Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘The Netherlands’

Ru Paré Community in Amsterdam, The Netherlands by BETA office for architecture and the city

Friday, February 3rd, 2017

Article source: BETA office for architecture and the city 

In the early 2000s, the Ru Paré School was emblematic of the social problems facing the Amsterdam borough of Slotervaart. The Ru Paré is now the neighborhood’s living room and accommodates an extraordinary social experiment.

A NEW KID ON THE BLOCK

In response to austerity measures in the Dutch economy, a social entrepreneur developed a model for solidarity in challenging neighborhoods. Inhabitants are offered tax advice, computing or language classes in return for community service; at the building level receding funding is supplemented with profitable start-ups.

Image Courtesy © Marc Faasse

  • Architects: BETA office for architecture and the city
  • Project: Ru Paré Community
  • Location: Amsterdam, Slotervaart, The Netherlands
  • Photography: Marc Faasse
  • Client: Stichting Samen Ondernemen
  • Collaborators: Elisabeth Boersma (architect), Rob van Dijk (landscape architect), Huibers Constructieadvies (engineer)
  • Team: Auguste van Oppen, Marc van Asseldonk, Marcello Soeleman
  • Year: 2014 – 2016
  • Status: Built

(more…)

Colourful Sports Park in Schiedam, The Netherlands by MoederscheimMoonen Architects

Thursday, February 2nd, 2017

Article source: MoederscheimMoonen Architects

How can you make a motorway section attractive and functional for the local residents? This is the question MoederscheimMoonen Architects set to work on for the Municipality of Schiedam. They devised a unique solution for a stretch of the A4 motorway between the Dutch cities of Delft and Schiedam. The result is wonderful green park and a new sports location that will definitely appeal to the imagination. Located some six metres above the motorway, the sports fields are enclosed by one of the largest canvases in Europe. Together with Lace Fence, the architects created no less than 8,500 m² of colourful fencing that consists of over 1.6 million life-like ‘pixels’. 

Image Courtesy © Ronald Tilleman and Dedots

  • Architects: MoederscheimMoonen Architects
  • Project: Colourful Sports Park
  • Location: Schiedam, The Netherlands
  • Photography: Ronald Tilleman and Dedots
  • Client: Municipality of Schiedam, The Netherlands
  • Architect in charge: Erik Moederscheim
  • Project team: Jim de Koning, Ruud Moonen, Fernando Polo Calvo, Sander Malschaert, Christiaan Harmse
  • Landscape design: BGSV Bureau voor stedenbouw en landschap
  • Fence design: Dedots
  • Structural engineering: CAE Nederland BV
  • Installation consultancy: IV Bouw BV
  • Main contractor for the building: Dura Vermeer Bouw Zuidwest BV
  • Contractor for the landscape: Van Kessel Sport en Cultuurtechniek BV
  • Surface area: 16,000 m²
  • Finalisation of design: March 2015
  • Final acceptance: September 2016

(more…)

Extension of a Post-War House in Zeist, The Netherlands by Lab-S + Kraal Architecten

Thursday, February 2nd, 2017

Article source: Lab-S

Contrast and balance in the same renovation project

A timber clad extension creates a new relationship between a brick semi-detached house and its green surrounding.

Kraal Architecten and Lab-S have joined forces for the renovation of a semi-detached house in Zeist, the Netherlands. The project consists of a large interior transformation with a total new layout and a new addition at the back of the original house.

Image Courtesy © Ed van Rijswijk

(more…)

Transformation Potato Barn in Amsterdam, The Netherlands by Houben & Van Mierlo Architecten

Sunday, January 22nd, 2017

Article source: Houben & Van Mierlo Architecten 

Amsterdam North is rapidly developing into a diverse and desirable district of Amsterdam. In a special location in the heart of this neighbourhood, Houben & Van Mierlo Architecten have designed the renovation of two old ‘potato barns’ into contemporary residential properties for two families, including an in-house photo studio for the famous photography duo Scheltens & Abbenes.

Image Courtesy © Houben & Van Mierlo Architecten

(more…)

Amstelloft in Amsterdam, The Netherlands by WE ARCHITECTEN

Friday, January 20th, 2017

Article source: WE ARCHITECTEN

The collective DIY-housing project Amstelloft consists of spacious loft-apartments. Inspired by dwellings in old schools, churches and warehouses: flexible space with double height which can be turned into living spaces ranging from open lofts to four-bedroom-apartments. The future inhabitants were intensely involved in the realization benefiting the pronounced posibilities and character of the design.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: WE ARCHITECTEN
  • Project: Amstelloft
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Filip Dujardin
  • Client: Bouwgroep Amstelloft
  • Contractor: Van Bekkum bouwondernemingBV
  • Period: 2012 (start design) – 2016 (completion)

(more…)

Kanarie Club in Amsterdam, The Netherlands by Studio Modijefsky

Friday, January 13th, 2017

Article source: Studio Modijefsky

Set in De Hallen, a former tram depot in Amsterdam west, Kanarie Club pays tribute to the old trams with its renewed design. Digging deep into the history of the building, Studio Modijefsky has created a design with strong references to the past. As a tram depot there were several activities taking place in the space giving service to the run down trams, such as electricity, paint, wood and metal work. These skills and the tools and work spaces they require, inspires the material and colour palette of the new interior and are means to divide the new restaurant space into different zones.

Image Courtesy © Maarten Willemstein

  • Architects: Studio Modijefsky (Esther Stam, Natalia Nikolopoulou, Kristina Petrauskaite, Moene van Werven, Kleoniki Fotiadou, Zahra Rajaei)
  • Project: Kanarie Club
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Maarten Willemstein
  • Client: Chong Chu, Tsibo Lin, Zing-Kyn Cheung, Rakish Gangapersad
  • Size: 699 m²
  • Status: realised November 2016

(more…)

Brutalistic icon in Eindhoven, The Netherlands by Powerhouse Company

Thursday, January 12th, 2017

Article source: Powerhouse Company

The Bunker in Eindhoven will be redeveloped and extended with a high-rise residential tower

The Bunker, the former student centre of Eindhoven University of Technology, will receive a full renovation and will be extended with a high-rise residential tower.

Late 2015, the development combination RED Company & Being Development, along with architectural firm Powerhouse Company, won the competition for the redevelopment of The Bunker. The winning plan has been further developed in the past year in close collaboration with the Technical University and the municipality of Eindhoven.

Image Courtesy © Powerhouse Company

Image Courtesy © Powerhouse Company

  • Architects: Powerhouse Company
  • Project: Brutalistic icon
  • Location: Eindhoven, The Netherlands
  • Developers: RED Company & Being Development

(more…)

Raadhuis in Krimpen aan den IJssel, The Netherlands by Fokkema & Partners Architecten

Friday, January 6th, 2017

Article source: Fokkema & Partners Architecten

Fokkema & Partners developed the interior design for the new – energy neutral – City Hall of Krimpen with an energy label A++. A welcoming entrance invites citizens to visit the City Hall for the services in the public area, which have open counters with a view through the building and to water around it. Flexibility fits the new way of working in the City Hall, which translates to a large diversity of workplaces and ways to arrange various spaces.

Image Courtesy © Horizon Photoworks

Image Courtesy © Horizon Photoworks

  • Architects: Fokkema & Partners Architecten (Marieke van Schaaijk, Rick Rijkse)
  • Project: Raadhuis
  • Location: Krimpen aan den IJssel, The Netherlands
  • Photography: Horizon Photoworks
  • Software used: SketchUp and Autocad
  • Client: Gemeente Krimpen aan den IJssel
  • Size: 1.700 m²
  • Start: September 2013
  • Status: Delivered April 2015

(more…)

New European HQ Calvin Klein & Tommy Hilfiger in Amsterdam, The Netherlands by MVSA Architects

Friday, January 6th, 2017

Article source: MVSA Architects 

In designing a new European HQ for PVH Europe: Calvin Klein & Tommy Hilfiger, we were inspired by the waterfront location. The former port turned creative hub shares the IJ with two contemporary landmark buildings: the EYE film museum and Muziekgebouw aan t ’IJ. We realized that our own building could complete a stunning architectural triangle.

exterior view, Image Courtesy © Ronald Tilleman

exterior view, Image Courtesy © Ronald Tilleman

  • Architects: MVSA Architects (Wouter Thijssen)
  • Project: New European HQ Calvin Klein & Tommy Hilfiger
  • Location: Danzigerkade 165, Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Albert Bakker, Ronald Tilleman and Barwerd van der Plas
  • Client: PVH Europe (Calvin Klein & Tommy Hilfiger)
  • Interior design: Dan O’Kelly Studio, PVH, Creative Services, MVSA Architects, Amsterdam
  • Developer: Heren 2, Amsterdam
  • Contractor: HerenBouw, Amsterdam
  • Constructive engineer: Van Rossum bv
  • Installations: Huisman & van Muijen
  • Real estate consultant: Appelhoven, Amsterdam
  • Programme: 12.000m² showrooms and offices
  • Completion: 2016

(more…)

Sluishuis Housing Development in Amsterdam, The Netherlands by BIG – Bjarke Ingels Group

Thursday, January 5th, 2017

Article source: BIG – Bjarke Ingels Group

Located between the dense city and the vast landscapes on the edge of Amsterdam, the new Sluishuis is shaped by its complex surroundings at once close to large infrastructure and to small-scale urban settlements. The classical courtyard building is revitalized by two transformations; it fully embraces the idea of living on the water and appears different from every vantage point. Toward the water the block is lifted up, forming a large opening that brings water from the IJ Lake into the courtyard and brings daylight and views to the complex’s inner apartments. Toward the neighboring urban district the block steps down like a cascade of landscaped terraces, creating a natural transition from cityscape to smaller-scale, natural surroundings. “Having spent my formative years as an architect in Holland at the end of the 20th century, it feels like a homecoming to now get to contribute to the architecture of the city that I have loved and admired for so long. Our Sluishuis is conceived as a city block of downtown Amsterdam floating in the IJ Lake, complete with all aspects of city life. Towards the city, the courtyard building kneels down to invite visitors to climb its roof and enjoy the panoramic view of the new neighborhoods on the IJ. Toward the water, the building rises from the river, opening a gigantic gate for ships to enter and dock in the port/yard. A building inside the port, with a port inside the building.” Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG. A promenade with public programs winds around the building and continues into the water, forming an archipelago of islands with houseboats, a sailing school, and floating gardens. A public passage climbs the cascading terraces of the building, serving as a small rooftop street that eventually loops onto the very top of the building to create a viewing platform over the IJ Lake. The passage will not only create a destination for visitors and neighbors, but will connect the residential units to each other and create a unique three-dimensional community between the residents of the building.   “The world famous urban environment of Amsterdam was created by the fusion of water and city. The new Sluishuis is born of the same DNA, merging water and perimeter block and expanding the possibilities for urban lifeforms around the IJ.” Andreas Klok Pedersen, Partner, BIG. The silhouette of Sluishuis will change as one moves around the building. At one vantage point it appears as the bow of a ship that reflects the water below; at another a vertical green community that invites visitors to engage directly with it; and finally as a true urban block with street access and city liveliness that is to be enjoyed by residents, neighbors, and the rest of Amsterdam.

Image Courtesy © BIG - Bjarke Ingels Group

Image Courtesy © BIG – Bjarke Ingels Group

  • Architects: BIG – Bjarke Ingels Group
  • Project: Sluishuis Housing Development
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Client: VORM / BESIX
  • Collaborators: BARCODE Architects, BOSCH SLABBERS, ABT, VAN ROSSUM, BURO BOUWFYSICA, KLIMAATGARANT, BIG Ideas
  • Partners in Charge: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
  • Design Lead: Dimitrie Grigorescu
  • Project Manager: Birgitte Villadsen
  • Team: Justyna Mydlak, Nina Vuga, Santtu Johannes Hyvärinen, Jonas Aarsø Larsen, Kirsty Badenoch, Vinish Sethi, Yannick Macken, Ulla Hornsyld, Brage Mæhle Hult, Sebastian Liszka, Sabine Kokina, Jakob Lange, Tore Banke, Kristoffer Negendahl, Manon Otto, Carolien Schippers
  • Project type: Competition
  • Size in m2: 46.000
  • Date: 28/11/2016
  • Status: In Progress

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy