Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘Tokyo’

Shinjuku Gardens in Tokyo, Japan by Cheungvogl architects

Wednesday, April 4th, 2012

Article source: Cheungvogl architects

Site

Land is scarce in the inner city of Tokyo and restful green spaces few and far between. ‘Shinjuku Gardens’ – in the thriving hub of Tokyo’s inner city, is a conscious effort to make the most of the available open space; pushing boundaries in a quest to amalgamate much needed natural landscape into the infrastructure of the city. The project raises economical, social, environmental and cultural awareness on various aspects. The design strategies aim to maximize investment returns by providing more than double the amount of car parking spaces; optimize opportunities to inject greenscape to reduce CO2 exhaust emissions, and promote the arts and culture by offering spaces for art exhibitions in the city centre of Tokyo.

Rendering

  • Architect: Cheungvogl architects
  • Project Name: Shinjuku Gardens
  • Location: Tokyo, Japan
  • Use: Car Park
  • Site Area: 2,200 ㎡
  • Bldg. Area: 1,800 ㎡

Rendering

  • Gross Floor Area: 3,200㎡ parking above ground / 1,800 public accessible gardens on roof top
  • Bldg. Coverage Ratio: 80% (0.8)
  • Gross Floor Ratio: 145%  (1.5)
  • Bldg. Scale: 2Stories above Ground + Roof Top Gardens
  • Structure: Concrete
  • Max. Height: 6 m
  • Landscape Area: 400㎡ Ground floor + 1,800 ㎡Roof Top Gardens
  • Parking Lot: 163 cars
  • Exterior Finish: Concrete, landscape

Rendering

Architecture

‘Shinjuku Gardens’ proposes to replace an existing open (80 number) car parking lot with a 2-storey car park; rendering the site with a sheltered ‘green-wall-gallery’ which will accommodate an additional 83 parking spaces. Appreciating the economical value of land, the car park adopts the most efficient parking layout grid. Replacing conventional car ramps with car lifts will maximize parking spaces; minimize traffic congestion, safety hazards and waiting time. This highly rational 54m x 33m parking structure occupies 22% less site coverage compare to the existing layout, leaving more quality public green spaces and allowing light and air to penetrate deeper into the already dense urban environment. External pedestrian ramps are inserted to provide public access to the rooftop garden and park-gallery above ground.

Rendering

Green

The simple, restrained and clear material palette subtlety blends in with the existing city fabric. The ‘soft-cladding’ of the structure is characterised by the wide balustrades to allow grass to coat the exterior of the frame, creating layers of ‘green living-walls’ as enclosures to the structure. Visually, the architecture enriches the community with layers of translucent green-curtains while shielding the views of parked cars. Functionally, the ‘soft-cladding’ utilizes the fields of grass to absorb CO2 exhaust emissions, acting as clean air filters between the buildings.

The rooftop garden is a new green oasis above the dedicated car park facility. This intimate social space above the infrastructure and man-made concrete structure is freely accessible and animated by the public at all times.

Rendering

Art

The two levels of car parks are envisaged as park-galleries, where artists are invited to exhibit their artworks. Using structural columns and structural slabs as blank canvases for artists to create art might be a new culture to bring the arts into the everyday lives. Exhibiting art within found spaces is undoubtedly an economically viable and functionally manageable alternative to make the arts more accessible to the public. The project blurs between architecture and art; turning a conventional car park project into a Street Art Museum – looking deeper into the everyday ordinary environment to seek surprising findings.

Rendering

East Elevation

Section

South Elevation

Plans

Neil Barrett Flagship Store in Tokyo, Japan by Zaha Hadid Architects

Tuesday, March 6th, 2012

Article source: Zaha Hadid Architects
More projects by Zaha Hadid

Our concept for the Neil Barrett flagship store in Tokyo is based on the minimal cut of the brand`s fashion design and parallels its approach in using the same design parameters of fixed points, folding, pleating and cut outs. Rather than defining a single room or space, our design creates a circular passage allowing the customer to experience the space in multiple ways and interpretations. Furniture staged in key points throughout the store creates the spatial concept of a narrow enclosure changing to an open condition. In two formal elements the design shifts between architecture and sculpture, where a compact mass of surface layers unravel and fold to form the shelving display and seating. The emerging folds will be used as display area for the NB accessory collection.

 

Interior View

  • Architect: Zaha Hadid Architects
  • Name of Project: Neil Barrett Flagship Store
  • Location: Tokyo, Japan
  • Date: 2008
  • Client: Neil Barrett
  • Status: Completed
  • Design: Zaha Hadid and Patrik Schumacher
  • Project Architect: Claudia Wulf, Elke Presser, Torsten Broeder

(more…)

House in Aoto, Japan by Masayoshi Takahashi

Tuesday, February 28th, 2012

Article source: Masayoshi Takahashi/High Land Design

A spiral staircase has been built into the home, enabling the individual to move through out each space with ease. This house is located in a heavily trafficked road on the north side.

We thought that is important to be connected the scene of life continuously while moved up and down about this project.  We placed each space like spiral around the stairs. So that It is possible to move around each space without feeling the difficulty moving up and down.

Images Courtesy Toshiyuki Yano

  • Architects: Masayoshi Takahashi – High Land Design
  • Name of Project: House In Aoto
  • Location: Katsushika, Tokyo, Japan
  • Structural engineers: A.S.Associates
  • Use: Residential
  • All Photo(c): Toshiyuki Yano

(more…)

Small House in Tokyo, Japan by Unemori Architects

Tuesday, February 14th, 2012

Article source: Unemori Architects

The small house which the married couple and their child live stands at the densely populated area in Tokyo. Though the neighboring houses is very close, I aimed to design the house which exceed the physical narrowness living at the city.

 

Exterior View (Images Courtesy Ken Sasajima)

  • Architect: Unemori Architects
  • Name of Project: Small House
  • Location: Meguro-ku, Tokyo, Japan
  • Principal use: Private residence
  • Family type: Couple+child
  • Photographer: Ken Sasajima

(more…)

Un Mur / Ginza Boutique in Tokyo, Japan by Kotaro Horiuchi Architecture

Thursday, February 9th, 2012

Article source: Kotaro Horiuchi Architecture

A wall having a flexible form like a curtain creates an atmosphere like “forest” in Ginza, the heart of Tokyo.

A wall create the space that opens to the outside of the store and connects the street with the inside the shop. This high- ceiling space is a entrance hall of this boutique to welcome pedestrians in the street. It also can be communication space such as an event hall, a gallery space or terrace.

The interior is flooded by natural white light through the gently waving “Wall”. Being filled with the play of light, visitors will find a variety of furnishings in this boutique.

Rendering 01

  • Architect: Kotaro Horiuchi Architecture
  • Name of Project: Un Mur / Ginza Boutique
  • Location: Tokyo, Japan
  • Program: Boutique / Renovation
  • Built area: 160 m2
  • Software used: AutoCAD 2012 French, Rhinoceros 4+ Grasshooper, 3D studio Max 2012, Photoshop CS5,5, Indesign CS5,5

(more…)

Memphiskyodai in Tokyo, Japan by Kosuke Kajikawa

Wednesday, February 8th, 2012

Article source: Kosuke Kajikawa

It is a bar located in a shopping district in Shimokitazawa. Looking at the bare dismantled concrete space, we decided to carefully minimize what we added to the space. For the interior design of the store, materials and colors were purposefully selected to be simple and minimalist. We balanced with scrupulous care what to remodel and what to leave. We thought an unostentatious design could produce a space that would become a background of the visitor,the furniture and music by making the most of the virtue the space had originally had.

Interior View

  • Architect: Kosuke Kajikawa/MuFF Co.,Ltd.
  • Name of Project: Memphiskyodai
  • Location: Setagaya-ku, Tokyo, Japan
  • Client: Memphiskyodai
  • Typology: Bar
  • Total floor area: 44.500sqm
  • Design year: 2011.02 – 2011.04
  • Construction year: 2011.05 – 2011.06

(more…)

Cintres-Ligne Tokyo Boutique in Tokyo, Japan by Kotaro Horiuchi Architecture

Sunday, February 5th, 2012

Article source: Kotaro Horiuchi Architecture

-cintres-

Configure the space only T-shirts and hangers.
By combining countless hangers, configure the wall like a sheet.
This soft wall, configure the free space, no place to choose.
This wall moves every time when someone touch it.
It drops to the floor through a gap in its subtle light.

Tokyo Boutique

  • Architects: Kotaro Horiuchi Architecture
  • Project: Cintres-Ligne Tokyo Boutique
  • Location: Tokyo, Japan
  • Program : boutique
  • Plot area : 67 m2
  • Design : Kotaro Horiuchi Architecture

(more…)

House S in Tokyo, Japan by Keiji Ashizawa Design

Tuesday, January 24th, 2012

Article source: Keiji Ashizawa Design

House S is located in a quiet residential area in a center of Tokyo. The site is of the house is a cul-de-sac, removed from the main thoroughfares, and was once a samurai residence, so their are old pine and zelkova trees in the area. Such surroundings, even in the midst of the city, significantly impacted the design.

The house includes many gardens on each floor of the house, to bring the surrounding landscape into the house. In the end, the house will be part of this larger landscape, and in the meantime the green surroundings will help with privacy.

Images Courtesy Daici Ano

  • Architect: Keiji Ashizawa Design
  • Name of Project: House S
  • Location: Tokyo, Japan
  • Project architect: F Keiji Ashizawa / Rie Honjo
  • Structural engineer: FASA Akira Suzuki
  • Photo: Daici Ano

(more…)

Cell Bricks in Tokyo, Japan by Atelier Tekuto

Friday, January 20th, 2012

Article source: Atelier Tekuto

For this particular project, I wanted to accomplish two things. The first was to combine opposing architectonics; the masonry structure which is the origin of the building technique and the skin structure which I have been trying on my projects. And the second was to innovate something that equips structure, function and heat environment altogether.A steel box is designed with the Japanese original module and it sizes 450mm×900mm. The Boxes are piled up with openings that become windows. Considering the heating environment inside, the depth of a steel box was decided as 300mm that serves as brise-soleil. The given depth blocks out the summer sun light and pulls in the winter sun into the house. In addition, a heat resistance material, a special ceramic-infused coating which we have applied for the past Penguin House project, is put on the steel plate. This also helps to solve the heating problem.

Image Courtesy Makoto Yoshida

  • Architects: Atelier Tekuto
  • Project: Cell Bricks
  • Location: Tokyo, Japan
  • Design: Yasuhiro Yamashita/Atelier Tekuto
  • Structural Engineering : Jun Satoh/Jun Satoh Structure Engineers
  • Constructor: Shigeki Matsuoka/Homebuilder Co.,Ltd.
  • Steel Constructor: Shigeo Kikushima/Kikushima JV Co.,Ltd.
  • Structure: RC for the basement+Steel for 1~2nd Stories

(more…)

House H in Tokyo, Japan by Sou Fujimoto Architects

Tuesday, January 17th, 2012

Article source: Sou Fujimoto ArchitectsHouse

A dwelling for a family of three located in a residential district in Tokyo.

To live in a multi-storey dwelling in a dense metropolis like Tokyo is somehow similar to living in a large tree. Within a large tree, there exists few large branches, of which endows numerous qualities; -pleasant places to sit, sleep, and present places for discourse. While these branches are individual places under protection, they are simultaneously equipped with mutual relationships that allow one to sense the presence of one another across each branch.  A network of relationships interwoven across many places throughout the branches. A proposal for a landscape where the duality of opposites; individuality and holistic co-exist through relationship.

Exterior View (Images Courtesy Iwan Baan)

  • Architect: Sou Fujimoto Architects
  • Project title: House H
  • Location: Tokyo, Japan
  • Design year: from 2006 to 2008
  • Construction year: from 2008 to 2009
  • Principal in charge: Sou Fujimoto
  • Photography: Iwan Baan
  • Software used: Vectorworks for the drawings

(more…)

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy