Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Portugal’

Clini´c T in Lisboa, Portugal by Pedra Silva Architects

Friday, April 20th, 2012

Article source: Pedra Silva Architects

Why do healthcare spaces have to be cold spaces?

This has been the underlying question since the beginning of our proposal. In fact there are several activities that go on in a clinical space, some regarding actual medical treatments and others related with social and reception areas. Although one might consider the treatment areas to be central in a dental clinic, this project aims to reinforce the social and humane side of healthcare facilities, by proposing two distinct and opposite environments: the clinic space and the social space. The first is a rigorous, hygienic and professional space, mainly in white materials, that aspires to provide confidence and serenity to the patient. The second is a space for meeting, relaxing and comfort, a way to distance the patient from the clinical mindset.

Interior View (Images Courtesy João Morgado)

  • Architects: Pedra Silva Architects
  • Name of Project: Clini´c T
  • Location: Lisboa, Portugal
  • Team: Dina Castro, Hugo Ramos, Maria Rita Pais, Jette Fyhn, André Góis Fernandes, Ricardo Sousa
  • Project area: 149m2
  • Project year: 2011
  • Contractor: Sabrab Engenharia
  • Photographs: João Morgado
  • Software used:  Google sketchup, Graphisoft Archicad, Autodesk Autocad, Autodesk 3ds Max, Chaos Group Vray, FaronStudio PixPlant

(more…)

RF apartment in Lisboa, Portugal by Joao Tiago Aguiar, arquitectos

Friday, April 13th, 2012

Article source: Joao Tiago Aguiar, arquitectos

The project consisted in the transformation of an old office into an apartment. Situated on the top floor of a building in Avenida Rodrigo da Fonseca, the original space, with no interest, had very little light, punctuated only by small openings at the top of the walls. The entire interior was demolished, leaving only the structural elements.

Exterior View

(more…)

Marquesa de Alorna School in Lisbon, Portugal by José Neves (designed using AutoCAD)

Wednesday, April 11th, 2012

Article source: José Neves

The existing Marquesa de Alorna School, designed by architect José Sobral Blanco in 1956, was one of the 50 schools built in Portugal according to the type promoted by the Construction Board for Secondary and Technical Education in the 1950’s. Like many of these schools, it had two main bodies, one containing the academic and administrative areas, the other containing the gym and cafeteria. The two bodies were linked by the main atrium of the school and the covered playground. In this instance, the set defined a patio surrounded by an amphitheatre-shaped slope with woods, the result from an excavation on the hillside to build the original school. The beauty of the patio has since been disfigured, as the covered playground was closed, cutting the visual relationship between the patio and the city, and as the slope was largely destroyed in order to allow the construction of a parking building owned by a bank.

View from the school courtyard from the new covered playground (Images Courtesy Laura Castro Caldas & Paulo Cintra)

  • Architect: José Neves
  • Name of Project: Marquesa de Alorna School
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photographs: Laura Castro Caldas & Paulo Cintra; João Dias
  • Client: Parque Escolar
  • Project year: 2007-2008
  • Software used: Autodesk AutoCAD 2008/2009

(more…)

Francisco De Arruda School in Lisbon, Portugal by José Neves (designed using AutoCAD)

Wednesday, April 11th, 2012

Article source: José Neves

It is a project within the “School Modernization Program” sponsored by the Parque Escolar, for a school originally designed by architect José António Pedroso in 1956. The three bodies that constitute the school  are situated on the hillside in the continuity of the Faculty of Agronomy fields, overlooking the district of Alcântara.

One arrives at the new atrium of the school after a brief walk through the garden (Images Courtesy Laura Castro Caldas & Paulo Cintra)

  • Architect: José Neves
  • Name of Project: Francisco De Arruda School
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Client: Parque Escolar
  • Project year: 2008-2009
  • Photographs: Laura Castro Caldas & Paulo Cintra; João Morgado
  • Software used: Autodesk AutoCAD 2008/2009

(more…)

SG Light House in Oporto, Portugal by GRAU.ZERO Architecture

Tuesday, April 10th, 2012

Article source: GRAU.ZERO Architecture

With the use of maxima deployment allowed by ground in its vertical projection, resulted  the volume of the building. The idea was blend a sculpture image with architectural needs, making them ambiguous, was the proposal made to the owner, as a work premise.

Images Courtesy Manuel Correia

  • Architects: GRAU.ZERO Architecture
  • Name of Project: SG Light House
  • Location: Santo Tirso, Oporto, Portugal
  • Type Of Project: Residential
  • Structural Engineers: Ricardo Mendes, Eng.
  • Photographer: Manuel Correia

(more…)

Gaia Ropeway Cablecar in Vila Nova de Gaia, Portugal by Guedes + de Campos

Wednesday, April 4th, 2012

Article source: Guedes + de Campos

The challenge of the project is to intervene in the impressive scenario of the new Serra do Pilar – Cais de Gaia axis and, simultaneously, harmonising it with the technological complexity of a cable car. Basically it was also a question of creating a new – axial, functional and visual – urban axis characterised by the introduction of a very strong movement in the landscape. This typology was proposed for the city of Vila Nova de Gaia with a ludic and functional approach with the aim of energising the site and the tourist offer connecting the Port wine lodges and the riverfront (with its many restaurants and bars) to the metro and Serra do Pilar on the higher level.

Image Courtesy Alberto Plácido

  • ARCHITECTS: Guedes + de Campos
  • PROJECT: Gaia Ropeway Cablecar
  • LOCATION: Vila Nova de Gaia, Portugal
  • CLIENT: TELEF – TRANSPORTES POR CABO E CONCESSÕES, S.A.
  • ARCHITECTURE: Francisco Vieira de Campos + Cristina Guedes
  • COORDINATOR: Francisco Vieira de Campos
  • PROJECT TEAM: Francisco Lencastre, Cristina Maximino, Adalgisa Lopes, Joana Miguel, Inês Ferreira, Pedro Costa, Ana Matias, Ana Leite Fernandes, António Ferreira, João Pontes, Luís Campos, Mariana Sendas, Tiago Souto Castro, Miguel Brochado, Pedro Azevedo
  • Software used: AutoCAD

Reabilitação da Igreja do Convento de São Francisco in Portalegre, Portugal by Cândido Chuva Gomes, arquitectos, Ldª

Thursday, March 29th, 2012

Article source: Cândido Chuva Gomes, arquitectos, Ldª

CHURCH OF THE SÃO FRANCISCO CONVENT – REHABILITATION

Only a few signs remain of the original Franciscan convent established in the 13th century, which reveal its original configuration, considered the oldest religious building in Portalegre. Throughout the centuries, several building works have reconfigured the space of the church, both in shape and size. After the dissolution of the religious orders in 1834, the original body of the Convent was subject to successive adaptations and additions, resulting from the repurposing of the building, particularly related to the industrial processing of cork. The church, after 1910, lost its ecclesiastical function and was used in several different ways from that period onwards, suffering some reconstruction and recuperation during the 70’s and 80’s, which were not carried out in a manner that added value to or repurposed the building.

Night View (Images Courtesy Rogério Oliveira, FG+SG (Fernando Guerra e Sérgio Guerra))

  • Architect: Cândido Chuva Gomes, arquitectos, Ldª
  • Name of Project: Reabilitação da Igreja do Convento de São Francisco, Portalegre
  • Location: Portalegre, Portugal
  • Client: Robinson Foundation
  • Time Line: 1998 – 2003
  • Building Contractor: MRG, S.A.
  • Photography: Rogério Oliveira, FG+SG (Fernando Guerra e Sérgio Guerra)
  • Software used: AutoCAD

(more…)

Gil Vicente High School in Lisbon, Portugal by Cândido Chuva Gomes, Arquitectos

Wednesday, March 28th, 2012

Article source: Cândido Chuva Gomes, Arquitectos

From an architectural point of view, the intervention cherished the idea of identification and inventory of the universe to safeguard, suggesting that the new volumes could act as a framework for the pre-existent elements.

The building is structured based on the idea of creating a central core, containing the collective use spaces, functioning as an interface between two large blocks of teaching, sports and recreational spaces.

Image Courtesy CCG Arquitectos

  • Architects: Cândido Chuva Gomes, Arquitectos
  • Project: Gil Vicente High School
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Client: Parque Escolar, E.P.E.
  • Project Team: Arqº Cândido Chuva Gomes, Arqª Sandra Amorim, Arqª Ana Florêncio, Arqª Ana Luísa Brandão, Arqº Bruno Bernardo, Arqº Bruno Ribeiro, Arqª Cristina Martinho, Arqº Paulo Melo, Arqª Vanda Vitorino

(more…)

Complexo Cultural da Levada de Tomar in Portugal by Cândido Chuva Gomes, Arquitectos

Tuesday, March 27th, 2012

Article source: Cândido Chuva Gomes, Arquitectos

COMPLEXO CULTURAL DA LEVADA DE TOMAR – REHABILITATION

The previous museological studies are the anchor of the proposition, intended not to destroy the image and ambience of the whole complex. The intervention area, which sets between the old city tissue and the river Nabão, consists of the rehabilitation of former industries, transforming them in a museum complex.

Images Courtesy CCG Arquitectos, Lda.

  • Architect: Cândido Chuva Gomes, Arquitectos
  • Name of Project: Complexo Cultural da Levada de Tomar
  • Location: Tomar, Portugal
  • Client: Tomar Polis – Câmara Municipal de Tomar
  • Time Line: 2004 – (under construction)
  • Building Contractor: José Coutinho, S.A.
  • Photography: CCG Arquitectos, Lda.
  • Software used: AutoCAD

(more…)

Públia Hortênsia de Castro High School in Vila Viçosa, Portugal by Cândido Chuva Gomes, Arquitectos

Sunday, March 25th, 2012

Article source: Cândido Chuva Gomes, Arquitectos

The intervention area consisted of school grounds, vast and arid, where, between the existing buildings, three large pine trees grew. The central block had social and management functions; other two held classrooms and laboratories, another was still devoted to workshops and, finally, a sports pavilion. Functionally outdated, formally unattractive and structurally fragile, it denoted an aging prematurely equipment and an obvious inability to become warm and friendly to the school community.

Image Courtesy José Campos

  • Architects: Cândido Chuva Gomes, Arquitectos
  • Project: Públia Hortênsia de Castro High School
  • Location: Vila Viçosa,Évora, Portugal
  • Design: Cândido Chuva Gomes Arquitectos, Lda. / Ana Pestana, Unipessoal Lda.
  • Project Team: Arqº Cândido Chuva Gomes, Arqª Sandra Amorim, Arqª Ana Florêncio, Arqª Ana Luísa Brandão, Arqº Bruno Bernardo, Arqº Bruno Ribeiro, Arqª Cristina Martinho, Arqº Paulo Melo, Arqª Vanda Vitorino
  • Client: Parque Escolar, E.P.E.
  • Timeline: 2008-2011
  • Building Contractors: Lena Construções / Abrantina / MRG Engenharia e Construção
  • Photography: José Campos

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy