ArchShowcase

Posts Tagged ‘Utrecht’

DIVINATIO in Utrecht, The Netherlands by Liong Lie Architects

Thursday, May 7th, 2015

Article source: Liong Lie Architects

Fish restaurant Divinatio is located at the historical harbor of Utrecht, The Netherlands. The objective was to realize a restaurant with a maritime feel for the upper segment of the market. The building is designed to be functional. The contrasts – rough on the outside and smooth on the inside – have been translated in the design. The interior has to appeal to a broad and contemporary group, without discouraging the more traditional public. The visibility lines create oversight and views and the niches create a feeling of intimacy. When choosing the materials, Liong Lie (the architect) took both the visual as tangible effects into account. Leather, blue glass and Corian® have been used in the design. The open kitchen is framed in white Corian® and has a dark back wall which creates the illusion of cooks standing in a theatre. The walls have been covered with an acoustic clay plaster that has a mother of pearl effect which shimmers in the sunlight. The ceiling is made out of tufted leather panels to improve the acoustics. The chandelier appears to be rotating by the computerized lighting that increases and decreases in strength. A reference to a light house. At night the curiosity of the passerby is raised by the big illuminated glass bay window.

Image Courtesy © Christiaan de Bruijne

Image Courtesy © Christiaan de Bruijne

  • Architects: Liong Lie Architects
  • Project: DIVINATIO
  • Location: Utrecht, The Netherlands
  • Photography: Christiaan de Bruijne
  • ENTREPRENEURS: Grand Catering
  • FINISHING: Brandwacht & Meijer
  • WINNER OF VENUEZ BEST RESTAURANT DESIGN 2008

(more…)

Recreation house in the surrounding of Utrecht, Netherlands by Zecc Architecten BV

Tuesday, March 31st, 2015

Article source: Zecc Architecten BV 

In the rural area north of Utrecht a compact recreation house has been realized. The house is constructed in wood and opens its façade with window shutters towards the green garden. The design has been realized by a special collaboration between Zecc and interior designer Roel van Norel. Zecc designed the basic concept of the house and then Roel van Norel has developed the plan all the way into the smallest detail and has built the house together with the contractor.

Image Courtesy © Roel van Norel

Image Courtesy © Roel van Norel

  • Architects: Zecc Architecten BV
  • Project: Recreation house in the surrounding of Utrecht
  • Location: Utrecht, Netherlands
  • Photography: Roel van Norel, Stijn Poelstra
  • Client: Private client
  • Project Team: Casco: Bert Oostenbruggen, Finishing and interior: Roel van Norel
  • Client: Private client
  • Collaboration:Elaboration of concept design and interior:Roel van Norel
  • Period: 2013 – 2014

(more…)

Gerrit Rietveld College in Utrecht, The Netherlands by atelier PRO

Wednesday, February 4th, 2015

Article source: atelier PRO

The design assignment for the Gerrit Rietveld College consists of the new build of a secondary school with sporting facilities for about 1200 pupils, and for a smaller part of social and commercial facilities for the neighborhood. The new build is situated in the leafy district of Tuindorp, at the eastern side of Utrecht. The plot is bordered by a public greenbelt, a through-road – the Eykmanlaan with a new parallel road – a slow traffic route, a newly to be developed residential district, and to the north at some distance, a railway.

Image Courtesy © John Lewis Marshall

Image Courtesy © John Lewis Marshall

  • Architects: atelier PRO
  • Project: Gerrit Rietveld College
  • Location: Eykmanlaan 1200, Utrecht, The Netherlands
  • Photography: John Lewis Marshall
  • Customer: Gemeente Utrecht
  • General contractor: Hillen&Roosen
  • Size: 9860 m2
  • Year: 2014
  • Project leader: Eelko Bemener
  • Project architect: Dorte Kristensen, Lisette Plouvier, Evelien van Beek

(more…)

DOMunder | An underground discovery in Utrecht, Netherlands by JDdVarchitecten / Tinker Imagineers

Thursday, October 2nd, 2014

Article source: JDdVarchitecten / Tinker Imagineers

After many years of discovering, exploring, dreaming, planning, designing, excavating and building, DOMunder was opened in mid June 2014 and Utrecht can boast with another historical attraction.

Image Courtesy © Oliver Schuh

Image Courtesy © Oliver Schuh

  • Architects: JDdVarchitecten / Tinker Imagineers
  • Project: DOMunder | An underground discovery
  • Location: Utrecht, Netherlands
  • Photography: Oliver Schuh
  • Software used: Monocoque, Vectorworks, Sketch
    (more…)

Jaarbeurs Supernova in Utrecht, The Netherlands by Liong Lie Architects

Saturday, May 17th, 2014

Article source: Liong Lie Architects

A brand new dimension in congress and events

Supernova is a conference area within the Jaarbeurs Utrecht (the largest fair and conference centre of The Netherlands).

The 3500 m2 area includes a foyer and four meeting rooms: one for 454 persons, two meeting rooms for 80 persons each and one meeting room for 460 persons, which can be divided into two smaller rooms.

This area will also be the connection between other buildings such as the existing conference center Mediaplaza and a future cinema.

Image Courtesy © Christiaan de Bruijne

Image Courtesy © Christiaan de Bruijne

  • Architects: Liong Lie Architects
  • Project: Jaarbeurs Supernova
  • Location: Utrecht, The Netherlands
  • Photography: Christiaan de Bruijne
  • Total area: 3500 m²
  • TransitZone: 2000 m², 1100 persons
  • Total amount of rooms: 4 conference rooms: 1 for 454 persons, 2 for 80 persons each and 1 for 460 persons
  • Design team: Liong Lie, Roeland de Jong, Rajiv Sewtahal, Jasper Polak, Michael Schuurman, Dagmara Chechelska
  • Time span: 7 Months – design including realization
  • Brand development: Leaders against routine
  • Co-designer TransitZone furniture: Studio Edward van Vliet
  • Contractor: Vios Bouwgroep BV

(more…)

DE BOUWMEESTER GIVES GOLDEN TOUCH in Utrecht, The Netherlands by LEVS architecten

Wednesday, November 20th, 2013

Article source: LEVS architecten

DE BOUWMEESTER (THE ARCHITECT) GIVES GOLDEN TOUCH TO ZUILEN, DISTRICT OF UTRECHT 
The multifunctional residential and care building stands as a golden sculpture on the edge of the Springer Park. It is one of the anchor points for the renewal of the park and the adjacent post-war neighbourhoods. After 20 months of construction residents, care institution and nursery have moved into their new domicile.

Image Courtesy © Marcel van der Burg

  • Architects: LEVS architecten
  • Project: DE BOUWMEESTER GIVES GOLDEN TOUCH
  • Location: Utrecht, The Netherlands
  • Photography: Marcel van der Burg
  • Program: 10.000 m2 with care and housing for the elderly (5 psycho-geriatric living areas, 2 living areas for psychiatric treatment, day care) , nursery , 30 social apartments and space for neighbourhood functions
  • Client: Mitros Project Development
  • Users: Mitros (housing), Vecht and IJssel (care), Ludens (nursery)
  • Contractor: ERA Contour

Villa L – Paradox of Uniting Diversity in Utrecht, The Netherlands by Powerhouse Company

Friday, March 29th, 2013

Article source: Powerhouse Company

Powerhouse Company, in close collaboration with RAU, recently completed Villa L. Designed to fulfil the desires and needs of a young family, Villa L is set in the woods of central Netherlands, fully oriented towards the sun and the views on the garden. Villa L is a spatially diverse residence where every floor has its own strong identity, creating a broad spatial spectrum within a unified whole.

Image Courtesy © Christian van der Kooy

  • Architects: Powerhouse Company
  • Project: Villa L – Paradox of Uniting Diversity
  • Location: Utrecht, The Netherlands
  • Photography: christian van der kooy
  • Partner in charge: Nanne de Ru
  • Co-architect:  Thomas Rau – RAU
  • Design: Nanne de Ru, Charles Bessard
  • Project leader: Stijn Kemper
  • Team: Ard-Jan Lootens, Bjørn Andreassen
  • Structural engineering: Gilbert van der Lee – BREED Integrated Design
  • Project management: Stef Pierik – Pierik Projecten Groep BV
  • Contractor: Coen Hagedoorn Bouwgroep BV
  • Landscape design: Sander Lap – LAP Landscape & Urban Design
  • Interior design: Bart Vos – VOS Interieur

(more…)

Fire Station in Utrecht ,The Netherlands by Van Rooijen Nourbakhsh Architecten

Saturday, March 23rd, 2013

Article source: Van Rooijen Nourbakhsh Architecten

The program consists of a garage for 3 fire trucks, dressing rooms, workshops office and instructions areas and a cafeteria. The fire station is situated in a suburban area with mainly traditional housing. On the relatively small site a two floor building was designed with a cubic shape. The floor plans are very compact and functionally designed to support speedy action in case of fire and emergencies. One has to reach a calamity within 8 minutes. In contrast with the brick of the houses in the area the fire station was given a specific character expressing the professionalism of the fire brigade.

Image Courtesy © Cornbread Works 

  • Architects: Van Rooijen Nourbakhsh Architecten
  • Project: Fire Station
  • Location: Vleuten, Utrecht ,The Netherlands
  • Photography: Cornbread Works
  • Client: Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht
  • Interior architect: Van Rooijen Nourbakhsh Architecten
  • Software used: AutoCad and SketchUp
  • Year of completion: 2011

The Invitation in Utrecht, The Netherlands by Van Rooijen Nourbakhsh Architecten

Sunday, March 17th, 2013

Article source: Van Rooijen Nourbakhsh Architecten

The urban history of Utrecht and its surroundings dates back to the time of the Roman Empire. Today the area west of the city of Utrecht is being transformed from a mainly rural area into a new quarter of the city. Along one of the old routes with its variety of architectural typologies and close to a branche of the Rhine River this building, a practise for obstetricians, was build.

Image Courtesy © Cornbread Works

  • Architects: Van Rooijen Nourbakhsh Architecten
  • Project: The Invitation
  • Location: Utrecht, The Netherlands
  • Photography: Cornbread Works
  • Interior architect : Van Rooijen Nourbakhsh Architecten
  • Software used: AutoCad and SketchUp

(more…)

Utrecht Jaarbeursplein in Netherlands by Witteveen+Bos, OKRA and ZJA

Sunday, January 27th, 2013

Article source: OKRA

The team Witteveen+Bos, OKRA and ZJA has won the integral design tender for the Jaarbeursplein Utrecht and the underground parking. The vision of the winning team focusses on the realisation of the perfect parking, with a comfortable, lively, and socially safe city square on top of it, in which transfer and accommodation are designed in a recognizable and inviting way.

Image Courtesy Witteveen+Bos, OKRA and ZJA

  • Architects: Witteveen+Bos, OKRA and ZJA
  • Project: Utrecht Jaarbeursplein
  • Location: Utrecht, Netherlands

(more…)

Bentley: Get Connected
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2015 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 210, Campbell, CA 95008
+1 (408) 850-9202 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy