Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Switzerland’

Weinfelden Fire Station in Switzerland by kit architects

Wednesday, October 18th, 2017

Article source: kit architects

In 2013, the political commune of Weinfelden arranged an open architectural competition for a new single building to house the fire brigade and the Samaritan emergency services; their resources had up until then been distributed over various locations. Out of the 58 participants, it was the «Grisu» project by kit that was the winner. The jury praised the project as a cultivated industrial building. It stands out through its architectural precision and the impact it has in enhancing the overall urban impression of the route into Weinfelden. At the same time, the new building superbly fulfils all the functional requirements of the various blue-light organisations.

Image Courtesy © Ruedi Walti

  • Architects: kit architects
  • Project: Weinfelden Fire Station
  • Location: Weinfelden, Switzerland
  • Photography: Ruedi Walti
  • General contractor: Implenia Schweiz | Frauenfeld TG
  • Cost planner: Trunz + Wirth | Uzwil SG
  • Landscape architect: Paul Rutishauser | Arbon TG
  • Structural engineer: Schnetzer Puskas | Zurich
  • Timber and Fire protection engineer: Josef Kolb | Romanshorn TG
  • Façade engineer: gkp | Aadorf TG Heating, ventilation, air conditioning, sanitation and electricity engineers: 3-plan | Kreuzlingen TGBuilding
  • Acoustics and physics: 3-plan | Winterthur ZH

(more…)

A House in Lenzerheide, Switzerland by SAM Architekten und Partner AG

Tuesday, October 17th, 2017

Article source: SAM Architekten und Partner AG 

An Alpine Experiment

At the settlements edge of the resort of Lenzerheide in the Swiss Alps a breath taking site reveals outstanding views. The existing structure built in the late forties of the last century does not fit the requirements of the family and a new programme leads its replacement.

Image Courtesy © SAM Architekten und Partner AG

(more…)

Remodeling A Family Home in Lucerne, Switzerland by STEREO ARCHITEKTUR

Monday, October 9th, 2017

Article source:  STEREO ARCHITEKTUR

On the ground floor the main operation consists in adding the volume of the f ormer garage to the living room area and therein placing the new kitchen. Not only provides this transformation the required additional living space, but also the whole spatial organisation and the visual relations are completely redefined. Previously, the entrance, the kitchen and the living romm were rather disjoined from each other. Now they come together in a generous spatial entity which is articulated by the new kitchen. The floor of the former garage is a worktop-hight below the living room. This difference is preserved, which results in the worktop being on the same level as the ground floor. The sunken position of the kitchen generates interesting and surprising visual relations. Materialized in concrete and massive oak, the kitchen is both a structural element and a spatial piece of furniture. The entrance receives a sober overhaul and a modest wardrobe in order to clean up the previous spatial Situation.

Image Courtesy © Lukas Schaffhuser

  • Architects: STEREO ARCHITEKTUR
  • Project: Remodeling A Family Home
  • Location: Moos 3, 6043 Adligenswil, Lucerne, Switzerland
  • Photography: Lukas Schaffhuser
  • Software used: ArchiCAD, Rhino
  • Structural engineering: Trachsel AG Bauingenieure, 6000 Luzern
  • Environmental engineering: Gartenmann Engineering AG
  • Planning: 2016
  • Realisation: 2016 – 2017

(more…)

Umbau Launchlabs in Basel, Switzerland by STEREO ARCHITEKTUR

Friday, October 6th, 2017

Article source: STEREO ARCHITEKTUR

The main assembly hall of the former Burckhardt machine factory in Basel, Switzerland, has been used as an event space over the years. With a new tenant (launchlabs.ch) the structure is now additionally requested to serve as a multifunctional working environment.

Image Courtesy © Lukas Schaffhuser

  • Architects: STEREO ARCHITEKTUR
  • Project: Umbau Launchlabs
  • Location: Basel, Switzerland
  • Photography: Lukas Schaffhuser
  • Client: launchlabs (Schweiz) gmbh
  • Size: ca. 350m2 (Hall)
  • Conception and Construction: 2014

(more…)

Ecole de Riddes in Switzerland by R2A architectes

Friday, October 6th, 2017

Article source: R2A architectes

This primary school is the first project of our young architecture office.

The square. Built as a very compact structure, the new primary school inserts itself into the village. Regarding its scale and position the building conveniently interacts with the existing school and the smaller village housing. The project offers a whole new public space that provides a renewed articulation between the school center and the village. Taking advantage of the two different levels between the schoolyard and the village square, the underground lobby connects the old school to the new one.

Image Courtesy © R2A architectes

  • Architects: R2A architectes
  • Project: Ecole de Riddes
  • Location: Riddes, Switzerland

(more…)

Evolution Design re-designs a school entrance hall into an inspiring collaboration space in Zürich, Switzerland

Tuesday, October 3rd, 2017

Article source: Evolution Design

The Inter-Community School Zurich is a private international day school, which offers a comprehensive educational programme in English for children from ages of 3 to 18.

The new design forms a fresh and individual space that reflects ICS’s culture and values, and gives their staff and students a strong sense of belonging.

During the planning stage, the students along with the staff were greatly involved in the decision-making process by expressing their needs and favoured use of the space as well as their preferences in furniture, material and colour choices.

Image Courtesy © Evolution Design and Inter-Community School Zurich

  • Architects: Evolution Design
  • Project: Evolution Design re-designs a school entrance hall into an inspiring collaboration space
  • Location: Zürich, Switzerland
  • Photography: Evolution Design and Inter-Community School Zurich
  • Client: Inter-Community School Zurich
  • Design Team: Tanya Ruegg, Natalia Maciejowska, Marco Noch, Mark Pinter
  • Size: 120 m2
  • Timeline: July 2017

(more…)

Oberriet cemetery in Switzerland by Tom Munz GmbH

Friday, September 22nd, 2017

Article source: Tom Munz GmbH, St.Gallen 

Initial situation

The cemetery building no longer satisfied the requirements for interfaith use. The perimeter of the new hall for public viewings and funeral services was limited by existing areas for graves and urns, and demanded a sacral interpretation together with a suitable atmosphere.

Image Courtesy © Ladina Bischof and St.Gallen

  • Architects: Tom Munz GmbH
  • Project: Oberriet cemetery
  • Location: Oberriet, Switzerland
  • Photography: Ladina Bischof and St.Gallen
  • Construction management: Eggel & Partner AG, St.Gallen
  • Construction engineers: Bänziger Partner AG, Oberriet
  • Building physicist: Studer + Strauss AG, St.Gallen
  • Landscape architect: Alge Landschaftsarchitekten, Widnau

(more…)

Europaallee ‘Site D’ in Zürich, Switzerland by WIEL ARETS ARCHITECTS

Sunday, August 27th, 2017

Article source: WIEL ARETS ARCHITECTS

This new building is an integral component of ‘Europaallee’, a currently emerging district adjacent to Zürich’s central train station. A plinth of retail programming anchors the project to its site, while its upper volumes consist of flexible office spaces that, due to their shallow depth and efficient façade grid, can be occupied by several individual companies or a larger singular tenant. These dual programs posed the challenge of creating two unique lighting and spatial requirements within this prominently sited building. The main entry has been positioned along the parallel ‘Europaaallee’, and opens onto the ground floor’s main retail and circulation spaces. From the ground floor, a central staircase complemented by two ramping escalators traverses and connects these areas. Foreseeing a possible conversion into future residential units, the building’s flexible structure was designed to allow for such a repurpose of its program. The resulting silhouette, and the alignment of its highest points with the trackside façades of the two adjacent plots, will ensure a powerful and unified building amid the area’s planned structures, further defining the distinguished context of the surrounding ‘Europaallee’.

Image Courtesy © WIEL ARETS ARCHITECTS

  • Architects: WIEL ARETS ARCHITECTS
  • Project: Europaallee ‘Site D’
  • Location: Zürich, Switzerland
  • Project team: Wiel Arets, Alexis Bikos, Jelle Homburg, Jochem Homminga, Boris Wolf, Roel van der Zeeuw, Tieme Zwartbol
  • Collaborators: Marcos Romeros, Olivier Brinckman
  • Client: SBB Immobilien
  • Consultants: Amstein + Walther AG, JägerPartner AG SIA/USIC, B+P Baurealisation AG, GKP Fassadentechnik AG, Aadorf
  • Size: 20.000m2
  • Date of design: 2012-2013
  • Date of completion: 2017-2020

(more…)

House with a Tree in Basel, Switzerland by Sauter von Moos

Sunday, August 20th, 2017

Article source: Sauter von Moos

Maintaining the tenderness and charm of the existing house from the 1930’s, our intention was to

(1) gently renovate / restore the existing structure

(2) enlarge the building through a series of micro-scale additions that follow the logic of the existing spatial division into small rooms

(3) entangle the existing, the tree and the new in a joyful composition

(4) improve the house’s energy-balance by modernizing all technical installations using exclusively renewable energies

(5) carefully relate the house to its surroundings, both natural and urban.

Image Courtesy © Rolf Frei

  • Architects: Sauter von Moos
  • Project: House with a Tree
  • Location: Basel, Switzerland
  • Photography: Rolf Frei, Eiko Grimberg and Sauter von Moos
  • Lead Architects: Charlotte von Moos and Florian Sauter – Concept / Idea with Pierre de Meuron
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 280 m2
  • Completion Year: 2013

(more…)

Apartment Building On The Zurichberg in Zurich Witikon, Switzerland by Jan Henrik Hansen

Friday, August 18th, 2017

Article source: Jan Henrik Hansen

The site possesses an impressive view over Zurich, the lake and the mountains due to its location on the Zürichberg. The building geometry was developed as a result of maximization of space within the legal framework. In order to let the surfaces of the volume respond to light and environment through their inclination angle, a sculptural relief in anodized aluminum was developed for roof and facade, which gives the building a natural appearance, despite its materiality.

Image Courtesy © Jan Henrik Hansen

  • Architects: Jan Henrik Hansen
  • Project: Apartment Building On The Zurichberg
  • Location: Zurich Witikon, Switzerland
  • Project team: Jan Henrik Hansen, Ioanna Intze (project manager), Vadim Unger, Manuel Weber
  • Status: Completed 2014

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise