Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Portugal’

Rafael Bordalo Pinheiro Secondary School in Caldas da Rainha, Portugal by SousaSantos

Sunday, May 6th, 2012

Article source: SousaSantos

The new building is rooted in the slope between the two sports fields of the school. In the south end of the building will be posicioned the public program, the library and the amphitheater enhancing the relationship of the school campus with the urban fabric of the city.

Night View (Images Courtesy João Morgado)

  • Architect: SousaSantos
  • Name of project: Rafael Bordalo Pinheiro Secondary School
  • Location: Caldas da Rainha, Portugal
  • Client: Parque Escolar
  • Built: 2008
  • Construction: 2010
  • Architecture: Jorge Sousa Santos, Bruno Ferraz, Patricia Costa, Ismael Prata, Sofia Oliveira, Vítor Ribeiro
  • Photographer: João Morgado

(more…)

Re-qualification and Redevelopment of the Beach and Seafront of Figueira da Foz and Buarcos in Portugal by atelier RUA

Friday, May 4th, 2012

Article source: atelier RUA

Ideas Competition for the Re-qualification and Redevelopment of the Beach and Seafront of Figueira da Foz and Buarcos – 2nd Prize

The 400 m walk to reach the waterfront of the “claridade” beach in Figueira da Foz, isolates the city and its inhabitants from the sea. The prominent shape of the coastline in Buarcos is the starting point of a linear gesture that stretches along the whole waterfront of Figueira da Foz, sewing together the existing promenade and the beach front, and ending at the tip of the northern pier.

Bird Eye View

  • Architect: atelier RUA
  • Name of Project: Re-qualification and Redevelopment of the Beach and Seafront of Figueira da Foz and Buarcos
  • Location: Figueira da Foz, Portugal

(more…)

Colorfoto Megastore in Lisbon, Portugal by João Tiago Aguiar

Thursday, May 3rd, 2012

Article source: João Tiago Aguiar

‘Colorfoto’ grew and needed a Megastore.

We tried to organize the space in a large and clean way, attempting to highlight the ampleness of the store despite the various happenings. The pavement and the ceiling, in white, contrast with the set of cabinets that cover the walls, designed in a way to serve as storage and display.

Image Courtesy FG+SG

  • Architects: João Tiago Aguiar
  • Project: Colorfoto Megastore
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Project Date: 2009/2011
  • Client: COLORFOTO
  • Collaboration: Renata Vieira, Ana Caracol, Sílvia Amaral
  • Builder: GIL ALVES DA SILVA
  • Surface Area: 600m2
  • Built Area: 600m2
  • Photography: FG+SG – FOTOGRAFIA DE ARQUITECTURA
  • Software used: Autocad 2010

(more…)

House #02 in Santa Maria da Feira, Portugal by e|348 arquitectura

Thursday, May 3rd, 2012

Article source: e|348 arquitectura

The typological restructuring longed and requested by the inhabitants of this building is the motto for all your plastic and functional mutation, which, without losing sight of the economics, defines the way the architects approached the whole transformation.

Night View (Images Courtesy Miguel Silva Rocha)

  • Architect: e|348 arquitectura
  • Name of project: House #02
  • Location: Santa Maria da Feira, Portugal
  • Type: Refurbishment
  • Year: 2009
  • Photographer: Miguel Silva Rocha

(more…)

Clini´c T in Lisboa, Portugal by Pedra Silva Architects

Friday, April 20th, 2012

Article source: Pedra Silva Architects

Why do healthcare spaces have to be cold spaces?

This has been the underlying question since the beginning of our proposal. In fact there are several activities that go on in a clinical space, some regarding actual medical treatments and others related with social and reception areas. Although one might consider the treatment areas to be central in a dental clinic, this project aims to reinforce the social and humane side of healthcare facilities, by proposing two distinct and opposite environments: the clinic space and the social space. The first is a rigorous, hygienic and professional space, mainly in white materials, that aspires to provide confidence and serenity to the patient. The second is a space for meeting, relaxing and comfort, a way to distance the patient from the clinical mindset.

Interior View (Images Courtesy João Morgado)

  • Architects: Pedra Silva Architects
  • Name of Project: Clini´c T
  • Location: Lisboa, Portugal
  • Team: Dina Castro, Hugo Ramos, Maria Rita Pais, Jette Fyhn, André Góis Fernandes, Ricardo Sousa
  • Project area: 149m2
  • Project year: 2011
  • Contractor: Sabrab Engenharia
  • Photographs: João Morgado
  • Software used:  Google sketchup, Graphisoft Archicad, Autodesk Autocad, Autodesk 3ds Max, Chaos Group Vray, FaronStudio PixPlant

(more…)

RF apartment in Lisboa, Portugal by Joao Tiago Aguiar, arquitectos

Friday, April 13th, 2012

Article source: Joao Tiago Aguiar, arquitectos

The project consisted in the transformation of an old office into an apartment. Situated on the top floor of a building in Avenida Rodrigo da Fonseca, the original space, with no interest, had very little light, punctuated only by small openings at the top of the walls. The entire interior was demolished, leaving only the structural elements.

Exterior View

(more…)

Marquesa de Alorna School in Lisbon, Portugal by José Neves (designed using AutoCAD)

Wednesday, April 11th, 2012

Article source: José Neves

The existing Marquesa de Alorna School, designed by architect José Sobral Blanco in 1956, was one of the 50 schools built in Portugal according to the type promoted by the Construction Board for Secondary and Technical Education in the 1950’s. Like many of these schools, it had two main bodies, one containing the academic and administrative areas, the other containing the gym and cafeteria. The two bodies were linked by the main atrium of the school and the covered playground. In this instance, the set defined a patio surrounded by an amphitheatre-shaped slope with woods, the result from an excavation on the hillside to build the original school. The beauty of the patio has since been disfigured, as the covered playground was closed, cutting the visual relationship between the patio and the city, and as the slope was largely destroyed in order to allow the construction of a parking building owned by a bank.

View from the school courtyard from the new covered playground (Images Courtesy Laura Castro Caldas & Paulo Cintra)

  • Architect: José Neves
  • Name of Project: Marquesa de Alorna School
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photographs: Laura Castro Caldas & Paulo Cintra; João Dias
  • Client: Parque Escolar
  • Project year: 2007-2008
  • Software used: Autodesk AutoCAD 2008/2009

(more…)

Francisco De Arruda School in Lisbon, Portugal by José Neves (designed using AutoCAD)

Wednesday, April 11th, 2012

Article source: José Neves

It is a project within the “School Modernization Program” sponsored by the Parque Escolar, for a school originally designed by architect José António Pedroso in 1956. The three bodies that constitute the school  are situated on the hillside in the continuity of the Faculty of Agronomy fields, overlooking the district of Alcântara.

One arrives at the new atrium of the school after a brief walk through the garden (Images Courtesy Laura Castro Caldas & Paulo Cintra)

  • Architect: José Neves
  • Name of Project: Francisco De Arruda School
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Client: Parque Escolar
  • Project year: 2008-2009
  • Photographs: Laura Castro Caldas & Paulo Cintra; João Morgado
  • Software used: Autodesk AutoCAD 2008/2009

(more…)

SG Light House in Oporto, Portugal by GRAU.ZERO Architecture

Tuesday, April 10th, 2012

Article source: GRAU.ZERO Architecture

With the use of maxima deployment allowed by ground in its vertical projection, resulted  the volume of the building. The idea was blend a sculpture image with architectural needs, making them ambiguous, was the proposal made to the owner, as a work premise.

Images Courtesy Manuel Correia

  • Architects: GRAU.ZERO Architecture
  • Name of Project: SG Light House
  • Location: Santo Tirso, Oporto, Portugal
  • Type Of Project: Residential
  • Structural Engineers: Ricardo Mendes, Eng.
  • Photographer: Manuel Correia

(more…)

Gaia Ropeway Cablecar in Vila Nova de Gaia, Portugal by Guedes + de Campos

Wednesday, April 4th, 2012

Article source: Guedes + de Campos

The challenge of the project is to intervene in the impressive scenario of the new Serra do Pilar – Cais de Gaia axis and, simultaneously, harmonising it with the technological complexity of a cable car. Basically it was also a question of creating a new – axial, functional and visual – urban axis characterised by the introduction of a very strong movement in the landscape. This typology was proposed for the city of Vila Nova de Gaia with a ludic and functional approach with the aim of energising the site and the tourist offer connecting the Port wine lodges and the riverfront (with its many restaurants and bars) to the metro and Serra do Pilar on the higher level.

Image Courtesy Alberto Plácido

  • ARCHITECTS: Guedes + de Campos
  • PROJECT: Gaia Ropeway Cablecar
  • LOCATION: Vila Nova de Gaia, Portugal
  • CLIENT: TELEF – TRANSPORTES POR CABO E CONCESSÕES, S.A.
  • ARCHITECTURE: Francisco Vieira de Campos + Cristina Guedes
  • COORDINATOR: Francisco Vieira de Campos
  • PROJECT TEAM: Francisco Lencastre, Cristina Maximino, Adalgisa Lopes, Joana Miguel, Inês Ferreira, Pedro Costa, Ana Matias, Ana Leite Fernandes, António Ferreira, João Pontes, Luís Campos, Mariana Sendas, Tiago Souto Castro, Miguel Brochado, Pedro Azevedo
  • Software used: AutoCAD
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Canon
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy