Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘The Netherlands’

Amstelloft in Amsterdam, The Netherlands by WE ARCHITECTEN

Friday, January 20th, 2017

Article source: WE ARCHITECTEN

The collective DIY-housing project Amstelloft consists of spacious loft-apartments. Inspired by dwellings in old schools, churches and warehouses: flexible space with double height which can be turned into living spaces ranging from open lofts to four-bedroom-apartments. The future inhabitants were intensely involved in the realization benefiting the pronounced posibilities and character of the design.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: WE ARCHITECTEN
  • Project: Amstelloft
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Filip Dujardin
  • Client: Bouwgroep Amstelloft
  • Contractor: Van Bekkum bouwondernemingBV
  • Period: 2012 (start design) – 2016 (completion)

(more…)

Kanarie Club in Amsterdam, The Netherlands by Studio Modijefsky

Friday, January 13th, 2017

Article source: Studio Modijefsky

Set in De Hallen, a former tram depot in Amsterdam west, Kanarie Club pays tribute to the old trams with its renewed design. Digging deep into the history of the building, Studio Modijefsky has created a design with strong references to the past. As a tram depot there were several activities taking place in the space giving service to the run down trams, such as electricity, paint, wood and metal work. These skills and the tools and work spaces they require, inspires the material and colour palette of the new interior and are means to divide the new restaurant space into different zones.

Image Courtesy © Maarten Willemstein

  • Architects: Studio Modijefsky (Esther Stam, Natalia Nikolopoulou, Kristina Petrauskaite, Moene van Werven, Kleoniki Fotiadou, Zahra Rajaei)
  • Project: Kanarie Club
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Maarten Willemstein
  • Client: Chong Chu, Tsibo Lin, Zing-Kyn Cheung, Rakish Gangapersad
  • Size: 699 m²
  • Status: realised November 2016

(more…)

Brutalistic icon in Eindhoven, The Netherlands by Powerhouse Company

Thursday, January 12th, 2017

Article source: Powerhouse Company

The Bunker in Eindhoven will be redeveloped and extended with a high-rise residential tower

The Bunker, the former student centre of Eindhoven University of Technology, will receive a full renovation and will be extended with a high-rise residential tower.

Late 2015, the development combination RED Company & Being Development, along with architectural firm Powerhouse Company, won the competition for the redevelopment of The Bunker. The winning plan has been further developed in the past year in close collaboration with the Technical University and the municipality of Eindhoven.

Image Courtesy © Powerhouse Company

Image Courtesy © Powerhouse Company

  • Architects: Powerhouse Company
  • Project: Brutalistic icon
  • Location: Eindhoven, The Netherlands
  • Developers: RED Company & Being Development

(more…)

Raadhuis in Krimpen aan den IJssel, The Netherlands by Fokkema & Partners Architecten

Friday, January 6th, 2017

Article source: Fokkema & Partners Architecten

Fokkema & Partners developed the interior design for the new – energy neutral – City Hall of Krimpen with an energy label A++. A welcoming entrance invites citizens to visit the City Hall for the services in the public area, which have open counters with a view through the building and to water around it. Flexibility fits the new way of working in the City Hall, which translates to a large diversity of workplaces and ways to arrange various spaces.

Image Courtesy © Horizon Photoworks

Image Courtesy © Horizon Photoworks

  • Architects: Fokkema & Partners Architecten (Marieke van Schaaijk, Rick Rijkse)
  • Project: Raadhuis
  • Location: Krimpen aan den IJssel, The Netherlands
  • Photography: Horizon Photoworks
  • Software used: SketchUp and Autocad
  • Client: Gemeente Krimpen aan den IJssel
  • Size: 1.700 m²
  • Start: September 2013
  • Status: Delivered April 2015

(more…)

New European HQ Calvin Klein & Tommy Hilfiger in Amsterdam, The Netherlands by MVSA Architects

Friday, January 6th, 2017

Article source: MVSA Architects 

In designing a new European HQ for PVH Europe: Calvin Klein & Tommy Hilfiger, we were inspired by the waterfront location. The former port turned creative hub shares the IJ with two contemporary landmark buildings: the EYE film museum and Muziekgebouw aan t ’IJ. We realized that our own building could complete a stunning architectural triangle.

exterior view, Image Courtesy © Ronald Tilleman

exterior view, Image Courtesy © Ronald Tilleman

  • Architects: MVSA Architects (Wouter Thijssen)
  • Project: New European HQ Calvin Klein & Tommy Hilfiger
  • Location: Danzigerkade 165, Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Albert Bakker, Ronald Tilleman and Barwerd van der Plas
  • Client: PVH Europe (Calvin Klein & Tommy Hilfiger)
  • Interior design: Dan O’Kelly Studio, PVH, Creative Services, MVSA Architects, Amsterdam
  • Developer: Heren 2, Amsterdam
  • Contractor: HerenBouw, Amsterdam
  • Constructive engineer: Van Rossum bv
  • Installations: Huisman & van Muijen
  • Real estate consultant: Appelhoven, Amsterdam
  • Programme: 12.000m² showrooms and offices
  • Completion: 2016

(more…)

Sluishuis Housing Development in Amsterdam, The Netherlands by BIG – Bjarke Ingels Group

Thursday, January 5th, 2017

Article source: BIG – Bjarke Ingels Group

Located between the dense city and the vast landscapes on the edge of Amsterdam, the new Sluishuis is shaped by its complex surroundings at once close to large infrastructure and to small-scale urban settlements. The classical courtyard building is revitalized by two transformations; it fully embraces the idea of living on the water and appears different from every vantage point. Toward the water the block is lifted up, forming a large opening that brings water from the IJ Lake into the courtyard and brings daylight and views to the complex’s inner apartments. Toward the neighboring urban district the block steps down like a cascade of landscaped terraces, creating a natural transition from cityscape to smaller-scale, natural surroundings. “Having spent my formative years as an architect in Holland at the end of the 20th century, it feels like a homecoming to now get to contribute to the architecture of the city that I have loved and admired for so long. Our Sluishuis is conceived as a city block of downtown Amsterdam floating in the IJ Lake, complete with all aspects of city life. Towards the city, the courtyard building kneels down to invite visitors to climb its roof and enjoy the panoramic view of the new neighborhoods on the IJ. Toward the water, the building rises from the river, opening a gigantic gate for ships to enter and dock in the port/yard. A building inside the port, with a port inside the building.” Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG. A promenade with public programs winds around the building and continues into the water, forming an archipelago of islands with houseboats, a sailing school, and floating gardens. A public passage climbs the cascading terraces of the building, serving as a small rooftop street that eventually loops onto the very top of the building to create a viewing platform over the IJ Lake. The passage will not only create a destination for visitors and neighbors, but will connect the residential units to each other and create a unique three-dimensional community between the residents of the building.   “The world famous urban environment of Amsterdam was created by the fusion of water and city. The new Sluishuis is born of the same DNA, merging water and perimeter block and expanding the possibilities for urban lifeforms around the IJ.” Andreas Klok Pedersen, Partner, BIG. The silhouette of Sluishuis will change as one moves around the building. At one vantage point it appears as the bow of a ship that reflects the water below; at another a vertical green community that invites visitors to engage directly with it; and finally as a true urban block with street access and city liveliness that is to be enjoyed by residents, neighbors, and the rest of Amsterdam.

Image Courtesy © BIG - Bjarke Ingels Group

Image Courtesy © BIG – Bjarke Ingels Group

  • Architects: BIG – Bjarke Ingels Group
  • Project: Sluishuis Housing Development
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Client: VORM / BESIX
  • Collaborators: BARCODE Architects, BOSCH SLABBERS, ABT, VAN ROSSUM, BURO BOUWFYSICA, KLIMAATGARANT, BIG Ideas
  • Partners in Charge: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
  • Design Lead: Dimitrie Grigorescu
  • Project Manager: Birgitte Villadsen
  • Team: Justyna Mydlak, Nina Vuga, Santtu Johannes Hyvärinen, Jonas Aarsø Larsen, Kirsty Badenoch, Vinish Sethi, Yannick Macken, Ulla Hornsyld, Brage Mæhle Hult, Sebastian Liszka, Sabine Kokina, Jakob Lange, Tore Banke, Kristoffer Negendahl, Manon Otto, Carolien Schippers
  • Project type: Competition
  • Size in m2: 46.000
  • Date: 28/11/2016
  • Status: In Progress

(more…)

Shoesme in Tilburg, The Netherlands by Joris Verhoeven Architectuur

Tuesday, December 27th, 2016

Article source: Joris Verhoeven Architectuur 

The new headquarters of Shoesme, a childrens shoe’s manufacturer in Tilburg, has been given two different faces. This conscious duality originated from its location in the city.

On one side, the building has a classical facade that radiates allure and status and blends seamlessly into the historic ribbon structure of the city. The gap in this typical street structure is filled with a building that always seems to have stood there. As if a missing link is put in the chain.

Image Courtesy © John van Groenedaal

Image Courtesy © John van Groenedaal

(more…)

De Bank in Rotterdam, The Netherlands by KAAN Architecten

Thursday, December 15th, 2016

Article source: KAAN Architecten 

KAAN Architecten has moved to a new office, marking a page-turn for the expanding architectural practice. The new location is in the heart of Rotterdam, situated along the Maas river, just a few meters from the iconic Erasmus bridge and the firm’s awardwinning project Education Center at Erasmus Medical Center University. The project has transformed 1.400 sqm of the former premises of De Nederlandsche Bank into KAAN’s new open-space headquarters, which encompasses more than 80 workspaces.

Image Courtesy © Simone Bossi

Image Courtesy © Simone Bossi

  • Architects: KAAN Architecten (Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio)
  • Project: De Bank
  • Location: Boompjes 255, Rotterdam, The Netherlands
  • Photography: Simone Bossi and Casper Rila
  • Software used: Autodesk AutoCAD, Adobe Suite and Rhinoceros
  • Project team: Beatrice Bagnara, Dennis Bruijn, Marten Dashorst, Luuk Dietz, Giuseppe Mazzaglia
  • Contractor: Pleijsier Bouw
  • Construction advisor: Pieters Bouwtechniek
  • Water + Electrical installations: Van Panhuis
  • GFA: 1.400 sqm
  • Design phase: February – March 2016
  • Construction phase: April – September 2016

(more…)

VILLA MONTFOORT in The Netherlands by Station-D Architects

Thursday, December 8th, 2016

Article source: Station-D Architects

Both man and woman for whom we designed the villa have young children from a previous relationship. Our client’s desire was to build a house that would facilitate the coming together of those two families. This resulted in a design with separate functions for each family and common meeting places for both families. Each family has its own entrance hall, living room, bathroom and toilet and bedroom area. The main hall and spacious kitchen are set up as common spaces and planned as the heart of Villa Montfoort.

Image Courtesy © Stijn Poelstra

Image Courtesy © Stijn Poelstra

  • Architects: Station-D Architects
  • Project: VILLA MONTFOORT
  • Location: Montfoort, The Netherlands
  • Photography: Stijn Poelstra
  • Architect in Charge: Lars Hoogewerf
  • Project Team: Rico Heykant, Lars Hoogewerf, Tim van Beukering
  • Contractor: Hako Bouw Montfoort
  • Area: 440 m²
  • Project Year: 2015

(more…)

Nieuwdok NDSM in Amsterdam, The Netherlands by Moke Architecten

Thursday, December 8th, 2016

Article source: Moke Architecten

The site of NDSM Nieuwdok site is a former ship dock area at the waterfront of Amsterdam Noord in the Netherlands. The area is currently largely derelict and used by early adapters, like Greenpeace, Red Bull and MTV. The remaining monumental industrial buildings allocate small creative businesses and workshops, while new bars and hip festivals indicate the potential attraction of the area. They are signs of what is about to happen, as in the coming years the area will be transformed into a diverse urban area, with housing, office space, hotels and the like, all with a staggering density. Surrounded by the IJ River and some remaining docks, the water has a strong impact on the site and provides beautiful views.

Image Courtesy © Thijs Wolzak

Image Courtesy © Thijs Wolzak

  • Architects: Moke Architecten (Ludo Grooteman)
  • Project: Nieuwdok NDSM
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Thijs Wolzak
  • Program: School (ROC), launderette, 380 studios
  • Team: Hao Tran, Rik Lambers, Pascal Bemelmans
  • Client: Amsterdam Waterfront i.s.m. Biesterbos
  • Structural design: Diocon
  • Installations design: Viac
  • Environmental design: LBPSight
  • Construction firm: Kondor Wessels Amsterdam
  • Façade construction: Keers
  • Floor area:  School (ROC): 4.000 sqm, Student housing: 14.000 sqm
  • Year: 2013 – 2016

(more…)

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy