Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Portugal’

RF III APARTMENT in Lisboa, Portugal by Joao Tiago Aguiar Arquitectos

Sunday, February 19th, 2017

Article source: Joao Tiago Aguiar Arquitectos

Transformation of a 4 bedroom apartment into a 2 bedroom apartment, increasing this way its social areas .

The apartment was essentially developed along its length, structuring itself around a long corridor. However, thanks to two existing courtyards in the building it benefited from the entry of natural light in its inner part. The house was quite compartmentalized, and the rooms, with tiny areas, were mainly oriented to those courtyards. On the rear façade there used to be a very large and disqualified marquise devoted to storage and cleaning areas. It had only one complete bathroom.

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: Joao Tiago Aguiar Arquitectos
  • Project: RF III APARTMENT
  • Location: Lisboa, Portugal
  • Photography: FG+SG
  • Architecture Collaboration: Renata Vieira, Ana Caracol, Ruben Mateus
  • Builder: Oficina Dos Sonhos
  • Surface Area: 180m2
  • Built Area: 180m2
  • Project: 2014/2015

(more…)

Dafundo Apartment in Lisboa, Portugal by Joao Tiago Aguiar Arquitectos

Friday, February 17th, 2017

Article source: Joao Tiago Aguiar Arquitectos

Built with tabique (traditional wooden partitions), this building situated on the river bank of the Dafundo area, develops a privileged relationship with the river.

The future residence of a couple who are marine biologists, the intervention had as its main premise the perusal of this relation with the water, in a way to allow its visibility in as many as possible points of the house.

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: Joao Tiago Aguiar Arquitectos
  • Project: Dafundo Apartment
  • Location: Lisboa, Portugal
  • Photography: FG+SG
  • Software used: Autocad, Word, Excel
  • Architecture Collaboration: Renata Vieira, Ana Caracol, Sílvia Amaral
  • Builder: Oficina Dos Sonhos
  • Surface Area: 140m2
  • Built Area: 140m2
  • Project: 2010/2011

(more…)

Av.Roma Apartment in Lisboa, Portugal by Joao Tiago Aguiar Arquitectos

Thursday, February 16th, 2017

Article source: Joao Tiago Aguiar Arquitectos

The apartment was too compartmentalized in the social areas.

There was only one common bathroom, since the other was conditioned to the maid’s room, only accessible from the kitchen.

The main idea was to bring together living-room, entrance hall and kitchen in an uninterrupted space, giving access to other compartments through a single indoor hall. The elimination of the maid’s room also enabled increasing the kitchen and the reorganization of the bathrooms.

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: Joao Tiago Aguiar Arquitectos
  • Project: Av.Roma Apartment
  • Location: Lisboa, Portugal
  • Photography: FG+SG – FOTOGRAFIA DE ARQUITECTURA
  • Software used: Autocad, Word, Excel
  • Architecture Collaboration: Renata Vieira, Ruben Mateus, João Nery Morais, André Barreiros Silva
  • Builder: A Renovadora Construções, Lda.
  • Surface Area: 180m2
  • Built Area: 180m2
  • Project: 2014/2015

(more…)

Museum of Mechanical Music in Palmela, Portugal by MIGUEL MARCELINO, ARQ. LDA.

Wednesday, February 8th, 2017

Article source: MIGUEL MARCELINO, ARQ. LDA.

The museum consists of a completely closed, opaque and abstract box. Just the main façade has a concavity that marks the entrance of the building. It houses a private colection of mechanical music boxes.

The organization is cruciform, around a central patio, that distributes to the buildings four sides. In one side there is the lobby, that works as a vertical distribution space, and to the other sides are three galleries of varying sizes. The transition between each of these four spaces is done through four antechambers.

Image Courtesy © Archive Miguel Marcelino

  • Architects: MIGUEL MARCELINO, ARQ. LDA.
  • Project: Museum of Mechanical Music
  • Location: Arraiados, Pinhal Novo, Palmela, Portugal
  • Photography: Archive Miguel Marcelino
  • Software used: Progecad
  • Client: Luís Cangueiro
  • Structural Engineering: João Esteves
  • Electrical Engineering: Miguel Julião
  • Mechanical Engineering: Mário Silva
  • Landscape Design: Viviana Rodrigues + Miguel Marcelino
  • General Contractor: Magnokbilding
  • Gross Floor Area: 1.040 m2
  • Gross Volume: 4.655 m3
  • Building Footprint: 620 m2
  • Site Area: 1.994 m2
  • Phases:
    • 2011 (invited competition, 1st prize)
    • 2011-2012 (project)
    • 2013-2016 (construction)

(more…)

Bottles Congress in Braga, Portugal by Tiago do Vale Arquitectos

Wednesday, February 8th, 2017

Article source: Tiago do Vale Arquitectos

The “Bottles Congress” project came as an answer to the very particular challenges presented by a wine and spirits store in unique circumstances.

Located in the outskirts of the city of Braga, in northern Portugal, next to Minho’s University, the client required a system to display over a thousand different wine and spirits bottles, designed in a modular fashion and capable of being adapted to different locations.

Image Courtesy © João Morgado

  • Architects: Tiago do Vale Arquitectos
  • Project: Bottles Congress
  • Location: Braga, Portugal
  • Photography: João Morgado
  • Client: Pedro Araújo, Congresso das Garrafas
  • Construction:  Acrescentar / Sá Taqueiro
  • Construction Area: 144 m2
  • Project Year: 2014
  • Construction Year: 2014

(more…)

Quinta do Carregal in Tondela, Portugal by WAATAA_we are all together around architecture

Tuesday, February 7th, 2017

Article source: WAATAA_we are all together around architecture

In a seemingly infinite territory and mostly occupied by pines and oaks, the implantation of the house marks a space and an intention. A space of pause, serenity and breathing, surrounded and protected by the green patch that filters the light and the eyesight, purifies the air and the soul and stimulates the corporal senses of who let himself be seduced by the elements of nature. An intention of materializing a perennial refuge that transforms and adapts itself to the site’s conditions and to the family that inhabits it.

Image Courtesy © WAATAA PHOTOGRAPHY

  • Architects: WAATAA_we are all together around architecture
  • Project: Quinta do Carregal
  • Location: Tondela, Portugal
  • Photography: WAATAA PHOTOGRAPHY
  • Software used: ArchiCAD
  • Team: Rita Cantisano Diz, Lucas Cantisano Diz, Miguel de Gouveia André
  • Total built area (m2): 299,90 m2
  • Conclusion date: 2016

(more…)

Student Residence in Aveiro, Portugal by Adalberto Dias, Arquitecto Lda.

Thursday, February 2nd, 2017

Article source: Adalberto Dias, Arquitecto Lda. 

It is located in the expansion area of the University of Aveiro, in Agra do Crasto, a territory of salines, with an open orthogonal grid, in which preference in the urban rule and the boundaries between built space and empty space and the network of relationships that the system provides, wich in built system.

Image Courtesy © FG + SG Fotografia de Arquitectura

  • Architects: Adalberto Dias, Arquitecto Lda.
  • Project: Student Residence
  • Location: Agra do Castro, University of Aveiro, Aveiro, Portugal
  • Photography: FG + SG Fotografia de Arquitectura
  • Client: University of Aveiro
  • Authors: Adalberto Dias
  • Team: Ana Costa, Armênio Teixeira, Ana Claudia Monteiro, Nuno Rocha
  • Structures: António Dinis
  • Electricity and Telecommunications: Jorge Malta
  • Water and Sanitation: José Ramos
  • Builder: Casais, SA
  • Total built area (m2): 6045 m2
  • Year of completion: 2011

(more…)

Thermal Springs Pools Poça da Dona Beija in Açores, Portugal by M Arquitectos

Sunday, January 22nd, 2017

Article source: M Arquitectos  

“Poça da Dona Beija” reconfiguration have improved the security conditions and the preservation of the complexity of this natural resources. “Dona Beija” has been one of most popular places in São Miguel’s Island, Azores, in last few years.

For this reason, some of its existent materials weren’t adequate for the enormous affluence and has become necessary to replace its whole walkway pavement with local wooden deck panels – japanese cedar or cryptomeria locally called.

Image Courtesy © Paulo Goulart

  • Architects: M Arquitectos (Monteiro, Resendes, Sousa Arquitectos, Lda)
  • Project: Thermal Springs Pools Poça da Dona Beija
  • Location: Furnas, S.Miguel, Açores, Portugal
  • Photography: Paulo Goulart
  • Architects in charge: arch. Fernando monteiro, arch. Marco resendes, arch. Miguel sousa
  • Collaborators: arch. Ana cristina silva, arch. Pedro furtado, arch. Diana policarpo, arch. Inês vieira rodrigues, arch. Rodrigo sequeira dias,arch. Vanessa silva.
  • Stability And Infrastructure/ Engineers: eng. Ricardo pacheco, eng. Marco ávila
  • Construction: Civil Açores, Lda
  • Area: 154,00 M²
  • Project Year: 2013
  • Inauguration: 2015

(more…)

Costa House in Almada, Portugal by Joao Tiago Aguiar Arquitectos

Thursday, January 19th, 2017

Article source: Joao Tiago Aguiar Arquitectos

The house where our intervention took place consists of a villa located in the seaside resort city of Costa da Caparica. This is a specific and surgical intervention in a highly deteriorated villa from the seventies. Although the refurbishment seemed urgent the financial contention demanded that the substantial architectonic intervention was limited to the 1st floor, attic and terrace over the garage, the rest of the house being renovated in a simpler and more convenient way.

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: Joao Tiago Aguiar Arquitectos
  • Project: Costa House
  • Location: Almada, Portugal
  • Photography: FG+SG
  • Architecture Collaboration: Renata Vieira, Ana Caracol, João Morais, Ruben Mateus
  • Builder: BAUKELL
  • Surface Area: 330m2
  • Built Area: 500m2
  • Project: 2013/2014

(more…)

Garage House in Lisbon, Portugal by fala atelier

Saturday, January 14th, 2017

Article source: fala atelier

The project started with an unconventional request from an open minded couple: within a very tight budget, to convert a windowless 200m2 garage into a house. The proposed intervention intended the clearest reading possible of the existing structure, emphasising its strength. While the garage was careless and grey, the house is clean and white; its materiality is flat, its light is abstract. Two generous bathrooms were included behind a curved wall, where a broken corner was before; the walls and ceilings were painted in white and the floor covered in a continuous polished concrete surface; the existing skylights we’re rethought. No other change felt necessary. Carefully placed elements organize the living areas: a marble kitchen, curtains, potted plants. Along with the furniture, the free standing elements carry the flexible identity of the house, hinting its domesticity while punctuating the abstract volume with color.

Image Courtesy © fala atelier

Image Courtesy © fala atelier

  • Architects: fala atelier
  • Project: Garage House
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Project Team: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Mariana Silva, Camelia Petre, Clara Pailler
  • Consultants: Paulo Sousa
  • Year: September 2015 – April 2016
  • Status: Private Commission; Built

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy