Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Rotterdam’

PUBLIC ART DEPOT MBVB in Rotterdam, Netherlands by MVRDV

Wednesday, March 12th, 2014

Article source:  MVRDV

Collection Building is an art depot open to the public. A public route zigzags through the building, from the lobby on the ground floor where a café can be found up to an exhibition space, sculpture garden and restaurant on the roof. On the way up the route passes along and through art depots and restoration workshops. In depots visible from the route, the exhibition can be changed on a daily basis by simply moving storage racks so each visit to the building can offer a unique experience. On three floors the route passes through exhibition spaces which will be programmed by Museum Boijmans Van Beuningen.

Image Courtesy © MVRDV – Antonio Coco

  • Architects: MVRDV
  • Project: PUBLIC ART DEPOT MBVB
  • Location: Rotterdam, Netherlands
  • Photography: MVRDV – Antonio Coco
  • Year: 2013
  • Client: Museum Boijmans Van Beuningen, De Verre Bergen Foundation, the City of Rotterdam
  • Program: 15.000m2 art depot with restoration facilities, exhibition spaces, offices, logistics, bar, restaurant, sculpture garden and private collectors facilities.
  • Budget: 50 million Euro
  • Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries with Fokke Moerel and Sanne van der Burgh, Marta Pozo Gil, Gerard Heerink, Elien Deceuninck, Saimon Gomez Idiakez, Nacho Velasco, Jason Slabbynck, Mariya Gyaurova.
  • Sustainability: BREEAM Excellent (goal)
  • Structure: PietersBouwtechniek
  • Cost engineering: IGG Consultants
  • Installations: DGMR Consultants
  • Legal Project: Richard Jan Roks, Kennedy Van Der Laan, Amsterdam, with Jan Knikker, Fokke Moerel

Dokkaffee II in Rotterdam, NL by Studio Dave Keune

Wednesday, March 5th, 2014

Article source: Studio Dave Keune

With an establishment of Boymans van Beuningen museum and Rotterdam school of architecture around the corner Dokkaffee fills in the need for high standard food and drinks on this remote location, one that honors its past of hard labor and meets up to the 21st century standard.

Image Courtesy © Studio Dave Keune

  • Architects: Studio Dave Keune
  • Project: Dokkaffee II
  • Location: Rotterdam, NL
  • Software used: Rinoceros.
  • Project start date: September 2013
  • Project completion: November 2013
  • Site area: 300 square meters
  • Interior concept Design: EB ontwerp & studio Dave Keune
  • Client: Havenbedrijf Rotterdam

Casa K in Rotterdam, Netherlands by PEÑA architecture

Saturday, February 1st, 2014

Article source: PEÑA architecture

The former Kralings Museum at the Hoflaan has been transformed starting in 2010 into a luxury apartment building. The building contains three apartments with a communal entrance and an elevator that offers access to the upper floors. The Casa K project involves the street level apartment which consists of two layers: a ground floor of 195 m2 and a basement of 90 m2. The apartment has a garden of over 600 m2 .

reading area – ground floor, Image Courtesy © Cornelie de Jong

  • Architects: PEÑA architecture
  • Project: Casa K
  • Location: Rotterdam, Netherlands
  • Photography: Cornelie de Jong, Gabriel Peña
  • Client: Confidential
  • Project architect: Gabriel Peña
  • Construction: Steinvoort BV
  • Furnitures: 13speciaal
  • Lighting: LichtNL
  • Gross floor area: 285 M2 , 600 M2 garden
  • Status: completed 2013

Het Buro-De Bovenkamer in Rotterdam, Netherlands by Krill Architecture & Christian Müller Architects

Saturday, January 18th, 2014

Article source: Krill Architecture & Christian Müller Architects

Het Buro/De Bovenkamer is a project specially developed and designed for young people. In the Bovenkamer 24 studio’s are realised, twelve of which for former drop-outs, getting a few hours of professional guidance a week, while the other studio’s are for young professionals, acting as role models. With 475m2 office space the Buro offers the possibility for easy start-up of small enterprises. The glazed corner will serve as a coffee corner, a meeting place for the youth, entrepreneurs from the Buro and people from the neighbourhood.

Image Courtesy © Jeroen Musch

  • Architects: Krill Architecture & Christian Müller Architects
  • Project: Het Buro-De Bovenkamer
  • Location: Rotterdam, Netherlands
  • Photography: Jeroen Musch
  • Software used: Vectorworks, Open Office Excell and Creative Suite.
  • Contributors: Arnold de Bruin, Barbara Costatino, Raimonda Cibayte, PaulPeter Kuper, Magdalena Merchan, Jiri Serek, Elena Vicente
  • Programmatic concept: Het Observatorium, Greetje Hoitink en/and Krill architecture, met/with Hans Venhuizen, Michaela Stegerwald Architectuur, John van de Wetering Advies,
  • Design – Completion: 2010 – 2012
  • Client: Woonbron Ontwikkelbedrijf Rotterdam, Woonbron Delfshaven, Rotterdam
  • Directievoering: Joop van Eisden, Woonbron Ontwikkelbedrijf ism Harmen van de Wal en Christian Müller
  • Contractor: Van Wijnen, Stolwijk
  • Structural engineer: Adviesbureau Van Dijke BV, Alphen aan de Rijn
  • Installation engineer: Boonstoppel Engineering bv., Alblasserdam
  • Landscape architect: OR Else, Mark van der Bij, Amsterdam
  • Building costs: € 1.280.000 (inc. installations/building services)
  • Building costs per m2: € 924,00 (inc. installations/building services)
  • Gross floor area: 1385 m2
  • Lettable floor area: 1050 m2

A mixed-use vertical city in Rotterdam, The Netherlands by OMA

Sunday, December 22nd, 2013

Article source: OMA

De Rotterdam is conceived as a vertical city: three interconnected mixed-use towers accommodating offices, apartments, a hotel, conference facilities, shops, restaurants, and cafes. The project began in 1997. Construction started at the end of 2009, with completion in 2013.

Image Courtesy © Michel van de Kar

  • Architects: OMA
  • Project: A mixed-use vertical city
  • Location: Rotterdam, The Netherlands
  • Photography: Michel van de Kar, Charlie Koolhaas, Ossip van Duivenbode, Philippe Ruault, OMA
  • Status: Commission 1997, groundbreaking December 2009, completion November 2013
  • Clients: De Rotterdam CV, The Hague (Joint venture MAB, The Hague, OVG, Rotterdam)
  • Site: Former harbor waterfront between KPN tower and Cruise Terminal at Kop van Zuid
  • Program: Total 162,000m2: offices 72,000m2; 240 apartments 34,5000m2; hotel (278 rooms), congress, restaurant 19,000m2; retail, F&B 1,000m2; leisure 4,500m2; parking (approx. 650 vehicles) 31,000m2
  • Partners in charge: Rem Koolhaas, Reinier de Graaf, Ellen van Loon
  • Associate in charge: Kees van Casteren Team 1997–2001 (50% SD): Christina Beaumont, Stefan Bendiks, Frans Blok, Robert Cheoff, Bert Karel Deuten, Sharon Goren, Juan Guardetti, Jens Holm, Alex de Jong, Adam Kurdahl, Carolien Ligtenberg, Anna Little, Nuno Rosado, Saskia Simon, Johan de Wachter, Barbara Wolff.
  • Team 2007–08 (50% SD – building permit): Chantal Aquilina, Eva Dietrich, Anita Ernödi, Markus Frank, Jonah Gamblin, Clarisa Garcia-Fresco, Alex de Jong, Michel van de Kar, Christoph Michael, Elida Mosquera, Mauro Parravicini, Ippolito Pestellini Laparelli, Raphael Pulido, Louise Sullivan, Olaf Turck, Manuel Villanueva, with: Chun Chiu, Duncan Flemington, Evangelos Kotsioris, Sören Martinussen, Nobuki Ogasahara, Theo Petrides, Benoit Schelstraete, Ian Schopa, Kyo Stockhaus, Joao Viera Costa, Luca Vigliero, Jussi Vuori, Jean-Paul Willemse.
  • Team 2009–13 (construction phase, interiors): Michel van de Kar (associate), Marlies Boterman, Christoph Michael, with: Katrien van Dijk, Nathalie Gozdziak, Sai Shu, Saskia Simon, Tomas Dirrix, Erik de Haan, Jue Qiu, Pal Trodahl.
  • Interiors hotel (2013): Saskia Simon, Marina Cogliani, Clive Hennessey, Yasuhito Hirose, Arminas Sadzevicius.

B05, “Kuifje” in Rotterdam, Netherlands by NL Architects

Tuesday, December 10th, 2013

Article source: NL Architects

Nieuw-Crooswijk is a residential area in Rotterdam, strategically located near the city center and Kralingse Bos, a beautiful park. Everything within 10 minutes”. Large parts have recently been demolished and will soon be reconstructed.

Seven architecture offices were invited to contribute to a differentiated ‘cityscape’. The objective was to create expressive architecture; the focus on refining the facades by to introducing elaborate details; accentuating entrances, articulating bay windows and balconies, introducing intricate brickwork, pronounced window frames and delicate fences: sculptural on the micro scale.

Image Courtesy © Luuk Kramer

  • Architects: NL Architects
  • Project: B05, “Kuifje”
  • Location: Rotterdam, Netherlands
  • Photography: Luuk Kramer
  • Client: OCNC, Woonstad Rotterdam, Proper-Stok Groep, ERA Contour
  • Project Architect: Sarah Möller
  • Collaborators: Thijs van Bijsterveldt, Wim Sjerps, Stefan Schülecke, Florent Le Corre, Gerbrand van Oostveen, Gen Yamamoto
  • Structural Engineering and Working Drawings: Adviesbureau voor Bouwtechniek (ABT)
  • Contractor: ERA Contour
  • Program: Housing (28 units), Retail Space, total: 3.600 m2
  • Process: Design: 2008, Start construction: 2010, Completion: 2013

Erasmus University Campus in Rotterdam, Netherlands

Tuesday, December 10th, 2013

Article source: Jvantspijker Architects

A living heart for a modernist Campus

Erasmus University Rotterdam has opened the new public heart of its Woudestein campus. The project can be seen as a benchmark for the way grim and gloomy ’60s and ’70s institutional areas can be sparked to life. A new semi-sunken garage has been integrated with a new public space design and pond. Together with a new student pavilion, they mark the realization of the first phase of a unique and ambitious revitalization master plan.  The master plan was designed by the collaborating Dutch firms Juurlink [+] Geluk and jvantspijker architects.

Image Courtesy © René de WIt

Veranda car park in Rotterdam, Netherlands by Paul de Ruiter

Wednesday, November 27th, 2013

Article source: Paul de Ruiter

To solve the parking problems in the Veranda strip close to the Feyenoord stadium in Rotterdam, Paul de Ruiter was commissioned, by the City of Rotterdam Development Corporation (OBR) and Rotterdam City Supervision (STZ),  to design a multi-storey car park with a high-quality architectonic character that would fit in with the urban planning vision of architect Rudy Uytenhaak. The car park was to accommodate 650 cars, as well as providing space for shops and places to eat and drink in the section of the building at street level.

Image Courtesy © Rien van Rijthoven

  • Architects: Paul de Ruiter
  • Project: Veranda car park
  • Location: Rotterdam, Netherlands
  • Photography: Rien van Rijthoven
  • Parking spaces: 300 above ground, 330 undergrond
  • Gross floor area: 20.000 m² car park, 500 m² to eat and drink, 500 m² shops
  • Volume car park: 55.000 m³
  • Program: Car park for 630 cars
  • Start design: January 2002
  • Start building: August 2003
  • Delivery: March 2005
  • Software used: AutoCAD.

Design team

  • Commissioners: Dienst Stadstoezicht Rotterdam, Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam
  • User: Neighbours and visitors
  • Design: Architectenbureau Paul de Ruiter bv
  • Project team: Michael Noordam, Dieter Blok, Monique Verhoef, Willeke Smit, Sander van Veen
  • Adv. car park: Spark , Twynstra Gudde, adviseurs en managers
  • Adv. construction: ABT bv, adviseurs in bouwtechniek
  • Adv. installations: Halmos bv
  • Building management: Gemeentewerken Rotterdam
  • Arch. management: Architectenbureau Paul de Ruiter bv
  • Urban design: Rudy Uytenhaak Architectenbureau
  • Contractor: Dura Vermeer Beton- en Waterbouw bv

Hoflaan House in Rotterdam, The Netherlands by Maccreanor Lavington

Saturday, October 12th, 2013

Article source: Maccreanor Lavington

Hoflaan House replaces a two storey, post-war dwelling that had reached the end of its life due to the poor quality of materials available after the war. The street is characterised by deep front and rear gardens, large mature trees and by numerous individual houses of different widths and heights in different materials, built at different times in a wide variety of architectural styles.

Image Courtesy © Maccreanor Lavington

Terrace of Residential in Rotterdam, The Netherlands by Esthec

Saturday, October 5th, 2013

Article source: Esthec

This beautiful outside area is equipped with Esthec Terrace. Esthec is durable, splinter free, simple to maintain and above all it feels comfortable on bare feet. Even when it’s wet, Esthec provides excellent slip resistance, which is specifically important when it is used on a pool deck.

Image Courtesy © Esthec

  • Architects: Esthec
  • Project: Terrace of Residential
  • Location: Rotterdam, The Netherlands
Canon: oce crystalPoint
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise