Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘Switzerland’

SBB Railway Headquarters in Bern, Switzerland by SEFAR® Architecture

Saturday, October 4th, 2014

Article source: SEFAR® Architecture

SBB Railway’s newly-minted headquarters outside of Wankdorf, Bern, has a striking visual feature — SEFAR® Architecture VISION fabric, laminated between moveable glass louvers. Five different variations of the VISION fabric interlayer absorb and disperse sunlight. The 6,258 individually moveable slats, which cover the 98,318 square-foot façade, allow occupants to open and angle the panels for fresh air and lighting control.

Image Courtesy © SEFAR® Architecture

Image Courtesy © SEFAR® Architecture

  • Manufacturer of the metal-coated interlayer: SEFAR® Architecture
  • Project: Creates “Moving Image” for SBB Railway Headquarters
  • Location: Bern, Switzerland


Forestry Installation Building in Biel, Switzerland by bauzeit architekten

Thursday, September 4th, 2014

Article source:  bauzeit architekten

The site of the forestry center extends on both sides of the ‘Reuchenette’ road. To facilitate it’s function, the program’s content focused on only one side. Following the topography of the land, two buildings form an elongated space ending with a court for the maneuvers. The single level building dominates the main street façade and differs, both in form and aspect, from the urban architecture. Its envelope is made of rough and untreated strips of wood. It generates a oriented vertically texture, that dialogues with the forest structure and filters the light and the external views.

Image Courtesy ©

Image Courtesy ©

  • Architects: bauzeit architekten
  • Project: Forestry Installation Building
  • Location: Biel, Switzerland
  • Software used: AutoCad 2015


New Weiach Kindergarten Development in Weiach, Switzerland by L3P Architekten

Tuesday, September 2nd, 2014

Article source: L3P Architekten

Diverse operational and economic considerations led to the development of a new kindergarten on the north side of the already existing primary school in Weiach. The new development was realised from pre-fabricated wooden elements. A child-friendly, delicate façade made from artificial lawn naturally moulds into the colour tones of straw gold, red kraut and olive green in the rural village centre and stimulates playful dialogue.

Image Courtesy © Sabrina Scheja

Image Courtesy © Sabrina Scheja

  • Architects: L3P Architekten
  • Project: New Weiach Kindergarten Development
  • Location: Weiach, Switzerland
  • Photography: Sabrina Scheja, CH-9435 Heerbrugg
  • Constructor: SchuleWeiach, CH-8187 Weiach
  • Landscape Designer: BütikoferSchaffrathLandschaftsarchitekten BSLA BDLA SIA, CH-8134 Adliswil, 6300 Zug, 8645 Jona, 7000 Chur
  • Wood Construction Planer: Legniplangmbh, Ernst Kropf, CH-8306 Brüttisellen
  • Building Engineer: Lucio Schiavi + Partner AG, CH-8180 Bülach
  • Building Physicist: WichserAkustik&Bauphysik AG, Zurich


Conversion of st.Lukes Chapel in Bern, Switzerland by Morscher ArchItekten

Wednesday, August 13th, 2014

Article source: Morscher ArchItekten

The project involved converting a former chapel built in 1924 in Art Deco style in a Bern neighbourhood and totally defaced in a 1970s renovation into two new apartments. In order to keep the ground floor free of supports and retain the high church windows, the upper apartment was hung as a concrete cube in the former double-storey  nave.

Image Courtesy © Dominique Uldry

Image Courtesy © Dominique Uldry

  • Architects: Morscher ArchItekten
  • Project: Conversion of st.Lukes Chapel in Bern
  • Location: Bern, Switzerland
  • Photography: Dominique Uldry
  • Construction engineer: WAM Planer & Ingenieure
  • Building physics: Zeugin Bauberatungen
  • HVPAC Planning: Basler & Hofmann West


EPFL Quartier Nord, SwissTech Convention Center in Ecublens, Switzerland by Richter · Dahl Rocha & Associés

Friday, July 4th, 2014

Article source: Richter · Dahl Rocha & Associés

On the eastern edge of the site, student housing and commercial and service areas provide a clear border on the public plaza. Extending to the south to include the Metro station, shops and restaurants are sheltered by a covered gallery with the hotel and student lodgings above. The large scale of the building is mediated through a series of articulations and variations in height of the different volumes that make up the complex. Only the central bodies of the building are carried up to level eight at the top. The outer facades clad in serigraphed glass and aluminium louvers maintain a clear dialogue with the convention center, the coloured window jambs anticipate the exuberance of the inner courtyard.

Image Courtesy ©  Fernando Guerra | FG + SG

Image Courtesy © Fernando Guerra | FG + SG

  • Architects: Richter · Dahl Rocha & Associés
  • Project: EPFL Quartier Nord, SwissTech Convention Center
  • Location: Ecublens, Switzerland
  • Photography: Fernando Guerra | FG + SG
  • Scenography: Scéno Plus (Montréal), SonicDesign Distribution Sàrl
  • Landscape Architect: L’Atelier du Paysage Jean-Yves Le Baron Sàrl
  • Client: Credit Suisse Real Estate Fund Hospitality, Credit Suisse Real Estate Fund Living Plus, EPFL
  • Total Contractor: HRS Real Estate SA
  • Structural Engineering: Ingeni SA + Daniel Willi SA
  • Geotechnical Engineer: Karakas & Français SA
  • Hvac Engineer: RG Riedweg et Gendre SA
  • Sanitary Engineer: Duchein SA
  • Electrical Engineer: Betelec SA
  • Safety Specialist: Hautle Anderegg + Partner SA
  • Facades Specialist: BCS SA
  • Acoustical Specialist: AAB – Stryjenski & H. Monti SA
  • Interior Design: RDR Design SA
  • Artists: Catherine Bolle, Daniel Schlaepfer
  • Cost of works: 225 Mio
  • Surface: 14165 m2
  • Design: 2009–2010



Sunday, June 15th, 2014

Article source: BIG Architects

Swiss luxury watchmaker Audemars Piguet chooses BIG to expand its historic headquarters. The 2.400m2/25,800 ft pavilion will be a striking landmark to precision seamlessly integrated into the local landscape.

Team BIG, HG Merz, Luchinger & Meyer and Muller Illien´s design is rooted in the origins of the family owned company, a history of watchmaking that goes back centuries and is nested in the nature and culture of the Vallée de Joux. Surrounded by the historical workshops in Le Brassus in the heart of La Vallée de Joux, the new museum called Maison des Fondateurs, will be imbedded in the landscape – reuniting the buildings with the undulating fields of the valley.

Image Courtesy © BIG Architects

Image Courtesy © BIG Architects

  • Architects: BIG Architects
  • Location: Le Brassus, Switzerland
  • Collaborators: HG Merz, Luchinger und Meyer, Muller Illien
  • Size: 2400 m2/ca 25,800 ft
  • Partner-in-Charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
  • Project Leader: Daniel Sundlin
  • Team: Ji-Young Yoon, Jason Wu, Otilia Pupezeanu, Natalie Kwee, Beat Schenk, Dammy Lee, Blake Smith, Marie Lancon, Yaziel Juarbe, Julien Beauchamp-Roy, Kristian Hindsberg, Pauline Lavie


House in Frontenex by Charles Pictet architecte FAS SIA

Tuesday, May 13th, 2014

Article source: Charles Pictet architecte FAS SIA

The subject of the project is an old 18th century manor with several valuable buildings, including an orangery built in 1816. The orangery is an integral element of the project and contains part of the living space. The entire manor has an orthogonal design, with the one exception of the orangery, with its diagonal alignment towards the south-west. The volume of the new building behind it mediates between the two geometries.

Image Courtesy ©  Francesca Giovanelli, Birr

Image Courtesy © Francesca Giovanelli, Birr

  • Architects: Charles Pictet architecte FAS SIA
  • Project: House in Frontenex
  • Location: Frontenex, Switzerland 
  • Photography: Francesca Giovanelli, Birr
  • Project: 2003 – 2004
  • Execution: 2004 – 2006
  • Client: Private
  • Collaborator: Philippe Le Roy, architecte EPFZ
  • Structural engineer: Jean Regad, Genève


  • Distinction Romande d’Architecture 2010
  • Die Besten 2009 Hochparterre, Mention
  • Prix Béton 2009, engere Wah


Hirslanden Heart Clinic in Zurich, Switzerland by Dost Architecture

Wednesday, April 16th, 2014

Article source: Dost Architecture 

Dost Architecture, a leading Swiss architectural firm with an ongoing concern for acoustics, was retained to develop a workflow and interior design concept to provide the expanding Hirslanden Heart Clinic with uncompromised functionality while also reflecting the organization’s intrinsic values.  To ensure optimal acoustics and speech intelligibility for the new clinic, Dost engaged Walters-Storyk Design Group, global acoustics/architectural specialists, to study all aspects of the clinic’s room and structural acoustics – the latter being critical due to doctor-to-patient conversation privacy issues. A range of eight acoustical room treatments was developed based on WSDG findings. The clinic’s rooms were individually analyzed, and a matrix was created to determine which application would most benefit each room.

Hirslanden Heart Clinic Zurich secretary cubical, Image Courtesy © Dost Architects, Buerobureau

Armory Museum in Solothurn, Switzerland by PASCAL FLAMMER ARCHITECT

Thursday, April 3rd, 2014


This seventeenth Century building has been transformed into a museum. We decided to keep the original historic building intact, only removing the heavy stone floor slabs that were causing the massive timber structure of the old building to subside.


House in Balsthal, Switzerland by Pascal Flammer Architekten

Friday, March 21st, 2014

Article source: Pascal Flammer Architekten

This timber house is about different ways of perceiving the landscape surrounding it. There are two principal floors; one set 750mm below the earth, one 1500mm above. The ground floor consists of one single family room with a noticeably low horizontal ceiling. In this space there is a physical connection with the nature outside the continuous windows.

Image Courtesy © Ioana Marinescu

  • Architects: Pascal Flammer Architekten
  • Project: House in Balsthal
  • Location: Balsthal, Switzerland
  • Photography: Ioana Marinescu
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy