Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Portugal’

Bottles Congress in Braga, Portugal by Tiago do Vale Arquitectos

Wednesday, February 8th, 2017

Article source: Tiago do Vale Arquitectos

The “Bottles Congress” project came as an answer to the very particular challenges presented by a wine and spirits store in unique circumstances.

Located in the outskirts of the city of Braga, in northern Portugal, next to Minho’s University, the client required a system to display over a thousand different wine and spirits bottles, designed in a modular fashion and capable of being adapted to different locations.

Image Courtesy © João Morgado

  • Architects: Tiago do Vale Arquitectos
  • Project: Bottles Congress
  • Location: Braga, Portugal
  • Photography: João Morgado
  • Client: Pedro Araújo, Congresso das Garrafas
  • Construction:  Acrescentar / Sá Taqueiro
  • Construction Area: 144 m2
  • Project Year: 2014
  • Construction Year: 2014

(more…)

Quinta do Carregal in Tondela, Portugal by WAATAA_we are all together around architecture

Tuesday, February 7th, 2017

Article source: WAATAA_we are all together around architecture

In a seemingly infinite territory and mostly occupied by pines and oaks, the implantation of the house marks a space and an intention. A space of pause, serenity and breathing, surrounded and protected by the green patch that filters the light and the eyesight, purifies the air and the soul and stimulates the corporal senses of who let himself be seduced by the elements of nature. An intention of materializing a perennial refuge that transforms and adapts itself to the site’s conditions and to the family that inhabits it.

Image Courtesy © WAATAA PHOTOGRAPHY

  • Architects: WAATAA_we are all together around architecture
  • Project: Quinta do Carregal
  • Location: Tondela, Portugal
  • Photography: WAATAA PHOTOGRAPHY
  • Software used: ArchiCAD
  • Team: Rita Cantisano Diz, Lucas Cantisano Diz, Miguel de Gouveia André
  • Total built area (m2): 299,90 m2
  • Conclusion date: 2016

(more…)

Student Residence in Aveiro, Portugal by Adalberto Dias, Arquitecto Lda.

Thursday, February 2nd, 2017

Article source: Adalberto Dias, Arquitecto Lda. 

It is located in the expansion area of the University of Aveiro, in Agra do Crasto, a territory of salines, with an open orthogonal grid, in which preference in the urban rule and the boundaries between built space and empty space and the network of relationships that the system provides, wich in built system.

Image Courtesy © FG + SG Fotografia de Arquitectura

  • Architects: Adalberto Dias, Arquitecto Lda.
  • Project: Student Residence
  • Location: Agra do Castro, University of Aveiro, Aveiro, Portugal
  • Photography: FG + SG Fotografia de Arquitectura
  • Client: University of Aveiro
  • Authors: Adalberto Dias
  • Team: Ana Costa, Armênio Teixeira, Ana Claudia Monteiro, Nuno Rocha
  • Structures: António Dinis
  • Electricity and Telecommunications: Jorge Malta
  • Water and Sanitation: José Ramos
  • Builder: Casais, SA
  • Total built area (m2): 6045 m2
  • Year of completion: 2011

(more…)

Thermal Springs Pools Poça da Dona Beija in Açores, Portugal by M Arquitectos

Sunday, January 22nd, 2017

Article source: M Arquitectos  

“Poça da Dona Beija” reconfiguration have improved the security conditions and the preservation of the complexity of this natural resources. “Dona Beija” has been one of most popular places in São Miguel’s Island, Azores, in last few years.

For this reason, some of its existent materials weren’t adequate for the enormous affluence and has become necessary to replace its whole walkway pavement with local wooden deck panels – japanese cedar or cryptomeria locally called.

Image Courtesy © Paulo Goulart

  • Architects: M Arquitectos (Monteiro, Resendes, Sousa Arquitectos, Lda)
  • Project: Thermal Springs Pools Poça da Dona Beija
  • Location: Furnas, S.Miguel, Açores, Portugal
  • Photography: Paulo Goulart
  • Architects in charge: arch. Fernando monteiro, arch. Marco resendes, arch. Miguel sousa
  • Collaborators: arch. Ana cristina silva, arch. Pedro furtado, arch. Diana policarpo, arch. Inês vieira rodrigues, arch. Rodrigo sequeira dias,arch. Vanessa silva.
  • Stability And Infrastructure/ Engineers: eng. Ricardo pacheco, eng. Marco ávila
  • Construction: Civil Açores, Lda
  • Area: 154,00 M²
  • Project Year: 2013
  • Inauguration: 2015

(more…)

Costa House in Almada, Portugal by Joao Tiago Aguiar Arquitectos

Thursday, January 19th, 2017

Article source: Joao Tiago Aguiar Arquitectos

The house where our intervention took place consists of a villa located in the seaside resort city of Costa da Caparica. This is a specific and surgical intervention in a highly deteriorated villa from the seventies. Although the refurbishment seemed urgent the financial contention demanded that the substantial architectonic intervention was limited to the 1st floor, attic and terrace over the garage, the rest of the house being renovated in a simpler and more convenient way.

Image Courtesy © FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: Joao Tiago Aguiar Arquitectos
  • Project: Costa House
  • Location: Almada, Portugal
  • Photography: FG+SG
  • Architecture Collaboration: Renata Vieira, Ana Caracol, João Morais, Ruben Mateus
  • Builder: BAUKELL
  • Surface Area: 330m2
  • Built Area: 500m2
  • Project: 2013/2014

(more…)

Garage House in Lisbon, Portugal by fala atelier

Saturday, January 14th, 2017

Article source: fala atelier

The project started with an unconventional request from an open minded couple: within a very tight budget, to convert a windowless 200m2 garage into a house. The proposed intervention intended the clearest reading possible of the existing structure, emphasising its strength. While the garage was careless and grey, the house is clean and white; its materiality is flat, its light is abstract. Two generous bathrooms were included behind a curved wall, where a broken corner was before; the walls and ceilings were painted in white and the floor covered in a continuous polished concrete surface; the existing skylights we’re rethought. No other change felt necessary. Carefully placed elements organize the living areas: a marble kitchen, curtains, potted plants. Along with the furniture, the free standing elements carry the flexible identity of the house, hinting its domesticity while punctuating the abstract volume with color.

Image Courtesy © fala atelier

Image Courtesy © fala atelier

  • Architects: fala atelier
  • Project: Garage House
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Project Team: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Mariana Silva, Camelia Petre, Clara Pailler
  • Consultants: Paulo Sousa
  • Year: September 2015 – April 2016
  • Status: Private Commission; Built

(more…)

Graça Apartment in Lisbon, Portugal by fala atelier

Friday, January 13th, 2017

Article source: fala atelier 

The apartment lies in an unremarkable building in Lisbon. Its obsolete fragmented typology presented a series of small rooms, some devoid of natural light, and an impractical exterior bathroom. The intervention aimed to erase these faults and to clarify the use of the available surface: a gently curved wall was extended from façade to façade, defining the limit between a vast common space and the different private rooms.

Image Courtesy © Fernando Guerra (FG+SG)

Image Courtesy © Fernando Guerra (FG+SG)

  • Architects: fala atelier
  • Project: Graça Apartment
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photography: Fernando Guerra (FG+SG)
  • Project team: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Clara Pailler, Mariana Silva, Lera Samovich
  • Year: October 2015 – May 2016

(more…)

Moradia Gafanha da Boavista in Portugal by Arch. Adalberto Dias

Tuesday, January 10th, 2017

Article source: Arch. Adalberto Dias

The plot in Gafanha da Boavista is narrow and long.

The program was interesting and not vulgar for a single family dwelling.

The clients, young couple formed in the Nordic countries, had a different concept of life and another notion of family structure and their relationships.

Three spaces and a corridor, in three volumes, was the concept of the project.

Image Courtesy © FG + SG

Image Courtesy © FG + SG

  • Architects: Arch. Adalberto Dias
  • Project: Moradia  Gafanha da Boavista
  • Location: Gafanha da Boavista, Portugal
  • Photography: FG + SG
  • Client: Maria M. Monge e João Coutinho
  • Arch. Colaboration: Ana Claudia Monteiro, 
LuísViana
  • Foundations/Structure: António Dinis
  • Inst. And Equip. Of Water and Sanitation: José Ramos
  • Inst. And Equip. Electrical & Telecommunications: Jorge Malta
  • Inst. And Equip. Electro-Mechanical: Gradim Barros
  • Construction Company: Rodrigues Cardoso e Sousa Lda
  • Beginning: 2001 / 2002
  • Conclusion: 2005

(more…)

THE CLUB in Lisbon, Portugal by BUREAU A

Wednesday, December 28th, 2016

Article source: BUREAU A

THE CLUB is an installation by BUREAU A for the Lisbon Triennale 2016.

Conceived as an architecture dedicated to sound experience, it is a noise cabin hosting people for a dense dancing event. This travelling sound system, in the Jamaican tradition, adapts to a diversity of situations and generates, through its architectural presence, a particular relation to the context where it stands. It is composed of loudspeakers, a DJ booth, a bar and an entrance. In its smaller configuration, it creates a perfect micro dancefloor for about 25 people, entirely enclosed buy the sound architecture.

Image Courtesy © Dylan Perrenoud

Image Courtesy © Dylan Perrenoud

  • Architects: BUREAU AAssociate project of Lisbon Architecture Triennale
  • Project: THE CLUB
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photography: Dylan Perrenoud, Mariana Lopes
  • Software used: Autocad
  • Materials: sound technique, plywood, black painting
  • Sound engineer: Eng. João Magalhães
  • Sponsors: Lisbon Architecture Triennale, Swiss Arts Council Pro Helvetia and Câmara Municipal de Almada
  • Powered by: IMG Stageline
  • Capacity: 25 people – the club
  • Area: 11 m2 – the club minimal space
  • Date: October – December 2016

(more…)

Beyond the Edge in Algarve, Portugal by Atelier Monolit

Sunday, December 25th, 2016

Article source: Atelier Monolit

The site landmark is meant to mark the wilderness and the boundlessness of the surroundings but should also operate as an instrument for enhancing one’s senses and setting a strong connection with nature. It essentially represents a frame for human existence and experience, shaped as a monolithic, pure volume, naturally emerging and merging with the rock.

Image Courtesy © Atelier Monolit

Image Courtesy © Atelier Monolit

  • Architects: Atelier Monolit
  • Project: Beyond the Edge
  • Location: Sagres, Algarve, Portugal

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise