Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘The Hague’

Into the Wild in The Hague, Netherlands by Openfabric, Dmau

Wednesday, September 28th, 2016

Article source: Openfabric

Play is about finding ones place in the world and making sense of that world. We have created a plan that seeks to juxtapose two different worlds. The man made and the natural. The plan has an urban exterior and a wild natural interior, each space contains a different type of play.

Image Courtesy © Jacopo Gennari Feslikenian, Daryl Mulvihill, Francesco Garofalo

Image Courtesy © Jacopo Gennari Feslikenian, Daryl Mulvihill, Francesco Garofalo

  • Architects: Openfabric, Dmau
  • Project: Into the Wild
  • Location: Grevelingenveld, The Hague, Netherlands
  • Photography: Jacopo Gennari Feslikenian, Daryl Mulvihill, Francesco Garofalo
  • Client: The Hague Municipality, Richard Krajicek Foundation
  • Team: Francesco Garofalo, Daryl Mulvihill, Barbara Costantino
  • Consultant: Arcadis
  • Gross Built Area : 5.100 sqm
  • Completion Year: 2015

(more…)

ROC MONDRIAAN in The Hague, Netherlands by Fokkema & Partners Architecten

Sunday, July 10th, 2016

Article source: Fokkema & Partners Architecten

ROC Mondriaan in The Hague officially opened the schools that were renovated by Fokkema & Partners to become a new Hospitality Campus. At the opening, the Mayor of The Hague Van Aartsen stated: ‘This new campus is an asset to the city and for education in the region’. Today more than ever, the school can cooperate with the city and local business opening its facilities for events and meetings. The design by Fokkema & Partners provides the students with a fully equipped and bright learning environment as well as with a vibrant heart where they can practice their skills. Organized around a grand café in the central atrium there are several restaurant “pockets”. These pockets with different hospitality concepts each have their unique style and offer splendid views of the student activity in the preparation kitchens. A new canopy over the entrance accentuates the view into the grand café depot.

Image Courtesy © Horizon Photoworks

Image Courtesy © Horizon Photoworks

  • Architects: Fokkema & Partners Architecten
  • Project: ROC MONDRIAAN
  • Location: The Hague, Netherlands
  • Photography: Horizon Photoworks
  • Software used: AutoCAD and SketchUp

(more…)

The Supreme Court of the Netherlands in The Hague by KAAN Architecten

Thursday, April 14th, 2016

Article source: KAAN Architecten

The new building of the Supreme Court of the Netherlands by KAAN Architecten has been decidedly integrated into the elegant historic city centre of The Hague. The building, which houses a staff of 350, verges on large: 104 metres long, 22 metres deep and 27 metres tall. These dimensions, with the measured vibrancy of its facades, add some allure to this part of the city centre.

The plane trees and six legal scholars in bronze seated on pedestals make for a wide gateway on the Korte Voorhout, a royal route leading to the buildings from Parliament. The entrance hall seems to have been chiselled from a solid block of marble. It serves as a sturdy base for the superstructure of glass panels and slender latticework. These and other ostensible contradictions seem to reflect the work of the Supreme Court itself. Open and closed, distinguished and functional, hard and ethereal, rough and refined – all exist alongside routine business, on which judgements are passed with great clarity of mind.

Image Courtesy © Fernando Guerra _ FG+SG

Image Courtesy © Fernando Guerra _ FG+SG

  • Architects: KAAN Architecten, (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)
  • Project: The Supreme Court of the Netherlands
  • Location:  Korte Voorhout 8, The Hague, The Netherlands
  • Photography: Fernando Guerra _ FG+SG, Dominique Panhuysen, Sebastian van Damme
  • Client: Rijksvastgoedbedrijf
  • Design team: Allard Assies, Luca Baialardo, Christophe Banderier, Bas Barendse, Dennis Bruijn, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Marten Dashorst, Luuk Dietz, Willemijn van Donselaar, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Michael Geensen, Cristina Gonzalo Cuairán, Joost Harteveld, Walter Hoogerwerf, Michiel van der Horst, Marlon Jonkers, Jan Teunis ten Kate, Marco Lanna, Giuseppe Mazzaglia, Ana Rivero Esteban, Joeri Spijkers, Koen van Tienen, Noëmi Vos
  • Contractor: Consortium Poort van Den Haag: BAM PPP B.V., PGGM, BAM Bouw en Techniek B.V., ISS Nederland B.V. and KAAN Architecten
  • Structural engineering: Arup Nederland
  • Electrical engineering: BAM Bouw en Techniek
  • Mechanical engineering: Arup Nederland
  • Site supervision: KAAN Architecten, BAM Bouw en Techniek
  • Artwork: “Hoge Raad” (oil on canvas, 400 x 647 cm, 2015) by Helen Verhoeven
  • Software used: Autodesk, AutoCAD and Revit (more…)

A ‘railway station of glass’ in THE HAGUE, Den Haag by Benthem Crouwel Architects

Thursday, February 25th, 2016

Article source: Benthem Crouwel Architects 

The Hague Central Station has been transformed by Benthem Crouwel Architects into a light-filled, capacious, easy-to-read building where all public transport systems converge at the heart of the city. The concrete of the 1970s has been demolished in favour of transparency. Inside, trams whiz above the trains along an elevated track. At the opening on February 1, 2016, State Secretary for Infrastructure and the Environment Sharon Dijksma described it as ‘a railway station of glass, a cathedral of light’.

Image Courtesy © Jannes Linders

Image Courtesy © Jannes Linders

  • Architects: Benthem Crouwel Architects
  • Project: A ‘railway station of glass’
  • Location: Koningin Julianaplein 10, 2595 Den Haag
  • Photography: Jannes Linders
  • Client: ProRail, Gemeente Den Haag, VROM, Nederlandse Spoorwegen
  • Structural Engineering, mechanical services, building physics: Grontmij, Houten
  • Contractor:  Strukton Bouw
  • Ground floor area: 20.000 m²: 15.840 m² station building and 3816 m² of commercial space
  • Start design: 2003
  • Start construction: 2011
  • Opening: 1 february 2016

(more…)

Experience Juliana Children’s Hospital in The Hague, Netherlands by Tinker imagineers

Sunday, January 17th, 2016

Article source: Tinker imagineers

Visiting a hospital is quite an experience. To comfort and distract the young patients visiting the new Juliana Children’s hospital in The Hague (NL), five little buddies pop up all around the hospital to distract the children (and their parents), to make them laugh or provide information.

Image Courtesy © Fred Ernst

Image Courtesy © Fred Ernst

  • Architects: Tinker imagineers
  • Project: Experience Juliana Children’s Hospital
  • Location: The Hague, Netherlands
  • Photography: Fred Ernst, Wim Verbeek, Michael van Oosten, Michael Kieviets

(more…)

De Resident – Enlarging Dutch Classics in The Hague, The Netherlands by Hofman Dujardin Architects

Tuesday, January 5th, 2016

Article source: Hofman Dujardin Architects 

Amsterdam, November 2015 – For the 55.000m2 renovation and connection of two government offices in The Hague, architecture studio HofmanDujardin found inspiration in the architectural roots of the existing architecture and translated this to a strong concept that brings the rich colour use of Dutch masters like Mondriaan, Van Gogh, Rembrandt and others deep into the working spaces.

Image Courtesy © Matthijs van Roon

Image Courtesy © Matthijs van Roon

  • Architects: Hofman Dujardin Architects 
  • Project: De Resident – Enlarging Dutch Classics
  • Location: The Hague, The Netherlands
  • Photography: Matthijs van Roon
  • Architect atrium: cepezed, Delft
  • Architect interior: HofmanDujardin, Amsterdam, Michiel Hofman, Barbara Dujardin, Anne Boonstra, Pieter Mulder, Maik,Peters, Marjo Langbr, oek, Xander Albers,Clara Hernandez, Claire Ginguené, Melinda Delst, Andrés Serrano Tenor, Jeroen Semeijn, Silvia Pecci
  • Projectmanagement: Stevens van Dijck, Zoetermeer
  • Installations: Antea Group, Heerenveen
  • Structural engineering: Antea Group, Heerenveen
  • Contractor: Heijmans Utiliteitsbouw, Rotterdam
  • Installations: ETB Vos
  • Realization: 2015
  • Gfa: 55.000 m²

(more…)

New headquarters for the Dutch police in The Hague, Netherlands by Ector Hoogstad Architecten

Saturday, December 5th, 2015

Article source: Ector Hoogstad Architecten 

Ector Hoogstad Architects has transformed De Artillerie, an office complex on the Nieuwe Uitleg in The Hague built in a historicising style in the 1990s, into the new police headquarters. “De Artillerie is a relatively new building, many features of which are still usable,” said Joost Ector, director of the Rotterdam-based architectural practice. “It has an interesting structure with a spatial quality that was completely neglected in the original design. Thanks to a number of substantial interventions it has been transformed into a pleasantly spacious, light and airy building with just the right atmosphere for a police headquarters.”

Main entrance Nieuwe Uitleg, The Hague, Image Courtesy © Petra Appelhof

Main entrance Nieuwe Uitleg, The Hague, Image Courtesy © Petra Appelhof

  • Architects: Ector Hoogstad Architecten 
  • Project: New headquarters for the Dutch police
  • Location: Netherlands
  • Photography: Petra Appelhof
  • Client: Korps Nationale Politie
  • Project team: Joost Ector, Max Pape, Lennaert van Capelleveen, Markus Clarijs, Sabine Alders, Pim Bangert, Laurence van Benthem, Kees Bongers, Arja Hoogstad, Randy Lutteke, Hetty Mommersteeg, Ralph Noordhoek Elia Salcedo, Jaap Veldkamp
  • Construction management: IMd Raadgevende ingenieurs
  • Installation consultants: Deerns raadgevende adviseurs bv
  • Costs consultants: IGG
  • Main contractor: De Vries en Verburg
  • Gross floor area: 14.400m2
  • Completion: 2015

(more…)

Suite Novote in The Hague, Netherlands by Constance Guisset

Saturday, August 8th, 2015

Article source: Constance Guisset

Thinking the hotel as a home.
Bringing everyday comfort to a public place.

Image Courtesy © Constance Guisset

Image Courtesy © Constance Guisset

  • Architects: Constance Guisset
  • Project: Suite Novote
  • Location: The Hague, Netherlands

(more…)

Pubique in The Hague, Netherlands by Robert Kolenik

Thursday, February 12th, 2015

Article source: Robert Kolenik

PUBLIQUE – bistro 2.0 is designer Robert Kolenik’s contemporary vision of a tried and tested concept.

In October, the Publique Restaurant opened its doors on one of the most exciting squares in The Hague’s vibrant city centre.

The brothers Casper and Sjoerd Smits and their cousin Maurits Jonkman, all experienced restaurateurs, asked Robert Kolenik to design a stylish but accessible version of that much-loved French classic, the bistro.

The warm copper colour in the stained glass windows was chosen as the guiding principle for the design.

Image Courtesy © Robert Kolenik

Image Courtesy © Robert Kolenik

  • Architects: Robert Kolenik
  • Project: Pubique
  • Location: The Hague, Netherlands

(more…)

Villa Dalí in The Hague, Netherlands by 123DV

Sunday, May 18th, 2014

Article source: 123DV

Home is where the art is

Capturing the character of Dalí, Jugendstil forms, Spanish facades and nautical life in one villa.

The ‘Villa Dalí’ clients asked for a very personal house which would reflect their passions. They are nautical minded and have a love of art, sculptures and especially the work of Salvador Dalí. During the initial design discussions 123DV architecture were also showed pictures of ancient Spanish architecture. They were fascinated by the closed white stucco facades and metal fences in Jugendstil design. So the challenge was to combine in one villa the beautiful Jugendstil forms, the closed facades, the treasures of the diving world and the unique works of the artist Dalí.

Closed white stucco facade inspired by Spanish architecture., Image Courtesy ©  Christiaan de Bruijne

Closed white stucco facade inspired by Spanish architecture., Image Courtesy © Christiaan de Bruijne

  • Architects: 123DV
  • Project: Villa Dalí
  • Location: The Hague, Netherlands
  • Photography: Christiaan de Bruijne
  • Project architect: Liong Lie
  • Project leader: Jasper Polak
  • Design team: Roeland de Jong, Berry van Empel, Jerzy Woźniak, Fred Gerdes
  • Advisor construction: Kees Luyten, Rotterdam
  • Advisor installations: Paans Installatiebedrijven, Leerdam
  • Main contractor: Aannemersbedrijf Van Breukelen, Soest
  • Landscape architect: Hoveniersbedrijf H.G. Peters, The Hague
  • Light plan: Mark van Gelder icw 123DV
  • Floors: Self leveling floor by Gietvloer Nederland, Dordrecht
  • Walls: Loam stuck and Tadelakt from Tierrafino, by H. Schuurink & Zn, Rotterdam
  • Wood work and fitted furniture: Padauk, Rosewood and Skai leather by Dokter Interieurbouw, Barneveld
  • Plot surface: 1800 m²
  • Gross building volume: 1776 m³
  • Gross floor surface: ca. 430 m²
  • Start construction: February 2008
  • Completion: December 2009

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy