Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Tokyo’

THE ROSE in Tokyo, Japan by N Maeda Atelier

Sunday, June 30th, 2013

Article source: Norisada Maeda

Three lumps scooped out from a rectangular pudding result in the emerging of spatial [recto] and [verso].[recto]meaning the air filling the three concavities on the pudding ‘s surface. it is defined by the surrounding [outer skin visible from the outside = wall] accommodates room function with public character in close relationship with the outside such as LOUNGE, PARKING, ENTRY.[verso] meaning the inside of the scooped-out pudding’s volume.  it is defined by the surrounding [outer skin facing the interior = wall] accommodates room function with personal character in close relationship with the interior such as BEDROOM, STUDY, GARDEN Communication planned between the air’s [recto] and [verso] that are both products of the [scooping out] creates a twist in their relationship.

Image Courtesy © N Maeda Atelier

  • Architects: N Maeda Atelier
  • Project: THE ROSE
  • Location: Minato, Tokyo, Japan
  • Design: N MAEDA ATELIER-Norisada Maeda
  • Design: 2002~2003
  • Construction: 2003~2004
  • Structual system: Reinforced concrete, 3 stories + basement
  • Maximum height: 9.900mm
  • Consultants: Hirokazu In , structural
  • Site area: 150.18 m2
  • Built area: 87.75 m2
  • Total floor area: 288.99 m2

Major materials: 

  • exterior: exposed concrete
  • interior: exposed concrete

Neut House in Suginami, Tokyo by APOLLO Architects & Associates

Thursday, June 27th, 2013

Article source: APOLLO Architects & Associates

The ophthalmologist couple purchased this narrow, but deep, parcel of land in a quiet neighborhood to build a house where they could enjoy their hobby of listening to the music. On the basement level, the courtyard and double-pane glazing provide sound-buffer for this RC-structure studio which is insulated on the exterior. Natural light enters the studio through the courtyard and makes the space exceptionally inhabitable as a basement.

Image Courtesy © Masao Nishikawa

  • Architects: APOLLO Architects & Associates
  • Project: Neut House
  • Location: Suginami ward Tokyo
  • Photography: Masao Nishikawa
  • Date of Completion: December 2012
  • Principal Use: Private Housing
  • Structure: Reinforced Concrete
  • Site Area: 122.26 m2
  • Building Area: 61.12m2
  • Total Floor Area: 153.938m2 (36.94m2/BF, 55.87 m2/1F, 61.12m2/2F)

Plastic Moon in Tokyo, Japan by N Maeda Atelier

Saturday, June 22nd, 2013

Article source: Norisada Maeda 

For this project a moulding form coins the shape of space. According to this positive form, every space in the building alongside with its scenery is being created as the negative counterpart to it. Moulding forms are usually being filled with liquid metal in order to shape a certain kind of part or product.

Image Courtesy © TOSHIHIRO SOBAJIMA

  • Architects: N Maeda Atelier
  • Project: Plastic Moon
  • Location: Setagaya, Tokyo
  • Photography: TOSHIHIRO SOBAJIMA
  • Site area: 171.91m2
  • Total floor area: 206.59m2
  • Function: Private residence
  • Structural system: Steel Structure 3F
  • Finish of construction: September 2009

Major materials

  • Exterior: Tile finish
  • InteriorMortar finish

Seijo in Tokyo, Japan by N Maeda Atelier

Saturday, June 22nd, 2013

Article source: Norisada Maeda

Image Courtesy © N Maeda Atelier

  • Architects: N Maeda Atelier
  • Project: Seijo
  • Location: Setagaya, Tokyo, Japan
  • Site area: 218.92m2
  • Total floor area: 174.80m2
  • Function: Private residence
  • Structural system: Reinforced concrete 3F
  • Finish of construction: April 1994

Major materials

  • exterior: raw finished concrete
  • interior: raw finished concrete

c_lip in Hachioji, Tokyo by N Maeda Atelier

Saturday, June 22nd, 2013

Article source:  Norisada Maeda

Image Courtesy © N Maeda Atelier

  • Architects: Norisada Maeda
  • Project: c_lip
  • Location: Hachioji Tokyo
  • Site area: 236.65m2
  • Total floor area: 125.88m2
  • Function: Private residence
  • Structural system: Timber 2F
  • Finish of construction: February 2001

(more…)

Alice in Tokyo, Japan by N MAEDA ATELIER

Saturday, June 22nd, 2013

Article source: Norisada Maeda

The plot for ALICE is an extremely long rectangle, 3.8 m wide and 22 m deep. It is situated in the middle of a bustling shopping district that would seem completely unsatisfactory for a personal home. The client requested a “resort” here. With a pool, lush trees, and a blue sky above. 
In order to conceptualize this “resort”, I decided to use two contradicting methods at the same time, to “sever” the architecture from the commotion of the surroundings, and to boldly “connect” it thereto.

Image Courtesy © N Maeda Atelier

  • Architects: N MAEDA ATELIER
  • Project: Alice
  • Location: Ota Tokyo Japan
  • Design: N MAEDA ATELIER- Norisada Maeda principal-in-charge-Haruyo Takeuchi
  • Design: 1995~1996
  • Construction: 1997
  • Structual system: Reinforced concrete, 3 stories   

Mush room in Tokyo, Japan by N Maeda Atelier

Saturday, June 22nd, 2013

Article source: Norisada Maeda

The part of “Mash/Room” is lucid in its abstraction of the architecture – two pairs of slightly displaced L-blocks, each pair set perpendicular to the other, and one set protectively guarding the other.
 Transposed to real life, incorporeal digital renderings materialise in the form of substantive concrete L-shaped structures, exponentially magnifying and making tangible the sense of space that initially could only be imagined.

Image Courtesy © N Maeda Atelier

  • Architects: N Maeda Atelier
  • Project: Mush room
  • Location: Setagaya Tokyo
  • Site area: 118.93m2
  • Total floor area: 124.71m2
  • Function: Private residence
  • Structural system: Reinforced concrete & Steel Structure 2F
  • Finish of construction: July 2003

Major materials

  • exterior: raw finished concrete
  • interior : raw finished concrete

Knockout the moonlight in Tokyo, Japan by N Maeda Atelier

Friday, June 21st, 2013

Article source: Norisada Maeda

A metaphor used in philosophy is “Mobius’s ring”. This involves taking a piece of tape which is black on one side and white on the other, and twisting the tape halfway and connecting the ends, to form a loop where the side that was black imperceptibly connects to the white side. The idea is to twist the thought that the front is normally black and the back is white, to create a metaphor for connecting and inverting the inside and outside.

Image Courtesy © Norisada Maeda

  • Architects: N Maeda Atelier
  • Project: Knockout the moonlight
  • Location: Setagaya Tokyo Japan
  • Design: N MAEDA ATELIER-Norisada Maeda
  • Design: 2001
  • Construction: 2001~2002
  • Structual system: Wood
  • Exterior: paint finish on mortar
  • Interior: gypsum plasterboad
  • Maximm heiught: 6.900mm

(more…)

Machine head in Tokyo, Japan by N Maeda Atelier

Friday, June 21st, 2013

Article source: Norisada Maeda

Our design procedure is to expand a occasional “Coincidence”. 
”Coincidence” this time is【cliff ground】 and 【the guitar】(client is the guitarist)
The site is the cliff ground with the vertical interval of 3m. 
【Place above】/【place below】 was allotted to 【real volume】/【fictional volume】. 
【Real volume】 is made of galbarium plates with 20.000 stainless steel bolts. On the othere hand, 【Fictional volume】 is surrounded by transparent glass walls.

Image Courtesy © Norisada Maeda

  • Architects: N Maeda Atelier
  • Project: Machine head
  • Location: Machida, Tokyo
  • Site area: 138.72m2
  • Structural system: Steel Structure 2F, Reinforced concrete 1F
  • Finish of construction: April 2008         
  • Exterior: Metal finish
  • Interior: Metal finish
  • Total floor area: 103.38m2
  • Function: Private residence

(more…)

E hyphen world gallery BonBon in Tokyo, Japan by LIN inc.

Saturday, May 25th, 2013

Article source: LIN inc.

InLaforet, the landmark of Harajuku, a new shop of the E hyphen world gallery has been opened, in which the world view of AMO, the top fashion model of Zipper magazine, is materialized as a shop. Things that are associated with the word bonbon. The shop’s sweet façade reminds us of a sweet shop with chocolate and vanilla scents, and colorful confectioneries.

Image Courtesy © Kozo Takayama 

  • Architects: LIN inc.
  • Project: E hyphen world gallery BonBon
  • Location: LaforetHarajuku, Tokyo, Japan
  • Photography: Kozo Takayama
  • Designer: Mayumi Suzuki
  • Area:  80m2
  • Completion year: 2013
  • Main Materials: marble stone floor in black and white color. Maple wood wall. Ribbed plate with acrylic paint. Decoration wall papers. 100% Silk original rug.
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy