • Date: 2008 – 2010
  • Team: José Manuel Carvalho Araújo, Joel Moniz, Filipe Russell, Hugo Melo
  • Landscape Design: Daniel Monteiro
  • Structures: Pedro Alves
  • Hydraulic: Pedro Alves
  • Constructor: Construção Civil Gouveia Lda
  • Photography: Hugo Carvalho Araújo


Escola Secundária de Lousada in Portugal by J M Carvalho Araújo Arquitectura e Design, S.A

Wednesday, June 20th, 2012

Article source: J M Carvalho Araújo Arquitectura e Design, S.A

The intervention uses part of the existing buildings, primarily structural elements and some facades. We used this preexistence to provoke an initial impetus for the project, creating greater diversity.

We had particular interest in the idea of evolution from a school type to an identity school, based on the context of urban integration, perception of school as a symbolic element, in its outstanding features and a general understanding of the school principal,  that had clear ideas about the operation and image of the school. This development process generated a building with its own code, like DNA, something individual and unique, identity or personality.

Image Courtesy Hugo Carvalho Araújo


House in Mexilhoeira-Grande, Portugal by Marco Arraiolos

Thursday, June 14th, 2012

Article source: Joao Morgado

The house, with a required implementation polygon defined in a development plan, is inserted in a batch of reduced dimensions, with southern exposure and views over the river mouth of the estuary of Alvor.

The project inverts the logic of immediate social/private, being the occupation at ground level, of the total area of deployment, made with private and service areas – bedrooms, bathroom and laundry. On this foundation rests a top floor with sloping roof, retreated to the south, resulting in a terrace that develops along the whole facade. On this floor are the social areas – living room, dining room and kitchen, taking advantage of the exposure and the outdoor area in terrace, sheltered by the very construction from the prevailing winds from the north.

Image Courtesy João Morgado

  • Architects: Marco Arraiolos
  • Project: House in Mexilhoeira-Grande
  • Location: Portimão, Portugal
  • Photography: João Morgado
  • Date: 2011


São Cirilo Community Centre in Porto, Portugal by Nuno Valentim and Frederico Eça

Thursday, June 14th, 2012

Article source: Nuno Valentim and Frederico Eça

With an area of approximately 2000 squared meters (20m by 100m) and an irregular geometry, the plot had uncharacteristic dimensions and form for the city of Porto. The program was built along with the project – never before had a building in Portugal been specifically designed for the social integration of immigrants. With these uncertainties we looked for clues in our immediate surroundings – we found warehouses, small factories, landfills and illegal constructions…

Street view

  • Architects: Nuno Valentim Lopes, Frederico Eça/ Nuno Valentim, Arquitectura e Reabilitação LDA
  • Project: São Cirilo Community Centre
  • Location: Rua Barão de Forrester, Porto, Portugal
  • Collaborating Architects: Paola Monzio, Joana Sarmento e Margarida Ramos
  • Developer: Província Portuguesa da Companhia de Jesus
  • Project/ Construction Dates: 2002/ 2008
  • Plot Area: 2050 m2
  • Construction Area: 2215 m2
  • Engineering Team: Prof. Eng. Vasco Peixoto de Freitas, Rodrigues Gomes e Associados, Penman
  • Constructor: Bascol
  • Project Manager and Supervisor: Domingos Sousa Coutinho Lda
  • Photography: João Ferrand/Mariana Themudo
  • Awards: Finalist of FAD award 2009


Cascais Citadel Hotel in Portugal by Gonçalo Byrne Arquitectos

Saturday, June 9th, 2012

Article source: Joao Morgado – Architectural Photography

This luxury hotel, Pousada de Cascais, is set within the walls of the historical fortress, the emblematic 16th century Citadel of Cascais, in the centre of Cascais. It is a place where ancient meets modern, and many of the rooms are dramatically set into the former barracks which makes each space a different experience, while others, more modern, enjoy spectacular views to the sea or over the huge internal patio spaces.

Image Courtesy Joao Morgado


House of Agostos in Faro, Portugal by Pedro Domingos

Saturday, June 2nd, 2012

Article source: Pedro Domingos

The transformative substance of this project consists of a parcel of land (950m2), that is integrated into the agricultural system of Barrocal and a small house in ruins (80m2).

The ruin of traditional genesis, displays the characteristics of the vernacular architecture of the Algarve.

The strategy consists on clarifying the limits of the central space of property – a void enclosed by the ruin and the “hedges” and the upland trees. The clearing delimited of this emptiness is made with the recuperation of the existing ruin defining the western boundary, with the construction of a new wing set back from the existing group, establishing the northern boundary and the setting of a water tank at the south end of the plot.

Image Courtesy Fernando Guerra

  • Architects: Pedro Domingos
  • Project: House of Agostos
  • Location: Santa Barbara-de-Nexe, Faro, Portugal
  • Project team: Celia Faria, Humberto Dias, Sonia Carvalheiro
  • Year of project: 2003/2005
  • Year of construction: 2006/2010
  • Engineering: Luis Santos Palma, JAC, João Teixeira da Silva
  • Built Área: 200m2 (house) + 900m2 (landscape)
  • Cost: 250,000 Euros
  • Photographs: Fernando Guerra, FG+SG fotografia de arquitectura


Museum of Israel in Portugal by rt architects

Friday, June 1st, 2012

Article source: rt architects

The project concept is based only on the Star of David.
All formal lines are drawn on the triangular mesh (two inverted triangles) representing the relationship between God and man (a triangle) with God and man (triangle 2).

Image Courtesy Tercio Tavares

  • Architects: Tercio Tavares
  • Project: Museum of Israel in Portugal
  • Location: Porto,Portugal
  • Company: rt architects
  • Year of Completion: 2011
  • Software used: SketchUp

Image Courtesy Tercio Tavares

The program of this museum aims to inform, teach and store the collective memory of the population history of the Jews from its beginning in the land of Egypt, the Jewish people until today.

The memory of this museum aims to be a current image, information, a memory for all Jewish people reflect on this.

Image Courtesy Tercio Tavares

The project has about 9000m2 building consisting of rooms of projected images of the Holocaust, records the story of King David, King Solomon.

The showrooms and information are divided into 3 parts: information of the past, information from the present state of Israel, informing the future of Israel.

You will have projection rooms, film room Jews (historical films, entertainment, short films, etc.).
Living room with projection streaming city of Israel, Wailing Walls, the Holocaust Museum in Israel, Mount of Olives and all historical places in the city of Jerusalem.

Image Courtesy Tercio Tavares

Mockup holographic construction of the 3rd Temple of Solomon (reconstruction of the 2nd Temple of Solomon)

Rooms for temporary exhibitions
An exhibit fixed
Department of Research and Archaeology in Portugal about the Jewish people
Interactive map of all the Synagogues in Portugal and the Iberian Peninsula
Restaurant with typical Israeli cuisine
Gardens with Olives
Israeli wine vines

Lar Casa de Magalh in Ponte de Lima, Portugal by J M Carvalho Araújo Arquitectura e Design

Sunday, May 27th, 2012

Article source: J M Carvalho Araújo Arquitectura e Design

Inside a white house lives a lady without progeny. She donates the land, home and attachments to build a home for the elderly. She only requires that the construction be done prior to her death. It all starts from the house; it is the center and the symbol.

Image Courtesy Hugo Carvalho Araújo

  • Architects: J M Carvalho Araújo Arquitectura e Design
  • Project: Lar Casa de Magalh
  • Location: Ponte de Lima, Portugal
  • Client: C. M. de Ponte de Lima – Casa do Povo
  • Date: 2006 – 2010
  • Team: Joel Moniz, Alexandre Branco, Sandra Ferreira, Mónica Peixoto, Liliana Costa, Ana Vilar, Lília Costa, Nuno Vieira, Filipe Russell
  • Landscape Design: João Bicho e Joana Carneiro, Arquitectos Paisagistas


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy