Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Portugal’

Student Residence in Aveiro, Portugal by Adalberto Dias, Arquitecto Lda.

Thursday, February 2nd, 2017

Article source: Adalberto Dias, Arquitecto Lda. 

It is located in the expansion area of the University of Aveiro, in Agra do Crasto, a territory of salines, with an open orthogonal grid, in which preference in the urban rule and the boundaries between built space and empty space and the network of relationships that the system provides, wich in built system.

Image Courtesy © FG + SG Fotografia de Arquitectura

  • Architects: Adalberto Dias, Arquitecto Lda.
  • Project: Student Residence
  • Location: Agra do Castro, University of Aveiro, Aveiro, Portugal
  • Photography: FG + SG Fotografia de Arquitectura
  • Client: University of Aveiro
  • Authors: Adalberto Dias
  • Team: Ana Costa, Armênio Teixeira, Ana Claudia Monteiro, Nuno Rocha
  • Structures: António Dinis
  • Electricity and Telecommunications: Jorge Malta
  • Water and Sanitation: José Ramos
  • Builder: Casais, SA
  • Total built area (m2): 6045 m2
  • Year of completion: 2011

(more…)

Thermal Springs Pools Poça da Dona Beija in Açores, Portugal by M Arquitectos

Sunday, January 22nd, 2017

Article source: M Arquitectos  

“Poça da Dona Beija” reconfiguration have improved the security conditions and the preservation of the complexity of this natural resources. “Dona Beija” has been one of most popular places in São Miguel’s Island, Azores, in last few years.

For this reason, some of its existent materials weren’t adequate for the enormous affluence and has become necessary to replace its whole walkway pavement with local wooden deck panels – japanese cedar or cryptomeria locally called.

Image Courtesy © Paulo Goulart

  • Architects: M Arquitectos (Monteiro, Resendes, Sousa Arquitectos, Lda)
  • Project: Thermal Springs Pools Poça da Dona Beija
  • Location: Furnas, S.Miguel, Açores, Portugal
  • Photography: Paulo Goulart
  • Architects in charge: arch. Fernando monteiro, arch. Marco resendes, arch. Miguel sousa
  • Collaborators: arch. Ana cristina silva, arch. Pedro furtado, arch. Diana policarpo, arch. Inês vieira rodrigues, arch. Rodrigo sequeira dias,arch. Vanessa silva.
  • Stability And Infrastructure/ Engineers: eng. Ricardo pacheco, eng. Marco ávila
  • Construction: Civil Açores, Lda
  • Area: 154,00 M²
  • Project Year: 2013
  • Inauguration: 2015

(more…)

Costa House in Almada, Portugal by Joao Tiago Aguiar Arquitectos

Thursday, January 19th, 2017

Article source: Joao Tiago Aguiar Arquitectos

The house where our intervention took place consists of a villa located in the seaside resort city of Costa da Caparica. This is a specific and surgical intervention in a highly deteriorated villa from the seventies. Although the refurbishment seemed urgent the financial contention demanded that the substantial architectonic intervention was limited to the 1st floor, attic and terrace over the garage, the rest of the house being renovated in a simpler and more convenient way.

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: Joao Tiago Aguiar Arquitectos
  • Project: Costa House
  • Location: Almada, Portugal
  • Photography: FG+SG
  • Architecture Collaboration: Renata Vieira, Ana Caracol, João Morais, Ruben Mateus
  • Builder: BAUKELL
  • Surface Area: 330m2
  • Built Area: 500m2
  • Project: 2013/2014

(more…)

Garage House in Lisbon, Portugal by fala atelier

Saturday, January 14th, 2017

Article source: fala atelier

The project started with an unconventional request from an open minded couple: within a very tight budget, to convert a windowless 200m2 garage into a house. The proposed intervention intended the clearest reading possible of the existing structure, emphasising its strength. While the garage was careless and grey, the house is clean and white; its materiality is flat, its light is abstract. Two generous bathrooms were included behind a curved wall, where a broken corner was before; the walls and ceilings were painted in white and the floor covered in a continuous polished concrete surface; the existing skylights we’re rethought. No other change felt necessary. Carefully placed elements organize the living areas: a marble kitchen, curtains, potted plants. Along with the furniture, the free standing elements carry the flexible identity of the house, hinting its domesticity while punctuating the abstract volume with color.

Image Courtesy © fala atelier

Image Courtesy © fala atelier

  • Architects: fala atelier
  • Project: Garage House
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Project Team: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Mariana Silva, Camelia Petre, Clara Pailler
  • Consultants: Paulo Sousa
  • Year: September 2015 – April 2016
  • Status: Private Commission; Built

(more…)

Graça Apartment in Lisbon, Portugal by fala atelier

Friday, January 13th, 2017

Article source: fala atelier 

The apartment lies in an unremarkable building in Lisbon. Its obsolete fragmented typology presented a series of small rooms, some devoid of natural light, and an impractical exterior bathroom. The intervention aimed to erase these faults and to clarify the use of the available surface: a gently curved wall was extended from façade to façade, defining the limit between a vast common space and the different private rooms.

Image Courtesy © Fernando Guerra (FG+SG)

Image Courtesy © Fernando Guerra (FG+SG)

  • Architects: fala atelier
  • Project: Graça Apartment
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photography: Fernando Guerra (FG+SG)
  • Project team: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Clara Pailler, Mariana Silva, Lera Samovich
  • Year: October 2015 – May 2016

(more…)

Moradia Gafanha da Boavista in Portugal by Arch. Adalberto Dias

Tuesday, January 10th, 2017

Article source: Arch. Adalberto Dias

The plot in Gafanha da Boavista is narrow and long.

The program was interesting and not vulgar for a single family dwelling.

The clients, young couple formed in the Nordic countries, had a different concept of life and another notion of family structure and their relationships.

Three spaces and a corridor, in three volumes, was the concept of the project.

Image Courtesy © FG + SG

Image Courtesy © FG + SG

  • Architects: Arch. Adalberto Dias
  • Project: Moradia  Gafanha da Boavista
  • Location: Gafanha da Boavista, Portugal
  • Photography: FG + SG
  • Client: Maria M. Monge e João Coutinho
  • Arch. Colaboration: Ana Claudia Monteiro, 
LuísViana
  • Foundations/Structure: António Dinis
  • Inst. And Equip. Of Water and Sanitation: José Ramos
  • Inst. And Equip. Electrical & Telecommunications: Jorge Malta
  • Inst. And Equip. Electro-Mechanical: Gradim Barros
  • Construction Company: Rodrigues Cardoso e Sousa Lda
  • Beginning: 2001 / 2002
  • Conclusion: 2005

(more…)

THE CLUB in Lisbon, Portugal by BUREAU A

Wednesday, December 28th, 2016

Article source: BUREAU A

THE CLUB is an installation by BUREAU A for the Lisbon Triennale 2016.

Conceived as an architecture dedicated to sound experience, it is a noise cabin hosting people for a dense dancing event. This travelling sound system, in the Jamaican tradition, adapts to a diversity of situations and generates, through its architectural presence, a particular relation to the context where it stands. It is composed of loudspeakers, a DJ booth, a bar and an entrance. In its smaller configuration, it creates a perfect micro dancefloor for about 25 people, entirely enclosed buy the sound architecture.

Image Courtesy © Dylan Perrenoud

Image Courtesy © Dylan Perrenoud

  • Architects: BUREAU AAssociate project of Lisbon Architecture Triennale
  • Project: THE CLUB
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photography: Dylan Perrenoud, Mariana Lopes
  • Software used: Autocad
  • Materials: sound technique, plywood, black painting
  • Sound engineer: Eng. João Magalhães
  • Sponsors: Lisbon Architecture Triennale, Swiss Arts Council Pro Helvetia and Câmara Municipal de Almada
  • Powered by: IMG Stageline
  • Capacity: 25 people – the club
  • Area: 11 m2 – the club minimal space
  • Date: October – December 2016

(more…)

Beyond the Edge in Algarve, Portugal by Atelier Monolit

Sunday, December 25th, 2016

Article source: Atelier Monolit

The site landmark is meant to mark the wilderness and the boundlessness of the surroundings but should also operate as an instrument for enhancing one’s senses and setting a strong connection with nature. It essentially represents a frame for human existence and experience, shaped as a monolithic, pure volume, naturally emerging and merging with the rock.

Image Courtesy © Atelier Monolit

Image Courtesy © Atelier Monolit

  • Architects: Atelier Monolit
  • Project: Beyond the Edge
  • Location: Sagres, Algarve, Portugal

(more…)

PRÍNCIPE REAL HOUSE in Lisbon, Portugal by BICA Arquitectos

Friday, December 23rd, 2016

Article source: BICA Arquitectos

The building was constructed in the 19th century and expanded in the years of 1950. This apartment, located at the maximum altimetry of one of the Lisbon city’s seven hills, with a panoramic view to the north and south, is part of this expansion, absent of the characteristics that qualified the original construction as palatial.

Image Courtesy © BICA Arquitectos

Image Courtesy © BICA Arquitectos

  • Architects: BICA Arquitectos (Inês Cortesão)
  • Project: PRÍNCIPE REAL HOUSE
  • Location: Lisbon, Portugal

(more…)

Silence as a language – NSN Church in Leiria, Portugal by BICA Arquitectos

Wednesday, December 21st, 2016

Article source: BICA Arquitectos

The church is located in the center of a crowded village. The intervention is based on a building previously constructed, where the interior was unfinished. We started with the idea of “building the silence”. In a world full of noise, the church represents a break, a moment of rest, peace and meditation. The strong spiritual character is present but doesn’t intimidate, it gives a sense of protection. The selection of materials, the way of moulding both natural and artificial light and the absence of images had the purpose of achieving harmony, a primarily condition in order to assure silence.

Image Courtesy © FG+SG Fotografia

Image Courtesy © FG+SG Fotografia

  • Architects: BICA Arquitectos (Célia Faria, Inês Cortesão)
  • Project: Silence as a language – NSN Church
  • Location: Nossa Senhora das Necessidades Church, Chãs. Leiria, Portugal
  • Photography: FG+SG Fotografia 
  • Client: Comissão da Igreja de Chãs
  • Structural Engineer: Manuel Rodrigues Vieira, Mário Rui Gomes Santos
  • Acustic Engineer: João Barrento da Costa
  • Collaboration: Marco dos Santos, Liliana Pereira
  • Intervention Area: 537m2
  • Dates: 2009 – 2012

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise