Open side-bar Menu

Posts Tagged ‘The Netherlands’

Social Housing Sandtlaan – Urban Restructuring in Katwijk, The Netherlands by HVE architecten

Saturday, May 28th, 2011

HVE Architecten has designed a bright, sand-coloured housing project with a diverse program, that blends in and complements its surroundings with a certain ease and lightness. Filtered by the old trees next to the avenue Sandtlaan the light finds its way to the austere brick, glass and metal façades. Through façade composition and choice of materials the project has both a strong sense of solidity and lightness and playfulness.

Exterior view to the apartment building

  • Architect: HVE architecten
  • Name of Project: Social Housing Sandtlaan – Urban Restructuring
  • Location: Katwijk, The Netherlands
  • Project Team: Gerrit van Es, Dali Lourens, Lia Tuijt
  • Photographs: HVE architecten


The Tree Garden in Amsterdam, The Netherlands by SNITKER/BORST/ARCHITECTEN

Tuesday, May 17th, 2011

The municipality of New West (a town district of Amsterdam) is already for years simultaneously on multiple locations working on a large scale renewal of the Westen Garden Cities of Amsterdam. In this framework De Bomentuin is a small scale project, that is fitted in the neighborhood with modesty and carefulness. The project is realized on the site of the Slotermeerhof, a complex of duplex apartments belonging to the residential home for the elderly, Slotermeeroord from 1963. The small dwellings were demolished in order to make place for more spacious and comfortable apartments and family houses.

Night View


Amsterdam Central Station in The Netherlands by Wiel Arets Architects

Thursday, May 12th, 2011

Amsterdam’s Central Station is currently undergoing a drastic transformation to become the centerpiece of the city’s plan to reconnect its neighborhood clusters through the restructuring of its public transportation systems. The IJhal, to be located in the rear of Amsterdam’s Centraal Station on the waterfront of the river IJ, will be the main pedestrian centric portion of the renewed station, adding gastronomic, leisure and service areas to the station’s program.

Exterior View

  • Architect: Wiel Arets Architects
  • Name of Project: Ijhal
  • Location: Amsterdam, the Netherlands
  • Project Team: Wiel Arets, Bettina Kraus, Bruno Ebersbach, Joana Varela, Rob Willemse
  • Collaborators: Ramon Alvarez Roa, Ole Hallier, Nikolas von Schwabe, Janosch Welzien, Steffen Winkler
  • Date of design: 29th june 2010
  • Software used: Vectorworks


Auditorium of the School of Music in Groningen, The Netherlands by Alex van de Beld

Thursday, May 12th, 2011

The old auditorium at Groningen’s School of Music has been given a completely new identity. Breaking open one of the façades allows sunlight to stream into the hall and establishes a relationship between the hall and the adjoining patio. An oak interior was rolled out lengthwise, transforming the existing elements in the hall – floor, stage, balcony, walls and ceiling – into a unified whole. The organ was integrated in this wooden interior. The acoustics of the hall were improved by opening up the wooden surfaces, between which the lighting fixtures are set. The auditorium has been transformed into the ‘innards’ of a musical instrument.

Auditorium of the School of Music

  • Architects: Alex van de Beld
  • Project: Auditorium of the School of Music
  • Location: Groningen, The Netherlands
  • Client: School of Music, Groningen
  • Design Team: Alex van de Beld, Kristi Jungcurt
  • Size: 300 m2
  • Completed: 1998


Education Executive Agency & Tax offices in Groningen, the Netherlands by UNStudio

Thursday, May 5th, 2011

A new, 92 meter tall complex of soft, undulating curves marks the skyline of Groningen. This asymmetric, aerodynamic construction is set amidst small, ancient woodland, sheltering rare and protected species. The project includes the design, construction and financing of two public institutions; the national tax offices and the student loan administration. The commission from the RGD (National Buildings Service) includes, besides the architecture, the management and building maintenance and care of facilities and services for a period of 20 years. Accommodating 2,500 workstations, parking facilities for 1,500 bicycles and 675 cars in an underground garage, the building will be surrounded by a large public city garden with pond and a multifunctional pavilion with commercial functions.

Education Executive Agency & Tax offices - Photo by Ronald Tilleman

  • Architects: UNStudio
  • Project: Education Executive Agency & Tax offices
  • Location: Groningen, the Netherlands


Multi Mill in Haparandadam, Westelijke Houthavens by NL Architects designed using Rhino

Tuesday, May 3rd, 2011

Multi Mill

Competition entry for a cultural facility in Houthavens West, Amsterdam: 1st prize

Cultural Stage

The Port of Amsterdam commissioned Roos Burger & Yvon Yzermans, two collaborating art historians, to develop a cultural facility in Houthavens West. The Port wants to improve the attractiveness of the area to the public by realizing a cultural meeting place in the transforming area between city and port. The idea of NL Architects is to construct a flexible ‘base’ that can facilitate various art forms like: theater, film, fashion, sculpture, sound and light art, dance, video, music… Roos Burger & Yvon Yzermans will curate the outdoor events.

Multi Mill

  • Architect: NL ArchitectsPieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
  • Name of Project: Multi MillMultifunctioneel Cultuurpodium, Amsterdam 2010
  • Location: Haparandadam, Westelijke Houthavens, The Netherlands
  • Client: Port of Amsterdam and Roos Burger & Yvon Yzermans
  • Team: Gen Yamamoto with Ines Quinteiro Antolin, Marc Bitz, Qili Yang, Liping Lin, Lorena Valero Minano and Matthieu Moreau
  • Software used: Modeled the 3D shape of Multi mill with “Rhinoceros” and rendered with “3ds MAX”


De Nieuwe Liefde in Amsterdam, the Netherlands by Wiel Arets Architects

Saturday, April 30th, 2011

The monumental white building on Amsterdam’s Da Costakade was originally constructed in 1901 as a storage space for a wine company, before being converted into a parish in 1932 named De Liefde (‘The Love’). After falling into disrepair after many renovations, and with the last tenants leaving the property in 2007, the complex was completely rebuilt by Wiel Arets Architects and renames ‘De Nieuwe Liefde (‘The New Love’). The reconstruction included transforming the existing complex of buildings into a theatre and community centre composed of a main hall with seating for 230, a conference room with space for 60, a choir space for 50, a library, a grand foyer and a restaurant-café.

De Nieuwe Liefde

  • Architects: Wiel Arets Architects
  • Project: De Nieuwe Liefde (The New Love)
  • Location: Amsterdam, the Netherlands
  • Project Team: Wiel Arets, Bettina Kraus, Gwendolyn Kerschbaumer, Julius Klatte, Dennis Villanueva, Marie Morin
  • Collaborators: Bas van der Pol, Natali Gagro
  • Date of Design: 2007-2010
  • Software used: Vectorworks


Multifunctional School Building Tesselseveld in The Hague, The Netherlands by HVE Architecten

Saturday, April 30th, 2011

We feel that a school should be like a small town, with streets, squares and houses. A town where one meets, learns, plays and discovers. A school as a town where children learn to peacefully coexist and grow.

Exterior view to one of the entrances of the school

  • Architects: HVE Architecten
  • Project: Multifunctional School Building Tesselseveld
  • Location: The Hague, The Netherlands
  • Project Team: Gerrit van Es, Suzan Reerink
  • Client: Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH) + City of The Hague
  • Project Area: 2700 sqm
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Peter de Ruig & HVE architecten


Being Home in The Netherlands by Being Development

Friday, April 29th, 2011

Real estate company Being Development has created a new approach to building a home. With the introduction of Being Home, it is now not only possible, but easy to realise your own dream home. Being Home offers high-quality, innovative modular design homes that are sustainable, affordable and easy to adapt to everyone’s needs and preferences. The search for your perfect home starts at Being Home and ends with coming home.

The XS Villa


A8ernA in Zaanstad, The Netherlands by NL Architects

Thursday, April 28th, 2011

Koog aan de Zaan is a sweet little village near Amsterdam. It is located at the river Zaan. In the early seventies a new Freeway was constructed. In order to cross the river Highway A8 was build on columns. The new road crosses town in a fascinating way. It produced a brutal cut in the urban tissue. Ironically, progress has resulted here in a radical separation between the Church and the State: on one side of the elevated highway is a Chapel and on the other the former City Hall. The columns are about seven meters high. The space under the deck is strangely monumental: a stretched cathedral.

Aerial View

  • Architect: NL Architects, Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
  • Name of Project: A8ernA
  • Location: Koog aan de Zaan, Zaanstad, The Netherlands
  • Client: Gemeente Zaanstad
  • Project leader: Sören Grünert
  • Team: Erik Moederscheim, Sarah Möller, Annarita Papeschi, Michael Schoner, Wim Sjerps, Crystal Tang


GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy