Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘The Netherlands’

Rail House in Santpoort-Noord, The Netherlands by Zecc Architecten BV

Thursday, January 3rd, 2013

Article source: Zecc Architecten BV 

The project involves the transformation and expansion of a railway cottage next to station Santpoort-Noord. The railway house is on one side bordered by the railway line between Amsterdam and IJmuiden and on the other side by the National Park South Kennemerland. The contrast between the straight metal rails and the softness of the dunes is the basic idea for the metamorphosis of this railway house. The hardness of steel, concrete and glass across waving grass, shells and wood.

Image Courtesy © Cornbread Works

  • Architects: Zecc Architecten BV 
  • Project: Rail House
  • Location: Kennemergaardeweg 1, Santpoort, The Netherlands
  • Photography: Cornbread Works
  • Project Architects: Marnix van der Meer, Steven Nobel
  • Contributors: Bart Kellerhuis, René de Korte, Jeffrey van Schoonhoven
  • Program: Dwelling
  • Client: Private client 
  • Start design: 2009
  • Completion: 2012
  • Floor surface: 190 m²
  • Volume: 560 m³
  • Solid interior: Zecc Architecten / Jeroen van Zwetselaar, ZW6
  • Loose interior & Styling: Jeroen van Zwetselaar, ZW6
  • Contractor: Tervoort Egmond
  • Software used: AutoCAD

Shipping and Transport College (STC) in Rotterdam, The Netherlands by DP6

Saturday, December 15th, 2012

Article source: DP6

The Shipping and Transport College (STC) is a vocational training institute offering lower and intermediate level courses serving the entire chain of shipping, ports, transport and logistics, and port-side oil and chemical industries. The building contributes to the redevelopment of Rotterdam’s Waalhaven district as a location for business offices and educational facilities.

Image Courtesy Marcel van der Burg

  • Architects: DP6
  • Project: Shipping and Transport College (STC)
  • Location: Anthony fokkerweg, Rotterdam, the Netherlands
  • Client: STC-group, Rotterdam
  • Gross Floor Area: 7600 sqm
  • Date Design: 2009
  • Date Completed: 2012
  • Team: Robert Alewijnse, Chris de Weijer Dardo Mantel, Harrie Hupperts, Jimmy van de Aa, Tim Sluiter, Alvaro Novas Filgueira, Sarina Gomez
  • Consultants: Pieters Bouwtechniek, Nelissen ingenieursbureau, Basalt Bouwadvies
  • Contractors: Heerkens van Bavel, Wolter & Dros, Alewijnse Delft
  • Photographs: Marcel van der Burg, Christian Richters


Zeeuws Housing in Goes, The Netherlands by Pasel.Kuenzel Architects

Wednesday, December 12th, 2012

Article source: Pasel.Kuenzel Architects

The recently completed housing scheme by Rotterdam based pasel.kuenzel architects is part of the urban master plan “Waterstad Goese Schans” by West 8. Located at the fringe of the medieval city of Goes, the Netherlands, the project comprises 34 dwellings and accomplishes the first phase in a large scale urban transfromation process of the city’s former port area.

Image Courtesy Pasel.Kuenzel Architects

  • Architects: Pasel.Kuenzel Architects
  • Project: Zeeuws Housing
  • Location: Goes, The Netherlands
  • Team: R. Pasel, F. Künzel, F. Sack, H. Vollmuller, L. Paschke
  • Client: Heijmans Vastgoed BV
  • Photos: pasel.kuenzel architects, Rotterdam, NL


Boiler House Ceres in Eindhoven, The Netherlands by Diederendirrix Architects

Monday, December 10th, 2012

Article source: Diederendirrix Architects

Transformation Boiler House Ceres into an office- and educational building. Boiler House Ceres belongs to the first generation of buildings on the university campus in Eindhoven and is one of the most valuable volumes on the campus. Technological evolution made the original function of the boiler house redundant, however, by reallocating the boiler house to be the accommodation for the ICMS research institute, the TU/e can ensure it is preserved.

Image Courtesy © Arthur Bagen

  • Architects: Diederendirrix Architects
  • Project: Boiler House Ceres
  • Location: Eindhoven, The Netherlands
  • Photography: Arthur Bagen
  • Project Team: Bert Dirrix, Rob Meurders, Tom Kuipers, Wendy Matthijssen, Andre Wijnhoven
  • Area (sqm): 2.200 m2
  • Complete Time: July 2012

Barber Amsterdam in The Netherlands by Ard Hoksbergen Architects

Wednesday, December 5th, 2012

Article source: Ard Hoksbergen Architects

This project concerns the interior of a traditional shaving salon, housed in a 19th-century shop in the city center of Amsterdam. For a raw, but warm atmosphere, mainly natural materials are used: a floor of old sawn floor beams, clay plaster, pine plates, leather and concrete.

Image Courtesy of Ard Hoksbergen

  • Architects: Ard Hoksbergen Architects
  • Project: Barber Amsterdam
  • Location: Binnen Oranjestraat 24Amsterdam, The Netherlands
  • Project Design Team: Ard Hoksbergen, Petra van Roon, Herman Ypma
  • Client: Barber Amsterdam
  • Constructor: Herman Ypma
  • Use: Shaving salon
  • Area: 40 m2
  • Design Period: April -June 2012
  • Completion Period: July 2012
  • MaterialFloor: old sawn floor beams, Wall: clay plaster, ‘subway’ tiles, pine wood, Furniture: concrete, glass, leather

Melkweg Bridge in Purmerend, the Netherlands by NEXT Architects

Saturday, December 1st, 2012

Article source: NEXT Architects

The Melkweg bridge is located in Purmerend, the Netherlands. The bridge is part of the masterplan ‘De Kanaalsprong’ and connects the historic city center with the towns’ new district.

“The aim of the design team was to create a new area with a specific identity, which could work as a connector between the old and the new centre.”

Image Courtesy Jeroen Musch 

  • Architects: NEXT Architects
  • Project: Melkweg Bridge
  • Location: Purmerend, the Netherlands
  • Photography: Jeroen Musch, Piet Jonker
  • Program: Bridge
  • Span: 66 mtr
  • Cost / Value: Euro 6.000.000,00
  • Status: Completed
  • Preliminary design: Sep 2007
  • Final design: Nov 2009
  • Start building: May 2011
  • Completion: Oct 2012
  • Client: Municipality of Purmerend
  • Collaborator: Ronald Rietveld Landschaparchitectuur
  • Advisor construction: Ingenieurs Bureau Amsterdam (IBA), ABT adviesbureau voor Bouwtechniek
  • Contractor(s): Van Hattum en Blankevoort
  • Main contractor: VSF
  • Installations: Istemawa

Bent in Amsterdam, The Netherlands by Studio Chris Kabel

Friday, November 30th, 2012

Article source: Studio Chris Kabel

Façade for a residential building by Abbink X de Haas architects and housing cooperation de Key in the center of Amsterdam. Aluminum sheets are perforated with a pattern that allows the shapes to be bent up or down. When bent up the surface catches the (sun)light and bent down the surface is shaded. In this way intricate graphics can be applied onto the building with punch perforated panels without the use of expensive laser cutting. Bent turns shadow into ink.

Image Courtesy Hans Peter Föllmi

  • Architects: Studio Chris Kabel
  • Project: Bent
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Hans Peter Föllmi, Luuk Kramer
  • Year: 2012
  • Material: Perforated aluminum sheet
  • Dimensions: 1000 / 1150 cm
  • Manufactured: by Metadecor
  • Commissioned: by housing cooperation de Key

Image Courtesy Hans Peter Föllmi

Image Courtesy Luuk Kramer

Image Courtesy Luuk Kramer

Image Courtesy Luuk Kramer

Image Courtesy Hans Peter Föllmi

Image Courtesy Hans Peter Föllmi

Image Courtesy Luuk Kramer

Image Courtesy Luuk Kramer

Image Courtesy Luuk Kramer

Image Courtesy Hans Peter Föllmi

Image Courtesy Hans Peter Föllmi

Image Courtesy Hans Peter Föllmi

Spiral Shaped Library in Amsterdam, The Netherlands By Studio Dave Keune

Thursday, November 29th, 2012

Article source: Studio Dave Keune

In collaboration with EB Ontwerp, Studio Dave Keune Designed and realized a library for primary school Fiep Westendorp. It was our goal to create an environment that excites and tempts the children to read books again despite these digital days. The result is spiral shaped bookshelves that curl through the space. The spiral starts high and slopes down while making its turns.

Image Courtesy Raoul Kramer

  • Architects: Studio Dave Keune
  • Project: Spiral Shaped Library
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Project: Fiep Bieb
  • Client: OB Fiep Westendorp.
  • Interior concept Design: EB ontwerp & studio Dave Keune
  • Interior design and realization: EB ontwerp & studio Dave Keune
  • Project start date: April 2011
  • Project completion: June 2011
  • Site area: 50 square meters
  • Photographer: Raoul Kramer
  • Software used:  Created the library with Rhinoceros.Did not use Grasshopper to create the top – every part was rotated by hand and then made flat for the cnc mill.Because you can’t create a 3d surface with flat plywooden pieces we forced every top part a bit into the top flow.


New Soccer clubhouse in Capelle aan den IJssel, The Netherlands by MoederscheimMoonen Architects

Saturday, November 24th, 2012

Article source: MoederscheimMoonen Architects

Recently the new clubhouse of the amateur soccer club VV Capelle designed by MoederscheimMoonen Architects finally opened its doors.

The newly build structure, consisting of two volumes, houses the changing rooms and the canteen that functions as a meet-and-greet area for soccer players and visitors. In combination with the newly developed soccer fields, the project is a part of the overall modernization of the Sportpark ´T Slot in the Dutch city of Capelle aan den IJssel. MoederscheimMoonen Architects were not only in charge of the building and site design, but also managed the overall building process.

Image Courtesy Luuk Kramer

  • Architects:MoederscheimMoonen Architects
  • Project: New Soccer clubhouse
  • Location: Capelle aan den IJssel, The Netherlands
  • Project Architect: Erik Moederscheim
  • Project Team: Erik Moederscheim, Ruud Moonen, Julia Gegg, Jim de Koning
  • Structural Engineering: CAE Nederland
  • General Contractor: Schipper Bouw BV
  • Client: Municipality of Capelle aan den IJssel
  • Gross floor space: 750 sqm
  • Photographs: Luuk Kramer


Sustainable Gas Station Avia Marees in Den Oever, The Netherlands by Knevel Architecten BV

Wednesday, November 21st, 2012

Article source: Knevel Architecten BV

The commission concerns the construction of a sustainable gas station and related program for Avia Marees close to the ‘Afsluitdijk’ and the exit of motorway A7 in Den Oever. The gas station is located on a prominent location in the industrial area between provincial roald N99 and the mainroad to Den Oever. The location will combine the weekly or even daily practice of fuelling with office space and a fishmonger. This development proposes principles such as sustainability, specific crafts from the region and climate neutral buildings. On a long plot, a two sided orientated design expresses a division in key elements. This results in a visual en physic relation between the Havenweg (the main road to the village) and the N99. From the Havenweg the building could be described as inviting and form the N99 it is highly visible and spatially interesting.

Image Courtesy John Lewis Marshall

  • Architects: Knevel Architecten BV
  • Project: Sustainable Gas Station Avia Marees
  • Location: Havenweg, Den Oever, The Netherlands
  • Client: Marees & Kistemaker BV / Meko, Op- en Overslag B.V.
  • Project architect: Benjamin Robichon
  • Project team: Dirk Jan Schaap, Ramon Acha Valls, Jacques van Adrichem
  • Project management: Knevel Architecten
  • Stuctural engineer: ABT
  • Installation consultant: Herman De Groot ingenieurs
  • Cost consultant: Van Kessel & Janssen
  • Plot size: 4.290m2
  • Footprint: 1.200m2
  • Start design: 2011 – maart
  • Start constructions: 2012 – januari
  • Completion first phase: 2012 – september
  • Photos: John Lewis Marshall


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy