Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Switzerland’

Oberriet cemetery in Switzerland by Tom Munz GmbH

Friday, September 22nd, 2017

Article source: Tom Munz GmbH, St.Gallen 

Initial situation

The cemetery building no longer satisfied the requirements for interfaith use. The perimeter of the new hall for public viewings and funeral services was limited by existing areas for graves and urns, and demanded a sacral interpretation together with a suitable atmosphere.

Image Courtesy © Ladina Bischof and St.Gallen

  • Architects: Tom Munz GmbH
  • Project: Oberriet cemetery
  • Location: Oberriet, Switzerland
  • Photography: Ladina Bischof and St.Gallen
  • Construction management: Eggel & Partner AG, St.Gallen
  • Construction engineers: Bänziger Partner AG, Oberriet
  • Building physicist: Studer + Strauss AG, St.Gallen
  • Landscape architect: Alge Landschaftsarchitekten, Widnau

(more…)

Europaallee ‘Site D’ in Zürich, Switzerland by WIEL ARETS ARCHITECTS

Sunday, August 27th, 2017

Article source: WIEL ARETS ARCHITECTS

This new building is an integral component of ‘Europaallee’, a currently emerging district adjacent to Zürich’s central train station. A plinth of retail programming anchors the project to its site, while its upper volumes consist of flexible office spaces that, due to their shallow depth and efficient façade grid, can be occupied by several individual companies or a larger singular tenant. These dual programs posed the challenge of creating two unique lighting and spatial requirements within this prominently sited building. The main entry has been positioned along the parallel ‘Europaaallee’, and opens onto the ground floor’s main retail and circulation spaces. From the ground floor, a central staircase complemented by two ramping escalators traverses and connects these areas. Foreseeing a possible conversion into future residential units, the building’s flexible structure was designed to allow for such a repurpose of its program. The resulting silhouette, and the alignment of its highest points with the trackside façades of the two adjacent plots, will ensure a powerful and unified building amid the area’s planned structures, further defining the distinguished context of the surrounding ‘Europaallee’.

Image Courtesy © WIEL ARETS ARCHITECTS

  • Architects: WIEL ARETS ARCHITECTS
  • Project: Europaallee ‘Site D’
  • Location: Zürich, Switzerland
  • Project team: Wiel Arets, Alexis Bikos, Jelle Homburg, Jochem Homminga, Boris Wolf, Roel van der Zeeuw, Tieme Zwartbol
  • Collaborators: Marcos Romeros, Olivier Brinckman
  • Client: SBB Immobilien
  • Consultants: Amstein + Walther AG, JägerPartner AG SIA/USIC, B+P Baurealisation AG, GKP Fassadentechnik AG, Aadorf
  • Size: 20.000m2
  • Date of design: 2012-2013
  • Date of completion: 2017-2020

(more…)

House with a Tree in Basel, Switzerland by Sauter von Moos

Sunday, August 20th, 2017

Article source: Sauter von Moos

Maintaining the tenderness and charm of the existing house from the 1930’s, our intention was to

(1) gently renovate / restore the existing structure

(2) enlarge the building through a series of micro-scale additions that follow the logic of the existing spatial division into small rooms

(3) entangle the existing, the tree and the new in a joyful composition

(4) improve the house’s energy-balance by modernizing all technical installations using exclusively renewable energies

(5) carefully relate the house to its surroundings, both natural and urban.

Image Courtesy © Rolf Frei

  • Architects: Sauter von Moos
  • Project: House with a Tree
  • Location: Basel, Switzerland
  • Photography: Rolf Frei, Eiko Grimberg and Sauter von Moos
  • Lead Architects: Charlotte von Moos and Florian Sauter – Concept / Idea with Pierre de Meuron
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 280 m2
  • Completion Year: 2013

(more…)

Apartment Building On The Zurichberg in Zurich Witikon, Switzerland by Jan Henrik Hansen

Friday, August 18th, 2017

Article source: Jan Henrik Hansen

The site possesses an impressive view over Zurich, the lake and the mountains due to its location on the Zürichberg. The building geometry was developed as a result of maximization of space within the legal framework. In order to let the surfaces of the volume respond to light and environment through their inclination angle, a sculptural relief in anodized aluminum was developed for roof and facade, which gives the building a natural appearance, despite its materiality.

Image Courtesy © Jan Henrik Hansen

  • Architects: Jan Henrik Hansen
  • Project: Apartment Building On The Zurichberg
  • Location: Zurich Witikon, Switzerland
  • Project team: Jan Henrik Hansen, Ioanna Intze (project manager), Vadim Unger, Manuel Weber
  • Status: Completed 2014

(more…)

UNILEVER – Agile Working Hub in Schaffhausen, Switzerland by Evolution Design AG

Sunday, July 23rd, 2017

Article source: Evolution Design AG

With the expansion of the Schaffhausen offices to create the main European hub for Unilever’s Supply Chain Company, Unilever asked Evolution Design to create their new 2‘300 m2 office with an identity that would clearly reflect and represent their core values and visions to employees, clients and visitors alike.

Image Courtesy © Peter Wurmli

  • Architects: Evolution Design AG
  • Project: UNILEVER – Agile Working Hub
  • Location: Spitalstrasse 27 8200 Schaffhausen, Switzerland
  • Photography: Peter Wurmli
  • Floor Area: 2’350 m2
  • Completion: June 2011

(more…)

Freiluft Barn Conversion in Rüegsauschachen, Switzerland by Freiluft

Friday, July 21st, 2017

Article source: Freiluft

How on earth does one come up with the idea of pouring a huge amount of concrete into an Emmental farmhouse? Certainly, one could find several practical reasons (statics, thermal storage mass or the like…). For us, the house needed something rough and immediate, something that could build up its own world in the former barn and hayloft. A concrete object now cuts through all three floors and supports the old roof. In addition to its structural qualities, it holds all the bathrooms and kitchen accommodations, as well as cabinets and storage space. Large windows open up the view into the impressive attic.

Image Courtesy © Freiluft

  • Architects: Freiluft
  • Project: Freiluft Barn Conversion
  • Location: Rüegsauschachen, Switzerland
  • Software used: Vectorworks

(more…)

Badminton Hall in Langnau am Albis, Switzerland by Jan Henrik Hansen Architects

Tuesday, July 18th, 2017

Article source:  Jan Henrik Hansen Architects

The point of the expansion of the established sports center was the desire to extend the offer to the increasingly popular sport of badminton. The spatial and operational connection to the existing infrastructure with reception, changing rooms and café was at the forefront of the design tasks.

Image Courtesy © Roger Frei

  • Architects: Jan Henrik Hansen Architects
  • Project: Badminton Hall
  • Location: Langnau am Albis, Switzerland
  • Photography: Roger Frei
  • Clients: SIHL SPORTS, Sihltalstrasse 63, 8135 Langnau am Albis, Switzerland
  • Architecture: Jan Henrik Hansen, Rolf Iseli, Architects ETH SIA
  • Construction start: 1.5.2014
  • Opening: 8.12.2014

(more…)

Champs-Meunier Sud in Le Mont-sur-Lausanne, Switzerland by Richter Dahl Rocha & Associés architectes SA

Wednesday, May 3rd, 2017

Article source: Richter Dahl Rocha & Associés architectes SA 

The southern part of the newly built Champs-Meunier compound holds 3 buildings. These are scattered following a terrace scheme and sit in a rural context whilst still standing on the border of the city center. The 47 flats are each composed of 3 to 5 rooms and are transversal. The flats are distributed around a central core, allowing the scheme to be simple and efficient.  Moreover, large balconies outspread the living areas, thus permitting the interior / exterior boundary to vanish.

Image Courtesy © Fernando Guerra | FG+SG

  • Architects: Richter Dahl Rocha & Associés architectes SA
  • Project: Champs-Meunier Sud
  • Location: Ch. des Champs-Meunier 11-13-15, 1051 Le Mont-sur-Lausanne, Switzerland
  • Photography: Fernando Guerra | FG+SG
  • Client | Investor: Solvalor Fund Management SA
  • Team Lausanne: Jacques Richter, Ignacio Dahl Rocha, Manuel Perez, Nuno Santos, Angela Clua, Thanh Trinh, Roberto Kossi Odi, Sacha Pannatier, Bernard Emonet
  • Structural engineer: Jean-Paul Cruchon & Associés SA
  • Geotechnical EngineerKarakas & Français SA

(more…)

Rhône 8 in Genève, Switzerland by Richter Dahl Rocha & Associés architectes SA

Tuesday, May 2nd, 2017

Article source: Richter Dahl Rocha & Associés architectes SA 

The site comprises an ensemble of five historical buildings owned by UBS which are bounded by rue de la Confédération, rue du Commerce, rue du Rhône, and the historic Passage des Lions in the prestigious neighbourhood of Les Rues-Basses in Geneva. In January 2009, UBS launched a competition for projects to transform these structures in order to bring them up to contemporary standards of use, functionality, safety, and energy efficiency.

Image Courtesy © Fernando Guerra | FG+SG

  • Architects: Richter Dahl Rocha & Associés architectes SA
  • Project: Rhône 8
  • Location: 8, rue du Rhône, 1204 Genève, Switzerland
  • Photography: Fernando Guerra | FG+SG
  • Other participants (eg. collaborators, clients, consultants, etc):
    • Collaborators Lausanne: Jacques Richter, Ignacio Dahl Rocha, Christian Leibbrandt, Fabrizio Giacometti, Manuela Toscan, Jérémy Schaffner, Antoine Barc, Yann Collomb, Nathalie Saegesser, Lionel Peter, Christophe Gachnang, Bernard Freymond, Sacha Pannatier, Fabrice Roulin
    • Collaborators Design: Jacques Richter, Ignacio Dahl Rocha, Claudia Dell’Ariccia, Marie Bürgisser-Jaquier, Juliane Mayor, Marco Turin, Eléonore Junod
    • Client | Investor: UBS SA (Swiss Life SA)
    • Representative to the contracting authorityTekhne SA
    • Structural engineer: Ingphi SA
    • Graphic Design / Signag: RDR design SA
    • Safety engineer: Orqual SA

Image Courtesy © Fernando Guerra | FG+SG

(more…)

Restaurant “Fiore di pietra” (stone flower) in Monte Generoso, Switzerland by Mario Botta Architetti

Friday, April 28th, 2017

Article source: Mario Botta Architetti

The new restaurant on the top of Monte Generoso graces the spot where an early twentiethcentury hotel once stood. The location is extraordinary: a small plateau overlooking the precipice on the north side of the mountain, characterised by a mighty rock with a steep 300- 400 metre drop. The impressive rock formation was the deciding factor for creating the “stone flower” – an octagonal building with individual “petals”. On the east front this circular crown provides the space for an observation deck that follows the ridge of the mountain.

Image Courtesy © Enrico Cano

  • Architects: Mario Botta Architetti
  • Project: Restaurant “Fiore di pietra” (stone flower)
  • Location: Monte Generoso, Switzerland
  • Photography: Enrico Cano
  • Client: Ferrovia Monte Generoso SA
  • Civil Engineering: Studio d’Ingegneria Luigi Brenni
  • Useful area: 2500 m² (of which 2140 m² new + 360 m² existing)
  • Volume: 9’200 m³ (of which 8’000 m³ new + 1’200 m³ existing)
  • Project: 2013
  • Construction: 2015-2017

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise