Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Tokyo’

HDI Tokyo Office in Japan by van der Architects

Friday, June 9th, 2017

Article source: van der Architects 

What does an authentic workplace look like? Designing an authentic office is not an easy task. Just like the terms “artist”, “poet” or “great lover”, these are titles that are given or need to be earned rather than being self-assigned.

Our attempt in creating an authentic workplace started off with our WorkVitamins methodology. This methodology was created by me, Martin van der Linden, principal of van der Architects, when I was an assistant researcher at Waseda Univeristy in 2001 here in Tokyo. I believes that architecture can be a catalyst for change in innovative environments, and this methodology – called “WorkVitamins” – is based on this idea.

Image Courtesy © Yo Masunaga

  • Architects: van der Architects (Martin van der Linden)
  • Project: HDI Tokyo Office
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: Yo Masunaga
  • Software used: Vectorworks, SketchUp
  • Client: HDI
  • Project team: Ayumu Ota, Yuko Kawakita
  • Contractor: SPD Meiji

(more…)

COOOP3 in Tokyo, Japan by Domino Architects

Thursday, April 20th, 2017

Article source: Domino Architects

We designed a new office space for a creative agency in Tokyo applying mixture of technology and traditional Japanese wood works for structure, furniture and fixtures. To keep the flexibility of the space, we suggested a portable partition system to insert on the floor and create proper size of the area.

The floor includes lab space intended for long-term project and war room intended for many projects to have short, intensive period of discussions. Each space is divided by glass partitions so that each active project can feel each other and is visible at a glance.

Image Courtesy © Gottingham

  • Architects: Domino Architects
  • Project: COOOP3
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: Gottingham
  • Clients: Loftwork Inc.
  • Lead Architects: Yusuke Oono
  • Contractor: Eckits
  • Woodwork consultants: Hidakuma
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 218.2 sqm
  • Completion Year: 2017

(more…)

Ginza Place in Tokyo, Japan by Klein Dytham architecture (KDa)

Thursday, April 13th, 2017

Article source: Klein Dytham architecture (KDa) 

Ginza Place, a major commercial development in Tokyo’s famous Ginza shopping district, occupies arguably the most prominent recent development site in Japan. Ginza’s reputation for elegance and sophistication has made it a center of Japanese culture and commerce for more than a century. Ginza Place completes the neighborhood’s central intersection by introducing a bold and well calculated facade to the streetscape.

Image Courtesy © Klein Dytham architecture (KDa)

(more…)

Shibuya Apartment in Japan by Hiroyuki Ogawa Architects Inc

Wednesday, April 5th, 2017

Article source: Hiroyuki Ogawa Architects Inc 

We renovated our apartment building in Shibuya, Tokyo for vacation rental services such as AirBnB.

We designed this space so that it will be a clean, quiet place for rest, opposite from the feeling of the city its located in and for tourists who will be enjoying all the excitement of Shibuya, one of the most cutting-edge downtown areas in Asia.

Image Courtesy © Kaku Ohtaki

  • Architects: Hiroyuki Ogawa Architects Inc 
  • Project: Shibuya Apartment
  • Location: Shibuya, Tokyo, Japan
  • Photography: Kaku Ohtaki
  • Floor area: 61 ㎡ (each)

(more…)

Nerima House in Tokyo, Japan by Elding Oscarson

Sunday, February 5th, 2017

Article source: Elding Oscarson 

On a plot in Tokyo, a small garden has been thriving next to an old house for a long time. As the tiny existing building was replaced, our client really wanted to preserve the garden and allow it to sprawl all around the house. The small plot should also fit a parking, the maximum footprint of the house, and the necessary gap to the site perimeter. The client is a couple that will first use this house as a weekend house before eventually moving to Tokyo. They also have grown-up children living in Tokyo and abroad that will inhabit the house from time to time. Therefore, the program was fairly unspecified, and rather than making a house with many small rooms, we opted for a concept which gives a few large spaces in this small house.

Image Courtesy © Kenichi Suzuki

  • Architects: Elding Oscarson [Jonas Elding (Partner in Charge), Johan Oscarson (Partner in Charge), Yuko Maki (Project Architect)]
  • Project: Nerima House
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: Kenichi Suzuki
  • Software used: Autocad
  • Local Architect: Koichiro Tokimori, Osamu Kato
  • Structural Engineer: Jun Sato Structural Engineering, Yuko Mihara (Project Engineer)
  • Mechanical Engineer: System Design Labo
  • Builder: Kudo Komuten
  • Gardener: Tokuzo
  • Curtain: Akane Moriyama
  • Construction Cost: 38.000.000 yen
  • Site area: 109 m2
  • Building area (gross): 46 m2
  • Total floor area (gross): 99 m2
  • Completion: 2015

(more…)

House in Tsubaki, Japan by PANDA – Person and Architecture

Wednesday, February 1st, 2017

Article source: PANDA – Person and Architecture

The site is located in a residential district, which is easily accessible from a principal road. It is a so-called “flagpole-shaped site”, meaning that the rectangular site is located at some distance from the public road and linked to it by a long and narrow path. The site is surrounded by two-story and three- story buildings on the four sides. The client requested an indoor garage so that he can enjoy looking at his beloved car from living room and also an inclined roof with solar panels.

Image Courtesy © Koichi Torimura

  • Architects: PANDA – Person and Architecture (Kozo Yamamoto, Shinji Ikeda)
  • Project: House in Tsubaki
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: Koichi Torimura
  • Contractor: AZ Construction
  • Total Floor Area:94.81 sqm
  • Building Area:94.81sqm
  • Year:2014

(more…)

Coniwa in Tokyo, Japan by YUUA Architects and Associates

Tuesday, January 24th, 2017

Article source: YUUA Architects and Associates

“coniwa” is a cooperative housing residence, located in the suburbs of western Tokyo.

It consists of eleven dwellings arranged around a lush courtyard, which is covered by a wooden boardwalk. In this project the clients were initially provided with a constructive and architectural framework, in which the plan was designed according to the individuals’ requests.

Image Courtesy © SOBAJIMA, Toshihiro

  • Architects: YUUA Architects and Associates (Madoka Aihara & Tomokazu Shimizu)
  • Project: Coniwa
  • Location: Koganei-shi, Tokyo, Japan
  • Photography: SOBAJIMA, Toshihiro
  • Software used: Vectorworks
  • Producer: Archinet
  • Structural Engineer: Hirotsugu Tsuboi Structural Engineers, RGB Structure
  • Facility Engineer: Kitamura Machinery Engineering
  • Plants Designer: SOLSO
  • Constructor: Ishizue Column Co., Ltd.
  • Project Area:  718.86m2
  • Building Area: 373.63m2
  • Size: 886.52m2
  • Year: 2014-2015

(more…)

Rainy・Sunny in Tokyo, Japan by Mount Fuji Architects Studio

Thursday, January 19th, 2017

Article source: Mount Fuji Architects Studio

The site is there in a residential area in Tokyo, dense with low-rise buildings, located a little bit west to the center of the Kanto plain. 
The climate there is about to change from warm humid climate to rainforest climate in near future.

I’m not making a “house” this time. It should be a lasting “terrain” that induces “habitation”. My goal is to shape the terrain up to a freshly designed “residence” with no preestablished harmony sensed.

Image Courtesy © Ryota Atarashi

Image Courtesy © Ryota Atarashi

  • Architects: Mount Fuji Architects Studio
  • Project: Rainy・Sunny
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: Ryota Atarashi
  • Design Team: Masahiro Harada + MAO (principals-in-charge) + Naoto Ishi , Kazuyoshi Nomura
  • Structural engineering: Jun Sato structural engineers
  • Structure: Reinforced Concrete
  • Site Area: 108.3m2
  • Building Area: 53.1m2
  • Total Floor Area: 79.5m2
  • Project year: 2008

(more…)

M3・KG in Tokyo, Japan by MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

Friday, January 13th, 2017

Article source: MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

“dialogue” between the old and the new “substance” 
This is a house to be built in Tokyo, for a movie producer couple.
This architecture is consisted by combining L-shaped blocks of reinforced concrete and sequential frames of box-shaped engineer-wood. We put bedrooms, film archive and galley in solid concrete part for security, and living room in engineer-wood part for openness. 
As material that consist an open space that is 6m in height, 5.5m in width, 14m in depth, we choose thin engineer-wood (38mmx287mm).
Main theme for this architecture is to bring out a sense of mass and material, which were denied by modern architecture which pursued “white, flat wall” as a style.
We intentionally left the wood grain of mold on the surface of concrete, and choose textured stones and irons.
It goes without saying that a house is a relaxing place. A house like a white-cube, surrounded by flat, white walls everywhere, gives a person very abstract image.
But that image could only be sensed when we use intellective part of our brain. 
The problem is that we’re not all-intellective-creature. For the people like this client, who do enough intellectual labor on a daily basis, white-cube would only bring sense of fatigue.
The role of architecture, especially the ones for living, is to soothe the sensory side of people, not to stimulate the intellectual side. That’s my take.
Sure, intellectual living would have got some meaning as a fashion at the time when modern architecture was born.
However, now that it became a part of everyday life, its identity has been lost.
We have to examine whether our approach is rational or not every time we build architecture.

Image Courtesy © Ryota Atarashi

Image Courtesy © Ryota Atarashi

  • Architects: MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO
  • Project: M3・KG
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: Ryota Atarashi, Satoshi Asakawa
  • Design Team: Masahiro Harada + MAO (principals-in-charge) Naoto Ishii, Shohei Kuma, Yusuke Kakinoki
  • Consultants:
    • Structural engineering: Jun Sato structural engineers
  • MEP:
    • Buildings General Contractor: Eiger co.,ltd.
  • Structure: Reinforced concrete. partly wood frame
  • Site area:177.27m2
  • Building area: 106.33m2
  • Total floor area: 259.72m2
  • Number of stories: 2 story + 1 basement
  • Project year: 2006

(more…)

De Beers Ginza Building in Tokyo, Japan by Jun Mitsui & Associates Inc. Architects

Tuesday, December 27th, 2016

Article source: Jun Mitsui & Associates Inc. Architects 

Ginza is renowned around the world as a commercial hotspot in Tokyo. Marronnier street in Ginza is an especially bright street lined with great buildings each with their own individuality and architectural design. We felt that the De Beers Ginza Building should express the brightness and the glow of Ginza at the same time. For the design, what we imagined firstly was an image of gently curving streams of light. Like a light ribbon being held above the ground, or the aurora that changes its colour and shape continuously, we thought it should have a bright and graceful form with curved lines that look like a women’s beautiful silhouette. We decided to brighten the stainless steel to appear like a diamond glitter along the silhouette to give it a sensitive look. The building has been constructed with stainless steel being rolled out in a curved shape. Each stainless steel surface has a special finish, so the appearance reflects the light of the sky and the town sensitively and changes its appearance throughout the day with the movement of the sun. At the same time, the architectural expression shows infinite changes depending on the position it is seen from. Ginza has always been on the frontier of design, adopting changes over time to form the town. De Beers Ginza is a part of that tradition and our design is an expression of this ever changing town on the frontier of architectural design.

Image Courtesy © Naoomi Kurozumi

Image Courtesy © Naoomi Kurozumi

  • Architects: Jun Mitsui & Associates Inc. Architects
  • Project: De Beers Ginza Building
  • Location: 2-5-11, Ginza, Chuo-ku, Tokyo, Japan
  • Photography: Naoomi Kurozumi
  • Software used: Autocad
  • Total floor area: 3,997.3 m2
  • Completion: 2007

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy