Open side-bar Menu
 ArchShowcase

Posts Tagged ‘USA’

Vol Walker Hall & the Steven L. Anderson Design Center in Fayetteville, Arkansas by MARLON BLACKWELL ARCHITECTS

Monday, March 12th, 2018

Article source: MARLON BLACKWELL ARCHITECTS 

The Fay Jones School of Architecture and Design at the University of Arkansas is a striking hybrid of a beautifully restored and renovated historical building, Vol Walker Hall (65,000 SF), and a contemporary insertion and addition, the Steven L. Anderson Design Center (37,000 SF). The coupling of old and new invigorates the historical center of the campus and revitalizes the educational environment of Vol Walker Hall, the campus’s original library and home to the School of Architecture since 1968. The expanded facility unites all three departments – architecture, landscape architecture, and interior design – under one roof for the first time, reinforcing the School’s identity and creating a cross-disciplinary, collaborative learning environment.

North Elevation, Image Courtesy © Timothy Hursley

  • Architects: MARLON BLACKWELL ARCHITECTS
  • Project: Vol Walker Hall & the Steven L. Anderson Design Center
  • Location: Fayetteville, Arkansas, USA
  • Photography: Timothy Hursley
  • Associate Architect: Polk Stanley Wilcox Architects

(more…)

Lincoln Street Residence in Bethesda, Maryland by EL STUDIO

Friday, March 9th, 2018

Article source: EL STUDIO

This modest renovation resists the current inner-ring suburban trend towards demolition of older, smaller homes in favor of new over-scaled ‘farmhouses.’ The clients, a young family with two small children wanted more space for play and individual bedrooms but expressed a desire not to ‘lose one another’ in a home too vast or impersonal. Their one-story bungalow, a relic of the first wave of suburban development in this area, has been expanded through the careful integration of appropriately scaled additional program and volume. The modest scale of the addition both responds to the client’s programmatic needs and limits the environmental footprint of the proposal. A carport and efficiency apartment on the first floor were removed to make way for a new addition containing a first-floor playroom and a partial second story with side-by-side bedrooms for the children connected through a ‘Jack & Jill’ bathroom as well as a new Master Suite. The family room’s double-height volume binds all of the above and provides access to the garden beyond through a covered porch tucked under the Master Suite. Strategically placed south-facing roof apertures capture and direct daylight deep into the north-facing playroom and porch year-round, reducing the need for artificial lighting. New expansive windows frame views to a mature Japanese maple tree in the yard.

Image Courtesy © EL STUDIO

  • Architects: EL STUDIO
  • Project: Lincoln Street Residence
  • Location: Bethesda, Maryland, USA

(more…)

Ballet Memphis in Tennessee by archimania

Friday, March 9th, 2018

Article source: archimania 

A nationally acclaimed professional ballet company dreamed for 15 years of relocating their enterprise to a more prominent location in Memphis, Tennessee. The Company decided on a new site within a centrally located, growing performance arts district. The Company sought to uplift the community beyond dance and exercise with an inspiring community space filled with creativity and vibrancy—for Memphians to find new ways to share in each other’s accomplishments. Ballet Memphis believes their art-form is all about soaring—learning to fly and getting up off the ground. Their new, civic-oriented facility extends their mission, physically performing an energetic message about culture and arts from within the heart of Memphis. With large windows and public courtyards, the building contributes symbiotically within the thriving district. The building is designed to engage the public in movement, wellness, culture, and community connection.

Image Courtesy © Hank Mardukas

  • Architects: archimania
  • Project: Ballet Memphis
  • Location: Memphis, Tennessee, USA
  • Photography: Hank Mardukas 

(more…)

Simply Measured Offices in Seattle, Washington by Best Practice Architecture & Design

Wednesday, March 7th, 2018

Article source: Best Practice Architecture & Design

Simply Measured, a Seattle-based marketing analytics company, sought to reinvent their existing work environment while satisfying their need to accommodate a growing development team and sales force. Located in the World Trade Center East Building along the waterfront in Seattle’s Belltown neighborhood. Recently named one of the “top 25 places to work in Seattle,” the client was interested in providing more informal, communal gathering spaces and work areas as well as traditional desk layouts to support their diverse staff. 

Image Courtesy © Mark Woods

  • Architects: Best Practice Architecture & Design
  • Project: Simply Measured Offices
  • Location: Seattle, Washington, USA
  • Photography: Mark Woods
  • Software used: Autocad, SketchUp
  • Contractor: JMS Construction
  • Building owner: Unico Properties
  • Size: 20,000 square feet

(more…)

Sound Transit U Link University of Washington Station in Seattle by LMN Architects

Wednesday, March 7th, 2018

Article source: LMN Architects

More than a light rail station, Sound Transit’s University of Washington Station, designed by LMN Architects, adds multiple facets to the urban fabric at the intersection of Montlake Boulevard and Pacific Street.

Knitting together transportation modalities from bike to bus to pedestrians to trains, the multi-disciplinary design of the 156,000-square-foot station creates a unified mobility solution at a problematic street intersection, one of the busiest in Seattle, and provides a unique gateway to the UW campus through its above and below-grade experiences.

Image Courtesy © Kevin Scott

  • Architects: LMN Architects
  • Project: Sound Transit U Link University of Washington Station
  • Location: Seattle, Washington, USA
  • Photography: Kevin Scott
  • Software used: Revit
  • Owner: Sound Transit
  • Prime Consultant: Northlink Transit Partners
  • Structural-Station: KPFF Consulting Engineers
  • Structural-Pedestrian Bridge: AECOM
  • Civil-Grading, Utilities, Roadway: KPFF Consulting Engineers
  • Civil-Site Drainage: AECOM

(more…)

PGA TOUR headquarters in Florida by Foster + Partners

Wednesday, March 7th, 2018

Article source: Foster + Partners 

Designs for the new PGA TOUR headquarters in Ponte Vedra Beach, Florida were revealed to the public today. The new building, designed by Foster + Partners, exemplifies the values of the PGA TOUR by engaging with the surrounding green landscape and creating an uplifting and inspiring environment for its staff, players and visitors alike.

Located to the south of the Clubhouse at TPC at Sawgrass, the new 187,000 square-foot headquarters will be nestled within the verdant landscape and surrounded by a large freshwater lake, echoing the iconic ‘Island Green’ 17th hole at THE PLAYERS Stadium Course. Envisaged as the new Global Home of the PGA TOUR, the innovative building embraces new ways of working and collaboration in response to changing media landscapes and audiences, as the TOUR looks towards the future.

Image Courtesy © Foster + Partners

  • Architects: Foster + Partners
  • Project: PGA TOUR headquarters
  • Location: Florida, USA

(more…)

Cantilever House in Seattle, Washington by ROBERT HUTCHISON ARCHITECTURE

Sunday, March 4th, 2018

Article source: ROBERT HUTCHISON ARCHITECTURE

The clients, both working professionals, lived in a small Seattle bungalow for fifteen years on a small site that overlooks Portage Bay and the University of Washington campus to the northeast. They loved the convenient location to the University and downtown Seattle, and the dynamic water views filled with rowing shells and sailboats. But the inefficient bungalow was cold in the winter and hot in the summer, had poor natural light, and suffered from significant water intrusion problems. The couple decided to construct a new house on the same property, one that would distill their urban lifestyle on an equally small footprint, yet that was specifically tailored to the qualities of the site. To assist in financing the project, they chose to devote a third of the available living area to a rentable mother-in-law apartment.

Image Courtesy © Mark Woods Photography

  • Architects: ROBERT HUTCHISON ARCHITECTURE
  • Project: Cantilever House
  • Location: Seattle, Washington, USA
  • Photography: Mark Woods Photography
  • Software used: Autocad
  • Project Team: Robert Hutchison, Scott Claassen
  • Interior Designer: Carla Allbee
  • Landscape Architect: Jonathan Morley, The Berger Partnership
  • Structural Engineer: Perbix Bykonen
  • Contractor: Dolan Built LLC
  • Completed: 2015

(more…)

Little House. Big City. in Brooklyn, New York by Office of Architecture

Sunday, February 25th, 2018

Article source: Office of Architecture

The owners of this 11-foot-wide row house in Brooklyn were faced with a conundrum that many young families in New York eventually confront: the possibility of sacrificing location for space. After living in the house for eight years, the pair – an architect and jewelry designer – chose to expand in order to make room for their two growing children and remain in the Brooklyn neighborhood they had come to admire. The original 2-story, 1000SF home was completely gutted and extended to 4 levels by adding a bedroom suite above and digging a new urban mudroom below. The narrowness of the house required the design to make effective yet frugal use of space; every inch was important. Precise positioning of walls, doors, and windows was crucial as each floor was planned to serve a purpose. The lowest level serves as a new entry, storage, laundry, and mechanical area; the first floor is a continuous public space with living, dining, kitchen, and library opening to gardens in the front and back; the second contains two kids’ bedrooms along with a 2-sink bathroom; while the topmost level holds the master suite with a sleeping area, bathroom, balcony, and terrace. A slender steel stair repositioned on the south side party wall connects the house vertically and draws more light, air, and views into the building. Materials throughout the home are modest, natural, and unassuming: the rawness of unfinished steel and character-grade walnut is juxtaposed with the simple refinement of honed Carrara marble and matte ceramic hex tiles. The result is a home that is not just larger, but livelier – filled with the possibility to do more and stay longer in a city that requires its residents to be resourceful.

Image Courtesy © Rafael Gamo

  • Architects: Office of Architecture
  • Project: Little House. Big City.
  • Location: Brooklyn, New York, USA
  • Photography: Matthew Williams (Interior), Rafael Gamo (Exteriors)
  • Team: Aniket Shahane, Principal; Joshua Eager, Ivan Kostic, Edward Simpson, Valentin Bansac, Stephen Maher
  • General Contractor: Montestbuild, Inc.
  • Structural Engineer: Blue Sky Design
  • Code Consultants / Expeditors: James Anzalone; Sol Building Consultants
  • Millwork: Matthew Gribbon

(more…)

View house in Los Angeles, California by ANX / Aaron Neubert Architects, Inc.

Thursday, February 22nd, 2018

Article source: ANX / Aaron Neubert Architects, Inc.

Situated at the confluence of two well traveled local streets, having a close adjacency to the constant drone of the 405 Freeway, and with captivating views of the Getty Center and the surrounding mountains, the design for this 3750 sf home places an emphasis on presenting the site’s distinct views, while also providing the desired visual and aural privacy.

Image Courtesy © Brian Thomas Jones and Matt Ellis

  • Architects: ANX / Aaron Neubert Architects, Inc.
  • Project: View house
  • Location: Los Angeles, California, USA
  • Photography: Brian Thomas Jones and Matt Ellis
  • Project Team: Aaron Neubert (Principal), David Chong, Jeremy Limsenben, Andranik Ognayan, Lusine Madarian
  • Structural Engineer: SAP Engineering 
  • General Contractor: de Krassel Construction
  • Millwork: Dan Taron and John Dunne

(more…)

Lone Tree | A Sweat Equity Prototype in Dennehotso, Arizona by University of Utah – DesignBuildBLUFF

Thursday, February 22nd, 2018

Article source: University of Utah – DesignBuildBLUFF 

There is an overwhelming need for affordable and culturally appropriate housing within the Navajo Nation, more than a small non-profit design-organization can meaningfully contribute to on its own. With this problem in mind our designers sought to develop a flexible housing prototype that could be easily built by would-be native homeowners. The concept of “sweat equity” is one in which the client uses their own labor, rather than cash, as a form of contribution in the building process. This design, in collaboration with the Dennehotso Sweat Equity Project, creates opportunities to more directly address the issues of homelessness across the Navajo Nation by empowering communities with the basic skills, design principles, and experience needed to build for themselves. The prototype home emphasizes ease of construction, material availability, and expansion through phases.

Image Courtesy © University of Utah – DesignBuildBLUFF

(more…)

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise