Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Spain’

8×8 House in Formentera, Spain by Marià Castelló Martínez

Saturday, May 19th, 2012

Article source: Marià Castelló Martínez

The project is located on a plot of rustic nature at the Portossalè band on the island of Fomentera. This is an extension of an existing house formalized as a self-­‐serving refuge for a teacher. The volumetric project is highly conditioned by the existing building as well as native vegetation which needed to be retained. In this context arises the 8×8 sq meters floor, which is part of a basic program where public areas (living-­‐room and kitchen) act as distribution areas, thus getting larges rooms for the small scale of the building.

Image Courtesy Lourdes Grivé + EPDSE

  • Architects: Marià Castelló Martínez
  • Project: 8×8 House
  • Location: Vénda de Portossalè. Estany des Peix. Formentera. Spain
  • Promoter: Òscar Portas Juan
  • Building engineer: Albert Yern Ribas
  • Structure: Albert Yern Ribas
  • Collaborators: Sonia Iben Jellal, Albert Yern, Ferran Juan and Jesús Rodríguez
  • Builder: Julián Nieto, Ferrería Ferreret CB, Carpintería de aluminio “Tití” and Carpintería Carlos
  • Project: 2005
  • End of work: 2009
  • Surface: 64 m2
  • Photography: Lourdes Grivé + EPDSE



La Pallissa in Catalonia, Spain by Cubus Taller d’Arquitectura

Thursday, May 17th, 2012

Article source: Cubus Taller d’Arquitectura

The project was based in the rehabilitation and improvement of the northern part of an old masia from the XVI th century and the hayloft annex, located in the Baix Empordà (Catalonia). Due to the partition in different parts of the masia between the family members, the proposal was based on adapting the correspondant north area to create three new apartments designed for use in summer, mainly.

Image Courtesy Nani Pujol


El Nodo Housing in Solius, Spain by Exit Architects

Thursday, May 17th, 2012

Article source: Exit Architects

In a privileged place, at the end of a green meadow on the top of a hill and with the Avilés estuary on the horizon, two small metallic objects stand still upon a concrete basement and stare at the spectacle before their eyes. Dressed in a tailored suit which covers their head and torso, they protect themselves from the unpleasant rain and see the time going by.

Image Courtesy Miguel De Guzmán

  • Architects: Exit Architects
  • Project: El Nodo Housing
  • Location: Solius, Spain
  • Client: Sogepsa. Principado De Asturias
  • Built Area: 2.737 M2
  • Budget: 2.233.087 Euros
  • Project Date: 2004
  • Completion: 2007


Music Park in Sevilla, Spain by Costa Fierros Arquitectos

Thursday, May 17th, 2012

Article source: Costa Fierros Arquitectos

The Park is located in an existing degraded area, lacking of facilities, and known historically as a land dividing the nearby quarters (Águilas and Los Prunos neighbourhoods) and isolating their inhabitants.

Before the construction of Underground Line 1 was undertaken, this area was used as the official premises for Seville’s (tour) horse carriage owners as well as later housing the constructions for the initial attempt to build the city’s underground in the 70’s. As the Line 1 was to pass through these neighbourhoods, the opportunity to revaluate the land surrounding the underground station there arouse, and the Underground project was the starting point for considering the area renovation and providing the station with a quality landscape.

Image Courtesy Pablo F. Díaz-Fierros

  • Architects: Costa Fierros Arquitectos
  • Project: Music Park in Sevilla
  • Location: Sevilla, Spain
  • Preliminary Design: August 2007
  • Base Design: October 2007
  • Working Project: February 2008
  • Construction Dates: November 2008 – November 2011
  • Project Architects: Sara Tavares Costa And Pablo F. Díaz-Fierros
  • Collaborators: David Breva, Paula Ferreira, Pedro Rito Nobre, David Ampe, Elena González, Rosario Alcantarilla, Sergio González, Cristina Rubiño, Alejandro Rodríguez
  • Software used: AutoCad, Photoshop and Microsoft Office


Housing 137 in Barcelona, Spain by H Arquitectes

Tuesday, May 15th, 2012

Article source: H Arquitectes

The Urban Planning for ‘Plaça de l’Església’ in Granollers intends to regain the role of this square within the old part of town.

Our plot is the key factor for the consolidation of this centrality, due to it occupies the space that gives continuity to Barcelona Street and connects with ‘Plaça de la Porxada’.

The three facades of the building become a single skin that, thank to the continuous use of the stone even in the shutters, unifies the volume and consolidates the characteristic predominance of the massive-wall facades in the old quarter.

Housing 137

  • Architects: H Arquitectes
  • Project: Housing 137
  • Location: Granollers, Barcelona, Spain
  • Author: H ARQUITECTES (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó)
  • Collaborators: Anna Bullich, architect, Ramon Anton, quantity surveyor, Jordi Velazquez, structure (MVA, arquitectura y estructura), Otger Sala, geologist (Granollers 2002, estudis geològics, SL), NADICO, engineering, ESTRATS, management of cultural heritage, archaeologist
  • Developer: Promo E.S. March S.L.
  • Project: 2003-2005
  • Execution time: 2006-2008
  • Constructed area: 1.086,05 sq m
  • Awards: 1st Prize Winner of the ‘5th Valles Architecture Biennial’ 
  • Software used: AutoCAD


Residential Complex in Vallecas, Spain by Eugenio Aguinaga Architect

Saturday, May 12th, 2012

Article source: Eugenio Aguinaga

Four linear blocks were arranged on the outer perimeter of the site with a built depth of 11.40 m, to obtain cross-ventilation in all the dwellings and to achieve the largest possible surface area in the interior patio for gardens as well as the best sunlight and ventilation in the dwellings. The four blocks are joined at the corners by lateral pillasters and the lower height blocks are offset from them, thus giving continuity to the façades and forming the block.

Image Courtesy Pedro Cobo

  • Architects: Eugenio Aguinaga Architect
  • Project: Residential Complex in Vallecas
  • Location: Parcela 1.34 del Ensanche de Vallecas (Madrid)
  • Floor area: 18277.42
  • Dwellings: 132
  • Client: Empresa Municipal de la Vivienda
  • Architects Team: Eugenio Aguinaga, José María Jimenez Urrutia, Ignacio López, Belén Benavides, Javier Barrero, Laura Trejos, Juan Pablo Bajuk, Román Martínez del Cerro, Blanca López de Armentia
  • Software used: Adobe Photoshop and Adobe Lightroom


HOUSE 78 in Barcelona, Spain by H Arquitectes

Friday, May 11th, 2012

Article source: H ARQUITECTES


Courtyard house in Terrassa for a painter and a dancer.


The staircase becomes the main point of the layout of the house and leads to the upper floor, where the parlour and terrace/courtyard are. Therefore we go up the noble area avoiding the painting workshop and the bedrooms, which are on the ground floor and the first floor respectively. At the same time an entrance of zenith light is created which lights up the interiors rooms of the housing.

Exterior View (Images Courtesy StarpEstudi)

  • Architect: H Arquitectes (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó)
  • Name of Project: HOUSE 78
  • Location: Terrassa, Barcelona, Spain
  • Collaborators: Josep Malgosa, Technical architect
  • Customer: Jordi Coll i Marina Escoda
  • Year of realization: 2000-02
  • Surface constructed: 242 m2
  • Budget: 174.300€
  • Photo credits: StarpEstudi
  • Software used: AutoCAD


University Housing in Gandía, Spain by Guallart Architects

Thursday, May 10th, 2012

Article source: Guallart Architects

This project was developed in Gandía, a town with a population of 75,000 to the south of Valencia. The aim was to develop a hybrid project that would function essentially as a student residence while meeting the requirements of social housing, with the corresponding standards and characteristics. The proposed program includes 102 apartments for young people, 40 apartments for senior citizens, and a civic and social centre for the town council.

Image Courtesy Adrià Goula

  • Architects: Guallart Architects
  • Project: University Housing
  • Location: Gandía, Spain
  • Main Architects: Vicente Guallart, María Díaz
  • Collaborators: Andrea Imaz, Daniela Frogheri, Fernando Meneses, Ricardo Guerreiro, Lina Savickaité, Rasa Mizaraité, Katarzyna Klimek,
  • Images, 3D: Asaduzzaman Rassel, Néstor David Palma
  • Models: Christine Bleicher, Fabian Asunción


CIB in Pamplona, Spain by Vaíllo & Irigaray + Galar

Wednesday, May 9th, 2012

Article source: Vaíllo & Irigaray + Galar

The camel, polar bear and the blade: the project aims to link to the content of the program: biomedical research through the application of biomimicry (adaptation of biological systems and procedures in human artefacts) in the process generation architecture. They take these three bio-types as reference for similar adaptive systems. The camel as a paradigm of functional section. The defense against extreme weather causes the appearance of bumps as storage reserves (water, food, grease, etc …);

Image Courtesy Perez Bescos

  • Architects: Vaíllo & Irigaray + Galar
  • Project: CIB – Centro Investigación Biomédica
  • Location: Pamplona, Spain
  • Collaborators: Borja Benavent, David Eguinoa, Oscar Martínez, Juan Carlos de la Iglesia, Ángel Álvarez, Isabel Franco
  • Developer: Servicio Navarro de Salud – Osasunbidea  / Navarre Health Service
  • Building contractor: OHL + La Guareña; Jefe de obra: Javier Huertas
  • Project Date: June 2008
  • Beginning: august 2009
  • To work: November 2011
  • Cost: 18.000.000 €
  • Surface: 12.150 m²


House 101 in Barcelona, Spain by H Arquitectes

Tuesday, May 8th, 2012

Article source: H Arquitectes

Even though the regulations allowed to build ground floor and two floors, the first great decision was to compact the program in two only floors. Thus, the zone shares the ground floor by day with the parking lot that incorporates into the functional program of the house. The second decision was to place the main courtyard in the corner in such a way that the relationship between the living room and the kitchen is produced throw it.. The program of rooms concentrates in the upper floor where one turns up another courtyard that, together with the skylights, allows distributing the pieces without the need for opening up directly in street. The house becomes opaque in the limits, but it expands in its inside.

Image Courtesy Starp Estudi

  • Architects: H Arquitectes
  • Project: House 101
  • Location: Mollet del Vallès, Catalunya, Spain
  • Collaborators: Marta Casas, architect, Xavier Aguiló, structural engineer, Ramón Antón, Technical architect
  • Author: H ARQUITECTES (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó)
  • Year of realization: 2002-05
  • Surface constructed: 211 m2
  • Awards: 1rst Prize of the ‘4ª Biennal d’Arquitectura del Vallès 2007’.
  • Photo credits: Starp Estudi
  • Software used: AutoCAD


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy