Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘The Netherlands’

Villa Frenay in Lelystad, The Netherlands by 70F Architecture

Friday, June 22nd, 2012

Article source: 70F Architecture

The commission (March 2008) consisted of a detached house with outbuildings on a plot in villa park ‘de Noordzoom’ in Lelystad, at the foot of the Enkhuizen – Lelystad dike. The family wanted, like many others, light, air and space.

The house is a one-story bungalow, while the site asked for a response to “living at the water.” The latter is accomplished by making a veranda along the entire length of the building (south), at the most important rooms of the house; from bedroom, to wardrobe, to the master bathroom, to hobby room to the kitchen and finally to the dining- and around the corner the living room. Along this line, there is a transition from water to veranda, to completely glass facade, with doors behind which all mentioned areas are.

Image Courtesy Luuk Kramer

  • Architects: 70F Architecture
  • Project: Villa Frenay
  • Location: Lommerrijk 18, 8241 AZ Lelystad, The Netherlands
  • Project Architect: Carina Nilsson
  • Project Leader: Bas ten Brinke
  • Engineer: van Rossum Almere
  • Contractor: Ubink Almere
  • Photographer: Luuk Kramer
  • Completed: May 2010
  • Software used: mix of Autocad/3D studio and Vectorworks


A054 Dwellings Blaricummermeent in Blaricum, The Netherlands by Casanova+ Hernandez Architects

Friday, June 15th, 2012

Article source: Casanova+ Hernandez Architects

The project “Black & White Twins” experiments with the spatial and visual integration of compact collective housing solutions in the new exclusive urban development of Blaricummermeent, which is mainly formed by single-family houses and villas. The twin buildings provide affordable apartments within small-scale housing blocks, four levels high, minimizing the footprint of the intervention, the volume of the buildings and therefore their physical impact in the residential area.

Image Courtesy Christian Richters

  • Architects: Casanova+ Hernandez Architects
  • Project: A054 Dwellings Blaricummermeent
  • Location: Blaricum, The Netherlands
  • Programme: 29 Apartments
  • Client: Blauwhoed Eurowoningen
  • Project By: casanova + hernandez architects
  • Main Architects: Helena Casanova, Jesus Hernandez
  • Main Responsible For The Development: Thomas Been
  • Design Team: Robert Taapken, Rutger Huiberts, Marta Marotta, Isabel Illanes Yerón, Robbert van de Straat, Pablo Viña
  • Software used: Autocad, Skechtup and Photshop.


Community School Reigerlaan in Eindhoven, The Netherlands by Diederendirrix architects

Wednesday, June 13th, 2012

Article source: Diederendirrix architects

diederendirrix wins the architect selection for the Community School Reigerlaan Eindhoven!

Community School Reigerlaan Eindhoven aims to be the new name for school where several functions will be housed. Currently, the building is only in use as a elementary school. The existing buildings on the site consists of a monumental building and an outbuilding (nursery school) plus temporary units with 6 classrooms. The main building and outbuilding are registered as national monument, dating from 1915 and 1927 respectively.

Year -2010


Residential Building ODE in Amstedam, The Netherlands by HVDN / Studioninedots

Sunday, June 10th, 2012

Article source: HVDN/Studioninedots

At a unique location in Amsterdam, between the old town and the IJ-lake and next to Central Station, The Oosterdokseiland (ODE) is situated. Here, more than 200,000 square feet of modern architecture with a special mix of functions will be realized: housing, offices, a hotel, a library, a conservatorium, shops, bars and restaurants. For this dynamic place HVDN/Studioninedots designed a residential building with restaurants and a department store in the plinth. The building was recently completed and is characterised by a ‘chasm’, the specific shape of the apartments and the luxurious finish.

Image Courtesy Peter Cuypers

  • Architects: HVDN / Studioninedots
  • Project: Residential Building ODE ready for use
  • Location: Oosterdokskade, Amstedam, The Netherlands
  • Client: Bouwfonds MAB Den Haag
  • Type: 28 apartments and mixed-use development
  • Plot: 540 m
  • FSI: 11
  • Building costs: apartments € 7.400.000,- / total € 9.400.000,-
  • Design-completion: 2001-2012
  • Design team: Albert Herder, Arie v.d Neut
  • Project team: Stijn de Jongh
  • Engineering: Jean-Marc Saurer
  • Sustainebility: Uta Ehrhardt


KIEM onderwijs met zorg in Dordrecht, The Netherlands by Mecanoo architecten

Wednesday, May 30th, 2012

Article source: Mecanoo architecten

The district of Sterrenburg is located on the south side of Dordrecht and was largely built during the 1960s and 1970s. It is a sizable district with 21,000 residents and a generous share of parks, gardens and other green areas; it is also very close to the historical natural conservancy areas on the ‘Island’ of Dordrecht. The new building for KIEM will be built on the northern edge of the area on the De Sitterstraat. The school’s joint name covers five separate branches of education, care and medical science. De Vlij is a ‘Mytyl’ school for children with a physical disability or multiple disabilities, the Blije Gaarde, a school for children with serious learning issues and the Dordtse Buitenschool for children with long-term illnesses.

Wooden stairs

  • Architects: Mecanoo architecten
  • Project: KIEM onderwijs met zorg
  • Location: Dordrecht, The Netherlands
  • Design: 2010-2011
  • Execution: 2011-2013
  • Client: SPON, Dordrecht
  • Project management: ICS Adviseurs, Amsterdam
  • Structural engineer: JVZ Raadgevend Ingenieursburo bv, Deventer
  • Mechanical engineer: DHV, Den Haag
  • Electrical engineer: DHV, Den Haag
  • Building costs consultant: Bremen Bouwadviseurs b.v., Rotterdam
  • Program: 5,322 m² school for separate branches of education (multiple disabilities, long-term illnesses and learning issues), care and medical science, including preschool and after-school activities and sports facilities.


Wijkeroogpark in Velsen, The Netherlands by Bureau B+B Urbanism and Landscape Architecture

Tuesday, May 29th, 2012

Article source: Bureau B+B Urbanism and Landscape Architecture

De Scheybeek rises in the inner dunes near Heemskerk. The lower reaches of the stream, made visible in the park, culminates in the Noordzeelanaal. The natural level of the brook lies about 30 cm. above ground level, approximately one metre above the level of the ditches in the surrounding polder. This artificial situation offers opportunities for nature and recreation, as well as being the starting point for the park design. The brook has been staged together with the new pedestrian and bicycle paths in the extended spaces in the park. A game of meeting and disappearing takes place between the visitor and the stream.



City Centre in Nieuwegein, The Netherlands by Bureau B+B Urbanism and Landscape Architecture

Thursday, May 24th, 2012

Article source: Bureau B+B Urbanism and Landscape Architecture

In its earliest phase, at the start of the 1970s, construction activity in ‘new town’ Nieuwegein concentrated on its residential areas. Around when the city centre was about to have its turn, the economic climate offered little space for financing. The result was an introverted, cheap-looking shopping mall. Like many other ‘new towns’, Nieuwegein now faces the task of transforming the old shopping mall into a new vibrant heart. The structure inherited from the 1970s is to be subjected to a comprehensive revision.

Floral pattern and green islands


Split View in Hout, The Netherlands by U Architects

Wednesday, May 16th, 2012

Article source: U Architects

This  family which wanted to build this house was motivated by the change of their living situation and wanted to express this also in their new house. The two children of this family wanted to have their own living surrounding but also wanted to be in close contact with the parents. On the other hand the parents wanted to have more private zones in the new house but also be in close contact with their children.

Every floor of the house had to have an overview of the surrounding. In a certain way  the new house is a translation of the family situation which is undergoing a transformation like many other families in the Netherlands.

West and south facade

  • Architects: U Architects
  • Project: Split View
  • Location: Voorste Akkerweg 2, Mierlo – Hout, The Netherlands
  • Delivered:  February 2012
  • Building costs: 299.000 euro  inclusive VAT
  • Gross floor area:  250 m2
  • Type: One freestanding family house
  • Contractor: Jansen&Vis
  • Advisor construction: Vervest Constructief
  • Advisor HVAC: Volantis
  • Architecture photographer: Daan Dijkmeijer
  • Client : Family van Renterghem, which made this project financially possible.
  • Founders and owners of UArchitects: Misak Terzibasiyan & Emile van Vugt


Tuinstede in Amsterdam, the Netherlands by SNITKER/BORST/ARCHITECTS

Friday, May 11th, 2012


Tuinstede is the last of three new blocks that have been built in the Noordstrook, north of Delflandplein in the Amsterdam district New West. The urban design for the Noordstrook is made by Snitker/Borst Architects. In order to increase the density of the neighbourhood the existing modernist open strip building plan will be replaced by three urban closed blocks with large communal courtyards. One of the streets will remain without cars and will be arranged as a playground for children. The urban design will be executed in two phases. Recently the first phase was finished. In a second phase the U-shaped blocks will be completed to closed blocks. The three blocks are designed by Dick van Gameren, ANA and Snitker/Borst Architects, respectively.

Exterior View (Images Courtesy Roos Aldershoff)

  • Name of Project: Tuinstede
  • Location: Amsterdam, the Netherlands
  • Client urban design: Far West, Stadsdeel Nieuw-West
  • Client architectural design: De Principaal, Amvest
  • Design team urban design: Leen Borst, Mark Snitker, Maha Rahal, Louise Thompson, Mehrdad Mashaie, Sonja Stockmarr
  • Software used: Vectorworks


New theatre landmark for Emmen Zoo in the Netherlands by Henning Larsen Architects

Tuesday, May 1st, 2012

Article source: Henning Larsen Architects

Henning Larsen Architects and Dutch Van den Berg Groep have won first prize in an international competition for a 16,000 m2 theatre building that will also comprise the entrance to the zoological park in Emmen, the Netherlands. The well-known Dutch architecture companies MVRDV and Mecanoo also participated in the competition.


  • Architect: Henning Larsen Architects
  • Name of Project: New theatre landmark for Emmen Zoo in the Netherlands
  • Location: Emmen, the Netherlands


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy